
Pirmie pavasara dārzeņi: Kas tajos vērtīgs un kā tie var palīdzēt uzlabot pašsajūtu?
Arvien vairāk kļūst pieejami pirmie pavasara dārzeņi – kraukšķīgie redīsi, lociņi, spināti un salāti, sparģeļi un zaļie zirnīši. Kas tajos ir vērtīgs un kā šie dārzeņi var uzlabot mūsu pašsajūtu? Stāsta sertificēta uztura speciāliste un klīniskā farmaceite.

Kas ietekmē mūsu produktivitāti un kā to uzlabot? Skaidro speciālisti
Ikvienam no mums ir gadījušās dienas, kad darbi veicas no rokas, bet ir dienas – kad šķiet, ka pat visvienkāršākie uzdevumi ir nepārvarami, nav nedz spēka, nedz vēlmes neko darīt. Kas ietekmē šīs sajūtas un mūsu ikdienas produktivitāti? Ko varam darīt, lai to paaugstinātu? Kāpēc ir svarīgi nepārspīlēt ar darba slodzi un ieplānot arī atpūtu?

Kā veicināt kolagēna izstrādi organismā? Stāsta farmaceite
Vērtīgā olbaltumviela kolagēns organismā atbildīga kā par ādas, matu un nagu skaistumu, tā arī par saistaudu, kaulu un muskuļu veselību. Lai gan šo proteīnu ķermenis spēj izstrādāt pats, ar gadiem tā daudzums samazinās un to nepieciešams uzņemt papildus.

Kā ar uzturu uzņemt visu, kas organismam nepieciešams? Stāsta speciālisti
Lai uzņemtu vērtīgās uzturvielas, ieteicams izvēlēties dažādus produktus, jo atsevišķi neviens no tiem nesatur pilnīgi visu, kas nepieciešams organismam. Kādi ēšanas paradumi tam var kaitēt un kādas uzturvielas, iespējams, būs jāuzņem papildus, skaidro uztura speciāliste un farmaceits.

Kuri savvaļas augi ir lietojami uzturā un kāda piesardzība ir jāievēro? Stāsta speciālisti
Tikko pirmie zaļumi sāk parādīties mums visapkārt, ir īstais laiks tiem bagātīgāk papildināt arī mūsu ikdienas ēdienkarti. Vai tie būtu pirmie uz palodzes izaudzētie lociņi vai laukos ievākti priežu un egļu pumpuri, vai pirmās pieneņu lapiņas – tie visi sniedz vērtīgas vielas un vitamīnus mūsu organismam.

Ierastās karstmaizes jaunā garša: Kādas veselīgas sastāvdaļas izvēlēties?
Karstmaize ir vienkārša un sātīga maltīte, īsts “komforta ēdiens”, kas dāvā sāta sajūtu pēc enerģiskas darba dienas un spēcina, dodoties garākā ceļā. Karstmaizes, kādas tās pazīstam šodien, pateicoties uzkodu pa ceļam tirgotājiem un arī vienam otram restorānam, būtībā ir klasiski sendviči – divas kopā saliktas maizes šķēles ar pildījumu vidū, kas tiek uzceptas vai iepriekš sagatavotas un uzkarsētas.

Tējas bērna uzturā: Vai un kādas dzert?
Lai arī tēja ir viens no visplašāk lietotajiem dzērieniem pasaulē gan pieaugušo, gan bērnu vidū, vecākiem nereti aktuāls kļūst jautājums – vai tējas maz ir piemērotas bērnam? Un ja ir, tad kādas? Par to, vai visas tējas bērna organismam ir vienādi labas, stāsta sertificēta uztura speciāliste.

Kāda ir sociālā darba loma bērnu paliatīvajā aprūpē?
“Paliatīvās aprūpes nozīme neaprobežojas tikai ar atbalstu mūža izskaņā, tā palīdz bērniem un viņu ģimenēm dzīvot labi ik dienas un tad, ja ir pienācis laiks aiziet no šīs dzīves, būtu iespēja saņemt maiguma un zināšanu pilnu klātbūtni,” Mattie Stepanek (Paedspal.org.za).

Dzelzs deficīts: Biežākie cēloņi un to risinājumi
Dzelzs ir viena no cilvēka veselībai un pašsajūtai svarīgākajām uzturvielām, kuras deficīts būtiski ietekmē organisma funkcijas un dzīves kvalitāti, turklāt nopietnākos gadījumos tas var izraisīt anēmiju jeb mazasinību. Lai gan nereti dzelzs deficīts saistāms ar nepilnvērtīgu uzturu, tā nepietiekamību var sekmēt arī vairāki citi faktori, ko ir svarīgi laikus apzināt un novērst.

7 idejas olu krāsošanai ar dabiskām krāsām
Tradicionālā Lieldienu rota ir košas, krāsainas un raibas olas. Taču vai zinām, kā Lieldienu olas pareizi uzglabāt un kā iegūt visdažādākos krāsu toņus ar dabiskām krāsvielām? Par šiem un citiem veselīgu Lieldienu svinēšanas jautājumiem stāsta sertificēta uztura speciāliste un klīniskā farmaceite.