Kā efektīvāk novērst krākšanu?
Labdien!

Man vīrs ļoti skaļi krāc - gan guļot uz muguras, gan uz sāniem. Bieži pat guļam atsevišķās istabās, lai abi varam normāli izgulēties. Vēlos zināt, vai, ja krākšana netiek ārstēta, var būt kādas sekas? Kā šo kaiti vislabāk var novērst?
Atbild:
"Miega slimību centrs", "Miega slimību centrs", SIA
Labdien!

Krākšana var būt miega apnoja simptoms. Lai noskaidrotu miega apnojas risku, būtu vēlams aizpildīt testu mājas lapā http://www.miegacentrs.lv/lv/92-miega-apnojas-tests.

Ja risks ir augsts, tad ir nepieciešams konsultēties ar miega apnojas speciālistu un veikt miega apnojas diagnostiku. Bet, ja tā ir tikai krākšana bez ieteikmes uz krācēja veselību, tad risinājums varētu būt pretkrākšanas kape vai ķirurģija.


Vai pēc vēnu operācijas paliks rētas?
Labdien!

Vēlējos uzzināt, vai pēc vēnu operācijas paliek rētas? Un vai operācija spēj pilnībā izārstēt varikozas vēnas?
Atbild:
Ģirts Mauriņš, "Flebomedika", SIA
Labdien!

Vēnu ārstēšana sākas ar precīzu diagnostiku un ir svarīgi, ka tas pats ārsts, kurš sastāda ārstēšanas plānu, arī veic dupleksonogrāfijas izmeklējumu.

Par rētām - noteikti vajadzētu izvēlēties vēnu ārstēšanas veidu, kas ir maztraumatisks pacientam. "Dr. Mauriņa Vēnu klīnikā" tiek pielietotas pacientam saudzīgas vēnu ārstēšanas metodes. Rētas noteikti nepaliks. Droši pierakstieties pie flebologa uz konsultāciju, un ārsts vizītes laikā izstāstīs ārstēšanas etapus un atbildēs uz visiem Jūsu jautājumiem. Maijā flebologa konsultācijai un dupleksonogrāfijai ir 15% atlaide. Zvaniet, lai pierakstītos 67374747

Fleboloģija / vēnu saslimšanas

Vai var zāļu "Nebilet 5 mg" devu samazināt uz pusi?
Labdien!

Man ir 58 gadi.

Deviņus gadus atpakaļ man bija infarkts. Lietoju "Cardace", "Sortis", "Verospiron", "Aspirīnu" un "Nebilet". "Nebilet" lietoju aptuveni gadu.

Pēdējā laikā asinsspiediens man turas 120/65 vai vēl zemāks. Tāpēc man radās jautājums par "Nebilet" - vai var samazināt tā devu uz pusi?
Atbild:
Ilze Paegle, "Inta", SIA, Aptieka
Labdien!

Diemžēl neesat norādījis Jūsu sirds pulsa ātrumu un "Cardace" stiprumu. Šie dati ir svarīgi Jūsu zāļu lietošanai. Tikai ar pilnu informāciju var atbildēt uz jautājumu.

"Nebilet" galvenokārt iedarbojas uz sirds ritmu - palēlina pulsu un līdz ar to samazina asinsspiedienu.

Noteikti, mainot zāļu devas, jākonsultējas ar ārstu. Nākošās vizītes laikā to pārrunājiet ar savu ārstu.


Vai "Combodart" ir drošas zāles?
Labdien!

Vai "Combodart" ir drošas zāles?

Rūpīgi izlasīju aprakstu, kas nāk līdzi un kļuva baisi. Tik daudz blakņu un ierobežojumu. Piem.: "Divos 4 gadus ilgos klīniskos pētījumos sirds mazspējas (apvienots ziņoto traucējumu termins, kas ietver galvenokārt primāro sirds mazspēju un sastrēguma sirds mazspēju) sastopamība pacientiem, kuri lietoja dutasterīdu kombinācijā ar alfa blokatoru, galvenokārt tamsulosīnu, BIJA LIELĀKA nekā pacientiem, kuri nelietoja šādu kombināciju. Šajos divos pētījumos sirds mazspējas sastopamība bija neliela ≥1%) un abos pētījumos atšķirīga," utt. Tur ir minēts, ka iespējamas neatgriezeniskas organisma izmaiņas.
Atbild:
Ilze Paegle, "Inta", SIA, Aptieka
Labdien!

Jūs tekstu esat lasījis pārāk burtiski, nesaprotot visu informāciju kopumā. Informācija ir sarežģīta un pilnībā saprotama tikai cilvēkiem ar medicīnisku izglītību.

Jūsu norādītajā tekstā ir teikts, ka sirds mazspējas sastopamība, lietojot "Combodart", bija LIELĀKA nekā pacientiem, kuri nelietoja šādu kombināciju. Šajos divos pētījumos SIRDS MAZSPĒJAS SASTOPAMĪBA BIJA NELIELA - APMĒRAM 1% (1 cilvēkam no 100).

Ja Jūs lasījāt uzmanīgi, tad tur minēts arī šāds teksts:

"Ņemiet vērā, ka ne visas nevēlamās blakusparādības, kas novērotas atsevišķo sastāvdaļu lietošanas gadījumā, novērotas arī "Combodart" lietošanas gadījumā, taču tās norādītas ārsta zināšanai."

Jebkurš medikaments pirms izmantošanas cilvēku ārstēšanā tiek ļoti rūpīgi un ilgstoši pārbaudīts. Palaižot tirgū, tiek rūpīgi izvērtēti ieguvumi un riski no konkrētā medikamenta. Pie blakusparādībām tiek minētas visas iespējamās, kas ne visiem izpaužas. Tiek arī norādīts, vai tās izpaužas bieži vai reti.

Uzticieties ārstam, kas izrakstījis Jūsu zāles.


Kādas problēmas varētu būt pēc aborta?
Labdien!

Pirms mēneša bija aborts, taču pēc aborta asinis bija tikai mazliet. Mēnešreizes nav vēl sākušās. Pēc dzimumakta parādījās asinis un vakarā jau asiņošana bija beigusies. Biju pie ginekologa, taču neko neizskaidroja, tikai atklāja 4 cm lielu cistu ar melniem punktiem. Izrakstīja "Duphaston" zāles, lai sāktos mēnešreizes, un viss. Vai varētu būt iestājusies grūtniecība vai problēma ir kāda cita?
Atbild:
Maija Broša, "Rīgas 1. slimnīca", SIA, Poliklīnika "Šarlotes"
Labdien!

Parasti pēc aborta mēnešreizes, agrākais, sākas pēc 1 mēneša. Var sākties arī pēc 2 mēnešiem. Jūsu gadījumā iespējams, ka ir olnīcu darbības traucējumi kā aborta sekas. Jūsu ginekologs jau ārstēšanu ir ieteicis.

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kā rīkoties šajā situācijā?
Labdien!

Pirms 4 gadiem manai mammai (54 gadi), guļoties gultā, sprandā kaut kas nokrakšķēja. Palika slikti, izsauca ātro palīdzību. Bija lūzums, tāpēc teica, ka jātaisa operācija. Finanšu dēļ to neuztaisīja.

Kaut arī ir pagājuši 4 gadi, taču mammai tagad ir smagā formā depresija. Antidepresanti nepalīdz, kaut arī lieto tos jau tik daudzus gadus. Pa dienu jādzer miegazāles, antidepresanti un sprandai zāles. Mamma kļuvusi kā dārzenis uz gultas. Nekas neinteresē, mazgāties grūti, psihoterapeits tik izraksta zāles un viss. Visu laiku guļ, labāk nepaliek. Cilvēks mokās un viss.

Kā ar šo visu tikt galā? Kā ārstēt un kur? Kā palīdzēt mammai tikt uz kājām?

Būšu pateicīga par jebkādu ieteikumu, ar ko varētu sākt.

Esam no Valmieras.
Atbild:
Dace Simsone, "Klīnika Dzintari", SIA
Labdien!

Iespējams, ka papildus jākonsultējas pie kādā cita psihiatra, jāpamaina terapija, bet var līdzēt arī vienkārša vides maiņa - iesākumā kādā rehabilitācijas vidē, kur cilvēks ir spiests sākt kustēties, jo tikai zāles no gultas nevar izcelt.

Psihoterapija / psihiatrija

Vai ādas sēnītes gadījumā drīkst lietot stiprāku nātrija tiosulfāta šķīdumu?
Sveiki!

Nesen šajā portālā uzdevu jautājumu par to, vai var lietot stiprāku nātrija tiosulfāta šķīdumu, lai ārstētu ādas sēnīti.

Jūs nevarējāt atbildēt, jo nenorādīju diagnozi. Sēnītes nosaukums - "pityriasis versicolor". Būtu pateicīgs par atbildi.

Paldies.
Atbild:
Anda Kariņa, Kariņas A. ģimenes ārsta prakse
Labdien!

"Pityriasis versicolor" ir bieži sastopama sēnīte uz ādas.
Iesaku lietot "Nizoral" šampūnu (var nopirkt bez receptes). Pēc noskalošanas iesmērēt "Nizoral" krēmu (arī bezrecepšu). Sēnīte var atkal pēc laika parādīties uz ādas, kad ādas Ph un apstākļi tai ir labvēlīgi. Varat profilaktiski laiku pa laikam kermeņa daļas, kur izsitumi mēdz parādīties, mazgāt ar "Nizoral" šampūnu.


Pie kāda ārsta vērsties, ja nomoka troksnis galvā/ausīs?
Labdien!

Sieviete, 47 gadi. Mani jau gadu nomoka troksnis ausīs/galvā - līdzīgs motora rūkoņai. Sākumā ārstējos Stradiņu slimnīcas LOR nodaļā (sistēmas) - nekas nepalīdzēja. Tad dzēru zāles "Sermion", "Mildronātu" - arī nelīdzēja. Veicu magnētisko rezonansi un "doppler" galvai/asinsvadiem - nekādas būtiskas novirzes netika konstatētas. Asins analīzes (holesterīns, dzelzs utt.) kārtībā, spiediens ideāls.

2017. gada rudenī griezos jau nevis pie LOR, bet otoneirologa. Lietoju "Midocalm", "Detralex", "Phezam", "Enelbin" - pilnīgi nekādu izmaiņu. Viss beidzās ar to, ko parasti nosaka ārsti - veģetatīvo nervu distoniju.

Lasīju, ka troksnim galvā tomēr ir iemesls, ka tas ir tikai simptoms.

Kurš ārsts var palīdzēt? Varbūt ir kāda konkrēta ārstniecības iestāde? Varbūt osteopāts? Varbūt pie vainas ir sudraba plombes? Vai tiešām ar to jāsadzīvo?

Piekopju veselīgu dzīves veidu - manā uzturā nav kaitīgo produktu, vairākus gadus nodarbojos ar jogu. Paliek grūti un neizturami strādāt, un staigāt no ārsta pie ārsta ir nomācoši.
Atbild:
Anda Kariņa, Kariņas A. ģimenes ārsta prakse
Labdien!

Diemžēl jāsaka, ka troksni ausīs jeb "tinnitus" izārstēt nevar. Ja magnētiskās rezonanses ir iztaisītas, un nekādi nopietni bojājumi netika atrasti, tā ir laba ziņa.

Bieži vainojam kakla daļas spondilozi un tās izraisītās izmaiņas. Var mēģināt fizioterapiju, manuālo terapiju un kakla daļas stiepšanu speciālā iekārtā.


Vai šos acu pilienus drīkst lietot ikdienā?
Labdien!

Sakiet, vai "Colircusi Gentadex" acu pilienus var lietot ikdienā?

Internetā nevaru atrast lietošanas instrukciju.


Paldies!
Atbild:
Ilze Paegle, "Inta", SIA, Aptieka
Labdien!

"Colircusi Gentadex" pilieni nav reģistrēti Latvijas Zāļu reģistrā. Taču, ņemot verā to sastāvu, tie nav ieteicami ikdienas lietošanai.

Acis, optika / acu veselība

Vai šie rādītāji liecina par organismā esošu iekaisumu vai infekciju?
Labdien!

Devos pie dermatologa, lai konsultētos par baltiem plankumiem uz ādas. Dermatalogs saka, ka tie ir depigmentēti laukumi (vitiligo), ko var izraisīt dažādi faktori. Tiku nosūtīta uz asins analīzēm. Tika veikta pilna asins aina, TSH - teirotropais hormons, toksoplasma gondii IgG, CRO, ASO, RF. IgG - 23.9, bet ASO - 274.0 Pārējie rezultāti normas robežās.

Vai šie rādītāji liecina par organismā esošu iekaisumu vai infekciju?
Atbild:
Anda Kariņa, Kariņas A. ģimenes ārsta prakse
Labdien!

Parasti vitiligo gadījumā asinsanalīzēs nav nekādu specifisku izmaiņu. No veiktajiem izmeklējumiem ASO paaugstinājums norāda, ka esat slimojusi ar A grupas beta hemolītiskā streptokoka infekciju (parasti to sauc par angīnu). Neliels ASO pacēlums neliecina par reimatismu un nekādi papildus pasākumi nav jāveic. Tam arī nav nekāda sakara ar vitiligo.
