medicine.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi12228
Nozares raksti1461
Ekspertu atbildes21477
Jautājumi un atbildes : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv
Vai Dr. Tereško tēja pazemina asinsspiedienu?
Labdien!

Man ir 63 gadi. Man vakaros, manuprāt, ir zems asinsspiediens un rets pulss - 112/67, pulss dažreiz ir 55, pat 51. Ārsti jau kopš bērnības nevar atrast un konstatēt aritmiju, jo tā ir neregulāra. Pulss mēdza būt ap 180, māku un varu pats to apturēt. Tas gan bērnībā un jaunībā. Tagad mēdz būt pulsa izkritieni 10 minūšu garumā. Pagaidām netieku pie ārsta.

Vai Tereško tēja sirdij vēl vairāk samazinās asinsspiedienu? Vai man drīkst lietot Tereško tēju sirdij?

Paldies!
Atbild:
Ilze Paegle, farmaceite, "Intas" aptiekas vadītāja
Labdien! Tereško tēja sirds veselībai pazemina asinsspiedienu. Ja asinsspiediens jau tā ir pazemināts, šo tēju nevajadzētu lietot....

Kardioloģija / sirds un asinsvadu sistēma

Palielināts B12 bērnam - vai ir pamats satraukumam?
Labdien!

Taisīju asins analīzes meitai (7 gadi). Viss no pārbaudītā (pilna asins aina, ferritīns, dzelzs, vitamīns D utt. ) bija normas robežās, bet B12 bija 974, kas ir trīs reizes vairāk nekā iepriekš. Bērns slikti ēd. Jau vairākus gadus atsakās ēst gaļu, zivis un daudzus citus ēdienus. Dzer vitamīnus. Ģimenes ārste problēmu nesaskata B12 rādītājā. Man tomēr, salasoties internetā, nedaudz nemierīgi. Vai uztraukumam ir pamats? Vai ir vērts vēl kaut ko pārbaudīt? Pie kura ārsta griezties? Vai viss ir normāli un šie skaitļi nav tik lieli?

Paldies!
Atbild:
Dr. Anda Kariņa
Labdien! Iespējams, ka vitamīni , kurus meitai dodat, satur B12 vitamīnu. Tāpēc arī analīzēs Vit B12 līmenis uzrādās augstāks par normu. Papildus jālieto D vitamīns, bet citus vitamīnus labāk uzņemt ar uzturu, izņemot, ja ārsts ieteicis citādi. B12 norma ir no 200-1100ng/ml. Ja meitai nav nekādu sūdzību, ar aknu testiem viss ir kārtībā, par B12 līmeni nebūtu jāuztraucas....

Pediatrija / bērnu veselība

Sirds sagurums, galvas reibonis un sajūta, ka noģībšu, - no kā tas varētu būt?
Labdien!

Jau kādu laiku ir sajūta, ka sirds pat apguļoties gurst, lēni strādā, tāpat reibst galva un sāku neadekvāti žāvāties. Sajūta ir nepatīkama, liekas, ka tūlīt atslēgšos un noģībšu, kaut gan esmu atgūlusies.

Septembrī biju slima ar Covid, un no augstās temperatūras un spiediena galvā kaut kas plīsa, - tā iesāpējās, ka pat iekliedzos. Pēc tam palika karsti un sarkana seja. Pēc laiciņa viss pārgāja, bet klepojot ļoti sāpēja galva, bija jātur pie deniņiem ar rokām.

Tika veikta magnētiskā rezonanse, bet neko neatklāja, dupleogrāfā redz, ka labās puses asinsvadi ir iedzimti šaurāki - 4.5 un 2.5. Kakla daļā asinsvados pangas. Neirologs neko neizrakstīja, tikai kontroli pēc gada.

Ar ko varētu būt saistītas šīs sajūtas un ko darīt?

Paldies!
Atbild:
Dr. Anda Kariņa
Labdien! Pēc tā, ka asinsvados ir pangas, spriežu, ka esat pusmūža sieviete. Ja doplerogrāfijā viss puslīdz ir kārtībā un galvas magnētiskā rezonansē nekādas novirzes no normas nav atrastas, jāmeklē vaina citur. Vai ir veiktas asins analīzes un pārbaudīta sirds darbība? Kas ar asinsspiedienu? Iesaku aiziet pie sava ģimenes ārsta, lai izmeklētos un atrastu cēloni sliktajai pašsajūtai....

Neiroloģija / nervu sistēmas saslimšanas

Vai tas ir normāli, ka pēc zoba izraušanas ir sāpes blakuszobā?
Labdien!

Man izrāva 5. zobu augšā. Pirmās 2 dienas vispār nejutu sāpes, bet tagad jau 3. dienu sāp un nedaudz kustās 4. zobs (iepriekš neskatījos, vai tā ir - varbūt kustējās arī toreiz) . Vai tas ir normāli? Ja jā, tad apmēram cik ilgu laiku tā varētu turpināties?

Paldies!
Atbild:
Dr. Svetlana Piskunova
Labdien! Tāda situācija var būt, ja abi premolāri izauga ļoti tuvu viens otram. Vēlams atkārtoti apmeklēt savu zobārstu brūces papildu apstrādei!...

Zobārstniecība / mutes veselība

Kāds varētu būt iemesls dzimumlocekļa sāpēm?
Labdien!

Man jau ļoti ilgu laiku sāp dzimumloceklis - bez iemesliem. Pēdējā laikā sāpes kļūst neizturamas, un nepalīdz nekas, izņemot spermas izdalīšanu. Sāpes ir regulāras, katru dienu vismaz pa 1-2 stundām. Ko varētu darīt tādā gadījumā?

Paldies!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Ieteicams apmeklēt urologu. Ar cieņu,...

Uroloģija / nefroloģija

Vai šīs blaknes saistītas ar pretparazītu zāļu lietošanu?
Labdien!

Konstatēju, ka meitiņai (2 gadi) ir spalīši, nopirkām "Helmintox" tabletes un suspensiju. Izdzērām tās visi ģimenē pēc norādītās instrukcijas. Meitai naktī parādījās liels klepus. Dēlam pēc 4 dienām sākās vemšana un caureja, man, mammai, tas pats. Nākamajā dienā abiem bērniem parādījās liela temperatūra. Vai iespējams, ka tas ir saistīts ar šīm zālēm? Jo iepriekšējā reizē, kad izdzērām šīs tabletes, bija tieši tāds pats scenārijs.

Paldies!
Atbild:
Dr. Anda Kariņa
Labdien! Tas nav saistīts ar zālēm. Tā ir sakritība. Vīrusa infekcijas laiks sakrita ar zāļu lietošanu. Iesaku nākamruden visiem vakcinēties pret gripu, lai pasargātos no tās ziemā. Ar cieņu,...
Atbild:
Ilze Paegle, farmaceite, "Intas" aptiekas vadītāja
Labdien! "Helmintox" tabletes un suspensija iedarbojas vienādi. Tāda blakusparādība kā klepus līdz šim nav novērota. Ja tikai pēc 4 dienām parādās vemšana, ir maz ticams, ka tas saistīts ar šo zāļu lietošanu - pārāk vēlu. Šobrīd cirkulē tāds vīruss - klepus, caureja, vemšana, temperatūra. Iespējams, ka tā ir sakritība. Zāļu pētījumos iegūtie dati neliecina par īpašu "Helmintox" bīstamību cilvēkam. Uzsūkšanās zarnās ir ļoti neliela - vairāk nekā 50% zāļu nemainīta veidā tiek izdalīti ar izkārnījumiem....


Vai ir jēga potēties pret CPV šajā gadījumā?
Labdien!

Sieviete, 32 gadi. Kādu gadu atpakaļ pamanīju, ka man ir papilomas dzimumorgānu zonā, bet, kad saslimu ar Epšteina Barra vīrusu, tad tās pazuda.
Tagad atkal viena ir parādījusies un tā ir niezoša.

Jautājums par CPV vakcīnu - vai ir jēga to potēt un kur to ir iespējams izdarīt?

Paldies!
Atbild:
Dr. Anda Kariņa
Labdien! Cilvēku papilomas vīruss pēc inficēšanās dzīvo cilvēkā mūža garumā. Vakcinācijai ir nozīme pat tad, ja ir jau notikusi inficēšanās, jo var palielināt imunitāti un pasargāt no vīrusa izpausmēm. Dzimumorgānu kārpas ārstē lokāli ar podofilīnu, kam vajadzīga recepte. Vērts aiziet pie ginekologa....
Atbild:
Dr. Kristina Bojuta, Sievietes veselības centrs
Labdien! Vakcinēties pret CPV rekomendējam. Sīkāku informāciju varat palasīt SPKC mājaslapā: https://www.spkc.gov.lv/lv/informacija-iedzivotajiem-par-cpv?utm_source=https://www.google.com/...

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kāds var būt iemesls sāpēm celī?
Labdien!

Pa nakti bieži nav iespējams pagulēt, jo celī ir velkoša sajūta. Tupoties celis krakšķ. Bieži ceļgalā jūtama tāda karsējoša sajūta, kā arī pa dienu staigājot ir tāda sajūta, ka celis griežas ārā. Citus rītus ir novērojams ceļgala piepampums. Skrienot garākus gabalus, jūtama durstoša sajūta, tāda kā ar nazi durtu. Gadus 15 atpakaļ ceļgalam ārā no vietas izgājusi bļodiņa. Visvairāk ceļu sāpes jūt uz slikto laiku un tad nav iespējams nosēdēt uz krēsla, jo celis velk. Kāds varētu būt par iemeslu ceļgala sāpēm un vai, iespējams, ir nepieciešama operācija?

Paldies!
Atbild:
Ilze Bērziņa, FRM ārste
Labdien! Bez izmeklējumiem ir grūti pateikt, vai ir nepieciešama operācija. Ceļa locītavas sāpju iemesls varētu būt gan saišu bojājums, gan osteoartroze (kaulu bojājums)....

Traumatoloģija / ortopēdija

Strutojošas pumpas pie kaunuma lupām - ko darīt?
Labdien!

Ar šo saskaros pirmo reizi, tādēļ vēlējos pajautāt, ko man darīt. Man pie kaunuma lūpam ir uzmetušās vairākas pumpas, kas sākušas strutot, kā arī urinējot sāp pašas kaunuma lūpas. No kā tas varētu būt un pie ka man būtu jāgriežas?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekologs
Labdien! Jums noteikti jādodas pie ginekologa, jo šādas izpausmes ir vairākām slimībām....
Atbild:
Dr. Kristina Bojuta, Sievietes veselības centrs
Labdien! Iemesli var būt dažādi, piemēram, herpes infekcija vai reakcija pēc skūšanās. Vislabāk vērsties pie ginekologa, lai veiktu apskati....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai, plānojot grūtniecību, patiešām nepieciešams nodrošināt, lai TSH rādītājs ir zem 2,5 mU/L?
Labdien!

Vēlējos noskaidrot, vai, plānojot grūtniecību, patiešām ir nepieciešams nodrošināt to, ka TSH rādītājs ir zem 2,5 mU/L?

Man ir paaugstinātas antivielas pret tireoglobulīnu, līdz ar to skaitās, ka ir autoimūns tireoidīts. Antivielas pret tireoperoksidāzi un TSH receptoru antivielas ir negatīvas (normas robežās), vairogdziedzera hormoni (TSH, brīvais T3 un brīvais T4) ir normas robežās, sūdzību nav, hormonu preparātus nelietoju. Taču TSH ikgadējās asins analīzēs visu laiku variē - brīžiem tas ir 1,3 mU/L, brīžiem sasniedz 3 mU/L, un tad atkal atgriežas uz 1,2 mU/L.

Vai pie šādas klīniskās ainas ir nepieciešams pirms grūtniecības plānošanas veikt TSH analīzes un vajadzības gadījumā medikamentozi nodzīt TSH zem 2,5 mU/L, vai arī var mēģināt ieņemt augli arī ar augstāku TSH rādītāju?

Apmeklēto endokrinologu viedoklis šajā jautājumā atšķiras. Proti, viens uzskata, ka TSH, plānojot grūtniecību, obligāti jābūt zem 2,5 mU/L, kamēr otrs uzskata, ka plānošanas stadijā pietiek, ja TSH ir laboratoriskās normas robežās (0,4-4,0 mU/L).

Priecāšos uzklausīt viedokli!

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekologs
Labdien! Iesaku konsultēties ar ginekologu, kas vadīs Jūsu grūtniecību. Mans viedoklis, ka nav vajadzīga medikamentoza iejaukšanās. Grūtniecības laikā vajadzības gadījumā varēs veikt korekciju....
Atbild:
Dr. Kristina Bojuta, Sievietes veselības centrs,
Labdien! Par šo jautājumu, protams, labāk konsultēties ar endokrinologiem. Bet labāk tomēr, plānojot grūtniecību, nodrošināt TSH līmenī normas robežās....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kāpēc paātrinās sirds ritms pirms aizmigšanas?
Labdien!

Sieviete, 30, gadi. Pēdējo pusgadu moka šāda lieta - tiklīdz sākas iemigšanas process, sirds uzsit ritmu 100-120, kas turās kādas 5-10 minūtes. Ikdienā sirds ritms ir 60-70, guļot dziļā miegā - 40-50. Holters 24h neko neuzradīja, jo šādi nenotiek katru nakti. Pirms četriem mēnešiem ir izgriezta viena virsniere dēļ nefunkcionējošas feohromocitomas. Vai tiešām tikai uz nervu pamata tā notiek?

Paldies!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Ieteicama atkārtota vizīte pie sava ārsta. Ar cieņu,...

Kardioloģija / sirds un asinsvadu sistēma

Par ko var liecināt jutīgas, viegli sāpošas nieres, kad vajag uz tualeti?
Labdien!

Vai man būtu jāsatraucas, ja naktī, kad sagribas uz wc, bet parastā vajadzība it kā pazūd un uzreiz aiziet uz nierēm? Man joprojām vajag uz tualeti, bet miegā guļot īsti nesaprotu līdz galam, vienkārši mazliet jūtu nieres.

Pēdējie nieru iekaisumi bija 2018. gadā un šī decembra sākumā. Decembrī veiksmīgi ar antibiotikām izārstējos, analīzes bija ļoti labas. Bet bažas ir, jo nieres vispār nevajadzētu just. Labi, tagad tās signalizē, ka uz wc neesmu aizgājusi, uzreiz tajā mirklī, kad vajadzība sākas. Bet vai man būtu vairāk jāsatraucas, jāpārbaudās? Jo nieru lietas tādas viltīgas - padod pirmo vieglo signālu un tad, ja pietiekami efektīvi un ātri nereaģē, klusi jau dziļi iemājojušas.

Esmu veselīga 30-gadniece. Nieres (par laimi, tikai retu reizi) ir vienīgā veselības lieta, kas mani kādreiz uztrauc. Citu pazīmju nav, tikai nieru sajūta naktīs, tā kā ļoti viegli sāp, pat nevis sāp, bet jūtu. Traucējoši nav, bet tas varētu nebūt uz labu.

Paldies!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Pēc apraksta spriežot, iespējams, ka Jums ir problēmas ar urīnpūsli vai/un kopumā ar visu urīnizvadsistēmu. Ar cieņu,...

Uroloģija / nefroloģija

Kur var izdarīt izmeklēšanu uz parazītiem organismā?
Labdien!

Kur var izdarīt izmeklēšanu uz parazītiem organismā? Kā tas notiek? Uz kakla un padusēs parādās papilomas, šad tad tās niez. Kurš ārsts var izmeklēt un ārstēt ? Kur tāds ārsts pieņem Rīgā? Vai analīzes nodošana parādīs parazītu esamību ķermenī ?

Paldies!
Atbild:
Dr. Pāvels Naumovs, ārsts homeopāts
Labdien! Visticamāk, ka Jūsu organisms cīnās ar papilomām, ko izsauc parastais cilvēka papilomas vīruss (CPV). Nieze ir nopietns simptoms, kas liecina par to, ka imūnsistēma aktīvi "protestē" pret vīrusa aktīvu izplatīšanos. Jūs varat izvēlēties diagnostikas un ārstēšanas metodes un līmeni - klasisks ceļš paredz ārsta dermatologa konsultāciju, bet holistisks - ārsta homeopāta konsultāciju. No Jūsu izvēlēta ceļa būs atkarīga diagnostiska un ārstēšanas pieeja. Ar cieņu,...
Atbild:
Dr. Anda Kariņa
Labdien! Papilomām nav nekāda sakara ar parazītiem. Pie dermatologa var veikt papilomu noņemšanu. Ja vēlaties veikt pārbaudi uz zarnu parazītiem, nododiet fēces uz parazītu oliņām laboratorijā. Ar cieņu,...
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Varam piedāvāt veikt mūsu medicīnas iestādē vispārēju organisma izmeklēšanu, balstītu uz biorezonansi. Izmeklējuma laikā tiek pārbaudīts katrs orgāns un sistēma un noskaidrotas funkcionālās izmaiņas, iekaisuma procesi un patogenā mikroflora (sēnes, parazīti, vīrusi, vienšūņi utt.) Sīkāku informāciju var uzzināt www.vs888.lv vai zvanot darbdienās uz tālruni 27088877. Ar cieņu,...


"Optima Cardio" margarīns grūtniecības laikā - vai var būt kādas sekas?
Labdien!

Pirms grūtniecības lietoju "Optima Cardio" margarīnu (augu tauku pasta 45% ar augu sterīniem). To turpināju lietot arī grūtniecības laikā, nemaz nepiefiksējot, ka tas nav ieteicams. Ko tas nozīmē? Kādas tam var būt sekas? Piebildīšu, ka to sapratu tikai tagad, kad rit pēdējās grūtniecības nedēļas.

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekologs
Labdien! No literatūras avotiem: "Produktu Optima Cardio ieteicams lietot veselīga dzīvesveida un sabalansētas un daudzveidīgas diētas ietvaros, kura satur daudz augļu un dārzeņu, kas palīdz saglabāt karotonoīdu līmeni. " Uztura zinātnes spožums un posts ir tajā, ka par vienu produktu iespējams pateikt diametrāli pretējas lietas. Augu tauki – labi un slikti. Un katru gadu mēs uzzinām arvien jaunu informāciju, gūstam arvien jaunas atziņas. Taču par sava dzīvesveida izvēli esam atbildīgi mēs paši! Nav...
Atbild:
Dr. Kristina Bojuta, Sievietes veselības centrs
Labdien! No pētījumiem un literatūras nav datu par kaitīgu ietekmi grūtniecības laikā....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai sekss var kaitēt grūtniecībai?
Labdien!

36. grūtniecības nedēļa. Vai ir iespējams, ka grūtniecībai viss ir kārtībā, ja iepriekšējā vakarā ir bijusi intimitāte un nākamajā rītā pēc tualetes apmeklējuma uz papīra ir parādījusies rozīga krāsa? Ārste teica, ka var būt augļūdeņi, bet visu dienu vēroju, kas notiek un nekā vairs nav. Vai ir vērts uztraukumam, ka mazulim kas var notikt?

Paldies!
Atbild:
Dr. Kristina Bojuta, Sievietes veselības centrs,
Labdien! Vienmēr, ja ir šaubas, var aizbraukt līdz slimnīcai uz uzņemšanas nodaļu, lai pārbaudītos. Bet ražīgi izdalījumi pēc dzimumakta varētu būt, galvenais, lai nebūtu asiņošanas un kontrakciju....
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekologs
Labdien! Ja parādījušies izdalījumi, iespējamas priekšlaicīgas dzemdības, kas mazulim par labu nenāk. No attāluma nevar pilnvērtīgi secināt par situāciju. Jums ieteicams doties pie ārsta....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Ko darīt, ja bērns piecos gados vēl nav sācis runāt?
Labdien!

Ko man darīt, ja mana meita nerunā nevienu vārdu 5 gados? Psihiatri sūta uz dažādām terapijām, bet terapeiti sūta pie psihiatra. Bērns var sēdēt un vienā momentā sākt sevi sist, un tad raud, daudz histērijas bez iemesliem. Ir diagnoze attīstības un runas atpalicība. Visi saka, ka tas nav autisms. Bet es redzu, ka mana meita nerunā un uzvedas kā psihs (skumjš termins, bet es tā arī redzu).

Mums nevar palīdzēt neviens ārsts. Tagad staigājam uz ABA terapiju, bet arī domāju, ka nepalīdzēs. Audiologopēdam neizdevās mums palīdzēt. Sūta pie psihiatra, bet psihiatri pie audiologopēda. Katru dienu skatos uz savu bērnu un uz viņas uzvedību, un jau pašai vajadzēs drīz psihiatru, jo, katru dienu klausoties šos psihus pa 100 reizēm, jau galva neizturēs. Ko man darīt?

Ģenētikas analīzēs ir viss kārtībā un magnētisko rezonansi arī taisījām, arī miega diagnostika veikta, un viss ir kārtībā.

Papildus, tad kad viņai ir emocijas - labas vai sliktas - novēroti nervu tiki, bet ārsti domā, ka tā ir epilepsija.

Paldies!
Atbild:
Laura ķevere, Bērnu slimnīcas Bērnu psihiatrijas klīnikas virsārste
Labdien! Jautājums norāda, ka nav izveidojusies laba sadarbība ar ārstu. Varu rekomendēt pierakstīties pie bērnu psihiatra Bērnu slimnīcā vai, ja vizīte jau bijusi, pierakstīties pie cita speciālista. Aprakstītie traucējumi liecina, ka jāvēršas ir pie psihiatra. Uzticamu informāciju par bērnu veselību var atrast portālā veselapasaule.lv. Vairāk šeit:...

Psihoterapija / psihiatrija

Krakšķ žoklis - pie kāda ārsta vērsties?
Labdien!

Jau apmēram gadu sācis krakšķēt žoklis. Sākumā nedaudz un reti, vienā pusē. Tagad jau abās pusēs un visu laiku, žāvājoties, ēdot, kustinot žokli. Sāpēt nesāp, bet ļoti nepatīkama sajūta un dažbrīd neērti atvērt muti. Nezinu, vai ar to saistīts, bet uz pieskārienu sāp aiz auss, žokļa savienojuma vietā.

Jautājums - pie kāda ārsta vērsties problēmas risināšanai? Reimatologa, sejas žokļa ķirurga vai kāda cita?

Paldies!
Atbild:
Aiva Doroško, ģimenes ārste SIA "Rīgas veselības centrs" filiāle "Bolderāja"
Labdien! Sākumā vajadzētu veikt pamatizmeklējumus pie ģimenes ārsta - asins ainu un vismaz rentgenu žoklim, lai varētu mērķtiecīgāk saprast, vai būs nepieciešama konsultācija ar reimatologu vai sejas žokļu ķirurgu....


Sāpes muguras lejasdaļā jau pusgadu - kādas pārbaudes vēl veikt?
Labdien!

Jautājums saistībā ar muguras lejas daļas sāpēm. Sāpes sākās jūnijā, pieceļoties no 1. nakts jaunā gultā ar cietu matraci. Sāpes nepārgāja 2 nedēļu laikā. Vērsos pie ğimenes ārstes NL. Viņa man izrakstīja kaut kādas tabletes pret sāpēm un iekaisumu, ko dzēru nedēļu. Sāpes nepārgāja, un vērsos pie fizioterapeita.

Man pašai ir skolioze, par kuru uzzināju 15 gadu vecumā, arī sāpēja. Bet tikai 1 puse un sāpes gāja uz dibenu. Tagad ir tieši tas pats, tikai uz abām pusēm (spiedošas un dedzinošas). Gāju pie fizioterapeita 3 nedēļas. Kaut ko masēja un viss, likās ka palīdz, pārtraucu.

Sāpes turpinājās, gāju atkal pie ğimenes ārstes, viņa pateica, ka palīdzēs tikai fizioterapija, kaut gan es domāju, ka vajag taču vairāk izmeklēt. Nosūtīja uz rentgenu. Neko tur tādu neredzot.

Ir jau janvāris, un sāpes vēl joprojām ir, varbūt ne tik bieži. Bet citreiz diezgan spēcīgi sāp, dedzina, dur. Paralēli mājās vingroju - jau no augusta. Tas it kā palīdz, bet tajā pašā laikā ir sāpes vēl joprojām. Un šodien atkal kaut kas notika. Tāda sajūta, ka tas ir kaut kas cits. Darba ārsts man pateica, ka man ir lumbago. Bet tas ilgst līdz 6 nedēļām, nevis pusgadu. Esmu satraukusies par savu veselību. Kādas vēl pārbaudes vajadzētu uztaisīt? Domāju pēc mēneša doties uz Latvija, jo šeit ārsti īsti nevēlas palīdzēt.

Paldies jau iepriekš!
Atbild:
Kristīne Siričenko, KS fizioterapija
Labdien! Jūsu simptomi liek domāt par nerva kompresiju. Iemeslu, kādēļ nervs ir komprimēts, var noskaidrot, veicot atbilstošus testus un diagnostiku, ko veic arī pieredzējis fizioterapeits, kā arī, iespējams, nepieciešams magnētiskās rezonanses izmeklējums....
Atbild:
Ilze Bērziņa, FRM ārste
Labdien! Ja Jums ir skolioze, regulāra vingrošana ir nepieciešama, lai Jūs varētu normāli funkcionēt. Periodiski vēlams konsultēties ar fizioterapeitu, vai vingrojumus izpildāt precīzi. Sāpes muguras lejas daļā mēdz būt gan no ilgstošas sēdēšanas/ mazkustīgiem cilvēkiem, gan no fiziskām pārslodzēm (smagumu celšanas). Pārbaudes pašas par sevi nepalīdzēs - par to nepieciešamību jākonsultējas ar ģimenes ārstu, vai kādu ārstu, kurš Jūs ir izmeklējis/redzējis....

Fizioterapija, rehabilitācija

Neizskaidrojamais veselības stāvoklis - par ko tas varētu liecināt un kā rīkoties tālāk?
Labdien!

Rakstu šeit ar cerību atrast kādas atbildes, jo, godīgi sakot, vairs nezinu, ko darīt. Esmu 31 gadus veca sieviete, augums 1,69 m un svars 50 kg. Dzīvoju Itālijā. Viss sākās pagājušā gada jūlijā, kad saslimu ar kovidu. Mani slimības simptomi pirmās divas dienas bija kā parasta gripa vai saaukstēšanās, ar temperatūru līdz 38,8 °C un kakla sāpēm. Pēc tam, kad tas pārgāja, nāca vienkārši nenormāls nespēks, ka vairs nespēju no gultas piecelties, kā arī pilnībā pazuda apetīte. Vienīgais, ko varēju ieēst, bija ķirši un kefīrs, pa reizei uzgrauzu kādu cepumu. Pēc 10 dienu mocībām devāmies uz slimnīcu, jo nebija nekādu uzlabojumu. Tur man vēnā salaida sāļus un palaida mājās, tad man uzradās apetīte un pamazām sāku atgūt arī spēkus, lai gan pa to laiku mani sāka piemeklēt jauni simptomi - drebuļi, tahikardijas lēkmes un trauksme. Sākām izmeklēt sirdi - ehokardiogrāfija, holters 24h, slodzes pārbaude -, bet viss esot kārtībā.

Pēc laika pārgāja visi pēckovida simptomi, palika tikai nedaudz trauksme un pa reizei kāda tahikardijas lēkme, bet pēc kādas nedēļas sāka palikt slikti, sāka uzdot kuņğis un man uzradās tādas lēkmes, ka pēkšņi tā kā no paribes uz augšu nāk straujš vilnis ar milzu uztraukumu un elpas trūkumu, tā, ka nevar izturēt. Saucu vīru, saku, ka elpu nevaru saķert, iekšā ļoti dīvaina un neaprakstāma sajūta. Tad arī atkal apetīte samazinājās. Nemaz nevarēju neko ne ieēst, ne iedzert, jo uzreiz punktā starp barības vadu un kuņği tāds smagums, uz sirdi spieda, nāca virsū milzīgs bezspēks, sajūta, ka jāğībst. Nevarēju noiet lielus attālumus, varēju tikai noteiktā pozā sēdēt pusguļus uz dīvāna, kā arī nāca sāpes klāt kuņğī un dedzināšana krūtīs.

Atkal devāmies uz slimnīcu, kur pēc izmeklējuma teica, ka ir gastrīts un barības vada iekaisums. Vēnā laida zāles, kas it kā atslābina kuņği un atvieglo darbību. Tas tiešām bija vienīgais, ar ko tiku uz kājām, pazuda tas briesmīgais smagums, lēkmes un ğībšanas sajūta, atsāku ēst, lai gan esmu pazaudējusi vairāk nekā 8 kg pa šiem mēnešiem.

Tad veicām gastroskopiju, slēdzienā pateica, ka man ir hroniskais gastrīts un gastroezofageālais reflukss - slīdošais. Ir pagājuši mēneši, bet jūtu, ka neesmu pilnībā uz kājām. Katru dienu mani piemeklē kāds simptoms, uznāk kāds sliktums, piemēram, es nevaru padarīt kaut ko fizisku, jo man ir risks, ka var uznākt tahikardijas lēkme un tā ir ļoti nepatīkama. Uzreiz uznāk vispārīgs bezspēks, ļenganums kājās, ka nevaru paiet, uznāk karstums un sirds tik strauji sitas, ka liekas, ka izlēks pa muti laukā. Skatoties pulsa mērītājā, ko nēsāju kā pulksteni uz rokas, rāda reizēm pat līdz 150 sitieniem, labākajā gadījumā tie ir 135 sitieni. Ikdienā daudz nevaru kustēties, pat vienkārši uzejot pa trepēm uz otro stāvu jau pulss būs 115 - 120. Miera stāvoklī parasti pulss man ir no 80 - 90, reti 70.

Jau vairākus gadus ciešu arī no ekstrasistolēm, kas mani piemeklē it sevišķi pēc tahikardijas lēkmēm. Man ir ļoti nespēcīgs ķermenis, ātri nogurst rokas, kājas. Nespēju pieņemties svarā. Tagad jau kādus divus mēnešus man sāp kaklam labajā pusē priekšā un ir redzams un jūtams uzpampums. Biju pie endokrinologa, kurš teica, ka vairogdziedzerī ir mezgliņi, bet vairogdziedzeris funkcionē labi. Veicām arī asinsanalīzes uz vairogdziedzera hormoniem - nekas nav ārpus normas, un neviens nevar izskaidrot, kāpēc man kaklam ir šīs sāpes vai uzpampums, sakot, ka tie ir savilkti kakla muskuļi, bet es tā nedomāju. Redzu, ka man sānā dziedzeris ir uztūcis.

Esmu ievērojusi arī, ka, pieliecoties ar galvu uz leju, piemēram, kad mazgāju matus, man paliek slikti, sāk strauji sisties sirds, elpa sāk trūkt, uznāk atkal nespēks un arī trauksme. Nevaru saprast, vai tas ir no manas kuņğa problēmas, vai tomēr tas ir kas cits.

Tāpat arī man ļoti bieži ir tādas sūrstošas sāpes krūtīs, kas nāk no punkta tieši zem sirds, starp kuņği un sirdi, un izstarojas uz sāniem, uz ribu pusi. Netieku no tām sajūtām vaļā. Kad liekas, ka tās ir pārgājušas un vairs nav, tad atkal pēc laika parādās. Neesmu tik izpētījusi, vai biežāk tā sajūta ir, kad ir tukšs vai pilns kuņğis.

Mana mape ar pārbaudēm, analīzēm ir pārpildīta, ārsti norausta plecus, saka, ka nezina, kas man ir, noraksta visu uz veģetatīvo distoniju un stresu, taču stress un trauksme man parādās, kad ir slikti! Tajos brīžos, protams, ka ir bailes. Es zinu, ka agrāk man nekā tāda nebija, bet tagad ir un ka ir taču jābūt kādam iemeslam, kāpēc notiek tā, kā notiek, jo bez iemesla nekas tāds nebūtu un es justos labi.

Kā varētu izskaidrot šos simptomus un kā no tiem atbrīvoties?

Paldies!
Atbild:
Dr. Anda Kariņa
Labdien! Vēlams lietot kuņģa skābi mazinošus preparātus, ko ārsti izrakstījuši sakarā ar kuņģa atvilni. Ieteiktu veikt atkārtotu Holtera monitoru, jo pie tahikardijas virs 150x' tomēr būtu jāmeklē cēlonis. Par veidojumu uz kakla grūti komentēt, bet, ja tika veikta USG, un nekas netika atrasts, īsti satraukumam nevajadzētu būt. Domāju, ka visdrīzāk būtu jākonsultējas ar speciālistu un jānostabilizē Jūsu psihoemocionālais stāvoklis, kas, manuprāt, spēlē lomu visā garajā slimošanas procesā pēc...
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Mūsu viedoklis sakrīt ar Jūsu ārsta uzstādīto diagnozi - veģetatīvā distonija, jo pie šīs problēmas var būt visi šie simptomi, kurus Jūs savā vēstulē esat minējusi. Nelielas problēmas rada arī gastroezofogālais refluks, kad, vārstulītei atveroties, skābe no kuņģa nokļūst barības vadā un rada dedzinošas sajūtas. No simptomiem atbrīvoties var, barojot nervu sistēmu. Ieteicama vizīte pie psihiatra vai psihoterapeita. Ar cieņu,...


Kāpēc, noliecoties ar galvu uz leju, sāk straujāk sisties sirds?
Labdien!

Vēlējos pajautāt, ko tas nozīmē, ka, noliecoties ar galvu uz leju, piemēram, mazgājot matus, sirds sāk sisties strauji, parādās nespēks kājās un ir satraukuma sajūta?

Paldies!
Atbild:
Dr. Anda Kariņa
Labdien! Grūti komentēt. Normāli galvas noliekšana sirdsdarbību neietekmē. Vēlams konsultēties ar ģimenes ārstu, veikt izmeklējumus. Drīzāk šķiet, ka sūdzībām ir psihoemocionāls raksturs. Tomēr Holtera monitors un doplerogrāfija galvas un kakla asinsvadiem, kā arī asins analīzes būtu jāveic. Ar cieņu,...

Kardioloģija / sirds un asinsvadu sistēma

Divarpus nedēļu ilga smērēšanās, vēdera krampji un noplūdes - ko man darīt?
Labdien!

Man divarpus nedēļas turpinās smērēšanās, kas sākās laikā, kad būtu jāsākas mēnešreizēm. Turpinās joprojām, vēders raujas krampjos, un brīžos, kad sāpi "atlaiž", notiek stiprāka noplūde. Lietoju trīs mēnešus hormonālās tabletes "Janine", kuras ārste, speciāli piesakot, lika dzert bez apstājas, bez jebkādas nedēļas pauzes, ar mērķi, ka mēnešreizēm jāpazūd uz noteiktu laiku. Galvenā problēma esot endometrioze un lielais asiņu zudums mēnešreižu laikā, kas ir bijis līdz periodam, kad nesāku lietot tabletes.

Zinu viedokļus, ka smērēšanās nav nosaucama par mēnešreizēm, bet nu šobrīd tas normāli vairs neliekas, bet smērēšanās nav tik liela, lai lietotu tamponus. Pie ārsta tikt ir problemātiski ilgi un tik pieredzējusi sieviešu problēmas lietās neesmu (man ir 19), lai zinātu, kurā brīdī ir jāvēršas pie ārsta, un mazums tie varbūt ir sīkumi... Lūdzu, vismaz kaut kādu atbildi par to, ko man darīt šajā situācijā.

Paldies jau iepriekš!
Atbild:
Dr. Kristina Bojuta, Sievietes veselības centrs,
Labdien! Pamēģiniet tomēr lietot "Janine" ar pārtraukumu, lai sākas mēnešreizes. Tad jāskatās, kā būs. Ja situācija atkārtojas, tad jādodas uz konsultāciju pie ginekologa....
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekologs
Labdien! No attāluma šajā gadījumā atbildēt nevar. Ja nu patiešām nav iespējams sazināties ar ārstu (arī telefoniski), ieteiktu pāriet uz medikamenta lietošanu tradicionālajā ritmā - ar pārtraukumu 7 dienas. Uzsāktās tabletes jāizdzer līdz galam un tad pārtraukums....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kāpēc varēja pazust mēnešreizes un kā rīkoties?
Labdien!

Pēdējās mēnešreizes bija no 13-17. novembrim un līdz šim nav bijušas vairs. Taisīju grūtniecības testus vairākas reizes un dažādās dienās. Ir nedaudz nespēks it sevišķi no rītiem, un brīžiem liekas, ka nedaudz slikta pašsajūta, bet bez vemšanas. Krūtis ir piebriedušas un aptuveni nedēļu atpakaļ bija velkošas sāpes muguras un vēdera lejasdaļā. Dzīvoju Anglijā, šeit nedaudz sarežģītāk tikt pie ārstiem, tāpēc ceru uz Jūsu ieteikumiem, ko labāk darīt.

Paldies!
Atbild:
Dr. Kristina Bojuta, Sievietes veselības centrs
Labdien! Jānodod asins analīzes uz HCG, tad būs saprotams, vai ir grūtniecība vai nē. Un tomēr ieteicams mēģināt tikt pie ginekologa uz vizīti....
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekologs
Labdien! Nezinot Jūsu vecumu, diemžēl nevaru dot padomus. Ja mēnešreižu iztrūkums ir tikai mēnesi, nav pamata uztraukumam. Ja vecums ir pēc 40 gadiem, iespējami premenopauzes traucējumi....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Latvijā ir iespējams pasūtīt "Betacorton S" šķīdumu, ja ārsts izraksta recepti?
Labdien,

Sakiet, lūdzu, vai Latvijā ir iespējams pasūtīt "Betacorton S" šķīdumu, ja ārsts izraksta recepti?

Paldies!
Atbild:
Ilze Paegle, farmaceite, "Intas" aptiekas vadītāja
Labdien! "Betacorton S" šķīdums nav Latvijas Zāļu reģistrā. Ir likumdošanā noteikta kārtība, kā iespējams iegādāties Latvijā nereģistrētus medikamentus - tātad arī Jums interesējošo "Betacorton S". Ar ārsta izrakstītu recepti dodieties uz aptieku. Šo medikamentu aptieka var speciāli pasūtīt. Rēķinieties, ka tas var aizņemt ilgāku laiku un arī izmaksas var būt lielākās. Iesaku konsultēties ar ārstu - iespējams, var lietot kādu Latvijā pieejamu medikamentu. Vēl ir iespējams izrakstīt recepti...

Dermatoloģija / ādas veselība

Cik riskantas ir dzemdības tūpļa guļā?
Labdien!

Mazulis guļ tūpļa guļā, un līdz dzemdībām palicis pavisam nedaudz. Ja esmu atteikusies no bērna apgrozīšanas, vai dzemdību namā man var likt dzemdēt tūpļa guļā, ja mazulis tomēr neapgriežas? Cik tas ir riskanti? Dzemdību namā, kur biju uz sarunu, nekādu konkrētu atbildi nesniedza, viss notiekot uz vietas, kad jau ierodies dzemdību namā un process ir iesācies. Ir dzirdēts par sekām, un dzemdības šādā guļā daudz kur nerekomendē. Baidos par to, lai vēlāk nav nekādu dzemdību traumu un seku bērnam.

Paldies!
Atbild:
Dr. Kristina Bojuta, Sievietes veselības centrs
Labdien! Neviens nekad nevar pateikt iepriekš, kā beigsies dzemdības. Man grūti atbildēt uz Jūsu jautājumu, nezinot Jūsu parametrus, neredzot augļa ultrasonogrāfijas. Bet ar tūpļa guļu dzemdēt var. Ir, protams, savi riski, bet tie ir pie jebkurām dzemdībām, arī galvas guļā....
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekologs
Labdien! Tūpļa guļa nav uzskatāma par patoloģiju. Ņemot vērā, ka dzemdībās var būt sarežģījumi, savlaicīgi veic augļa apgrozījumu galvas guļā. Cik saprotams, arī Jums tas tika ieteikts. Ja auglis ir tūpļa guļā, neviens ārstniecības iestādē neko ''likt'' nevar. Tiek vadītas dzemdības un, izejot no situācijas, noteikta rīcība....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības