Vai tas ir normāli, ka zīdainim 8 mēnešos joprojām ir mīksta pierīte?
Labdien!

Sakiet, lūdzu, vai tas ir normāli, ka zīdainim 8 mēnešos joprojām ir mīksta pierīte? Velkot pa pieri ar pirkstiem, jūtams tāds mīkstumiņš, piere nav tik cieta kā mums pieaugušajiem.

Paldies!
Atbild:
Ivars Strazds, Strazda I. ārsta pediatra prakse
Labdien!

Grūti pateikt, kāpēc tas tā ir, bet tas ir ļoti subjektīvs rādītājs, tāpēc labāk šo simptomu uzticēt ārsta pārbaudei.

Pediatrija / bērnu veselība

Pēc zobārsta apmeklējuma tirpst mēle - vai tas pāries pats no sevis?
Labdien!

Pirms nedēļas biju pie zobārsta. Špricējot anestēziju, bija tāda kā elektriska sajūta mutē (iepriekšējās reizēs tā nebija). Zobārste teica, ka tas tādēļ, ka tuvu nervam trāpīja. Taču tagad jau vairāk nekā nedēļu tajā pusē, kur dūra, mēlē ir notirpuma sajūta. Ar ko tas varētu būt saistīts? Vai tas pāries pats no sevis, vai tomēr jāvēršas pēc palīdzības?

Paldies!
Atbild:
Svetlana Piskunova, "Tropi", SIA, Zobārstniecības kabinets
Labdien!

Jūsu tirpuma sajūta sistīta ar veikto anestēziju. Prakse rāda, ka šī sajūta pāriet pati. Bet - cik ilgi tā turēsies - grūti prognozēt.

Esiet vesela!

Zobārstniecība / mutes veselība

Karstuma sajūta kājas apakšstilbā - vai tas var būt no muguras jostas daļas diska trūces?
Labdien!

Nesen kā sāku just, ka man karst labās kājas apakšstilbs, bet nevis no ārpuses āda, bet kājas iekšpusē. Kreisā kāja reti kad karst. Karstums uznāk uz pāris sekundēm un tad pāriet. No kā tas varētu būt? Man jau ļoti daudzus gadus ir muguras jostas daļas diska trūce. Varbūt no tās tas karstums rodas? Jo reizēm, kad ir tā vairāk noslogota mugura, tad jūtu, ka pēdas tā kā dedzina.

Paldies!
Atbild:
Marģers Funka, Funka M. ārsta osteorefleksoterapeita prakse
Labdien!

Tiešām, šīs izjūtas var saistīt ar jostas skriemeļu disku trūces simtomātiku. Viena no ārstēšanas iespējām ir osteoterapija. Vairāk skatiet: osteoterapija.mozello.lv


Kā mazināt nelabumu grūtniecības sākumā? Un vai atšķirīgas asinsgrupas pārim var kā ietekmēt bērniņu?
Labdien!

Šobrīd nav iespēja tikt pie ginelologiem vīrusa izplatības dēļ. Jau trešo nedēļu ir grūtniecība. Sākās nelaba dūša un vemšana, ar katru dienu kļūst trakāk. Ja izvemjos no rīta, tad pēc laika atkal slikti paliek un gandrīz pat paēst nesanāk. Ko darīt ar šo nelabumu, cik ilgi "jāmokās", šis nelabums nav slikta pazīme? Un vēl jautājums - ja atšķiras pārim asinsgrupa, - man ir negatīva, viņam pozitīva, - vai tas nav slikti?

Paldies!
Atbild:
Klīniski diagnostiskā laboratorija, "GenEra", SIA
Labdien!

Diemžēl neesmu kompetenta atbildēt par grūtniecības nelabumiem, bet no savas pieredzes zinu, ka ar to "sirgst" smagāk vai vieglāk lielākā daļa grūtnieču, it īpaši pirmajā trimestrī.

Uz otru jautājuma daļu gan varu atbildēt jau sīkāk. Ja Jums ir rēzus negatīva asins grupa, bet bērna tēvam pozitīva, tad pastāv iespēja, ka gaidāmajam bērniņam var arī būt rēzus pozitīva asins grupa (bet ne obligāti). Ja gaidāmajam bērniņam arī ir rēzus pozitīva asins grupa, tad pavisam noteikti Jums būs nepieciešama papildu uzraudzība no ginekologa puses, jo uz grūtniecības beigām var veidoties rēzus faktoru nesaderība. Rēzus faktoru nesaderība rodas gadījumos, kad rēzus negatīvam cilvēkam (mammai), kuram uz eritrocītiem nav rēzus D antigēna, asinsritē nonāk rēzus pozitīvas asinis (no gaidāmā bērniņa) ar rēzus D antigēnu. Rezultātā rēzus D antigēns tiek atpazīts kā svešķermenis un pret to veidojas antivielas, jeb, vienkāršiem vārdiem sakot, - mammas bioloģiskie aizsargmehānismi sāk uzbrukt bērniņa asins šūnām.

Pirmās grūtniecības laikā antivielas rodas reti, un bērns parasti piedzimst vesels. Ar katru nākamo grūtniecību komplikāciju risks pieaug, jo mammas imūnā sistēma šo "svešķermeni" atceras. Rēzus antivielas traucē augļa attīstību, var izraisīt priekšlaicīgas dzemdības vai bērna saslimšanu ar jaundzimušo hemolītisko slimību.

"GenEra" laboratorija piedāvā veikt DNS analīzes, lai noteiktu, vai rēzus negatīvai grūtniecei gaidāmais mazulis būs rēzus negatīvs vai rēzus pozitīvs. Tas ir „neinvazīvs prenatāls augļa rēzus faktora (RhD) DNS tests no mātes asinīm”. Testu var veikt jau no 10. grūtniecības nedēļas, un testēšana nerada gaidāmajam bērniņam nekādus riskus, jo testē mātes asins un siekalu paraugus, vēlams arī tēva siekalu paraugu (papildu precizitātei). Tests ir pieejams gan par maksu, gan valsts apmaksāts ar ginekologa nosūtījumu, ja ginekologa konsultācija ir bijusi valsts apmaksāta. Vairāk informācijas mūsu mājas lapā www.genera.lv vai zvanot 26267833.

Ģenētika

Kāpēc nav mēnešreižu jau 3 mēnešus?
Labdien!

Man ir 15 gadi, dzīvoju dzimumdzīvi ~4 mēnešus. Izmantojam prezervatīvus. Gribu uzsvērt to, ka pārbaudām vienmēr gan pirms, gan pēc prezervatīvu lietošanas, nekad nav bijušas problēmas, viss ir bijis perfekti ar prezervatīvu kvalitāti.

Pirmās mēnešreizes bija oktobrī. Līdz decembrim tās bija normālas, taču dažas ar +- 5 dienu nobīdi, 5 dienas ilgas, ar pašām mēnešreizēm viss labi. Pēc pēdējām mēnešreizēm, kas bija 26. decembrī, jau 3 mēnešus to nav. Pa to laiku dzīvoju dzimumdzīvi un drošības pēc veicu grūtniecības testu gan janvārī, gan februārī, - abi negatīvi, kā arī simptomu, pazīmju par grūtniecības iestāšanos nav.

Ginekologa apmeklējumam bija jābūt 24. martā, bet ārste ir COVID-19 karantīnā, tādēļ tas atcēlās. Protams, centīšos veikt pierakstu pie kāda cita ginekologa.

Vēlējos jautāt, kas īsti varētu būt noticis? Māc bažas pr vairākiem iemesliem, - hormonu disbalanss, reproduktīvajā sistēmā izveidojusies cista vai kas cits, varbūt endokrīnajai sistēmai kas vainas. Par grūtniecību īsti neesmu satraukta, jo tiešām vienmēr pārbaudam prezervatīvu.

Satraucos par savu veselību.

Paldies!
Atbild:
Maija Broša, "Rīgas 1. slimnīca", SIA, Poliklīnika "Šarlotes"
Labdien!

Neklātienē padomus nevar sniegt, jo trūkst informācijas. Ja tā nav grūtniecība, tad neregulāras mēnešreizes 15 gadu vecumā nav reta parādība. Meitenes organismā izmaiņas notiek līdz 18-20 gadu vecumam, kad viņa kļūst par sievieti. Domāju, kar par veselību patlaban nav jāsatraucas. Jālieto pilnvērtīgs uzturs, arī gaļa, un jādzīvo veselīgi. Ja mēnešreizes nav bijušas 3 mēnešus, labāk nogaidīt vēl, kamēr samazināsies risks inficēties, un tad doties uz medicīnas iestādi.

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kā parvarēt bailes vērsties pēc palīdzības?
Labdien!

Kā parvarēt bailes vērsties pēc palīdzības? Jo, ja es nepārvarēšu savas bailes, pašnāvība depresijas dēļ vai dabiskā nāve dēļ nerūpēšanās par veselību izskatās mani reālākie varianti.

Paldies!
Atbild:
Gunta Andžāne, Latvijas Ārstu psihoterapeitu asociācija
Labdien!

Nav viegls uzdevums dot atbildi uz šādu jautājumu. Bailes ir nopietns pretinieks, kas vislabākos nodomus var vienā mirklī sajaukt. Mans ieteikums būtu sākumā mēģināt kontaktēties ar speciālistu attālināti (pieļaujot iespēju-anonīmi), kas varētu dot zināmu drošības sajūtu, un ar vairākiem speciālistiem vienlaikus, lai nav jāfokusējas tikai uz vienu kontaktu. Šādi mēģinājumi varētu palīdzēt atrast to speciālistu, ar kuru Jūs justos iespējami mierīgāk un drošāk, lai veidotu ilgtermiņa kontaktu un sadarbību labam rezultātam.

Psihoterapija / psihiatrija

Kā rīkoties, ja nomoka koncentrēšanās problēmas un sāpes visā ķermenī?
Labdien!

Man ir 23 gadi.

Lieta tāda, ka mans darbs saistīts ar datoru un, protams, tas ir sēdošs darbs ofisā. Neesmu nekāds "ņīdētājs" un vienmēr visu paciešu vai pierodu, bet nu jau ir pavisam apnicis tas, ka nespēju vispār nekam koncentrēties ilgāk par 10 minūtēm. Sāp visas malas, īpaši spranda un mugura, prāts nespēj padomāt. Nesēžu pie datora ilgāk par 90 minūtēm un ik pa laikam izeju pastaigāt uz 15 minūtēm.

Lūdzu, iesakiet, ko man darīt, lai tā nebūtu!

Paldies!
Atbild:
Marģers Funka, Funka M. ārsta osteorefleksoterapeita prakse
Labdien!

Tā ir izplatīta problēma cilvēku, kas ikdienā strādā ar datoru, problēma, kakla skriemeļi cieš. Iesaku vingrojumus kakla skriemeļiem, strādājat ar apkakli un varbūt pat vērts apmeklēt osteorefleksoterapiju.


Ievilcies urīnceļu iekaisums grūtniecei - kā labāk ārstēt?
Labdien!

Esmu grūtniece, 14 pilnas nedēļas, un mani ir piemeklējusi nepatīkama, bet ne sveša problēma - urīnceļu iekaisums. Man dzīvē jau trīs reizes ir bijis pielonefrīts. Diemžēl bezrecepšu medikamenti nepalīdzēja, un ģimenes ārste noteica dzert "Furamags" antibiotikas. Esmu satraukusies, jo šo zāļu instrukcijā ir rakstīts, ka grūtniecēm to lietot aizliegts. Tomēr daktere mierināja, ka šādos gadījumos varot. Nu jau septiņas dienas dzeru šīs zāles trīs reizes dienā, taču tās nepalīdz. Tikīdz zāles beidzu dzert, dažu stundu laikā visas nepatīkamās sajūtas atgriežas. Kamēr dzēru zāles, urīna analīzes bija labas. Nezinu, kā būs tagad, kad nodošu analīzes vēlreiz, jo zāles nav lietotas vienu nakti un pusi dienas, un jau atkal visi simptomi atgriezušies ar uzviju. Baidos, ka daktere atkal liks turpināt dzert šīs pašas neieteicamās grūtniecēm zāles. Vai nav kāds zinošāks speciālists, pie kura varu griezties šādā jautājumā? Varbūt ir citi medikamenti, kurus var lietot? Esmu sabijusies, bet ģimenes ārste, šķiet, ir ne pārāk zinoša šādās situācijās, jo acīmredzami nav pieredzes ar grūtniecēm.

Paldies!
Atbild:
Maija Broša, "Rīgas 1. slimnīca", SIA, Poliklīnika "Šarlotes"
Labdien!

Neklātienē, nezinot par izmeklējumiem un slimības vēsturi, nevar ieteikt ārstēšanu. Jums ir divi ārsti, ar kuriem jākontaktējas: Jūsu ginekologs, pie kā esat novērošanā, un ģimenes ārsts. Jums netiks ieteikti grūtniecēm kaitīgi medikamenti.

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Neliels, nesāpīgs izaugums intīmajā zonā - vai ir pamats satraukumam?
Labdien!

Esmu 20 gadus veca. Nesen uz lielajām/ārējām kaunuma lūpām ieraudzīju nelielu izaugumu. Izaugums ir kaut kas starp nelielu kārpu un pumpu, nedaudz tumšāks, sārtāks par ādu. Izaugums ir gluds, mīksts, tas neniez, nesāp, no tā nekas neizdalās.

Seksuālos partnerus nemainu bieži, katru reizi izmantoju prezervatīvu. Esmu guvusi HPV vakcīnu. Menstruācijas cikls normāls.

Vai ir pamats satraukumam un jāvēršas pie ārsta? Kāpēc tāds varēja rasties?

Paldies jau iepriekš!
Atbild:
Maija Broša, "Rīgas 1. slimnīca", SIA, Poliklīnika "Šarlotes"
Labdien!

Satraukums neko nepalīdzēs. Ja veidojums nemainās, visticamāk, tas pats pazudīs. Jāvēršas pie ārsta, ja rodas sāpes un veidojums palielinās apmēros. Nedomāju, ka patlaban, karantīnas apstākļos, jādodas uz medicīnas iestādi.

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kā rīkoties, ja zīdainim ir biežas atraugas?
Labdien!

Mazajam šobrīd ir astoņi mēneši, tas ir pirmais bērniņš. Mūsu problēma ir, ka bērnam rodas ļoti daudz atraugu. Ikdienā ēdam krūtspienu un piebarojumu. Bērns labprāt izrāda interesi un vēlas ēst, bet pēc dažām karotēm sākas kreņķis un raudāšana. Ņemu rokās un nēsāju, līdz sagaidu atraugu, un tā ar vairākiem piegājieniem paēdam. Atraugas turpinās arī labu laiku pēc ēšanas, kas ietekmē viņa atrašanos uz punča un rotaļāšanos. Ēšana izvēršas diezgan stresaina gan viņam, gan man. Esam pacietīgi, ar cerību, ka viss pāries, līdz dēliņš "vertikalizēsie".

Vai šīs atraugas ir normāla parādība, vai arī jāvēršas pie speciālista?

Paldies jau iepriekš!
Atbild:
Ivars Strazds, Strazda I. ārsta pediatra prakse
Labdien!

Tā varētu teikt - kad vertikalizēsies, tad pāries.
Cenšaties dot ēdienu mazākiem daudzumiem, lai nesarijas gaisu. Lai minimalizētu bērna diskomfortu, patreiz padodiet vairāk krūts piena.

Pediatrija / bērnu veselība