5 mīti par Omega-3 taukskābēm

5 mīti par Omega-3 taukskābēm

"Laikā no četru līdz astoņu gadu vecumam bērni izaug par 25%*. Bez fiziskajām aktivitātēm arī uzturam ir ļoti svarīga nozīme bērnu fiziskajā un garīgajā attīstībā. Viena no būtiskākajām lietām, kas jāuzņem papildus, ir Omega-3 taukskābes, kas palīdz redzes un smadzeņu attīstībā, veicina kaulu un sirds veselību," komentē eksperte.
Kā pareizi plānot un sabalansēt vegānu uzturu?

Kā pareizi plānot un sabalansēt vegānu uzturu?

Novembris visā pasaulē ir pasludināts par vegānisma mēnesi, un 1. novembrī tiek atzīmēta Pasaules vegānu diena. Tā ietvaros ikviens tiek aicināts iesaistīties dažādās akcijās, piemēram, izmēģināt ievērot šo dzīvesveidu vismaz mēnesi. Ja arī tu plāno šādu izmēģinājumu vai jau esi vegāna dzīvesveida piekritējs, aicinām iepazīties ar speciālistu ieteikumiem vegāna uztura un dzīvesveida plānošanā.
5 dabas veltes, ko ieteicams iekļaut rudens ēdienkartē

5 dabas veltes, ko ieteicams iekļaut rudens ēdienkartē

No rudenī ievāktajiem dārzeņiem, augļiem un ogām iespējams saņemt visas organismam  nepieciešamās uzturvielas, lai veiksmīgi pārziemotu. Katras krāsas dārzenī atrodami visdažādākie vitamīni un vērtīgas vielas, tāpēc speciālisti iesaka savu ēdienkarti veidot pēc iespējas krāsaināku, tādējādi uzņemot pēc iespējas daudzveidīgākus vitamīnus un minerālvielas. 
Cinks, selēns un kālijs: Kāda ir šo minerālvielu nozīme organismā?

Cinks, selēns un kālijs: Kāda ir šo minerālvielu nozīme organismā?

Optimālu cilvēka organisma darbību veido daudzu savstarpēji saistītu faktoru kopums, ko ietekmē gan organisma iekšējie procesi un iedzimtība, gan arī ārējie faktori – uzturs, fiziskās aktivitātes, miegs, stresa līmenis un daudzi citi. Cilvēka organismā liela nozīme ir arī tādām minerālvielām kā cinks, selēns un kālijs, par kurām bieži vien tiek piemirsts. 
3 iemesli, kādēļ āboli ir vērtīga ēdienkartes sastāvdaļa

3 iemesli, kādēļ āboli ir vērtīga ēdienkartes sastāvdaļa

Ābolu ražas laiks – tā ir viena no pirmajām asociācijām, domājot par rudeni. Šī iemesla dēļ sulīgais auglis var tikt dēvēts par rudens karali, un ne velti – no āboliem iespējams pagatavot ne tikai dažādas garšīgas kūkas, plātsmaizes, sulas, biezeņus un citus gardumus, kā arī ēst tos svaigus, bet tie ir arī lielisks un vitamīniem bagāts uzturvielu avots.
4 mīti par burgeriem un to ietekmi uz veselību: Skaidro uztura speciāliste

4 mīti par burgeriem un to ietekmi uz veselību: Skaidro uztura speciāliste

Ja vēl pirms pāris gadiem burgers tika uzskatīts par vienu no neveselīgākajiem produktiem, kuru iekļaujam uzturā, tad šobrīd par godu šim ēdienam tiek rīkoti festivāli, restorāni savā ēdienkartē iekļauj burgerus no pašceptas maizes, pašu gatavotām mērcēm un Latvijā audzētu liellopu gaļas. Atspoguļojot sabiedrībā valdošos mītus, uztura speciāliste skaidro, kas patiesībā slēpjas burgera sastāvā.
Kādu kaitējumu sievietes veselībai var nodarīt diētas un ēšanas traucējumi? (VIDEO)

Kādu kaitējumu sievietes veselībai var nodarīt diētas un ēšanas traucējumi? (VIDEO)

Mūsdienās esam labi informēti par pārmērīga uztura uzņemšanas nelabvēlīgām sekām, taču sievietes veselību ļoti negatīvi ietekmē arī pretējā problēma – nepamatotu diētu ievērošana un tādi ēšanas traucējumi kā anoreksija, bulīmija un kompulsīvā pārēšanās.
Vērtīgais D vitamīns: Kāpēc vegāniem tam jāpievērš īpaša uzmanība?

Vērtīgais D vitamīns: Kāpēc vegāniem tam jāpievērš īpaša uzmanība?

Atzīmējot vitamīna D mēnesi, oktobrī ikviens ir aicināts pārliecināties, vai organismā ir pietiekams daudzums šī vērtīgā vitamīna, kas palīdz uzturēt kaulu un zobu veselību, normālu muskuļu un imūnsistēmas darbību un palīdz uzsūkties kalcijam un fosforam. Lai gan D vitamīna trūkst vairumam Latvijas iedzīvotāju, sevišķi rūpīgi tā līmenis jāuzrauga vegāniem.
Kāpēc sakņaugu iekļaušana uzturā ir tik svarīga? Skaidro uztura speciāliste

Kāpēc sakņaugu iekļaušana uzturā ir tik svarīga? Skaidro uztura speciāliste

Rudenī savu uzvaras gājienu sāk daudzveidīgie sakņaugi, un galdā arvien biežāk tiek liktas pašmāju dārza veltes – kartupeļi, burkāni, bietes, kāļi, rutki un citi. Kādēļ sakņaugu iekļaušana maltītē ir tik svarīga, un kā tie var palīdzēt organismam sagatavoties aukstajiem gada mēnešiem? 
5 vērtīgākie produkti, ar ko bagātināt rudens ēdienkarti

5 vērtīgākie produkti, ar ko bagātināt rudens ēdienkarti

Rudens mūs bagātīgi lutina ar pašmāju ražu – sulīgi, vitamīniem bagāti un kārdinoši mūsu dārzos, pagrabos un veikalu plauktos gozējas Latvijas kartupeļi, burkāni, bietes, kāposti, sīpoli, ķiploki, ķirbji un citi vietējie labumi. Protams, visi dārzeņi ir izcils vitamīnu, minerālvielu, antioksidantu un šķiedrvielu avots, tomēr arī starp rudens produktiem var atrast pašus vērtīgākos.