medicine.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi12815
Nozares raksti1619
Ekspertu atbildes21477
10 ēst gatavošanas paradumi, kas var kaitēt veselībai : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

10 ēst gatavošanas paradumi, kas var kaitēt veselībai

Pareiza pārtikas pagatavošana un uzglabāšana ir būtisks priekšnosacījums tam, lai ēdiens ilgāk nezaudētu savu vērtību un saglabātu garšu. Ne visi zina šos veselīgas kulinārijas noteikumus, tāpēc rakstā apkopotas dažas biežākās kļūdas, ko, iespējams, daudzi ir pieļāvuši, darbojoties virtuvē, un no kurām noteikti vajadzētu izvairīties.

Garšot ēdienu, lai pārbaudītu, vai tas nav sabojājies

Diemžēl to, vai ēdiens ir sabojājies, ne vienmēr var noteikt pēc garšas, smaržas vai izskata, taču pat neliels šāda ēdiena daudzums var izraisīt nopietnu saindēšanos. Tāpēc, ja tev radušās kaut mazākās šaubas par ēdiena kvalitāti, labāk met to ārā.

Izmantot vienus traukus gataviem un jēliem produktiem

Nekad nepieļauj jēlas gaļas vai zivs saskarsmi ar citiem produktiem! Baktērijas no šiem produktiem nokļūst gatavā ēdienā, tādējādi draudot ar organisma saindēšanos.

Tāpat jēlu un gatavu produktu apstrādei un gatavošanai izmanto atsevišķus traukus, griešanas dēlīšus un nažus.

Atkausēt produktus uz virtuves galda

Banner 280x280

Kaitīgās pārtikas baktērijas strauji vairojas četru līdz 60 grādu temperatūrā. Tāpēc vienmēr atkausē gaļu tikai ledusskapī, mikroviļņu krāsnī vai vēsā ūdenī.

Mazgāt jēlu gaļu

Jēlas gaļas mazgāšana var būt ļoti bīstama veselībai. Pirmkārt, visas baktērijas nomazgāt nav iespējams. Otrkārt, ūdens piles izplatīs neredzamos mikrobus pa izlietni, galdu un citām virsmām, tādējādi palielinot saindēšanās risku. Šādā veidā baktērijas ļoti vienkārši var nokļūt arī uz tava šķīvja. Atceries, ka termiskā apstrāde ir vienīgais veids, kā padarīt gaļu veselībai nekaitīgu. Taču, ja vēlies noņemt no gaļas nepatīkamās gļotas, seko, lai ūdens strūkla būtu pēc iespējas mazāka. Pareizāk būs, ja ievietosi gaļu bļodā ar ūdeni un ar rokām to nomazgāsi.

Atdzesēt ēdienu, pirms tā ievietošanas ledusskapī

Neatstāj atdzesēties ēdienu uz galda ilgāk par vienu līdz divām stundām, ja temperatūra telpā sasniedz 32 grādus. Patogēnās baktērijas strauji vairojas īpaši tādos produktos, kas ātri bojājas. Savukārt ceļojumu vai piknika laikā ēdienus ieteicams glabāt pārnēsājamā ledusskapī.

Garšot jēlu mīklu

Jēlas olas nav ieteicams ēst jebkādā veidā, jo tās var saturēt tādas baktērijas kā salmonellas vai citus veselībai bīstamus mikroorganismus. Tāpat nav pareizi garšot vēl neizceptu mīklu, jo miltos var būt zarnu nūjiņas, kas izraisa dažādas organisma saindēšanās.

Izmantot jēlas gaļas marinādi gataviem ēdieniem

Neatstāj marinēties jēlu gaļu vai zivis uz galda – novieto produktus ledusskapī. Ņem vērā, ka kaitīgo mikroorganismu attīstībai labvēlīga temperatūra ir no četriem līdz 60 grādiem.

Tāpat nekādā gadījumā nedrīkst izmantot jēlas gaļas marinādi kopā ar gatavu ēdienu. Ja vēlies marinādi izmantot kā mērci vai cita ēdiena pagatavošanai – uzvāri to.

Neuzvārīt līdz galam olas, gaļu vai zivis

Produkti nav kaitīgi veselībai, ja tie pagatavoti atbilstošā temperatūrā, kas likvidē visas sliktās baktērijas. Ja tev rodas šaubas, vai pagatavo ēdienu pareizi, izmanto virtuves termometru. Nepaļaujies tikai uz ēdiena izskatu, smaržu vai garšu, lai noteiktu, vai tas ir gatavs!

Nemazgāt rokas

Precīzāk – nemazgāt rokas ar ziepēm. Ar vienkāršu roku noskalošanu zem ūdens nepietiek, lai likvidētu daudzās potenciāli bīstamās baktērijas. Rokas obligāti  jāmazgā gan pirms, gan pēc ēst gatavošanas – vislabāk divas reizes.

Reti mainīt trauku mazgāšanas sūkli

Sūklīši un trauku mazgājamās lupatas ir netīrākie priekšmeti virtuvē, kas ir ideāla vide veselībai bīstamu baktēriju attīstībai un pavairošanai – pat ja izmanto antibakteriālus līdzekļus trauku mazgāšanai. Trauku lupatiņas un sūklīšus jādezinficē vismaz katru otro dienu un pilnībā jānomaina katru nedēļu vai divas.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

Aktuālie piedāvājumi

Nutrikosmētika: uz pierādījumiem balstīta pieeja

Nutrikosmētika: uz pierādījumiem balstīta pieeja

Nutrikosmētika pēdējos gados ir kļuvusi populāra, un veiktie pētījumi un testi nepārtraukti pēta to efektivitāti un drošību. Tāpat arī tiek vērtēta kolagēna produktu ietekme uz ādas elastību, mitrināšanu un grumbu samazināšanos.

Jo-hai-dī, kāpēc es nerūpējos par sevi ātrāk?

Jo-hai-dī, kāpēc es nerūpējos par sevi ātrāk?

Pēc smagas operācijas un ilgstošas rehabilitācijas Roberto Meloni ir atkal vesels, bet atzīst, ka daudzus mēnešus esot bijis ļoti norūpējies, vai spēs atkal normāli staigāt. Roberto stāsta par savu pieredzi, lietojot Latvijā ražotu produktu – Epsorīnu.

Ergonomisks krēsls – kādu izvēlēties, lai nesāpētu mugura?

Ergonomisks krēsls – kādu izvēlēties, lai nesāpētu mugura?

Ja, ilgstoši sēžot, jums nogurst un sāp mugura, pievērsiet uzmanību, kādu krēslu ikdienā izmantojat. Situāciju var uzlabot, parasta krēsla vietā izvēloties ergonomisku krēslu. Uzzināsim vairāk par Bambach ® Saddle Seat ergonomiskajiem krēsliem! 

Video

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Atzīmējot Pasaules ergoterapijas dienu 27. oktobrī, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Austrumu slimnīca) Rehabilitācijas klīnikas ergoterapeiti ir sagatavojuši padomus un vienkāršus  ieteikumus, kurus būtu ieteicams ņemt vērā ikvienam, kurš, sēžot pie datora, veic darba pienākumus vai arī ikdienā pie datora ekrāna pavada ilgas stundas. 

Produktu testi

Testa rezultāti: “FlexiCor” locītavu un saišu veselībai

Testa rezultāti: “FlexiCor” locītavu un saišu veselībai

Martā Medicine.lv sadarbībā ar starptautisko zīmolu “Coral Club” piedāvāja testēt “FlexiCor” locītavu un saišu veselībai.

Aknu sargs

Aknu sargs

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar SIA “Fito preparāti” piedāvā izmēģināt dabīgu produktu aknu darbības veicināšanai.

Līga Nature SPA Hialuronskābes serums intensīvai ādas mitrināšanai

Līga Nature SPA Hialuronskābes serums intensīvai ādas mitrināšanai

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar SIA "Salons Līga" piedāvā izmēģināt Hialuronskābes serumu ar dabīgu aktīvo vielu komponenti Pentavitin® intensīvai ādas mitrināšanai.

Testa rezultāti: "Kaleja Silks" zīda matu ruļļi veselīgām salona kvalitātes lokām

Testa rezultāti:

Martā Medicine.lv sadarbībā ar "Kaleja Silks" piedāvāja testēt zīda matu rulli veselīgai matu ieveidošanai.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Santa Viltere: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Santa Viltere: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Vismaz reizi dzīvē ir jāpārbauda sava sirds! No aprīļa šo izmeklējumu veic arī Dinsbergas klīnikā ar jaunāko un modernāko aparatūru Latvijā. Izstāsti Latvijai dodas vizītē pie kardioloģes ar 20 gadu pieredzi - dr. Santas Vilteres.

VC4 Baltijas vēnu klīnika, Dr. Patrīcija Ivanova: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

VC4 Baltijas vēnu klīnika, Dr. Patrīcija Ivanova:  Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Patrīcija Ivanova ir asinsvadu ķirurgs, flebologs, Dr.med., docente LU Ķirurģijas katedrā, Latvijas Asinsvadu ķirurģijas biedrības biedre, Latvijas Invazīvās radioloģijas asociācijas biedre, Eiropas Asinsvadu ķirurģijas biedrības biedre, Eiropas Kardiovaskulārās un invazīvās radioloģijas biedrības biedre, nokārtojusi eksāmenu asinsvadu ķirurģijā...