medicine.lv skaitļos

Lietotāji online396
Aktīvie uzņēmumi12122
Nozares raksti1591
Ekspertu atbildes21477
Jautājumi un atbildes : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv
No kā varētu būt durošas sāpes kreisajā paribē un nelabums?
Labdien!

Divas dienas man ir nepatīkama sajūta kreisajā paribē. Agrāk nekas tāds nav bijis. Brīžiem ieduras, parādās tāds kā nelabums, kas ātri pāriet. Pirmajā dienā iedūrās vairākas reizes, bet tad pārgāja, tagad otrās dienas vakarpusē tāda nīdoša sajūta ir visu laiku. Vai tas varētu būt aizkuņģa dziedzeris?

Paldies!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Pie vainas varētu būt aizkuņģa dziedzera problēmas, bet caur internetu, neveicot izmeklēšanu, uzstādīt diagnozi nevar. Varam piedāvāt veikt vispārēju organisma izmeklēšanu mūsu medicīnas iestādē. Sīkāku informāciju var uzzināt, zvanot darbdienās uz tālruni 27088877, vai www.vs888.lv. Ar cieņu,...

Gastroenteroloģija / gremošanas sistēma

Kā cīnīties ar palielinātu ēstgribu, kuņģa dedzināšanu un caureju?
Labdien!

Kas man varētu būt par kaiti? Pēdējo pusgadu, varbūt vairāk, ļoti daudz gribas ēst. Cenšos gan tik daudz neēst, kā gribētos, jo saprotu, ka tas labi nebeigsies. Svars pieaug, visvairāk cieš vēders svara ziņā. Pēc gandrīz katras ēdienreizes ir sajūta, ka vēl un vēl gribas, nereti arī kunģi dedzina. Bieži ir caureja. Visvairāk kārojas šokolādi, gaļu un kaut ko sāļu. Stāvoklī neesmu, to es skaidri zinu, jo ir pa sieviešu līniju veselības problēmas jau gadiem. Ģimenes ārstam esmu prasījusi nosūtījumus uz vēdera pārbaudēm, man vienmēr pasaka, ka problēma ir tajā, ka par daudz ēdu, un tāpēc nav jāiet pie citiem ārstiem.

Paldies!
Atbild:
Anda Kariņa, ģimenes ārste
Labdien! Diemžēl ir par maz informācijas, lai varētu kvalitatīvi atbildēt. Cik Jums gadu? Kādas ginekoloģiskas problēmas ir? Vai ir veiktas asinsanalīzes? Kāds ir Jūsu svars un augums? Vai lietojat kādus recepšu medikamentus? Ja kuņģa dedzināšana ir simptoms, vajadzētu veikt gastroskopiju. Iespējams, ka Jums ir kuņģa atvilnis vai helikobaktēriju invāzija kuņģī. Jāizslēdz kuņģa čūlas diagnoze. Jāsāk ar to, ka novēršam un ārstējam to, kas rada simptomus, ja nav nekādu citu zināmu cēloņu apetītes...

Gastroenteroloģija / gremošanas sistēma

Asas sāpes vederā pēc saaukstēšanās - kā rīkoties?
Labdien!

Man ir 28 gadi. Nesen biju apaukstējusies, bija iesnas un temperatūra 37.5, slimoju 2 nedēļas. Nu ir pienākusi 3. nedēļa un jūtu asas sāpes vēderā, kas uz brīdi aizspiež ciet elpceļus. Analīzes veicu un tur rāda, ka viss ir kārtībā. Mazliet esmu sabijusies. Kā rīkoties?

Paldies!
Atbild:
Anda Kariņa, ģimenes ārste
Labdien! Vai joprojām esat slima? Vai arvien Jums ir paaugstināta temperatūra? Vai lietojāt kādus medikamentus temperatūras mazināšanai, antibiotikas? Vai ir dedzināšana kuņģī? Visticamāk, īslaicīgais (cik saprotu) diskomforts vēderā ir saistīts ar funkcionāliem gremošanas traucējumiem, nevis apaukstēšanos. Vai tam ir sakars ar medikamentiem, kas lietoti, grūti pateikt. Ja ir arī dedzināšana kuņģī, varētu palīdzēt Omeprazola kurss, bet vislabāk aprunāties ar savu ģimenes ārstu. Ja jau trešo nedēļu...


Vai šie ģimenes ārsta ieteikumi ir pietiekami kardijas mazspējas un gastropātijas ārstēšanai?
Labdien!

Biju uz "kobru". Slēdziens - kardijas mazspēja, gastropātija. Ģimenes ārsts neko citu, izņemot diētu un "Mezym" neiesaka.

Vai tā varētu būt?

Paldies!
Atbild:
Anda Kariņa, ģimenes ārste
Labdien! Ja netika atrasti nekādi gļotādas bojājumi kuņģī vai barības vadā (kā erozijas, čūlas), ja heliokbaktēriju tests bija negatīvs, tad tikai ar profilaktiskiem pasākumiem varētu būt gana. Pirms gulēšanas 4h nav vēlams ēst. Pēc ēšanas nevajadzētu atgulties, bet gan pastaigāties. Jāizvairās no produktiem, kas pastiprina kuņģa skābumu. Noteikti nedrīkst smēķēt. Ar cieņu,...

Gastroenteroloģija / gremošanas sistēma

Vai ir pamats satraukties par nelielu cistu aknā?
Labdien!

Vai ir pamats satraukties par niecīgu 1 cm cistu aknā, ņemot vērā, ka pirms diviem gadiem izoperēja ļaundabīgu audzēju, par kuru arī pirmā versija bija, ka tas varētu būt labdabīgs?

Paldies!
Atbild:
Anda Kariņa, ģimenes ārste
Labdien! Aknu cista ir labdabīgs veidojums. Cista vizuāli ir atšķirīga no veidojuma, kas varētu būt audzējs. Tomēr, ja ir tāda anamnēze, drošāk aprunāties ar savu onkologu par šādu atradi izmeklējumā. Ar cieņu,...


Hroniska piena sēne un nagu sēnīte - vai starp šīm slimībām var būt saistība?
Labdien!

Jau gadiem cīnos ar piena sēni. Ir nomainīti vairāki ginekologi un iztērēts daudz naudas zālēs, bet nekas nepalīdz. Jāpiebilst, ka slimoju arī ar nagu sēnīti. Vai tas var būt iemesls, kādēļ nevaru izārstēt piena sēni? Jau rodas izmisums no tā, ka nekas nepalīdz.

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Vārds "sēnīte" nozīmē slimību izsaucēju grupu. Dabā sastopamas dažādas slimību izraisošas sēnītes. Nagu sēnīti retos gadījumos izsauc Candida, kas satopams arī dzimumorgānos. Ir jājautā dermatologam, kāda sēnīte ir izsaukusi Jūsu saslimšanu. To parāda analīzes. Galvenie riska faktori, kas var veicināt piena sēnītes attīstību, ir: - bieža vai atkārtota antibiotiku vai kotrikosteroīdu lietošana; - faktori, kas maina maksts mikrofloru, piemēram, pārmērīga higiēnas produktu lietošana,...

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai veģetatīvā distonija var izraisīt asinsspiediena paaugstināšanos?
Labdien!

Man ir 32 gadi. Ar veģetatīvo distoniju jau cīnos 5 gadus. No rīta pieceļoties jau ir nemiers un paaugstināts asinsspiediens 147/80, pulss 67 (dzeru asinsspiediena zāles 2,5mg/0,625). Darot parastus ikdienas darbus, jūtu, ka paliek dulla galva un sākas panika, asinsspiediens tajā brīdī paceļas jau līdz 160/88, bet, pasēžot 10 minūtes, nokrīt līdz 143/76. Vai to tiešām izraisa VĢ vai jāmeklē cita vaina? Nostaigāju 24 stundas ar asinsspiediena monitorēšanu, pa dienu vidējais asinsspiediens ir 146/80, bet līdzko aizmiegu, tas ir perfekts ,un dienas vidējais mērījums ir labs.

Paldies!
Atbild:
Dace Simsone, ārste-psihiatre
Labdien! Stress ir paaugstināta trauksme, veģetatīvā distonija tai skaitā, kas var izraisīt asinsspiediena paaugstināšanos. Tas jāārstē kompleksi, bet pamatā veģetatīvā distonija ir nemiers. Ar cieņu,...
Atbild:
Veselības salons 88
Labdien! Ja ir pārbaudīta sirds, sirds asinsvadu sistēma un problēmas nav atklātas, tad Jūsu minētās sūdzības patiešām var izraisīt veģetatīvā distonija. Tad ir jābaro, jāstiprina, jānomierina veģetatīvo nervu sistēmu, kā arī pēc palīdzības var vērsties pie psihiatra, kas strādā ar veģetatīvo distoniju. Mūsu medicīnas iestādē strādā ārsts - psihiatrs, kas palīdz veģetatīvās distonijas pacientiem. Tāpat varam piedāvāt veikt vispārēju organisma izmeklēšanu, kuras laikā mēs varēsim saprast, vai pie...
Atbild:
Diāna Neperte, Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra Psihiatriskās palīdzības dienesta Ambulatori konsultatīvās nodaļas vadītāja
Labdien! Trauksme un baiļu sajūtas pamatā mums ir dotas, lai mēs varētu izdzīvot kādās bīstamās situācijās: “sist vai bēgt”. Šādās situācijās organismā notiek dažādu ķīmiski aktīvu vielu, tajā skaitā arī adrenalīna, izsviede, lai to nodrošinātu. Tas nosaka asinsspiediena paaugstināšanos un sirdsdarbības pastiprināšanos. Ja cilvēks sirgst ar kādiem trauksmes traucējumiem, nestabils spiediens vai sajūta, ka zāles īsti nedarbojas, nav reta parādība. Noteikti nepieciešama trauksmes traucējumu...

Kardioloģija / sirds un asinsvadu sistēma

Kāpēc katru reizi pēc seksa rodas urīnceļu infekcija?
Labdien!

Pēdēja gada laikā man bieži rodas urīnceļu infekcija, proti, 24h pēc seksa - katru reizi. Šodien nodevu urīna analīzes, tieši kad sākās saasinājums. Paaugstinātie rādītāji: Urīna analīze. Ķīmiska ar teststripu - leikocīti 70, Baktērijas konstatētas mikroskopējot - Eritrocīti, Hb 10, Mikroskopija - Leikocīti 366, Eritrocīti 10, Gļotas, Baktērijas 2 . Ar ko tas ir saistīts? Urologa izrakstītās antibiotikas "Furadonin" nelīdz. Atkārtošos, ka šādi saasinājumi notiek katru reizi pēc seksa. Ginekoloģiski nav nekādas novirzes no normām, ar STS neslimoju, partneris viens.
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Fizioloģiski sievietei anālā atvere, maksts un urīnizvadkanāls atrodas blakus. Urīnceļu infekciju izraisa normālas zarnu baktērijas, kas atrodas taisnajā zarnā. Un seksa laikā tās gluži vienkārši tiek pārnestas uz urīnizvadkanālu. Cistīts ir viena no biežākajām sūdzībām to pacienšu vidū, kurām ir intensīvas seksuālās attiecības. Dažkārt sieviete ir pārliecināta, ka saslimusi ar cistītu tāpēc, ka nodarbojusies ar seksu bez prezervatīva un partneris viņu inficējis. Nav taisnība. Tam nav...
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Ieteicams izmeklēties abiem ar partneri un veikt mazā iegurņa orgānu izmeklējumus uz hroniskām infekcijām (uroplazmas, trihamonas, hlamīdijas utt). Ar cieņu,...

Uroloģija / nefroloģija

Pastiprināti paliek sarkani dūres kauli un pirkstu locītavas, kad uzsilst rokas - par ko tas var liecināt?
Labdien!

Vecums 27 gadi, vīrietis.

Uz abām rokām dūres kauli un pirkstu locītavas ir viegli sarkanas pie 18 C telpas temperatūras, labajā rokā vairāk. Bieži vien rīta periodā no 6.00-12.00 uzsilst abas rokas, ko varētu ietekmēt arī ēšanas laiks (bet ne vienmēr), paplašinās asinsvadi abās rokās. Šad tad labajā rokā pēc asinsrites palielināšanās ir sarkanas locītavas un dūres kauli paliek spilgti sarkani, un arī tā kā uzpampst pirksti - bez sāpēm, bez dedzināšanas, bet vienkārši paliek silti, sarkani un grūtāk salikt tos dūrē, bet neierobežo pilnīgu dūres uztaisīšanu. Nesimetriskums - tā gan nenotiek ar kreiso roku, bet uz tās tāpat ir vieglāk sarkani kauli un locītavas.

Jāpiebilst (varbūt tas kā saistīts), ka tad, kad iesilstu, piemēram, pakustoties, šad tad ir durstīšanas sajūta visapkārt no vēdera līdz kaklam un mugurdaļā, parādās sarkani pleķi ap 2x4 cm, durstoša, niezoša sajūta. Tas pāriet 15-30 min. laikā pēc kustības beigšanas.

Tāpat novēroju, ka pēdējos 2 mēnešus ir arī ceļgali sarkani, zem ceļa kaula izteiktāk. Sākotnēji kādu 1 mēnesi ceļgalos radās liels nogurums/nespēks pēc minimālas pakustēšanās, taču tagad nogurums pēc minimālas slodzes izzudis, bet ceļgali joprojām paliek sarkani, kad stāvu kājās un staigāju.

Analīzes: CRP un Reimatoīdais faktors - normas robežās, HLA-B27 gēns nebija.
Komplementa faktors C3 un C4 faktors bija precīzi pie pašās apakšējās intervāla robežas. Normas robežās arī bija - ANA IgG detect, Antistreptolizīns O, Anti dubultspirāles DNS AV skrīnings, ANCAc (anti PR3) HS, ANCA p (anti MPO), ENA skrīnings - ekstrahētas nukleārās AV. IgE kopējais bija mazliet paaugstināts (91 IU/ml) - visticamāk, dēļ putekļu ērcīšu alerģijas.

Par ko varētu liecināt iepriekš aprakstītie simptomi?

Paldies!
Atbild:
Anda Kariņa, ģimenes ārste
Labdien! Vēlams konsultēties ar reimatologu. Varbūt vēlams noteikt Laima slimības antivielas. Otrs speciālists, pie kā varētu griezties niezošo nātrenes tipa pleķu dēļ, ir alergologs. Diemžēl skaidru atbildi attālināti sniegt nevaru....


Vai šizofrēnija?
Labdien!

Vai būtu pamats domāt, ka man ir šizofrēnija, ja vairāk nekā gadu man ir paniskas bailes no zirnekļiem? Tās izpaužas kā histēriska raudāšana, ir bailes, ka tie mani nogalinās. Vai būtu pamats domāt, ka man ir šizofrēnija, ja nepārtraukti ir domas, ka mani kāds nolaupīs, vai, kad tumsā eju iekšā savā mājā, tur kāds būs un mani nogalinās? Pirms 2 gadiem es nebaidījos staigāt viena pati, tagad es, ieejot mājās, no tās nevaru otrreiz iziet, jo man ir šīs domas. Cilvēki smejas par manām bailēm un domām, sakot, ka vienkārši jāpārstāj šādi domāt, bet tā nav lieta, ko varu kontrolēt.

Paldies!
Atbild:
Dace Simsone, ārste-psihiatre
Labdien! Šizofrēnijas diagnozi nevar uzstādīt no konkrētas fobijas, kas pēkšņi radusies. To jāvērtē kontekstā ar brīdi, kad tas notiek, citiem dzīves notikumiem, veselības stāvokli kopumā, kā arī, iespējams, citiem simptomiem. Vislabāk būtu vērsties pie psihiatra uz konsultāciju klātienē. Ar cieņu,...
Atbild:
Diāna Neperte, Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra Psihiatriskās palīdzības dienesta Ambulatori konsultatīvās nodaļas vadītāja
Labdien! Bailes no zirnekļiem jeb arahnofobija ir viena no visizplatītākajām fobijām pasaulē un noteikti pati par sevi neliecina par šizofrēnijas esamību. Fobijas jeb bailes no kaut kā nav racionālas, cilvēks to apzinās, bet ar saprašanu vien nepietiek, lai tiktu no tām vaļā. Var sākt ar konsultāciju pie psihologa vai psihoterapeita, lai noteiktu labāko ārstēšanas taktiku. Ja ar nemedikamentozām metodēm netiek panākts nepieciešamais efekts (tas noteikti prasīs laiku) vai ja arahnofobiju pavada vēl citi...

Psihoterapija / psihiatrija

Vai pirmajā grūtniecības trimestrī būtu ieteicams lietot medikamentu CIN1 ārstēšanai?
Labdien!

Esmu pirmajā grūtniecības trimestrī. Pirms grūtniecība iestājās, tika konstatēts Cin1. Uzzinot par grūtniecību, ārste izrakstīja lietot "Papilocare", bet mani dara bažīgu fakts, ka jālieto medikamenti pirmajā trimestrī. Vai tas nekaitēs gaidāmajam mazulim?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! "Papilocare" ir gels, kas veido aizsargplēvīti dzemdes kakla gļotādā, radot aizsargbarjeru, lai novērstu CPV integrācijas risku. Tādējādi no vienas puses tas kavē CPV integrāciju, novēršot jaunu bojājumu veidošanos, un no otras puses darbojas kā līdzeklis jau radušos bojājumu sadziedēšanai. Turklāt "Papilocare" stimulē maksts mikrofloras atjaunošanos. Darbība ir lokāla, tieši uz bojāto gļotādu, un nekādu ļaunumu grūtniecībai nenodara....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kādi ir riski, veicot datortomogrāfiju grūtniecības laikā?
Labdien!

Ir sanācis tā, ka datortomogrāfija mugurkaula lejasdaļā tika veikta, man esot stāvoklī, par ko tajā brīdī nezināju. Tagad parēķinot varētu būt bijušas kādas 2 nedēļas. Lasot dažādu info, saprotu, ka tas nu pavisam nav labi. Vai risks tiešām ir tik liels, ka labāk veikt abortu? Vai tomēr ir iespēja, ka viss būs labi?

Jāpiebilst, ka man ir jau 42 gadi, bet mazuli vēlos labprāt un grūtniecība nav kā "negadījums". Uzskaitē vēl neesmu stājusies. To plānoju darīt tuvākajā laikā.

Paldies!
Atbild:
Kristīne Ķempe, ginekoloģe, ultrasonogrāfijas speciāliste
Labdien! Agrīnā grūtniecības laikā, kad sieviete vēl parasti nenojauš par grūtniecību, daba ir parūpējusies par sievietes organisma lielākām aizsargspējām. Sievietes organisms var tikt pakļauts dažādiem kaitīgiem faktoriem, kas var potenciāli ietekmēt grūtniecības norisi, tomēr parasti šajā laikā darbojas ,,visu vai neko,, princips. Pateicoties organisma aizsargspējām, pat pie kaitīgu faktoru ietekmes pozitīvā scenārijā grūtniecība tādējādi var turpināt augt un sekmīgi attīstīties, savukārt,...
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Grūtniecības pirmajā trimestrī no minētajiem izmeklējumiem būtu jāizvairās, ja vien risks mātes veselībai nav lielāks par risku gaidāmā bērna veselībai. Svarīgi ir saprast, ka šādus izmeklējumus parasti nozīmē, ja ir pamatotas bažas par sievietes veselības stāvokli. Ja ir veikta datortomogrāfija laikā, kad sieviete ir stāvoklī, bet pati to vēl nav zinājusi, tad par šo faktu noteikti jāinformē grūtniecību uzraugošais speciālists. Ja sieviete plāno grūtniecību vai viņai ir aizdomas, ka...

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Ilgstoši paaugstināts B12 vitamīns pie gandrīz veģetāra uztura - vai ģenētiska īpatnība?
Labdien!

Man ir 50 gadi, no tiem 30 gadus uzturā lietoju ļoti maz gaļas (to ēdu tikai svētku reizēs ciemojoties). Par spīti tam, pirms 10 gadiem asins analīzēs konstatēja paaugstinātu B12 vitamīnu - 1038 pg/mL (norma līdz 663 pg/mL). Pārtraucu lietot multivitamīnus, kuru sastāvā bija arī B12, un pēc gada tas bija 776 pg/mL, tātad nedaudz paaugstināts. Kopš tā laika šo analīzi netaisīju, taču parasti izvairos lietot pastiprināti B12, varbūt tas iemaldās kādos uztura bagātinātāju sastāvos, taču pēdējo 3 mēnešu laikā tādus neesmu lietojusi. Ar aknām un nierēm problēmu nav. Tāpēc biju pārsteigta, ka šodien analīzes, pēc dermatologa nozīmējuma, uzrāda paaugstinātu aktīvo B12 jeb holotranskobalamīnu (parasto nepārbaudīju) – 227.69 pmol/L (norma 27.24-169.62). Šādu analīzi veicu pirmo reizi mūžā. Citi rādītāji kārtībā. Mazliet virs normas pacēlies homocisteīns, pirms pusgada iekļāvās normā. Varbūt paaugstinātajam B12 ir kāda ģenētiska izcelsme? Un, ja tā varētu būt, ko tā varētu manā veselībā sarežģīt? Vai vērts pameklēt dziļāk? Priecāšos par atbildi!

P.S. No ģenētiskām izmeklēšanām esmu veikusi tikai Žilbēra sindroma testu, kurš ir apstiprinājies. Taču laikam šim ar B12 nav nekāda sakara. Turklāt šobrīd kopējais bilirubīns ir normas robežās.

Paldies!
Atbild:
iVF Riga Ģenētikas centrs
Labdien! Ietekmējošie faktori var būt dažādi. Reizēm līmenis var būt paaugstināts tāpēc, ka B12 organismā kāda iemesla dēļ netiek efektīvi izmantots. Tad arī pie paaugstināta līmeņa var būt simptomi kā pie hipovitaminozes. Visbiežāk tomēr ir kāds nepamanīts produkts, kas satur B12, tai nemaz nav jābūt gaļai - piemēram, brokastu pārslas var saturēt daudz B12, ja ar šo vitamīnu bagātinātas. Citi, retāki B12 paaugstināšanās iemesli. var būt saistīti ar nieru un aknu šūnu bojājumu, iekaisuma procesu, kā arī...

Ģenētika

Kā atjaunot ādu uz roku pirkstiem?
Labdien!

Vēršos ar nelielu problēmu, kas agrāk pat nebija uztverama kā problēma. Esmu pēc dabas nervozs cilvēks, tāpēc reizēm stresa brīžos ir tāds netīkams ieradums - mēdzu knibināt īkšķiem nost ādu. Parasti agrāk, kad tā gadījās, āda ātri atjaunojās un nebija nekādu problēmu, bet šoreiz nesaprotu, kāpēc jau vairākus mēnešus āda uz viena īkšķa neatjaunonas, bet paliek sausa, mēdz sasprēgāt un sūrstēt. Lietoju roku krēmu, tāpat esmu mēğinājusi surdo krēmu streptocīda pulveri, arī Višņevska ziedi, bet īsti nekas nelīdz. Vai varat ieteikt ko labāku, kas varētu palīdzēt?

Paldies!
Atbild:
Ilze Paegle, farmaceite, "Intas" aptiekas vadītāja
Labdien! Jūsu pieminētie līdzekļi nebūs īsti piemēroti šajā gadījumā. Neredzot pirksta bojājumu, grūti ko ieteikt. Sausai ādai vairāk varētu derēt krēmi vai ziedes ar Pantenolu - "Bepanthen" ziede, "Panthenol" ziede vai roku krēms, "Bioderma Atoderms" roku krēms. Papildus iekšķīgi var lietot Omega -6 (naktssveces eļļa) un Omega-3 (zivju eļļa). Un pats galvenais- vajadzētu novērst nervozitāti - iesaku konsultēties arī ar ārstu....

Dermatoloģija / ādas veselība

No kā varētu rasties lēkmjveidīgas sāpes kreisajā pusē sirds rajonā divas reizes gadā?
Labdien!

Nomoka sāpes kreisajā pusē sirds rajonā. Gadā šī lēkme / kaite parādās divas reizes. Ārsti nevar atrast, kas tas ir. Strādāju dienas un nakts maiņas uz kājām, ir fiziska slodze, arī sāp mugura. Viss sākas ar paātrinātu sirdsdarbību, tajā pašā laikā plaukstas, roku pirksti paliek auksti un zilā nokrāsā, kā arī nedaudz trīc. Liekas, tāda kā panikas lēkme, bet nevar saprast, vai tiešām tā ir un no kā tā rodas. Vēders un sirds man ir pārbaudīti, esmu pilnīgi vesela, asins analīzes nodotas. Aizvakar bija otrā ,,lēkme”, visas tās pašas pazīmes, ko minēju iepriekš, tikai šoreiz jau trešo dienu sāp kreisā pusē sirds rajonā un ir smaguma sajūta. Kas tas varētu būt?

Paldies!
Atbild:
Anda Kariņa, ģimenes ārste
Labdien! Visticamāk, diskomforts sirds rajonā, jādomā, saistīts ar starpribu neiralģiju (problēma mugurā, kur kairināta starpskriemeļu spraugā iznākošā nervu saknīte). Palīdzēs nesteroīdie pretiekaisuma līdzekļi un vingrojumi (fizioterapija). Par panikas lēkmēm (somatoformiem traucējumiem) jākonsultējas ar psihiatru/psihoterapeitu. Maiņu darbs, stress, izsīkums var būt kā veicinoši faktori šādiem simptomiem. Ar cieņu,...
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Pēc apraksta spriežot, tās ir veģetatīvās sistēmas spazmas un Jūsu izjūtas ir sirds neirozes izpausmes. Varam piedāvāt veikt vispārēju organisma izmeklēšanu šūnu līmenī, balstītu uz biorezonansi, kuras laikā tiek izmeklēts katrs orgāns un sistēma un noskaidrotas funkcionālās izmaiņas, iekaisuma procesi un patogēnā mikroflora. Tad arī varēsim spriest, vai Jūsu sūdzības izsauc tikai veģetatīvā distonija vai ir arī organismā vēl kādas citas veselības problēmas. Sīkāku informāciju var...

Kardioloģija / sirds un asinsvadu sistēma

Vai pārslimotais Epšteina Barra vīruss var atstāt sekas uz turpmāko veselību?
Labdien!

Ir pārslimots Epšteina Barra vīruss, asins analīzes uzrāda 48.55 IgG. Tāpat visu laiku kopš 2016. gada ir zemi leikocīti un neitrofīlie, kā arī paaugstināti limfocīti. Ir slikta pašsajūta visu laiku, reizi mēnesī ir temperatūra 37.6, lielas muguras sāpes, nogurums. Vai pārslimotais Epšteina Barra vīruss var atstāt sekas uz turpmāko veselību?

Paldies!
Atbild:
Anda Kariņa, ģimenes ārste
Labdien! Ja Epšteina-Barra vīrusa IgA pie temperatūras un simptomiem saglabājas normāls, sūdzībām, visticamāk, jāmeklē cits cēlonis. Parasti Epšteina-Barra vīruss paliekošas sekas uz kopējo veselības stāvokli neatstāj. Ar cieņu,...


Vai stindzinošās locītavu sāpes var būt saistītas ar sirds veselības traucējumiem?
Labdien!

Man ir izteiktas locītavu sāpes kreisajā plaukstā, pirkstu locītavās, sāpes izstarojas arī pa visu roku līdz pat plecam. Sāpes ir stindzinošas un roka uz brīdi pat paliek stīva un grūti ir kaut ko noturēt. Bet tas ir uz kādām dažām minūtēm, pēc tam viss ir normāli. Tas pats ir arī ar ceļu locītavām, abiem ceļiem ir bijis tā, ka, ja esmu vienā pozā ilgāku laiku vai pat tikai dažas minūtes, ir ļoti sāpīgas stindzinošas sāpes, un kāju ir ļoti grūti pēc tam pakustināt. Ir jāpalīdz ar rokām kāju nolikt citādākā pozā. Tā ir noticis jau vairākas reizes. Sāpju ilgums parasti var būt no 2 līdz 5 minūtēm. Vai tas var būt saistīts kaut kādā veidā ar sirdi? Ir arī bijušas reizes, kad sirds traki lēkā un liekas, ka tā apstāsies. Tāpat ir bijuši reiboņi un neskaidra redze dažreiz. Varu vēl piebilst, ka esmu arī pamanījusi biežu urinēšanu pa naktīm, lai arī pa dienu daudz šķidrumu neizdzeru. Apetīte ir liela. Ko man darīt? Vai ir kāds izskaidrojams šīm pazīmēm?

Liels paldies!
Atbild:
Anda Kariņa, ģimenes ārste
Labdien! Īslaicīgās intermitējošās sūdzības par sāpēm locītavās, visticamāk, nav nekā saistītas ar sirdi, ne arī ar iekaisuma procesu locītavās. Par Jūsu aprakstīto ātro sirdsdarbību un reiboni, redzes traucējumiem, nakts urinēšanu būtu jākonsultējas ar ģimenes ārstu. Arī par locītavām vērts aprunāties ar ārstu, veikt asinsanalīzes, izmeklēt sirdi. Iespaids tomēr ir, ka visdrīzāk Jūsu sūdzības ir somatoformas dabas. Ar cieņu,...
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Pēc apraksta spriežot, Jums, iespējams, ir kaulu, locītavu problēmas, nieru vai neiroloģiskas problēmas u. c., un tāpēc ir ieteicams apmeklēt ārstu, veikt izmeklēšanu, lai noskaidrotu sūdzību cēloņus. Ar cieņu,...


Vai drīkst lietot kontracepcijas tabletes, ja ir gastrīts?
Labdien!

Man ir 19 gadi. Pims pusotra mēneša sāku lietot kontracepcijas tabletes, sākumā "Regulon", bet tās pataisīja mēnešreizes sāpīgākas. Nomainīju uz "Novynette" un tās dzeru 12 dienas. Man vakar sākās gastrīts, bet tas sākās arī no nepilnvērtīgas ēšanas un liela stresa. Gribu zināt, vai varu lietot kontracepcijas tabletes arī gastrīta laikā, vai tomēr pārtraukt to lietošanu?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Gastrīts ir kuņģa gļotādas iekaisums. Tablešu lietošana nav jāpārtrauc. Ja Jums 3 - 4 stundu laikā pēc tabletes lietošanas ir bijusi vemšana vai caureja, tabletes aktīvās vielas var būt nepilnīgi uzsūkušās Jūsu organismā. Šādā gadījumā ir jāievēro instrukcijā sniegtie norādījumi, kas attiecas uz aizmirstajām tabletēm. Ja ir bijuši gremošanas traucējumi (vemšana un/vai caureja), nākamās 7 dienas, stājoties dzimumattiecībās, vienmēr ir nepieciešami kontraceptīvi papildu piesardzības...
Atbild:
Dr. Kristina Bojuta, Sievietes veselības centrs
Labdien! Kontracepcijas tabletes var lietot, ja Jums ir gastrīts. Sakarā ar gastrītu vajag konsultēties ar ģimenes ārstu....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai Latvijā ir kāds gastroenterologs, kurš domātu naturopātiski/holistiski, nevis ķertos pie "smagās artilērijas"?
Labdien!

Vai Latvijā ir kāds gastroenterologs, kurš:

1) ir pārliecināts, ka atviļņa problēmu lielākoties izraisa samazināts, nevis palielināts skābes daudzums?
2) domātu naturopātiski/holistiski, nevis ķertos pie "smagās artilērijas"?

Paldies!
Atbild:
Anda Kariņa, ģimenes ārste
Labdien! Diemžēl nevaru pilnībā atbildēt uz Jūsu jautājumu. Varat izmēģināt visas nemedikamentozās metodes atviļņa mazināšanai, tai skaitā bezrecepšu produktus, kas sabiezina kuņģa saturu un mazina atvilni. Lielākā daļa ģimenes ārstu varēs ieteikt vienu vai pat vairākas metodes. Atvilnis rodas nevis no palielināta skābes daudzuma kuņģī, bet gan tāpēc, ka neslēdzas atvere starp barības vadu un kuņģi. Skābes mazināšana palīdz izvairīties no gļotādas bojājuma barības vadā, ko rada kuņģa skābe. Ar...

Gastroenteroloģija / gremošanas sistēma

Ko nozīmē vaskulāra encefalopātija?
Labdien!

Vēlējos uzzināt, ko nozīmē vaskulāra encefalopātijas aina? Vai tā ir vaskulāra demence vai ir nianses, kas atšķir šīs slimības? Cik ātri (aptuveni) progresē slimība?
Kā tā izpaužas? Vai ir iespējams, ka cilvēks pilnīgi izmainās, paliek bailīgs, reti vai vispār neiziet ārā no mājām, sākas smaga depresija, nemaz neapzinoties, ka viņam ir šī slimība?

Paldies!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Vaskulāra encefalopātija nozīmē, ka asinsvadu sieniņu apkaļķošanās dēļ, bieži arī aterosklerozes dēļ, tiek traucēta smadzeņu asins apgāde, kā rezultātā rodas smadzeņu darbības traucējumi, pasliktinās atmiņa un koncentrēšanās spējas, kas izraisa arī grūtības pareizi novērtēt apkārtējo situāciju un arī savas slimības apzināšanos. Šie traucējumi vieglākos gadījumos ir niecīgi un slimnieks viegli piemērojas apstākļiem. Ir novērojamas pārmaiņas personībā. Dziļākas encefalopātijas...

Psihoterapija / psihiatrija

Par ko var liecināt spiedoša sajūta sirds rajonā, grūtības elpot, sausums mutē un galvas reiboņi?
Labdien!

Man ir 33 gadi. Katru dienu uznāk spiedoša sajūta sirds rajonā, ir grūti paelpot un paliek sausa mute, mēdz būt arī nelaba dūša un galva reibst. Par ko tas varētu liecināt un pie kāda speciālista vērsties?

Paldies!
Atbild:
Anda Kariņa, ģimenes ārste
Labdien! Aicinu konsultēties ar ģimenes ārstu, veikt asinsanalīzes un EKG. Visticamāk, ka šādas īslaicīgas diskomforta epizodes saistāmas ar veģetatīvās nervu sistēmas regulācijas traucējumiem. Tos saucam arī par somatoformiem traucējumiem. Nepieciešamības gadījumā ģimenes ārsts nosūtīs pie speciālista. Ar cieņu,...
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Spriežot pēc Jūsu sūdzībām, tās ir veģetatīvās nervu sistēmas izsauktas problēmas - veģetatīvā distonija. Varam piedāvāt veikt vispārēju organisma izmeklēšanu šūnu līmenī mūsu medicīnas centra, lai noskaidrotu Jūsu sūdzību cēloņus. Sīkāku informāciju var uzzināt, zvanot uz tālruni 27088877, vai www.vs888.lv. Ar cieņu,...


Dedzinoša sajūta rokā pēc fiziskas slodzes - ko darīt?
Labdien!

Pēc fiziskas slodzes sāka sāpēt labā roka un zem lāpstiņām. Vēlāk sāpes sākās visā ķermeņa labajā pusē. Tagad vairs nevis sāp, bet stipri dedzina roku no pleca līdz elkonim, zem lāpstiņas, krūšu daļā. Ko darīt?

Paldies!
Atbild:
Agris Briedis, tehniskais ortopēds
Labdien! Lai izslēgtu un lai apstiprinātu kādu diagnozi, jāgriežas pie speciālista. Fizioterapeits: https://www.ortopedija.lv/pakalpojumi#fizioterapijaspakalpojumi; Ārsts traumatologs ortopēds: https://www.ortopedija.lv/pakalpojumi#Traumatologsortopeds....
Atbild:
Ilze Bērziņa, FRM ārste
Labdien! Vajadzētu vērsties pie ģimenes ārsta, viņš izvērtēs, kādi izmeklējumi nepieciešami, un ieteiks, kā rīkoties tālāk....

Fizioterapija, rehabilitācija

Polips un cista - vai tiešām nekas nav jādara lietas labā?
Labdien!

Man ir polips un cista. Daktere teica, ka nekas nav jādara, ja netraucē, bet es ļoti uztraucos. Mēnešreizes ir ļoti sāpīgas un stipras. Tā varētu būt, ka nevajag neko darīt?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Diemžēl Jūsu sniegtā informācija ir nepietiekama, lai atbildētu uz jautājumu. Svarīgi zināt Jūsu vecumu, kur atrasts polips un kāda veida cista. No tā atkarīga ārstēšanas taktika. Ja mēnešreizes ir ļoti sāpīgas un stipras pēdējā laikā, tomēr atkārtoti jāiet pie ginekologa....
Atbild:
Kristīne Ķempe, ginekoloģe, ultrasonogrāfijas speciāliste
Labdien! Polips ir pamatā labdabīgs veidojums, kas var veidoties dzemdes dobumā vai dzemdes kakliņā. Ja tas ir neliels, nerada izmaiņas menstruālajā asiņošanā, sievietei nav grūtniecības plānu, to var novērot. Tomēr, ja atzīmējat, ka menstruācijas ir apjomīgas, tad tas varētu būt saistīts ar polipa klātbūtni. To var atrisināt, veicot speciālu manipulāciju un polipu izņemot. Olnīcu cistas var būt dažādas, tur katrs gadījums jāvērtē individuāli....
Atbild:
Dr. Kristina Bojuta, Sievietes veselības centrs
Labdien! Grūti teikt, neredzot ultrasonogrāfiski. Ja ir sūdzības, tad tiek rekomendēts ņemt ārā polipu....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kāds varētu būt iemesls, ka pēkšņi mēnešreizes ir daudz sāpīgākas?
Labdien!

Kāds varētu būt iemesls, ka pēkšņi mēnešreizes ir daudz sāpīgākas? Ārsts nekādu iemeslu nevarēja pateikt.

Man ir 36 gadi, dzemdības nav bijušas, pirms gada bija spontānais aborts. Ir parādījusies arī migrēna, kas agrāk nebija.

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! No attāluma atbildēt nevar. Iespējams, ka tās ir blaknes pēc spontānā aborta, bet, lai to apstiprinātu, ir jāveic izmeklējumi, vispirms noteikti ultrasonogrāfija....
Atbild:
Dr. Kristina Bojuta, Sievietes veselības centrs
Labdien! Lai atbildētu, Jūs vajag izmeklēt un tad varbūt būs atbilde uz Jūsu jautājumu....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības