medicine.lv skaitļos

Lietotāji online215
Aktīvie uzņēmumi12552
Nozares raksti1407
Ekspertu atbildes21477
Jautājumi un atbildes : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv
Bērnam liekas, ka ēdot paliks slikta dūša - ko darīt?
Labdien!

Manam dēlam ir 6 gadi. Kādu mēnesi atpakal viņš ēda vakariņas un viņam palika slikta dūša. Aizgāja uz tualeti, un viss iznāca ārā. No tās dienas viņš vairs nevar normāli ēst, visu laiku viņam liekas, ka paliek slikta dūša. Katru reizi, kad viņš ēd, tā ir liela problēma. Kas tas varētu būt un ko labāk darīt?

Paldies!
Atbild:
Dr. V.Sitkare, pediatre
Labdien! Bērnam ir bail, un tā ir psihoemocināla problēma. Šo jautājumu un iemeslu jāizrunā ar ģimenes ārstu, Jums būs jāatbild uz daudz jautājumiem. Šo jautājumu varat risināt arī ar bērnu psihologu (ļoti iespējams, pašā sākumā bez bērna klātienes)....

Pediatrija / bērnu veselība

Kaunuma lūpu sūrstēšana un nieze pēc audu piededzināšanas dzemdes kaklā - vai tas var būt no zālēm?
Labdien!

Pirms 2 mēnešiem bija veikta neliela operācija - piededzināja bojātos audus dzemdes kaklā. Pēc tā visa lika lietot "Papilocare" 6 mēnešus. Tagad kādas 3 dienas sāku just diskomfortu, ir neliela dedzināšana un niezēšana kaunuma lūpu apakšdaļā. No kā tas varētu būt, vai no zālēm pastāv tāda iespēja? Pie kāda ārsta man vajadzētu vērsties?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekologs
Labdien! Cēloņi var būt dažādi. Ir jāiet pie ginekologa....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai tas ir normāli, ka lauztā kāja ļoti tirpst, it sevišķi vakaros un naktī?
Labdien!

Esmu sieviete, 40 gadi. 24.06.2022. lauzu kāju (potīti). Vai tas ir normāli, ka kāja ļoti tirpst, it sevišķi vakaros un naktī? Nevaru pagulēt, cenšos kāju likt uz paaugstinājuma, bet nekas nelīdz.

Biju arī pie traumatologa, viņš lika uzlikt jaunu ģipsi, uzskatot, ka iepriekšējais bijis pa ciešu. Bet uzlabojumu nav, katru nakti mokos, - tāda sajūta, ka bluķis ģipša vietā. Kad pieceļos stāvus, tad kāja ļoti pulsē un sāp, pieļauju, ka tas ir no straujās asins cirkulācijas.

Paldies!
Atbild:
Ilze Bērziņa, FRM ārste
Labdien! Jums vajadzētu atkārtoti konsultēties pie traumatologa. Tirpšanai nevajadzētu būt....
Atbild:
Leonīds Viškers, neirologs
Labdien! Lauzta kāja ir ļoti plašs jēdziens, jo, ja process ir potītes rajonā, tad tur ir divi kauli. Vai lūzis ir viens, vai abi? Jebkurā gadījumā, ticamāk, ka nervs tika bojāts kaula lūzuma brīdī. Ar kaula apvalku. Vai arī uzliktais ģipsis nospiedis nervu, kurš šobrīd neatgūsies tik ātri. Ir jēga sazināties ar ģimenes ārstu vai neirologu un palūgt nozīmēt divu nedēļu B vitamīnu kursu, kā arī palietot kādu medikamentu, kurš uzlabo nerva vadāmību. Nekaitēs arī pretiekaisuma – pretsāpju līdzekļi, uzmanīgi...

Traumatoloģija / ortopēdija

Sēklinieku maisiņa apsārtums - vai jāvēršas pie speciālista?
Labdien!

Man ir 28 gadi. problēma tād, ka man sēklinieku maisiņš ir apsārtis - uz tā ir liels, sārts plankums jau ilgstošu laiku. Interesē, vai tas ir normāli jeb tomēr jāvēršās pie speciālista ?

Paldies!
Atbild:
"Veselības salons 888" administrācija
Labdien! Jūsu gadījumā ieteicama vizīte pie urologa. Ar cieņu,...
Atbild:
Dr. J. Kondratiško
Labdien! Jā, Jums noteikti jāvēršas pie speciālista - dermatovenerologa vai urologa....

Uroloģija / nefroloģija

Ilgstošas sāpes plecā pēc darba traumas - kas varētu būt par vainu, un ko darīt?
Labdien!

Darbā satraumēju plecu, ceļot un velkot smagumus. Sāp jau 1,5 mēnešus, brīžiem sāp stiprāk - tā, ka jāvaid, brīžiem atlaiž un nav tik traki, bet sāpes, diskomforts ir. Pāris reizes tieši no rītiem pat priekšmetus nevarēju noturēt, jo sāp. Krakšķ sāpošais plecs, sāpes var iet līdz elkonim un uz kaklu, un jūtu arī zem lāpstiņas. Kas varētu būt par vainu? Lauzts jau noteikti nav, jo kustināt varu. Satraucos, jo ir ilgs laiks pagājis un nav palicis labāk.

Paldies jau iepriekš!
Atbild:
Leonīds Viškers, neirologs
Labdien! Par pleca jautājumu vislabāk ir griezties pie traumatologa-ortopēda. Līdz šai konsultācijai būtu jāaiziet pie ģimenes ārsta, kas nozīmēs gan ultraskaņu mīkstajiem audiem plecam, gan rentgenu, gan uzrakstīs nosūtījumu pie traumatologa vai varbūt pie ķirurga. Ģimenes ārsts parasti labi orientējas arī atsāpinošajos – pretiekaisuma medikamentos, un maz ticams, ka nozīmēs fizikālās procedūras, bet medikamentus noteikti....

Traumatoloģija / ortopēdija

Vai drīkst lietot ausu aizbāžņus katru nakti, ja abās ausīs ir atopiskais dermatīts?
Labdien!

Man miega ārsts ieteica lietot ausu aizbāžņus, jo apkārtējie vides trokšņi man neļauj gulēt. Pagājušā gada septembrī izgatavoju speciālus man paredzētus auss aizbāžņus. Man abās ausīs ir atopiskais dermatīts, ikdienā tas netraucē un neniez (ausis uzmanu no ūdens, lietoju "Normison" pilienus vai eļļā samērcētu vati, kad mazgājos dušā), bet aptuveni reizi, divas reizes gadā dodos pie LOR iztīrīt ausis, jo tajos brīžos ausu stāvoklis ir kļuvis diezgan slikts. Vai ar šādu diagnozi drīkst lietot ausu aizbāžņus katru nakti? Vai parasta "Bepanten" ziede var palīdzēt mazināt nelielo niezi, kas rodas pēc to lietošanas? Vai šāda jautājuma dēļ ir nepieciešams pierakstīties pie dermatologa?

Būšu pateicīga par atbildi!
Atbild:
Dr. Pāvels Naumovs, ārsts homeopāts, otolaringologs
Labdien! Lai atrisinātu Jūsu problēmu, jāpārliek akcentus. Jūs lietojat auss aizbāžņus, lai pasargātu sevi no ārējiem trokšņiem, kas, savukārt, traucē miegam. Bet auss aizbāžņi kairina ārējās auss ejas ādu, samazina tai skābekļa piegādi. Sanāk apburtais loks. Lietojot stipras ķīmiskas ziedes, bojājas auss ejas āda, bet dabiskas ziedes nedos dziedinošo efektu. Ko darīt? Mans priekšlikums ir tāds: piemeklēt homeopātisko preparātu(s), kā arī izmantot citas holistiskas (papildinošas) metodes, kas...

Dermatoloģija / ādas veselība

Acs trauma - vai pāries pati no sevis?
Labdien!

Saņēmu sitienu labā kaula rajonā, kā rezultātā acs milzīgā ātrumā aizpampa, ka arī labajā nāsī parādījās asiņošana. Pampums nu jau ir nogājis, arī zilums gandrīz izzudis. Bet nepāriet tirpoņa/ nejutība deguna labajā pusē un augšlūpas. Ir izteikta neliela pulsēšana ar minimālām, neizteiksmīgām dzelošām sāpēm vaigā pie deguna, zem acs.

Vai ir jāgriežas pie kāda speciālista, vai tomēr šīs traumas sekas pāries pašas no sevis?

Paldies!
Atbild:
Liene Muceniece, oftalmoloģe
Labdien! Noteikti ieteiktu apmeklēt neirologu, varbūt sejas žokļu ķirurgu. Visticamāk, Jūs norīkos uz RTG un pēc tam arī pārbaudīt aci....
Atbild:
Dr. Iveta Mežatuča
Labdien! Būtu vēlams doties pie LOR speciālista vai neirologa un veikt kompjūtertomogrāfiju sejas kauliem, lai izslēgtu to lūzumu un jušanas nerva bojājumu. Ar cieņu,...

Acis, optika / acu veselība

Vai, ja ir ievietota spirāle, var droši nodarboties ar seksu, neatkarīgi no ovulācijas?
Labdien!

Man jau gandrīz piecus gadus ir spirāle "Mirena". Ir neregulāras mēnešreizes. Vai ir jāuztraucas par ovulāciju un nedrīkst nodarboties ar seksu bez papildu izsargāšanās laikā, kad gaidāma ovulācija? Vai, ja ir ievietota spirāle, var droši nodarboties ar seksu, neatkarīgi no ovulācijas?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekologs
Labdien! Ja ir ievietota spirāle, var droši nodarboties ar seksu, neatkarīgi no ovulācijas. Papildu izsargāšanās nav vajadzīga....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kāpēc bērnam ir duļķains urīns?
Labdien!

Meitai ir 2,9 gadi. Sver 12,5 kg. Neēd gaļu un piena produktus, dienā izdzer apmēram 1 litru šķidruma (ūdens, augu piens, kompots). Jau vairākus mēnešus no rīta ir ļoti duļķains urīns. Nav smakas, nav sāpīga un bieža urinācija. Bijām pie nefrologa - balstoties uz visām asins, urīna analīzēm un vēdera dobuma usg, pēc ārsta vārdiem viss ir normas robežās. Visi nieru rādītāji normā. Kaut gan urīnā bieži ir baktērijas un gļotas, leikocītu nav. Uzsējumā vienreiz uzrādījās baktērija enterococcus sp, taču mazā pakāpē, un nākamajās analīzēs vairs baktēriju nebija. Pēc laika atkal bija baktērija, bet uzsējumā nekas neuzrādījās.

Jautājums - vai tā var būt norma? Vai pie vainas uzturs? D vitamīns ir 74 vienības, vai tas var būt iemesls? Es vairs nezinu, ko domāt un kur vērsties. Kādas papildu analīzes var nodot?

Paldies!
Atbild:
Dr. V. Sitkare, pediatre
Labdien! Šajā situācijā par iemeslu varētu būt periodiskas higiēnas kļūdas, saistītas ar meiteņu anatomiskajām īpatnībām. Problēma nav saistīta ar ēšanas paradumiem. Tāpat jāpavēro, vai bērnam nav aizcietējumi, un duļķainais urīns no rītiem nesakrīt ar šīm epizodēm. Paasinājuma gadījumā - obligāta nefrologa atkārtota apskate. No Jūsu rakstītā saprotam, ka bērns pamperus vairs nenēsā....
Atbild:
"Veselības salons 888" administrācija
Labdien! Varam piedāvāt veikt Jūsu bērniņam vispārējo organisma izmeklēšanu šūnu līmenī, balstītu uz biorezonansi, lai noskaidrotu sūdzību iemeslus. Pēc apraksta spriežot, tomēr ir iespējams, ka urīnceļos ir hronisks iekaisums. Sīkāku informāciju var uzzināt, zvanot darbdienās uz tālruni 27088877, vai www.vs888.lv. Ar cieņu,...

Uroloģija / nefroloģija

Papēža pieši - vai var līdzēt operācija?
Labdien!

Kreisai kājai jau 2014. gadā bija diagnoscēts mugurējais piesis. Kājas un muguras sāpju dēļ piekliboju. Izgājusi visdāžādākas procedūras. Dzīvot var, tikai ja neko nedarīt (praktiski neiziet no mājām). Kā pastrādā, tā atkal jāārstējas no jauna. Tagad pēdas rentgenā jau parādās divi pieši, gan apakšā, gan aizmugurē. Pēdas apstarošana nelīdzēja, tagad uztaisīja blokādi ar kenalogu. Nekas nemainījās, sāp kā iepriekš. Interesē - varbūt var līdzēt operācija? Dzīvot tā ir neizturami.

Paldies!
Atbild:
Leonīds Viškers, neirologs
Labdien! Ar piešiem, ja apskatām tos atsevišķi, var darīt diezgan daudz. Pēdas piesi var operēt, taču pēda atrodas vistālāk no sirds, tāpēc apasiņošana pēdai ir diezgan slikta. Kā pēda reaģēs uz operatīvo terapiju, ir jājautā ķirurgam un asinsvadu speciālistam. Piesim var veikt blokādi, bet ne ļoti bieži. Piesi var apstarot ultraskaņā un veikt vēl dažas fizikālās procedūras. Ķirurgiem patīk nozīmēt šīs fizikālās procedūras, iespējams, ar atkārtošanu pēc mēneša....

Traumatoloģija / ortopēdija

Plīsuši saistaudi - vai papildus ķermeņa eļļām var lietot kolagēnu; tas palīdzēs?
Labdien!

Mnai meitai drīz būs 14 gadi. Pēdējā gada laikā viņa izteikti aug. Pirms pāris mēnešiem novērojām saistaudu plīšanu gan uz krūtīm, gan augšstilbiem / gurniem. Pēc viņas auguma nevarētu teikt, ka viņai ir pārmērīgi liels svars - uz 155 cm 51 kg. Normāla ķermeņa uzbūve. Jautājums - vai bez dažādu ķermeņa eļļu lietošanas uz ādas viņa papildus var lietot kolagēnu? Vai tas vispār palīdzētu? Ja nē, tad kādi būtu ieteikumi?

Paldies!
Atbild:
Artis Lapsiņš, dermatologs venerologs
Labdien! Situācijas apraksts ir īss, tādēļ grūti sniegt precīzas rekomendācijas, un pirms jebkādas terapijas uzsākšanas vislabāk vērsties pie ārsta, lai noteiktu precīzu diagnozi. Izvērtējot aprakstu, var spriest, ka sūdzības varētu būt saistītas ar augšanas strijām, kas veidojas pusaudžiem reģionos ar ātrāku augšanu. Šādi tiek iestiepta āda un tajā parādās saistaudu bojājumi un iekaisuma reakcija, kas izpaužas kā sārtās strijas (striae rubrae), kas ar laiku pārvēršas par baltajām strijām (striae...
Atbild:
Dr. Anda Kariņa
Labdien! Diemžēl striju veidošanās, strauji augot, ir raksturīga. Strijas veidojas vietās, kuru apjoms ātri palielinās. Meitenēm pubertātē: krūtis, gurni. Zēniem: horizontālas strijas uz muguras. Kontrastdušas, kopjošas eļļas ir apmēram viss, ko var darīt. Problēma ir zemādas audu plīšana, nevis kolagēna trūkums. Domāju, ka papildu kolagēna uzņemšana neko nemainīs. Mierinājumam - strijas ar laiku vizuāli kļūs praktiski nemanāmas. Pacietību!...


Vai pēc fiziskas pārslodzes, nododot pilnu asins ainu, tas var ietekmēt analīžu rezultātu?
Labdien!

Vai pēc fiziskas pārslodzes, nododot pilnu asins ainu, tas var ietekmēt analīžu rezultātu?

Paldies!
Atbild:
Aiva Doroško, ģimenes ārste
Labdien! Jā, fiziska pārslodze var ietekmēt analīžu rezultātus....
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Tas var ietekmēt kardiogrammu, spiedienu, bet ne analīzes. Ar cieņu,...
Atbild:
Dr. Anda Kariņa
Labdien! Pilnā asinsainā, visticamāk, redzamu izmaiņu nebūs. Liels stress var ietekmēt balto asinsšūnu skaitu, bet retos gadījumos....


Vai Latvijā iespējams veikt magnētisko rezonansi atvērtā tipa magnētiskās rezonanses iekārtā?
Labdien!

Vai Latvijā ir kaut kur iespējams veikt magnētisko rezonansi atvērtā tipa magnētiskās rezonanses iekārtā?

Paldies!
Atbild:
Lāsma Koškina, MFD veselības grupas Radioloģijas galvenā ārsta p.i.
Labdien! Diemžēl Latvijā nav pieejamas atvērtā tipa Magnētiskās rezonanses iekārtas. Atsevišķās klīnikās ir pieejamas Magnētiskās rezonanses iekārtas ar lielāku gentrija atvērumu - līdz 70 - 71 cm diametrā, kā arī dažādiem papildinājumiem kā mūziku, lai slāpētu skaņu, vai pastiprinātu gaisa plūsmu, kas varētu mazināt nepatīkamās sajūtas vai bailes izmeklējuma laikā. Tāpat arī bailīgākiem pacientiem ir piemērojami saīsināta laika protokoli. Viss atkarīgs no izmeklējamās zonas un diagnozes, ir vai nav...
Atbild:
Dr V. Kopitkovs
Labdien! Jā, ir iespējams. MFD "Dziedniecība" vai VC 4"Grebenščikova"....

Diagnostika

No kā varētu būt spēcīgi krampji labajā sānā staigājot?
Labdien!

Esmu 22 gadus veca jauniete un dažreiz pārvietojoties sākas ļoti smagi krampji labā sāna lejasdaļā. Krampju dēļ vairs nevaru nostāvēt kājās un apsēžos, līdz krampjveida sāpes pāriet, taču pēdējās reizēs tās paliek aizvien stiprākas un ilgākas. Sākas pārsvarā pie lielas staigāšanas slodzes. Ginekoloģiski viss ir kārtībā. Vēdera dobumā tika novērots tikai žults reflukss. Kas šos krampjus varētu izraisīt un kā rīkoties?

Paldies!
Atbild:
Aiva Doroško, ģimenes ārste
Labdien! Jums noteikti jāvēršas pie sava ģimenes ārsta, kas nozīmēs tālākus izmeklējumus. Tikai pēc apraksta, protams, nevar pateikt iemeslu, bet kā vienu no iemesliem var izskatīt mugurkaula problēmas....
Atbild:
"Veselības salons 888" administrācija
Labdien! Teorētiski, to varētu izraisīt žultspūslis, žultspūšļa diskinēzijas, kas ir saistītas ar veģetatīvo nervu sistēmu, un arī žults reflukss. Pakonsultējieties ar gastroenterologu. Ar cieņu,...
Atbild:
Dr. Anda Kariņa
Labdien! Grūti pateikt, kāds cēlonis diskomfortam labajā sānā pie slodzes. Sāpes paribē mēdz rasties hiperventilācijas dēļ. Tie gan gluži nav krampji. Var mēģināt veikt seklākas elpas un pagarināt izelpu sportojot....
Atbild:
Leonīds Viškers, neirologs
Labdien! Šāda situācija nav īpaši bieža un katram cilvēkam var būt dažādu iemeslu dēļ. Labā sāna lejasdaļā smagi krampji var sākties gan muguras jostas daļas izmaiņu dēļ, gan vēdera dobuma orgānu izmaiņu dēļ. Pēc Jūsu vārdiem, ginekoloģiski var noprast, ka esat izmeklēta, kā arī vēderā veikta USG, lai gan, neesmu drošs par šo apgalvojumu. Būtu labi aiziet pie neirologa ar ģimenes ārsta nosūtījumu, kā arī parunāt vēlreiz ar ģimenes ārstu....

Diagnostika

Vai tas ir normāli, ka bērnam 9 mēnešos apakšā ir 4 zobi un augšā nav neviena?
Labdien!

Sakiet lūdzu, vai tas ir normāli, ka bērniņam 9 mēnešos apakšā ir 4 zobiņi un augšā nav neviena? Augšējās smaganas ir piepampušas - vai var būt, ka tie zobiņi tādēļ nevar iznākt? Kā palīdzēt?

Paldies!
Atbild:
Dr. Ivars Strazds, pediatrs
Labdien! Nē, tas nav normāli. Tāda būtu īsā atbilde. Šeit jānoskaidro, vai Jūs dodat bērnam pietiekami daudz D3 vitamīna. Zobi jau būs, tie tikai parādīsies vēlāk, tā kā satraukumam nav pamata. Galvenais - ko ēdam, un D3 vitamīns!...

Pediatrija / bērnu veselība

Vai var būt sarežģījumi, ja norāvies diedziņš tamponam un tas ilgu laiku paliek iekšā?
Labdien!

Vai var būt sarežģījumi, ja norāvies diedziņš tamponam un tas ilgu laiku paliek iekšā? Sataustīt arī nevaru. Pie ārsta pieraksts pilns un tieku tikai pēc mēneša.

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekologs
Labdien! Jā, var būt nopietni sarežģījumi, jo tamponā iesūkušies izdalījumi sāk sadalīties. Iespējami ātri no tampona jāatbrīvojas. Iesaku mēģināt to izņemt pašai. Nogulieties uz muguras, maksimāli atslābinieties un makstī ievadiet rādītājpirkstu. Sajutīsiet apaļu veidojumu - dzemdes kaklu, tamponi parasti ieslīd mugurējā velvē aiz tā. Lietojiet cimdu....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai tas ko maina, ja hormonālā kontracepcija tiek lietota 20, nevis 21 dienu?
Labdien!

Sāku "Yasminelle" 1. kontracepcijas tableti dzert cikla 5. dienā. Otrajā dienā, iedzerot tableti, pēc 2 stundām bija vemšana. Pēc instrukcijas tad iedzēru vēl vienu. Tad sanāk, ka lietošu tikai 20 dienas, nevis 21, jo dēļ vemšanas sanāca dzert divas vienā dienā. Vai tas kau ko maina?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekologs
Labdien! Tas, ka lietosiet tikai 20 dienas, nevis 21, izsauks par 1 dienu ātrākas mēnešreizes. Jūsu veselībai draudu nebūs....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai Haglunda sindromu var izārstēt artroskopiski?
Labdien!

Sakiet, lūdzu, vai Haglunda kroplību var izārstēt artroskopiski? Vai ir vēl kādas metodes, kā to izdarīt? Traumatologs no sākuma piedāvāja zāģēt. Es biju lasījusi, ka slikti dzīst, kam dakteris piekrita. Vai artroskopiski ārstējot atveseļošanās ir ātra?

Paldies!
Atbild:
Dr. V. Rafaels
Labdien! Jā, šo slimību var ārstēt artroskopiski, taču rezultāts nav tik labs, cik ar tradicionālu operāciju. Taču, pirms lemjat par operāciju, jāmēģina fizioterapiju....

Reimatoloģija / kaulu, locītavu un saistaudu slimības

Pumpas zīdainim vasarā, vai insektu kodumi?
Labdien !

Zīdainim 10 mēneši. Sametušās uz sejas un kājām dažas pumpas. Pa vidu pumpa kā pūslītis un apkārt apsārtis. Kas tas varētu būt? Protams, tagad labā laikā pirmo reizi dzīvojāmies ārā pa zālīti.

Paldies!
Atbild:
Dr. V. Sitkare, pediatre
Labdien! Īpatnēja "pumpu" lokalizācija: seja un kājas, bet uz rokām nekā nav. Jebkurā gadījumā, ja bērnam ir izsitumi, tas jāparāda ģimenes ārstam vai bērnu dermatologam....

Dermatoloģija / ādas veselība

Vai iespējams veikt valsts apmaksātu proktoloģijas lāzeroperaciju?
Labdien!

Biju pie proktologa uz konsultāciju. Daktere ieteica veikt lāzeroperāciju. Izmaksas - ap 800€. Par cik esmu cilvēks ar invaliditāti (kustību traucējumi), vai iespējams veikt valsts atmaksātu operāciju? Jo man tā ir fantastiska nauda.

Paldies jau iepriekš!
Atbild:
Dr. Mauriņa klīnikas administrācija
Labdien! Konkrēti mūsu klīnikai nav sadarbības līguma ar valsti. Ir tiešie sadarbības līgumi ar apdrošināšanas kompānijām "Ergo", BTA, "Balta", IF un "Compensa"....

Proktoloģija

Vai grūtniecības laikā var lietot šos produktus apetītes kontrolei?
Labdien!

Sakiet, lūdzu, vai grūtniecības laikā (20 nedēļa) var lietot:

1) "ACORUS BALANCE Shape" ar Glikomannānu, košļājamās pastilas N36?

Sastāvs:

• E 965 – Maltīti
• E 330 – Citronskābe
• E 903 – Karnaubvasks
• E 120 – Košenils, karmīnskābe, karmīni
• E 163 – Antocianīni
• Želatīns - - mg
• Aromatizētājs (zemeņu) - - mg
• Kokosriekstu un/vai palmu eļļa - - mg
• Glikomannāns no Konjac saknes (Amorphophallus konjac) - 1 g

2) "ACORUS BALANCE Slim Detox" pulveri?

Sastāvs:

Olveida ceļtekas (Plantago ovata) sēklapvalki, akāciju (Acacia Seyal) sveķu pārtikas šķiedras Fibregum B ™, sējas auzu (Avena sativa) klijas, amorfofalla (Amorphophallus konjac) sakne, parastā cigoriņa (Cichorium intybus) sakne, īstā kakaokoka (Theobroma cacao) augļi, kanēļa (Cinnamomum cassia) miza, rūgtā apelsīna (Citrus aurantium) miza, topinambūra (Helianthus tuberosus) sakneņi, rozmarīna (Rosmarinus officinalis) lapas, ārstniecības kumelītes (Matricaria recutita) ziedi, tējas koka (matcha) (Camellia sinensis non fermentatum) lapas, saldinātājs: steviolglikozīdi.

Vai šos 2 produktus var lietot papildus savam uzturam, kas satur šķiedrvielas?

Grūtniecības laikā ir pārāk stipra apetīte un nāk strauji svars klāt - ar šo produktu vēlos veselïgā / ar dabiskām sastāvdaļām apetīti kontrolēt un ikdienā lietot ar pamata uzturu?

Paldies!


Atbild:
Dr. Elena Priedeslaipa, nutriciologs, "Lifestyle medicine"
Labdien, Inga! 1) E120 nezināmas izcelsmes dēļ - neriskētu. 2) Teorētiski varētu, bet grūtniecēm jābūt uzmanīgām ar kanēļa mizu. Un tur arī kofeīnu saturošā Camelia sinensis liek aizdomāties. Jebkurā gadījumā meklējiet pēc iespējas tīrākus produktus, to pašu glikomannānu vai citus no konjaka saknes BEZ papildvielām. Jo vairāk vielu, jo lielāka varbūtība kaut kam aiziet nepareizi....

Veselīgs uzturs

Kā atbrīvoties no kāju sēnītes?
Labdien!

Jau vairākus gadus mēģinu tikt galā ar kāju sēnīti (starp mazāko un blakus pirkstu).

Esmu bijis pie dažādiem dermatologiem, katrs izrakstīja savu smēri un kopšanas veidu, kas nav līdzējis.

Ģimenes ārsts teica, ka ar to būs jāsadzīvo visu mūžu.

Un analīzēs tika noteikts, ka tas ir 'aspergillus'.

Vai to var kaut kā iznīcināt starp pirkstu un kā? Varbūt pie podologa aiziet, jo nekad neesmu pie tāda bijis?

Paldies!

Ar cieņu,
Atbild:
Ilze Miziša, podoloģe
Labdien! Paldies par jautājumu! Podologs nav ārsts, tas nodarbojas ar pēdu aprūpi, apstrādi, taču neko neārstē. Jūs varat noteikti apmeklēt podologu, lai veiktu ārstniecisko pēdu aprūpi un saņemtu konsultāciju klātienē. Pie nagu un ādas senītēm ļoti svarīgi ir ievērot higiēnu, pareizu kāju kopšanu mājās. Pēc mazgāšanas obligāti kārtīgi jāizslauka katru pirkstu starpu, jānēsā pēc iespējas nesintētiskas zeķes un apavus. Aptiekā Jums ieteiks kādu no lokāliem līdzekļiem. Sēnīte, iespējams, jāārstē ar...
Atbild:
Ieva Mūrēna, podoloģe Ģimenes pēdu veselības centrā
Labdien! Pie podologa var aiziet, lai apkoptu bojāto ādas rajonu. Bet ārstēt ādas sēni Aspergillus, kas var būt samērā nopietna infekcija, tomēr ir dermatologa kompetencē. Vislabāk, ja ir iespēja ievērot abu šo speciālistu ieteikumus....

Podoloģija / pēdu aprūpe

Aukstuma un karstuma sajūta ceļos - vai ir pamats satraukumam?
Labdien!

Pirms kāda laika sporta zālē sportojot sāku just dīvainu sajūtu ceļos. Sākumā domāju, ka standarts, pārāk liela slodze, liku virsū ledu un to zirgu smēri, samazināju slodzi, un pārgāja. Tagad sāku just to pašu sajūtu, katru dienu mazliet vairāk un vairāk, nesaukšu tās par sāpēm, bet ir sajūta, ka man salst ceļi no iekšpuses. Vakar vakarā, apguļoties gultā, jutu to pašu, tikai šoreiz nevis sala, bet bija karsti. Nav ne pampums, ne sāpes, nekas tāds. Šīs sajūtas izjūtu pārsvarā miera stāvoklī, staigājot un skrienot neko nejūtu.

Gribu saprast, vai ir pamats satraukumam ? Vai ir kas tāds, ko es pati varu darīt lietas labā līdz ārsta apmeklējumam? Citādi papildus tam nāk virsū visādas panikas lēkmes, jo nesaprotu, kāpēc tas tā ir.

P.S. Sporta zāli apmeklēju regulāri, arī mēdzu celt smagākus svarus, kopš sajutu šo sajūtu, vairs neceļu svarus.

Paldies!
Atbild:
Ilze Bērziņa, FRM ārste
Labdien! Ja, samazinot slodzi svaru zālē, sūdzības izzūd, nav iemesla uztraukumam. Drošāk ir konsultēties ar ģimenes ārstu, veikt analīzes (cukura līmenis asinīs, vairogdziedzera funkcijas pārbaude (TTH), D vitamīns, Hb u.c.)...

Fizioterapija, rehabilitācija

Kāds izskaidrojums varētu būt, ja ir uzpampis un sāp viens no zemākajiem mugurkaula kauliņiem?
Labdien!

Vai ir zināms kāds loģisks izskaidrojums, ja ir uzpampis viens no zemākajiem mugurkaula kauliņiem? Sāpes ir ļoti stipras un ir ļoti grūti staigāt vai veikt augstākus soļus, kā piemēram, uz trepēm pakāpieni. Grūtības pat apgulties. Vai tas pāries pats no sevis, vai ir kādi ieteikumi, lai uzlabotu situāciju pēc iespējas ātrāk?

Paldies!
Atbild:
Ilze Bērziņa, FRM ārste
Labdien! Vajadzētu sāpošo vietu parādīt kādam ārstam (ģimenes ārstam, FRM ārstam, ķirurgam...), lai precizētu tālāk veicamos izmeklējumus....

Fizioterapija, rehabilitācija

Vai drīkst lietot glikomānu grūtniecības laikā?
Labdien!

Sakiet, lūdzu, vai grūtniecības laikā (19. nedēļā) var lietot glikomānu? Un vai var lietot papildus savam uzturam klāt “Lieknek’’ slaidā līnija uztura bagātinātāju, kas satur šķiedrvielas un glikomānu? Jo citādi grūtniecības laikā ir pārāk stipra apetīte un ar šo produktu vēlos veselïgā veidā apetīti kontrolēt un samazināt.

Paldies!
Atbild:
Dr. Elena Priedeslaipa, nutriciologs, "Lifestyle" medicine
Labdien, Inga! Īsumā - jā, "Lieknek" pulverus drīkst lietot....

Veselīgs uzturs