medicine.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi12814
Nozares raksti1619
Ekspertu atbildes21477
Jautājumi un atbildes : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv
Vai, lietojot imūnsupresīvos līdzekļus, var tikt ietekmēta imūnsistēma tā, ka antibiotikas vairs neiedarbojas?
Labdien!

5 gadus lietoju imūnsupresīvas zāles (galvenokārt "Plaquenil" 200 mg- 1.5 tableti dienā, 3 reizes nedēļā "Methotrexat", pa reizei "Medrol"). It kā Šegrēna sindroms - grauž acis, sausums, sāp locītavas. Lietoju arī kādus 4 mēnešus acīm "Ikervis", 1 reizi mēnesī "Ibandronic". Kādus 3 mēnešus lietoju TIKAI "Ikejrvis".

Pirms 2.5 mēnešiem ļoti saaukstējos, sāpēja zobi, uztūka vaigs. Lietoju antibiotikas. Mazliet palīdzēja, tad atkal sāpēja (gāju ārā...), rezultātā izrāva priekšpēdējo zobu. Sāpes un vēlreiz sāpes, citas antibiotikas, ārā negāju, bet vaigs tūkst. Iztīrīja brūci, sašuva. Tad izrakstīja citas antibiotikas. Vairs nesāp tik ļoti un nu jau vaigs kļuvis normāls, brūce dzīst.

Jautājums: Vai, lietojot imūnsupresīvos līdzekļus, var tik stipri tikt ietekmēta imūnsistēma, ka antibiotikas neiedarbojas? Regulāri vakcinējos arī pret gripu, Covid. Zobārsts sāka, ka jāstiprina imūnsistēma - jādzer C vitamīnu, jāēd labu pārtiku. Cenšos. Bet neizprotu šo apburto loku. Varbūt tomēr nelietot imūnsupresīvās zāles? Drīzumā nodošu analīzes, veikšu OCT acīm. Esmu uzskaitē pie reimatologa, iekļauta reto slimību centra uzskaitē.

Paldies!
Atbild:
Anda Kariņa, ģimenes ārste
Labdien! Imūsupresīvas zāles domātas, lai nomāktu cilvēka imūno sistēmu un tādējādi mazinātu autoimūnās slimības aktivitāti. Diemžēl zāles nomāc ne tikai autoimūno procesu, bet arī vispārējo ķermeņa imunitāti (aizsardzību pret infekcijām). Līdz ar to iekaisuma process var noritēt bez izteiktiem simptomiem un ilgāk palikt nemanāms. Arī ārstēšanās process var prasīt ilgāku laiku, un arī var būt nepieciešamas lielākas antibakteriālo līdzekļu devas. Infekcijai lielāks recidivēšanas risks, ja gadījumā...

Imunoloģija

Vai autoimūna tireoidīta gadījumā jālieto jods?
Labdien!

Man asins analīzēs ir paaugstinātas antivielas pret tireoglobulīnu, kamēr TSH receptoru antivielas un antivielas pret tireoperoksidāzi ir negatīvas. Vairogdziedzera hormoni ir normas robežās, recepšu medikamentus nelietoju.

Vēlos noskaidrot, vai cilvēks ar diagnozi "autoimūns tireoidīts" drīkst vai nedrīkst lietot jodu uztura bagātinātāju veidā? Esmu apmeklējusi divus endokrinologus, un abu viedoklis šajā jautājumā ir diametrāli pretējs. Kamēr viens apgalvo, ka cilvēkam ar paaugstinātām antivielām jodu uztura bagātinātāju veidā papildus uzņemt kategoriski aizliegts, tikmēr otrs apgalvo, ka jods tieši ir jāuzņem papildus. Jautājums par joda lietošanu radās, jo plānoju grūtniecību. Cik lasīts, plānojot grūtniecību un grūtniecības laikā jodu vispārīgi iesaka lietot. Taču vienlaikus cilvēkiem ar vairogdziedzera problēmām iesaka būt piesardzīgiem, lietojot jodu.

Paldies!
Atbild:
Anda Kariņa, ģimenes ārste
Labdien! Papildus jods nav jāuzņem cilvēkiem ar autoimūnu tireoidītu. Jodētās sāls lietošana ikdienā ir pietiekama, lai uzņemtu cilvēkiem nepieciešamo joda daudzumu....

Endokrinoloģija / diabēts

Vai var nokārtot pagaidu invaliditāti nepilngadīgam bērnam ar diagnozi T92.6?
Labdien!

Vai var nokārtot pagaidu invaliditāti nepilngadīgam bērnam ar diagnozi T92.6?

Guva dragātu brūci vadošai rokai, tika veikta nervu un artērijas operācija, kas joprojām ietekmē ikdienas darbību dažādās dzīves situācijās. Ergoterapijas jāturpina vēl pusgadu.
Pilnīgas atveseļošanās periods minimums gads.

Paldies!
Atbild:
Anda Kariņa, ģimenes ārste
Labdien! Invaliditāti var kārtot. Jārunā ar ģimenes ārstu un jāsaņem pilna diagnoze ar prognozi un funkcijas traucējumu aprakstu no ķirurga un fizioterapeita/ergoterapeita. Invaliditāte tiek noteikta uz laiku. Ar cieņu,...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vai izdegšana var būt vainojama pie attiecību pasliktināšanās?
Labdien!

Ir problēmas attiecībās - mans draugs ir zaudējis šo te ''mīļuma'' sajūtu, nezinu, kā lai to nodefinē. Tādā līmenī, ka rodas sajūta, vai būt ar mani kopā. Cik zinu, šādi mirkļi attiecībās var būt, bet šis velkas jau kādu laiku, viņš jūtas ļoti izdedzis. Viņš pastāvīgi jūtas slikti. Viņš pēc dabas ir perfekcionists, pedants, liels karjierists un raujas ''melnās miesās'', lai sasniegtu karjeras kāpumu. Pēdējā laikā tas viss ir bez rezultātiem, viņš ir pārguris. Darbus apvieno ar mācībām. Pa nakti dažkārt jāstrādā, tad atbrauc brīvdienā, paguļ dažas stundas un laižas darīšanās tālāk. Dzīvo vienā istabā ar cilvēku, kurš bieži krīt uz nerviem, bet nav naudas, lai dzīvotu savādāk. Pirms laika mums bija nopietnas problēmas, kas vilkās apmēram pusgadu. Šo problēmu sakarā esam ļoti daudz rājušies, es visvairāk. Tad arī šīs tukšās sajūtas vienam pret otru bija, protams, daudz. Taču tagad it kā viss ir kārtībā, ja neskaita manas daudzās prasības un dusmas, par ko esmu savukārt dusmīga uz sevi, jo zinu, ka, lai arī viņa rīcība nav bijusi diez ko laba, es, manuprāt, par daudz viņu stostu, kas, iespējams, arī viņu noēd. Viņam gribas visu, kā labāk. Viņam ir daudz vainas apziņas par to, kāds bijis pret mani, saka, ka es viņam esmu pārāk laba. Par to, ka nedzīvojam kopā, kā gribējām, par ko viņa vīrieša instinkts (nest finansiālu atbildību) un viņa pašapziņa, protams, arī cieš. Šobrīd viņš ir pilnīgi ''nost''. Pret mani vairākas nedēļas neko nejūt. Negrib par to runāt, bet nākot galvā visādas sliktas domas - kā būtu bez manis u.tml. Tā kā abi esam jauni un ar ne to lielāko pieredzi, es vēlējos atrast un, iespējams, apstiprināt atbildi man esošajam jautājumam - vai izdegšana un šīs visas vainas apziņas var būt par iemeslu tam, ka pret mani neko nejūt?

Paldies!
Atbild:
Beāte Šternberga, Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra Psihiatriskās palīdzības dienesta stacionāra virsārste
Labdien! Attiecību problēmu risināšanā vislabāk palīdzēs psihologs, kurš konsultē ģimenes. Viņš arī palīdzēs tikt skaidrībā, vai tiešām visu kopdzīves problēmu pamatā ir izdegšana, kā arī kopā ar Jums meklēs situācijas risinājumu, jo nepietiks vien ar apstiprinošu vai noliedzošu atbildi uz Jūsu uzdoto jautājumu. Ja rodas sūdzības par veselību, jāvēršas pie sava ģimenes ārsta, kurš nepieciešamības gadījumā nosūtīs Jūs pie speciālista....

Psiholoģija

Laima slimība: Kāpēc analīzēs pieaug borellia rādītājs?
Labdien!

Oktobra sāķumā slimoju ar Laima slimību. Bija viena sejas puse nošļukusi un nekustīga. Bija nozīmēts antibiotiku kurss un sejas muskuļu trenēšana, ko arī darīju. Sejas kustības un izskats ir atjaunojušās. Analīzēs borellia gan - ar katru reizi lielāks skaitlis. Pēdējo reizi bija Anti Borrelia burg.IgM 169,64 un Anti Borrelia burg. IgG 835.67. Kāpēc tā ir?

Paldies!
Atbild:
Anda Kariņa, ģimenes ārste
Labdien! Laima slimības antivielas nekorelē ar to, vai slimība ir vai nav izārstēta. Tāpat visos gadījumos notiek serokonversija laika gaitā, kad IgM līmenis mazinās, bet IgG līmenis pieaug. Ilgtermiņā (4-6 mēnešu laikā) antivielu līmenim vajadzētu kristies. Vēlams šaubu gadījumā konsultēties ar speciālistu (infektologu). Ar cieņu,...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Kāpēc no deguna aerosola dur un sāp galvā?
Labdien!

Katru reizi, kad slimoju ar iesnām un lietoju deguna aerosolu, proti, kad iepūšu nāsīs, stipri sāk sāpēt galva, tā kā iedur, ir līdzīga sajūta kā tad, kad ātri norij aukstu saldējumu. Kāpēc tā notiek?

Paldies!
Atbild:
Ilze Paegle, farmaceite, "Intas" aptiekas vadītāja
Labdien! Kādus pilienu lietojat? Vai tā ir no jebkuriem pilieniem? Šajā gadījumā būtu jāiet pie kakla - deguna ārsta jeb otorinolarigologa....

Medikamentu tirdzniecība, aptiekas

Kāpēc samazinājies mēnešreižu daudzums?
Labdien!

Pirms 7 mēnešiem biju pie ginekologa uz ikgadējo ginekoloģisko pārbaudi. Man ir 25 gadi, ir viens bērniņš un viena mākslīgi pārtraukta grūtniecība ar zālēm, jo bērnam bija nopietnas anomālijas. Vienmēr ir bijušas regulāras mēnešreizes 6 dienu garumā un veselīgā daudzumā, nav nekādu ginekoloģisko saslimšanu, vienīgi nesen bija piena sēne. Ir sanācis pirms vairāk nekā pusgada lietot avārijas kontracepciju un tad mēnešreizes visu laiku mainījās, bet jau šī gada maijā, kad biju pie ginekologa, viss bija kārtībā, mēnešreizes bija tieši tādas pašas kā vienmēr, arī ginekoloģiskajā USG viss bija labi, ārsts neko sliktu neredzēja. Un kopš augusta mēnešreizes kļuva īsas, divas dienas vai trīs, un asiņu daudzums ir ļoti minimāls, salīdzinoši mazāk, kā tas bijis vienmēr. Kāds tam varētu būt iemesls un kā man šādā situācijā rīkoties?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Jums atkārtoti jādodas pie ginekologa, jo attālināti nav iespējams izdarīt secinājumus....
Atbild:
Dr.Kristina Bojuta, Sievietes veselības centrs
Labdien! Tā varētu būt. Bet vajag izslēgt grūtniecību - noteikt HCG asinīs. Un, protams, ja ir uztraukums, ieteicama ginekologa vizīte....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Strutas smaganās - kā rīkoties?
Labdien!

Pirms kāda laika atklāju strutas smaganu augšējā daļā, pavisam nedaudz. Ir būts pie periodontologa, bet lāzeris nepalīdzēja. Kāds būtu pareizākais nākamais solis? Un vai strutas var izplatīties kaut kur tālāk uz galvu?

Paldies!
Atbild:
Svetlana Piskunova, zobārste
Labdien! Rekomendācija: apmeklēt parasto zobārstu, veikt rentgena izmeklējumu, noteikt precīzo diagnozi. Tad plānot atbilstošu ārstēšanu. Ar cieņu,...

Zobārstniecība / mutes veselība

Sabiezējums lūpā, kas aug lielāks - kur vērsties pēc palīdzības?
Labdien!

Jaunībā uz apakšlūpas bija nesāpīgs sabiezējums (pumpa?), kuru ārstnieciskās kosmetoloģijas kabinetā piededzināja. Pēc apmēram 40 gadiem pēdējo divu gadu laikā sabiezējums aizvien straujāk aug lielāks, pārejot arī uz augšlūpu, pat degunu. Lūpas piemilzt, sāp aizvien stiprāk. Kur, pie kā jāvēršas uz konsultāciju, pārbaudēm?

Paldies!
Atbild:
Vija Danga
Labdien! Noteikti jāvēršās pie dermatologa un jāveic dermatoskopija veidojumam!...
Atbild:
Anda Kariņa, ģimenes ārste
Labdien! Vajadzētu doties pie dermatologa vai sākotnēji pie sava ģimenes ārsta. Tad Jūs nosūtīs tālāk pie vajadzīgā speciālista. Ar cieņu,...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Kā ārstēt endometriozi?
Labdien!

Nesen biju uz vizīti pie sava ginekologa. Norādīju viņam, ka man ir sūdzības - neizturami sāpīgas mēnešreizes, un tā gandrīz vai katru mēnesi. Pēc apskates ginekolohs man teica, ka man mazajā iegurņa muskulī ir mazi perēklīši, kas attīstās ārpus dzemdes un katru reizi mēnešreižu laikā plīst, radot sāpes. Viņš man norādīja, ka pagaidām redz tos tikai tur, un pieļauj domu, ka tā varētu būt endometrioze. Ginekologs man piedāvāja padzert hormonālās tabletes, lai mazinātu sāpes. Izlasot internetā par šo nejauko slimību, kas līdz galam nav izpētīta, es uzzināju, ka hormonālās tabletes tikai apārstē šo slimību, t.i. nomāc sāpes, bet neizārstē. Tas mani ļoti apbēdināja. Tāpēc es sāku meklēt klīnikas un padziļināti pētīt par endometriozes ārstēšanu. Uzzināju, ka ir ķirurģiskā ārstēšana, bet tā nedod 100% rezultātu, jo perēklīši var atjaunoties. Tā kā ar šo slimību saskaros pirmo reizi un nezinu, cik strauji tā var progresēt, nolēmu uzdot dažus jautājumus:

1) Vai, ieliekot hormonālo spirāli, sāpes būs mazākas mēnešreižu laikā un mazinās endometriozes izplatību?
2) Kura no klīnikām būtu vispiemērotākā ķirurģiskai ārstēšanai? Vai pie kura speciālista man labāk vērsties (lūdzu, nosaukt viņa vārdu un uzvārdu)? Domāju tādu, kurš ir atbildīgs un profesionāls savā jomā.
3) Vai, ķirurģiski iejaucoties endometriozes ārstēšanā, citi orgāni no tā netiek traumēti vai kādā veidā ietekmēti?
4) Vai atkārtoti, ja pirmajā reizē nav izdevies visus perēkļus izņemt, tie atjaunojas, un vai vajadzētu veikt laparoskopisko operāciju?
5) Ja Latvijā nav klīnikas, kurā veic šāda veida ķirurģiskas operācijas, vai, ja ir, bet efektivitāte nav zināma, tad kurā no citām Eiropas vai ārpus Eiropas valstīm Jūs ieteiktu doties, lai izārstētu endometriozi?

Paldies jau iepriekš! Gaidīšu godīgas atbildes.
Atbild:
Kristīne Ķempe, ginekoloģe, ultrasonogrāfijas speciāliste
Labdien! Endometrioze ir saslimšana, kas saistīta ar dzemdes dobuma gļotādas patoloģisku virzību, t.i., daļa gļotādas, kā parasti, izdalās, veidojot menstruācijas, bet daļa virzās nepareizi un var infiltrēt dzemdes muskuļslāni, veidot perēkļus mazajā iegurnī un vēdera dobumā, veidot specifiskas cistas olnīcās. Diemžēl nav paredzams, kā šī saslimšana izpaudīsies ilgtermiņā - dažkārt izveidojas izmaiņas, bet tālāks progress nenotiek, bet dažkārt katru mēnesi vērojama aktīva šūnu migrācija. Tādēļ...
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Pirms meklēt ārstēšanas veidus, vispirms vajadzētu precizēt diagnozi. Kā pati rakstāt, ginekologs ir tikai izteicis aizdomas par šo saslimšanu. Tās ārstēšanas metodes ir ļoti dažādas un izriet no endometriozes veida, kas arī ir dažādi. Jums ir jāizvēlas ginekologs, kuram uzticaties, jo atbildīgi, zinoši šajā jomā un profesionāli ir visi ginekologi, tikai jautājums ir par savstarpējo kontaktu. Ja nepieciešama operācija, to veic visās Latvijas klīnikās....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kāpēc bar būt asiņošana ovulācijas laikā?
Labdien!

Esmu sākusi dzert hormonālās zales “Belara” no menstruācijas pirmās dienas. Menstruācijas bija kopumā 8 dienas, tās bija ļoti intensīvas un sāpīgas, lai gan līdz šim maksimums ilga 5 dienas. Pēc tam apmēram nedēļu bija smērējoši/brūni izdalījumi, bez nepatīkamas smakas, un ovulācijas pēdējās dienās sākās asiņošana un velkošas sāpes vēdera lejas daļā. Pēc sajūtām liekas, it kā būtu sākušās mēnešreizes, tikai nav intensīvas asiņošanas. Šodien ir 17. cikla diena.
Nezinu, ko darīt šādā situācijā, vai tā ir norma? Vai tomēr doties pie ginekologa?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Uzsākot hormonālo kontracepciju, pirmos 3 mēnešus var būt dažāda veida asiņošana un sajūtu izpausmes. Pēc 3 mēnešiem ir obligāta vizīte pie ginekologa. Iesaku vēlreiz rūpīgi izlasīt medikamenta anotāciju....
Atbild:
Dr.Kristina Bojuta, Sievietes veselības centrs
Labdien! Lietojot kombinēto hormonālo orālo kontracepciju, ovulācijas nav. Svarīgi zināt, cik sen Jūs lietojat tabletes. Parasti pierašanas periods ir 3 mēneši....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kāpēc ejakulācija ir, bet baudas sajūtas nav?
Labdien!

Esmu vīrietis. Nodarbojoties ar seksu un nonākot līdz ejakulācijai, dažreiz orgasms ir nekāds. Ir bijis, ka sperma ejakulējas un viss, bet orgasma baudas nekādas. Sekss patīkams, bet beidzot orgasms var būt bez sajūtām. Pat īsti varbūt nekad neesmu izjutis lielu orgasmu dzīves laikā. Jaunībā, redzot seksa video, vīrieši kunkst un vaid no orgasma, pašam tā nav bijis. Angļu valodas resursos atradu tādu termiņu “orgasmic anhedonia” bet latviešu valodā neko. Ar erekciju un vēlmi pēc seksa problēmas nav. Protams, ir bijušas arī labas sajūtas, bet 70% nevaru saprast, vai tiešām beidzu. Kuru ārstu būtu jāapmeklē?

Paldies!
Atbild:
D. Balodis
Labdien! Cilvēki ir dažādi un orgasma izpausmes pakāpes arī var būt dažādas, un tā ir norma. Jūsu labās sajūtas ejakulācijas laikā, iespējams, arī ir Jūsu orgasms. Pieņemiet, ka Jums ir tā un, iespējams, citādāk arī nebūs. Nedomāju, ka ārsti te var daudz ko mainīt. Ar cieņu,...

Seksoloģija / seksuālā veselība

Kāds izmeklējums nepieciešams, ja fēcēs dažreiz ir daudz melnu graudu vai caurspīdīgas gļotas?
Labdien!

Man ir 30 gadi. Vēdera izeja regulāra, fēces krāsas un konsistences ziņā ir normālas, bet reizēm fēcēs ir daudz melnu graudu, vai dažreiz kāds mazs akmentiņš un citreiz parādās caurspīdīgas gļotas. Vai ir nepieciešams kāds izmeklējums?

Paldies!
Atbild:
Anda Kariņa, ģimenes ārste
Labdien! Tas, ko ēdat, arī nāk ārā. Tāpēc fēču krāsa un konsistence var būt mainīga. Ja ir diskomforts vai aizdomas par novirzēm no normas, var nodot koprogrammu. Ar cieņu,...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Reibst galva un melnas fekālijas - kā noskaidrot, kas pie vainas?
Labdien!

Manai mammai ir 80 gadi, viņai pēdējā laikā reibst galva un ir melnas fekālijas. Varētu teikt, ka tā reibst galva, ka jau vairākas reizes ir nogāzusies zemē un vajag uz tuaaleti. Ir veiktas visādas procedūras, gan kolonoskopija, gan "kobra" rīta un arī asinsspiediens ir normāls, veiktas arī dažādas analīzes, bet neko īpašu neparāda. Vairākas reizes iet pie ģimenes ārsta, bet viņa saka, ka tas no nerviem. Nu kā var būt no nerviem, ka tā griežas galva, ka krīt zemē un tanī pašā laikā ir melnas fekālijas?! Lūdzu, sakiet, kas tas varētu būt un kur viņai griezties? Viņa jau ir nogurusi no šī stāvokļa katru dienu. Varbūt ir kāds stacionārs, kur var veikt kopējos izmeklējumus, lai noskaidrotu, kas ir pie vainas?

Ļoti gaidīšu atbildi!
Paldies!
Atbild:
Anda Kariņa, ģimenes ārste
Labdien! Melnas fēces varētu būt, ja asiņo kuņģis. Tad asinsanalīzēs parādītos anēmija. Šādā gadījumā ārstēšana nepieciešama nekavējoties. Ja šis ir izslēgts, jāmeklē cits cēlonis. Ortostāzes zema asinsspiediena, sašaurinātu maģistrālo kakla asinsvadu dēļ utt. Melnas fēces var būt arī no dzelzs preparātiem un pārtikas produktiem ar šādu krāsu. Ja stāvoklis grūts, jāstājas stacionārā un tur jāizmeklē un jāārstē. Ar cieņu,...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vai tik ātri var nokristies Hcg līmenis un ir noticis spontānais aborts?
Labdien!

27. novembrī veicu ātro grūtniecības testu, kas bija pozitīvs ar gaišu svītriņu. Veicu vēl 3 dažādu ražotāju testus, visi pozitīvi. Tajā pašā dienā nodevu Gulbja labratorijā asins analīzes uz Hcg, kas uzrādīja 10,5. 30. novembrī atkal veicu ātro testu, strīpa joprojām blāva, bet uzrādās. 1. decembrī pamodos ar spēcīgām sāpēm vēderā un spēcīgu asiņošanu (sakrīt ar MR pirmo gaidāmo dienu kalendārā), devos uz citu labratoriju, šoreiz Centrālo labratoriju, un tur uzrāda Hcg līmeni asinīs zem 1. Vai tiešām tik ātri var nokristies Hcg līmenis un ir noticis spontānais aborts?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Dabā ir iekārtots, ka olšūna tiek apaugļota daudz biežāk, kā sieviete to sajūt, bet tālāka attīstība nenotiek. Kā saprotu, testu veicāt vēl pirms gaidāmām mēnešreizēm. Daļa grūtniecību, sevišķi agrākajās grūtniecības nedēļās, beidzas spontāni: sākas velkošas sajūtas vēdera lejasdaļā, krampji, kas līdzinās menstruāciju krampjiem, un sākas asiņaini izdalījumi – spēcīgāki nekā mēnešreižu laikā. Tie var ilgt no divām līdz četrām stundām, līdz kopā ar asins recekļiem piedzimst arī augļa oliņa....
Atbild:
Dr. Kristina Bojuta, Sievietes veselības centrs
Labdien! Jā, tā varētu būt. Tā saucas bioķīmiskā grūtniecība - kad ultrasonogrāfiski to nepaspēja konstatēt, bet tikai pēc analīzēm....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai ir normāli, ka trauksmes ārstēšanai izraksta epilepsijas zāles?
Labdien!

Jau ilgu laiku, no skolas laikiem, mokos ar trauksmi. Nu jau ir par traku. Nevaru piemeklēt zāles. Gribēju ko vieglu. Padzēru "Spinomin", nelīdz, padzēru "Adaptol", arī nepalīdz, "Noofen" arī. Tagad ieteica "Trileptal". Bet lasu, ka tās ir epilepsijai. Bail pat dzert. Bet padzēru, liekas, ka trauksme ir mazinājusies. Bet tāpat baidos dzert šīs zāles, ka nepiemetas epilepsija vai kas cits. Vai trauksmes ārstēšanai ir normāli, ka izraksta epilepsijas zāles? Vēlos atrast tādu līdzekli, kas ārstē trauksmi, bet nebojā redzi un atmiņu, un apetīti, jo no visām lietotajām zālēm nenormāli pieauga apetīte.

Paldies!
Atbild:
Diāna Neperte, Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra Psihiatriskās palīdzības dienesta Ambulatori konsultatīvās nodaļas vadītāja
Labdien! Par vienu un to pašu ārstniecības līdzekļu pielietojumu dažādās medicīnas nozarēs ne vienmēr var gūt pietiekamu priekšstatu, lasot pievienotās lietošanas instrukcijas. Ir tādas zāles, kas vienlaikus tiek izmantotas kādā specialitātē vienu traucējumu ārstēšanai, bet tām ir pierādījumos balstīts efekts arī citā nozarē. Spilgts piemērs ir antidepresants "Duloxetunum", kas vienlaikus ir ļoti efektīvs arī diabētiskās perifēriskās neiropātijas izraisītu sāpju ārstēšanai. Daudzi no...

Psihoterapija / psihiatrija

Kāpēc, lietojot D vitamīnu, tā līmenis turpina kristies?
Labdien!

Nodevu analīzes uz D vitamīnu, uzrādīja 14 vienības. Dakteris izrakstīja Vigantolu - 8 pilienus dienā. Lietoju. Nodevu, atkal analīzes - D vitamīns 13 vienības. Kāpēc tā?Kāpēc D vitamīna līmenis turpina kristies, nevis ceļas?

Paldies!
Atbild:
Pāvels Naumovs, ārsts homeopāts
Labdien! D vitamīns īstenībā nav vitamīns, bet hormons, un tā līmenis cilvēka organismā ir atkarīgs no vairākiem faktoriem, īpaši no endokrīno dziedzeru, aknu funkciju, kā arī organisma uzsūkšanas iespējām. Rekomendēju Jums atnākt uz konsultāciju. Ar cieņu,...
Atbild:
Anda Kariņa, ģimenes ārste
Labdien! D vitamīns, lietojot preparātus, ceļas lēni. Ziema ir laiks, kad D vitamīnu citā veidā tikpat kā nesaņemam. Varētu būt arī uzsūkšanās problēmas vai lietošanas (dozēšanas) kļūdas. Visu vēlreiz jāpārbauda, vai darāt pareizi. Var būt D vitamīna uzsūkšanās grūtības cilvēkiem ar celiakiju, Krona slimību un slimībām, kas skar zarnu traktu. Tādos gadījumos, iespējams, nepieciešamas ievērojami lielākas devas, lai sasniegtu normālu D vitamīna līmeni asinīs. Ar cieņu,...
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! D vitamīns ir jālieto ilgstoši, lai būtu rezultāts. Iespējams, ka šis vitamīns neuzsūcās Jūsu organismā. Pamēģiniet citu D vitamīnu. Iegādājoties D vitamīnu, pievērsiet uzmanību vitamīna biopieejamībai (uzsūkšanās spējai organismā). Ar cieņu,...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vai tā var būt, ka urīna analīzes neuzrāda nieru un urīnceļu iekaisumu, lai gan tāds ir?
Labdien!

Nodevu asins analīzes un urīna analīzes, asins analīzēs ir paaugstināti limfocīti, leikocīti un ALAT, urīna analīzes tīras. Nākamajā dienā biju uz vēdera usg , tur uzrāda urīnpūšļa un nieru iekaisumu (iespējamu), un cistu vienā nierē. Tāpat sāp mugurpuses sānos un 3 mēnešus ir temperatura 37-37.5. Vai tā var būt, ka urīna analīzes neuzrāda nieru un urīnceļu iekaisumu, lai gan tāds ir?

Paldies!
Atbild:
Anda Kariņa
Labdien! Mēdz būt asimptomātiskas bakteriālas un pavisam minimālas infekcijas pazīmes urīna analīzēs (vairāk leikocītu mikroskopējot), kas tomēr liecina par urīnceļu infekciju, un nepieciešama antibakteriāla terapija. Ar cieņu,...

Uroloģija / nefroloģija

Kāpēc ir sāpes arī vēdera lejas daļā, ja ir lauzts astes kauls?
Labdien!

Man ir tāda problēma, ka man bija salauzts astes kauls jau apmēram 10 gadus. Mani citreiz moka lielas sāpes tur, kur ir astes kauls un vēdera lejas daļā. Vakar atkal es ļoti mocījos ar astes kaula un vēdera lejas daļas sāpēm un vēl papildus man sākās muguras krustu sāpes - viss vienā reizē. Vēlējos uzzināt, kāpēc man ir sāpes vēdera lejas daļā, ja man ir lauzts astes kauls? Sāpes ir tik lielas, ka var noģībt. Vienmēr jālieto pretsāpju zāles, 2 tabletes vienā reizē (Ibumetin).

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Ja problēma pastāv 10 gadus, tad atbildēt attālināti nav iespējams. Ir jādodas pie ģimenes ārsta, lai izmeklētu mugurkaulāju, un pie ginekologa. Ja ir kāda saslimšana, vienmēr var pievienoties arī kāda cita problēma....
Atbild:
Dr.Kristina Bojuta, Sievietes veselības centrs
Labdien! Sāpes no traumas var atstarot uz vēdera lejasdaļu. Bet tās var būt arī pavisam nesaistītas sāpes ar Jūsu traumu. Būtu labi ginekoloģisko ultrasonogrāfiju uztaisīt, lai izslēgtu pataloģiju....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai vair noteikt laiku, kad notika stresa lūzums?
Labdien!

Vai iespējams noteikt stresa lūzuma laiku (kurā mēnesī notika) muguras kaula 4. skriemelim? Vai to uzrāda analīzēs? Pec kā to var noteikt sporta ārsts?

Paldies!
Atbild:
Ilze Bērziņa, FRM ārste
Labdien! Muguras skriemeļiem biežāk ir kompresijas lūzumi. Lūzumu konstatē, izdarot Rtg. izmeklējumu. Par lūzuma laiku var spriest pēc sūdzību parādīšanās vai traumas. Osteoporotiskie skriemeļu lūzumi var rasties bez redzama iemesla....

Traumatoloģija / ortopēdija

Nepāriet asiņošana pēc aborta - kā rīkoties?
Labdien!

Pirms 2 mēnešiem veicu abortu. Nākamajā dienā sāku dzert kontracepcijas tabletes - Drovelis. Asiņošana nebeidzās. Aizgāju pie ārstes. Pateica, lai dzeru 2 tabletes dienā, bez pārtraukumiem, no rīta un vakarā. Mēnesi vai varāk nodzēru 2 tabletes dienā, bet asiņošana nepāriet. Asiņošana dažreiz ir spēcīgāka, dažreiz vieglāka un dažreiz tikai smērēšanās, bet jūtos nekomfortabli tāpat. Pa mēnesi ir mīnus 8 kg. Aizgāju pie ārsta uz sonogrāfiju, bet viss ir kārtībā. Pēdējā nedēļā pa dienu asiņošanas nav. Kā iedzeru vakarā 20.00 zāles, tā ap 21.00 sāk sāpēt kā uz mēnešreizēm un ir izteikta asiņošana. No rīta - nav nekā. Kas varētu būt pa vainu un kā rīkoties?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Aborts ir "varmācīga" iejaukšanās sievietes organisma norisēs, tādēļ arī sajūtas un sekas var būt dažādas. Kā rīkoties Jūsu situācijā, pateiks Jūsu ārsts, kam ir informācija par izmeklējumiem un kas jau ir uzsācis ārstēšanu....
Atbild:
Dr.Kristina Bojuta, Sievietes veselības centrs
Labdien! Drovelis jādzer pa 1 tabletei 1 reizi dienā. Jebkurā gadījumā vajag klātienes ginekologa konsultāciju....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Ciets, sāpīgs bumbulis pēc sitiena pa priekšējo zobu - kā ārstēt?
Labdien!

Mans stāsts ir tāds, ka 10 mēnešus atpakaļ dabūju sitienu pa priekšējo zobu. Parādījās sāpīgs, ciets bumbulis, kurš mēdz pazust un nesāpēt, bet pēc brīža atkal parādās un sāp. Esmu bijusi pie zobārsta un endodontista - abi neko neredz, bet, ja es gribu, var pārlabot un pārārstēt kanālu. Biju arī pie ķirurga, viņš saka, ka jāvēro, kas notiek, bet varētu būt arī, ka nekas nav, vienkārši pēc sitiena esot apaudzis žokļa kauls, kurš var būt visu laiku sāpīgs. Sadzīvot arī nevaru, jo man tas ļoti traucē un uztrauc ikdienā. Esmu tā jau ļoti nervoza un ir diezgan smaga depresija, ar kuru slimoju jau 7 gadus. Ko var darīt lietas labā?

Paldies!
Atbild:
Svetlana Piskunova, zobārste
Labdien! Ārstēšanās varianti: 1. Pārārstēt kanālu; 2. Veikt saknes gala rezekciju (pie stomatologa ķirurga); 3. Zobu aizvietot ar implantu; 4 Novērot (pēc manām domām labākais variants). Komplikācijas gadījumā rīkoties pēc apstākļiem....
Atbild:
SIROWA Dental Clinic
Labdien! Iesakām atkārtoti vērsties uz konsultāciju pie mutes, sejas un žokļu ķirurga, uztaisīt 3D RTG un veikt nepieciešamos izmeklējumus. Bez apskates vizītes rekomendācijas par tālāko rīcību sniegt nav iespējams, bet katrā ziņā šo noteikti ieteicams sākt risināt pēc iespējas drīzāk. Lai izdodas!...

Zobārstniecība / mutes veselība

No kā var rasties sāpes saules pinuma rajonā?
Labdien!

Jau mēnesi vai vairāk man nakts laikā sāp saules pinuma rajonā. Pa dienu nekas nesāp, tikai naktī sāp / spiež. Pamostoties naktī dzeru pretsāpju medikamentus, jo sāpes ir neizturamas. No kā tas varētu būt un kā rīkoties?

Paldies!
Atbild:
Anda Kariņa, ģimenes ārste
Labdien! Ieteicams pārbaudīt kuņģi. Šādas sūdzības var būt kuņģa atviļņa un iekaisuma (arī čūlas - gan kuņģa, gan divpadsmit pirkstu zarnas) pazīmes. Pretsāpju līdzekļu lietošana šādā gadījumā situāciju var pasliktināt. Palīdz protonsūkņu inhibitoru lietošana (Omeprazols, Panteprazols). Ar cieņu,...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vai medicīnisko izziņu iespējams saņemt no arodārsta, vai to drīkst izsniegt tikai ģimenes ārsts?
Labdien!

Vai medicīnisko izziņu (027/u) iespējams saņemt no arodārsta, vai to drīkst izsniegt tikai ģimenes ārsts?

Paldies!
Atbild:
Anda Kariņa, ģimenes ārste
Labdien! 027/u izziņu darbam var izsniegt ģimenes ārsts. Ar cieņu,...
Atbild:
Daiga Pētersone, SIA "Rīgas veselības centrs" arodveselības un arodslimību ārste
Labdien! Obligāto veselības pārbaužu kartē slēdzienu izdod tikai arodveselības un arodslimību ārsts (atbilstība ieņemamam amatam). Izziņu par pacienta veselības stāvokli (veidlapa 027/u) izsniedz ģimenes ārsts,...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri