medicine.lv skaitļos

Lietotāji online74
Aktīvie uzņēmumi12819
Nozares raksti1595
Ekspertu atbildes21477
Jautājumi un atbildes : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv
No kā var migloties redze?
Labdien!

Pēkšņi, vienā rītā, pamostoties sāka migloties redze un tas nepāriet, sevišķi dienas gaismā. Pie acu ārsta biju, pārbaudīja katru aci atsevišķi, un viss normāli. Bet... kad skatos ar vienu aci vai otru atsevišķi (vienu aizverot), viss ir normāli, savukārt, skatoties ar abām, - viss izplūst, īpaši kustoties, liekas, ka redze netiek līdzi ķermeņa kustībām, ka viss ir palēninājumā un izplūst. Pēc tam sāk sāpēt piere pa vidu un uz augšu uz galvu. No kā tas varētu būt un ko darīt?

Paldies!
Atbild:
Latvijas Amerikas acu centrs
Labdien! Iesakām veikt pierakstu pie neirooftalmologa (mūsu klīnikā šī būtu dr.Ilze Strautmane), kā arī ieteicama neirologa konsultācija, lai varētu sniegt atbildi uz Jūsu sūdzībām....

Acis, optika / acu veselība

Kas varētu izraisīt periodisku vienas acs asarošanu un tūsku?
Labdien!

Kopš 2023. gada vasaras novēroju, ka ik pa laikam ir problēmas ar vienu (labo) aci. Vasarā bija pirmā reize - braucu automašīnā un sāku just, ka acs tā kā asaro, visulaiku to slaucīju, tad apskatījos spogulī un ieraudzīju, ka ir uztūcis acs plakstiņš, vairāk uz acs kaktiņa pusi. Vienīgais, ar ko varēju to sasaistīt, ka sapūta vai ka kāds mikrobs tika, jo mašīnā bija atvērts logs. Nopirku Ocu Flash pilienus, vairākas reizes papilināju un dienas laikā asarošana un tūska pārgāja. Nākamā reize, kad pēkšņi uztūka tas pats plakstiņš un bija asarošana, bija rudenī - arī braucot mašīnā, tikai tur šoreiz darbojās kondicionieris. Abās reizēs pirms acs problēmas parādīšanās bija arī neliels iekšējs satraukums. Kopš šīm 2 reizēm acs rada problēmas nu jau ik pa laikam, bez tādas noteiktas regularitātes. Nespēju atrast kopsakarības, kas to varētu izraisīt, jo visas pārējās reizes atrados mājās. Piemēram, strādāju pie datora un tad pēkšņi sāku just, ka labā acs sāk traucēt, jo asaro, reizēm niez skropstu līnija un visulaiku prasās to berzēt, kas ļoti krīt uz nerviem un traucē strādāt. Tādas izteiktas plakstiņa tūskas vairs pagaidām nav bijis. Problēma ilgst aptuveni dienu, divas, tad pāriet. Arī šajās reizēs lietoju Ocu Flash pilienus (ieteica aptiekā), bet neesmu pārliecināta, ka tieši no tiem šī problēma mazinājās. No dekoratīvās kosmētikas tas, manuprāt, nevarētu būt, jo neesmu to mainījusi, turklāt tā notiek arī tad, kad neesmu uzkrāsojusies.

Par ko varētu liecināt šādi simptomi? Kāpēc tikai viena acs rada problēmas? Kā atrast cēloni?

Paldies!
Atbild:
Latvijas Amerikas acu centrs
Labdien! Lai spētu sniegt Jums precīzu atbildi uz šiem jautājumiem, Jums jāvēršas pie jebkura acu ārsta uz pilnvērtīgu redzes pārbaudi, kuras laikā arī speciālists izskaidros cēloni un iespējamos tā rašanās iemeslus. Jauku dienu vēlot,...

Acis, optika / acu veselība

Bernam sāp kājas - kāds varētu būt cēlonis?
Labdien!

Manam bērnam (meitai) ir 8 gadi. Meita sūdzas pastāvīgi uz kāju sāpēm. Vairāk sāpot labā kāja, gan pieceļoties no rītiem, gan sporta stundās. Lielākas sāpes izjūt vakarpusē uz visu kāju. Nav nekādu zilumu, tūskas. Paaugstinātas temperatūras arī nav. Nedaudz ik pēc laiciņa pieklibo. Bērns atraktīvs.

Kāds var būt cēlonis šīm sāpēm?

Paldies!
Atbild:
Ilze Bērziņa, FRM ārste
Labdien! Nepieciešams konsultēties pie ģimenes ārsta vai pediatra, lai izlemtu par veicamajiem izmeklējumiem. Vienlaicīgi jānovērtē, vai bērna gultas matracis nav pārāk mīksts vai deformēts, vai ir vecumam atbilstoša fiziskā aktivitāte ikdienā....

Reimatoloģija / kaulu, locītavu un saistaudu slimības

Redzes dažādība pēc katarakta operācijas - kā rīkoties?
Labdien!

Redze abām acīm bija -6. Pēc operācijas vienai acij katra acs rāda citādāk un kopumā slikti bez brillēm, bet ar brillēm vēl sliktāk. Otra operācija paredzēta pēc 2 mēnešiem. Vai varu kaut kādu saskaņošanu līdz tai panākt ar lēcu neoperētajai acij?

Paldies!
Atbild:
Latvijas Amerikas acu centrs
Labdien! Ja atšķirība starp acīm pēc kataraktas operācijas sagādā diskomfortu, līdz otras acs kataraktas operācijai iespējams pielāgot lēcas (vai briļļu lēcas, vai kontaktlēcas) neoperētajai acij tā, lai justos komfortabli. Šajā gadījumā ieteicama optometrista vizīte! Kā arī Jums jārēķinās ar to, ka pēc otras acs kataraktas operācijas refrakcija atkal izmainīsies....

Acis, optika / acu veselība

Vai ir iespējams nokārtot invaliditāti, ja bērnam ir iedzimta sirds slimība ar kodu Q23.1?
Labdien!

Vēlējos jautāt, vai ir iespējams nokārtot invaliditāti, ja bērnam ir iedzimta sirds slimība ar kodu Q23.1? Tika arī izniegta reto slimību kartiņa, un redzei vienai acij ir 4.2 un otrai 5.5, nēsājam brilles.

Paldies jau iepriekš!
Atbild:
Dr. Ivars Strazds, pediatrs
Labdien! Šo jautājumu Jums labāk ir uzdot Jūsu ģimenes ārstam, jo šīs lietas kārto ģimenes ārsts, un viņam ir zināmi visi jaunumi un izmaiņas diagnozēs, kurām pienākas invaliditāte. Cieņā,...

Pediatrija / bērnu veselība

Pēc tīrīšanas sāp vēdera apakšā un ir neliela asiņošana - vai tas ir normāli?
Labdien!

Bija asiņošana, devos uz slimnīcu, kur pirms divām dienām bija tīrīšana. Dakteris, kurš to veica, teica, ka vēl nav zināms, vai tas bija spontānais aborts, vai kāda cita vaina. Šobrīd 10 dienas jāgaida histoloģijas rezulāti.
Jautājums ir tāds - sāp vēdera apakšā un ir neliela asiņošana, vai tas ir normāli, tā tam jābūt?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Pēc dzemdes dobuma abrāzijas var būt sāpes vēdera lejasdaļā un neliela asiņošana....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai, lietojot šos antidepresantus, drīkst lietot arī probiotikas?
Labdien!

Aizmirsu psihiatrei pajautāt - vai laikā, kad lietoju "Setralin Actavis" un "Fluanxol", drīkst lietot arī probiotikas ("Liveo")?

Paldies!
Atbild:
Lolita Dalbiņa, ārste-psihiatre
Labdien! Droši varat lietot probiotikas šo zāļu lietošanas laikā. Tikai ar antibiotikām probiotiku lietošanai ir īpaši norādījumi....
Atbild:
Diāna Neperte, Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra Psihiatriskās palīdzības dienesta Ambulatori konsultatīvās nodaļas vadītāja
Labdien! Probiotikas droši varat lietot....

Psihoterapija / psihiatrija

Vai tas ir normāli, ka zāles pret trauksmi izraisa nespēku un vājumu kājās?
Labdien!

Sāku lietot "Spitomin" pret trauksmi. Viss labi, tikai ir izteikts vājums kājās, nespēks. Vai tā sākumā varētu būt, vai man jāmaina citas zāles?

Paldies!
Atbild:
Lolita Dalbiņa, ārste-psihiatre
Labdien! Uzsākot lietot medikamentus, var būt šādas balkusparādības, taču tām vajadzētu ~1-2 nedēļu laikā pāriet. Ja tā nenotiek, noteikti jākonsultējas ar psihiatru, lai izvērtētu medikamenta un tā devas piemērotību Jums....
Atbild:
Beāte Šternberga, Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra Psihiatriskās palīdzības dienesta stacionāra virsārste
Labdien! Ieteicams konsultēties ar ārstu, kurš ārstniecībai nozīmēja Jums šīs zāles. Tas ir svarīgi, lai ārsts varētu atbildēt uz neskaidrajiem jautājumiem un pieņemt lēmumu, vai nepieciešamas izmaiņas zāļu izvēlē un turpmākajā ārstēšanās procesā....

Psihoterapija / psihiatrija

Pie dziļas ieelpas ir diskomforts krūtīs - vai ir pamats bažām par sirdi?
Labdien!

Esmu 32 gadus vecs vīrietis. Ir brīži, kad, dziļāk ieelpojot, tā kā iesāpas, ir diskomforts starp krūtīm. Šādu pašu sajūtu arī izjūtu reizēm gultā, straujāk pagriežoties no muguras uz sāniem. Vai ir pamats bažām par sirdi?

Pieminēšu, ka 2021./2022. gadā man bija noteikta diagnoze veģetatīvajai distonijai. Vizīte pie ģimenes ārsta ir ieplānota.

Paldies!
Atbild:
Anda Kariņa, ģimenes ārste
Labdien! Ar sirdi Jūsu sūdzībām nav nekāda sakara. Vainīga ir mugurkaula spondiloze (novecošanas process). Starpskriemeļu spraugā iznākošā nervu saknīte, atverītei kļūstot šaurākai, tiek kairināta, un to turpinošais starpribu nervs, ribai ieelpā paceļoties, iestiepjas un rada diskomfortu. Pēdējais laiks veikt regulārus vingrojums mugurai. Var apmeklēt fizioterapeitu. Ar cieņu, Dr. Kariņa...
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Tas varētu gan būt starpribu nervu iekaisums, gan veģetatīvā distonija. Ar cieņu,...

Kardioloģija / sirds un asinsvadu sistēma

Ko darīt, ja tik ilgstoši slimo?
Labdien!

Jau pusotru mēnesi esmu slima. Viss sākās tikai ar niezošu kaklu un klepu. 2 nedēļas nebija nekā cita. Tad parādījās arī iesnas, bet tādas kā “uz iekšu”. Man nekad tādas nebija bijušas. Deguna dobumos bija spiedoša sajūta, bet nāsis - pilnīgi tīras. Nevienā brīdī nenogūlos slima, ārstējos, lietoju visu ko - Islandes ķērpju sīrupu, tad jau īsto Islandes ķērpi tīrā veidā tējā, ACC klepum, bronhu sīrupu, tautas metodi - rutku ar medu, kurš vismaz palīdzēja to klepu dabūt kaut cik ārā. Iesnas bija ārprātīgas, likās, ka var šņaukt un šņaukt degunu. Lietoju arī visādus pūšamos, jau vairs neatceros, kādus, tikai atceros, ka pēdējais bija "Bresto" un man izrakstītie pilieni "Hodryl", ar kuru palīdzību vismaz tiku vaļā no iesnām. Likās, ka gandrīz izveseļojos, bet pēc dažām dienām tāpat jau atkal ir temperatūra. Nu jau ne tikai vakaros, bet arī no rīta ir slimīga sajūta, klepus, aizsmacis kakls. Tikai iesnu īsti gan nav. Asins analīzes man ir ideālas. Covid nav, hronisku slimību arī nav. Vispār vienmēr man ir bijusi ļoti laba imunitāte, nekad īsti neslimoju, izņemot parastu saaukstēšanos.
Ko darīt?

Paldies!
Atbild:
Anda Kariņa, ģimenes ārste
Labdien! Šķiet, ka Jūs vajā elpošanas ceļu vīrusi. Ar vienu knapi tikāt galā, bet tagad atkal ir jauns vīruss ar laringītu un klepu. Nekādu burvju līdzekļu jau nav. Miegs, higiēna, veselīgs dzīvesveids, svaigs gaiss. Ja problēmas ar iesnām ilgstošas, vēlams pārbaudīt, vai nav kāda respiratora alerģija uz putekļiem, piemēram. Ja slimošana tāpat turpinās, būtu jāiziet kārtīga vecumam atbilstoša veselības pārbaude pie sava ģimenes ārsta, lai pārliecinātos, ka tiešām nav nekādu citu veselības problēmu, un...
Atbild:
Pāvels Naumovs, ārsts otolaringologs, homeopāts
Labdien! Mūsdienās nevar stiprināt imunitāti, izmantojot hormonterapiju un antibiotikas. Tās zāles apārstē, bet no otras puses nomāc imūnsistēmu. Jūsu gadījumā būtu labi pārbaudīt organisma stāvokli, izmantojot holistisku pieeju, piemēram, datorpulsa diagnostiku, ar sekojošu organisma korekciju ar homeopātiju un ajūrvēdu. Ar cieņu,...
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Pēc apraksta spriežot, Jūs līdz galam neesat izveseļojusies. Ir nepieciešams turpināt ārstēties. Temperatūra norāda, ka iekaisums organismā vēl ir. Ar cieņu,...

Elpceļu / plaušu saslimšanas

Zīdainim vēdera problēmas - kā rīkoties?
Labdien!

Vēlējos viedokli uzzināt par man sāpīgu problēmu - kas notiek ar manu zīdainīti.
Viņai tulīt paliek 4 mēneši. Viss bija labi - veselīgs bērniņš. Piedzima un pirmo dzīves mēnesi visu laiku spieda, spieda un spieda un neko neizspieda. Vēderiņš darbojās kā jau jaundzimušajam. Ģimenes ārsts pateica, ka tas esot okey zīdainītim. Nu labi.. Tas norima, vēderiņš nostabilizējās. Kaku krāsa un konsistence perfilekta... līdz pirms divām nedēļām sākās caureja mazulei - ar nedaudz gļotām iekšā. Katru reizi, kad ir purkšķītis, tad sasmērējas pampers, kad smejās vai nošķaudas, tad tas pats.. Un katru dienu vienu reizi ir pilns pampers ar šķidru kaku, bet krāsa ir laba. Asinis nav kakās. Reizi līdz divas dienā ir tāds periods, kad viņa raudot spiež - spurinās, izstiepusi pirkstu galiņus, un paliek sarkana. Un tad pēc pāris minūtēm tas pāriet. Nodevām analīzes - tās labas. Sirsniņa lūzt, kad bērniņam jācieš. Ģimenes ārsts izturas tā, it kā tas būtu normāli. Ģimenē mums ir daudz bērnu - manām māsām utt. Nekad nevienam nekas tāds nav bijis. Esmu jau nedēļu atmetusi visus piena un balto miltu produktus - jo tas bija ieteikums no mūsu ģimenes ārstes, bet pilnīgi nekādas izmaiņas nedēļas laikā tā arī nav! Pat liekas, ka paliek trakāk. Baroju ar krūti - tādēļ jūtos vainīga pie bērna ciešanām.

Ko Jūs ieteiktu darīt vai kur vērsties, pie kādiem speciālistiem pierakstīties? Ko man darīt? Esmu izmisumā un nezinu, ko lai dara!

Paldies!
Atbild:
Dr. Ivars Strazds, pediatrs
Labdien! Ar krūti Jums ir jāturpina barot, par to jautājumu nav. Piena produktus Jūs varat neēst, bet patreiz nav nekādas indikācijas, ka tie būtu pie vainas. Iesaku Jums bērnam regulāri dot pārtikas piedevas pret pastiprinātu gāzu veidošanos zarnās, kā arī kādu no probiotikām. Katrā ziņā bērnu vajadzētu apskatīt pediatram, ar to vajadzētu arī sākt. Cieņā,...

Pediatrija / bērnu veselība

Vai var atkārtoti, pēc neilga laika, iesniegt dokumentus invaliditātes noteikšanai?
Labdien!

Vai var atkārtoti, pēc neilga laika, iesniegt dokumentus invaliditātes noteikšanai?To nepiešķīra, bet uzskatu, ka nepamatoti, jo pati nespēju dēļ muguras sāpēm uzvilkt, novilkt apavus, sāpju dēļ ir urīna nesaturēšana, pametu darbu. Vai to var darīt neirologs?

Paldies!
Atbild:
Anda Kariņa, ģimenes ārste
Labdien! Parasti invaliditātes dokumentāciju aizpilda ģimenes ārsts pēc tam, kad ir veikti izmeklējumi un izietas atbilstošo speciālistu konsultācijas. Jūsu gadījumā viens no speciālistiem varētu būt neirologs vai ortopēds, mugurkaula ķirurgs vau vertebrologs, urologs, ginekologs. Diemžēl, es nemāku atbildēt, cik drīz pēc atteikuma invaliditātes piešķiršanai var iesniegt jaunu pieprasījumu. Par to varat jautāt savam ģimenes ārstam vai interesēties DEĀK....

Neiroloģija / nervu sistēmas saslimšanas

Ko nozīmē serozs meningīts ar neprecizētām ģenēzēm?
Labdien!

Ko nozīmē serozs meningīts ar neprecizētām ģenēzēm, un vai šo diagnozi var klasificēt kā epilepsija?

Paldies!
Atbild:
Anda Kariņa, ģimenes ārste
Labdien! Serozs meningīts ir smadzeņu apvalku iekaisums. Cēlonis nav noskaidrots, tāpēc tiek rakstīts, ka ģenēze ir neprecizēta. Biežāk šādu meningītu izraisa vīrusi. Epilepsijas diagnoze tā nav....


Nepāriet sāpes pēc zoba ārstēšanas- vai tas ir normāli?
Labdien!

Man 4 dienas atpakaļ sāka sāpēt augšējais pēdējais zobs kreisajā pusē (tieši zem viņa ir arī gudrības zobs). Nevarēju tikt pie zobārstiem, pie kuriem esmu bijusi. Dabūju pierakstu pie sveša zobārsta 2 dienas atpakaļ. Rentgens nebija tik labs, lai redzētu gudrības zobu. Bija veca plomba. Izņēma mirušu nervu, kurš jau sācis "trūdēt", un atklāja iekaisumu. Ielika zobā zāles un tagad mēnesi ar tām jāstaigā. Ir pagājušas 2 dienas un sāpes nepāriet, liekas, ka brīžiem sāp vairāk un ir pārgājušas nedaudz uz vaigu. Vai tas ir normāli? Cik ilgā laikā vajadzētu zobā ieliktām zālēm palīdzēt pret iekaisumu? Vai nevajadzēja izrakstīt antibiotikas? Pie man zināmā zobārsta man ir pieraksts tikai pēc 6 dienām un nevaru tikt ātrāk. Ko man darīt?

Paldies!
Atbild:
SIROWA Dental Clinic
Labdien! Pēc Jūsu apraksta spriežot, var būt dažādi scenārija varianti. Ja izslēdz gudrības zobu kā iniciatoru blakus zoba sāpēm, tad parasti pēc endodontiskas iejaukšanās nedēļas ietvaros sāpes ir pieļaujamas. Bet, ņemot vērā zoba atrašanās vietu, nevar izslēgt arī iekaisuma iespējas, tāpēc ieteicams sazvanīt klīniku, kurā bijāt uz pēdējo vizīti, un lūgt telefonisku konsultāciju, kā arī tālāko rīcības plānu šajā sakarā!...

Zobārstniecība / mutes veselība

Kas ir svarīgi hematoloģisko pacientu aprūpē?
Labdien!

Kas ir svarīgi hematoloģisko pacientu aprūpē, piemēram, uztura uzņemšanā, eliminācijā, ādas aprūpē, saistībā ar vitālajiem rādītājiem, aktivitātēm un miegu, attiecībām ģimenē un sabiedrībā? Diemžēl internetā informāciju neizdodas atrast.

Paldies!
Atbild:
Anda Kariņa, ģimenes ārste
Labdien! Par kādu hematoloģisku saslimšanu ir runa? Svarīgi ēst labi sabalansētu pārtiku, uzturēt normālu ķermeņa svaru. Liela nozīme ir pietiekamai šķidruma uzņemšanai, regulārai vēdera izejai. Hemakromatozes gadījumā nepieciešams ierobežot dzelzi saturošus produktus. Onkoloģijas gadījumā olbaltumvielu uzņemšana un dezintoksikācija varētu būt svarīga. Labam miegam un regulārām fiziskām aktivitātēm, vēlams, svaigā gaisā, atbilstoši esošajam veselības stāvoklim un pacienta stāvoklim ir...

Onkoloģija / ļaundabīgas saslimšanas

Pēc apsaldēšanas 15 gadus atpakaļ īkšķi vēl joprojām jutīgi un salsts - ko var darīt lietas labā?
Labdien!

Man ir problēma, kas notika pirms 15 gadiem, bet sekas ir jūtamas līdz šodienai.
Apsaldēju abām kājām lielo īkšķu arējās malas pie naga. Tajā laikā bija ļoti stilīgi zābaki ar šauriem purngaliem un es ar tādiem staigāju 30 grādos un apsaldēju. Līdz ziluma pakāpei un nejutīgumam nenonāca, bet toreiz dažas dienas sāpēja un bija grūti staigāt, bet ar laiku pārgāja. Kopš tā laika īkšķi ir ļoti jutīgi un salst.

Sakiet, lūdzu, ko varētu darīt lietas labā, ņemot vērā, ka tas notika pirms 15 gadiem? Vai vispār vairs var ko izdarīt, lai šie pirksti nesaltu?

Paldies!
Atbild:
Anda Kariņa, ģimenes ārste
Labdien! Diemžēl ar sekām grūti cīnīties. Vēlams pievērst uzmanību tam, lai būtu kājas siltumā, apavi brīvi. Visādi jāstimulē mikrocirkulācija. Regulāra fiziska slodze, normāls cukura līmenis asinīs, normāls ķermeņa svars, asinspiediens, izvairīties no ilgstošas sēdēšanas vai stāvēšanas. Labāk staigāt ilgāku laiku, sēžot kājas var pacelt augstāk, vingrināt pēdas. Var apmeklēt fizioterapeitu un lūgt padomu, kā labāk vingrināties. Nepieciešamības gadījumā ģimenes ārsts var izrakstīt asinsriti...


Asas sāpes papēdī, paceļot pēdu uz augšu vai staigājot - vai būtu par to jāsatraucas?
Labdien!

Jau kādu laiku mokos ar sāpēm papēdī, zem potītes, pēdas ārpusē. Ir diskomforts staigājot. Paceļot pēdu uz augšu, parādās asas sāpes, sajūta, ka kaut ko rauj ārā (liekas, ka saplīsīs cīpsla, nezinu, kā vēl citādāk aprakstīt, liekas, ka tur kaut kas nospriegojas un raujas laukā). Kad pēda ir miera stāvoklī, ir tā sauktā "īdēšana", īsti nesāp, bet jūt. Vai par to būtu jāuztraucas, vai arī pietiks ar elastīgo saiti, smērēm un ledus kompresi?

Paldies!
Atbild:
Agris Briedis, tehniskais ortopēds
Labdien! Protams, lai pārliecinātos droši par to, kura cīpsla vai saite ir bojāta vai iekaisusi, jādodas pie ārsta traumatologa-ortopēda. Iespējams, var palīdzēt, kāda no kompresijas ortozēm, piemēram, "Levamed": https://www.ortopedija.lv/kajas-ortozes#Potitesortozes Jāsaprot, vai sāpes ir arī papēža atbalsta virsmā....
Atbild:
Ilze Bērziņa, FRM ārste
Labdien! Drošāk būtu konsultēties pie traumatologa, veikt USS izmeklējumu, lai izvērtētu cīpslu stāvokli. Aukstumu un elastīgo saiti (vai ortozi), un ziedes var turpināt lietot....

Fizioterapija, rehabilitācija

Grūtniecība: Vai HCG nav par zemu?
Labdien!

Veicu 4 grūtniecības testus - visos bāla svītriņa, citos tikai pēc ilgāka laika parādījās. 17.01. nodevu hcg- 84,1 , pg - 73,4. Pēdējās mēnešreizes bija 18.12. Cikls ~ 28 - 31 dienas. Saprotu, ka grūtniecība ir apstiprināta, bet uztraucos vai hcg nav par zemu. Vai labāk nodot atkārtotas analīzes? Un ja tomēr nedubultojas hcg, ko darīt?

Paldies!
Atbild:
Kristīne Ķempe, ginekoloģe, ultrasonogrāfijas speciāliste
Labdien! Menstruālā cikla ietvaros dažādu papildu faktoru ietekmē ovulācijas laiks var nobīdīties, un tādēļ var būt nesakritība starp paredzamo grūtniecības laiku, ko rēķina no pēdējo menstruāciju pirmās dienas, un faktisko grūtniecības laiku. Lai izvērtētu grūtniecības augšanu, atkārtoti var nodot HCG rādītāju un doties ar rezultātiem pie ārsta uz vizīti. Esošais rezultāts liecina par ļoti agrīnu grūtniecības laiku, bet pēc viena analīžu rezultāta vēl nevar spriest par grūtniecības attīstību. Par...
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Ja tests apstiprina grūtniecību, ir jādodas pie ginekologa. Lieka testu kontrole tikai rada nevajadzīgu stresu. Jūsu uzdevums līdz ginekologa apmeklējumam ir lietot folskābi un būt mierīgai....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Izdalījumi no maksts un nepatīkama smaka - kāds varētu būt iespējamais cēlonis?
Labdien!

Ir dzeltenīgi izdalījumi no maksts un ar nepatīkamu smaku. Priekšā, zem klitora, vairāk uz maksts iekšpusi, ir kaut kāds bumbulis. Par ko tas varētu liecināt?

Paldies!
Atbild:
Kristīne Ķempe, ginekoloģe, ultrasonogrāfijas speciāliste
Labdien! Izdalījumi ar izmainītu krāsu un nepatīkamu aromātu norāda uz izmaiņām maksts mikrovidē - tas norāda uz kāda mikroorganisma vairošanos. Šādu situāciju var radīt gan maksts vidē esošā sēnīte, ja tā vairojas, gan arī starpenes vidē vai zarnu traktā esošās baktērijas, ja tās nokļūst maksts vidē. Lai izvēlētos piemērotāko terapiju, nepieciešama ginekologa konsultācija klātienē, analīžu ņemšana. Tāpat klātienē arī varēs izvērtēt sataustīto veidojumu, tā izcelsmi un izrunāt ar ārstu tālāko taktiku....
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Dzeltenīgi izdalījumi no maksts un ar nepatīkamu smaku liecina par maksts gļotādas iekaisumu. Jebkuru iekaisumu izsauc mikrobi, bet kādi - to nosaka ārsts, redzot vispārējo ainu un veicot analīzes. Iesaku doties pie ginekologa....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

No kā var rasties strutu pūslīši virs piena zoba?
Labdien!

Dēlam 6 gadi, virs augšējā piena zoba strutu pūslīši veidojas. Zobam uzlika zāles, pēc tam aizplombēja. Par ko tas liecina un vai vienīgais veids ir dzert antibiotikas, un vai tās līdzēs, jo raut ārā zobu negribas?

Paldies!
Atbild:
Dr. Svetlana Piskunova, zobārste
Labdien! Strutu pūslis veidojas dēļ infekcijas / mikroba. Zobu vajag izraut. Piena zobu vietā izaugs jauns, pastāvīgais. Ar cieņu,...

Zobārstniecība / mutes veselība

Pastiprināta svīšana - kādas pārbaudes veikt, lai noteiktu cēloni?
Labdien!

Ir problēma ar svīšanu. Pirms tam svīšana ir bijusi tikai vasarā, kas ir normāli pie karstuma vai pie fiziskām aktivitātēm, bet nu jau kādu gadu svīstu katru dienu, izteikti - labajā padusē un cirkšņos, arī muguras lejasdaļā pie krustiem. Biju pie ģimenes ārsta, teica, ka īsti nekādas analīzes nevar ieteikt un arī neieteica nekādas citas pārbaudes. Esmu vesels cilvēks, ēdu sabalansētu uzturu, asins un urīna analīzes labas, stress ikdienā nav, darbā fiziskas slodzes nav. Vai varētu, lūdzu, ieteikt, ar kādām pārbaudēm es varētu sākt, pie kāda ārsta giezties?

Jau iepriekš paldies!
Atbild:
Anda Kariņa, ģimenes ārste
Labdien! Grūti komentēt, nezinot Jūsu vecumu un dzimumu. Parasta veselības pārbaude ar visām vecumam atbilstošām analīzēm būtu veicama pie ģimenes ārsta. Vēlams pārbaudīt vielmaiņas rādītājus (glikozes vielmaiņu, vairogdziedzeri, holesterīnu utt). Būtu jāizvērtē svara dinamika, slodzes tolerance, fizisko aktivitāšu apjoms, kā arī veģetatīvās nervu sistēmas stabilitāte, lai varētu izteikties par pastiprinātās svīšanas cēloņiem. Iespējams konsultēties ar endokrinologu, ja jau ir veikti...

Endokrinoloģija / diabēts

Regulāri aizlikts deguns apkures sausā gaisa dēļ - ko darīt?
Labdien!

Dzīvoju dzīvoklī un ziemā ir ļoti spēcīga apkure (neregulējama). Tā rezultātā katru dienu mokos ar aizliktu degunu kā pie iesnām (iesnu nav) un esmu spiesta lietot pretiesnu aerosolu, jo tikai tad varu normāli elpot. Sanāk to lietot rīta pusē un vakarā pirms gulētiešanas. Saprotu, ka tik ilgi un regulāri lietot pretiesnu līdzekļus nedrīkst. Nopirku Quixx Soft ar okeāna ūdeni un aloe vera, domājot, ka tas būs saudzīgāks risinājums, jo rakstīts, ka var lietot ilgstoši, bet tas nemaz nepalīdz, tikai pretiesnu līdzekļi atbrīvo degunu... Tāpēc jautājums - vai ir kāda veselībai nekaitīga alternatīva, ko lietot, lai deguns atnāktu vaļā?

Piebildīšu, ka arī vīram ir līdzīga problēma, tikai pēc maniem novērojumiem ne tik bieži kā man, bet arī mēdz pirms miega lietot deguna aerosolu vieglākai elpošanai. Vasarā šādas problēmas mums nav.

P.S. Logu ik pa laikam atveru vaļā, lai izvēdinātu telpas, bet nu ziemas aukstumā ļoti bieži tā darīt nav vēlēšanās, kā arī tas elpošanai nelīdz.

Paldies!
Atbild:
Ilze Paegle, farmaceite, "Intas" aptiekas vadītāja
Labdien! Deguna aizlikums tiešām var būt no sausa gaisa, jo telpās ar centrālo apkuri tā mēdz būt. Deguna pilienus tiešām nevar lietot ilgstoši, jo tie bojā deguna gļotādu. Un izveidojas apburtais loks - bez pilieniem vairs nevar iztikt, bet tie savukārt sausina deguna gļotādu un izveidojas atkarība. Pilienus ar jūras ūdeni- tādus kā Quixx- var lietot ilgstoši. Ieteiktu tos lietot biežāk - vairākas reizes dienā. No citām metodēm - var iegādāties inhalatoru un lietot to - vislabāk pirms gulētiešanas....
Atbild:
Anda Kariņa, ģimenes ārste
Labdien! Iespējams iegādāties gaisa mitrinātāju. Tas varētu palīdzēt. Tomēr būtu vērts apsvērt arī analīzēs noteikt putekļu alerģiju. Iespējams, ka aizliktais deguns nav tikai saistīts ar sausu gaisu, bet varbūt arī alerģija uz putekļiem/putekļu ērcītēm. Lietojot dekongestantus ilgāku laiku, rodas pieradums. Bez medikamenta ir aizlikts deguns. Varētu lietot kādu no steroīdu aerosoliem, kam nepieciešama recepte, piemēram, "Nasonex", "Avamys", "Breso" vai "Dymista". To var izrakstīt ģimenes...
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Pēc apraksta spriežot, Jums dzīvoklī ir ļoti sauss gaiss, tāpēc kā pirmo ieteikumu varam ieteikt iegādāties gaisa mitrinātāju. Ar cieņu,...
Atbild:
Pāvels Naumovs, ārsts otolaringologs, homeopāts
Labdien! Rekomendēju apmeklēt otolaringologu, lai izslēgtu ausu, kakla, deguna patoloģiju, kā arī novērtētu deguna gļotādas stāvokli. Sauss gaiss pats par sevi var samazināt deguna gļotādas mitrinošo funkciju un palielināt tās tūsku. Deguna aerosoli dekongestanti sašaurina asinsvadus un sakarā ar šo efektu īslaicīgi samazina tūsku. Ilgāk par 3-5 dienām lietot šos preparātus nedrīkst, jo veidojas atkarība, kuras rezultātā notiek deguna gļotādas asinsvadu paralīze, tie nespēj vairāk sašaurināties, un...

Homeopātija

No kā varētu būt šīs dīvainās sajūtas?
Labdien!

Esmu 20 gadus jauns. Pēdējo pusotru nedēļu jūtos diezgan savādi, ir tāda sajūta, ka kaut kas nav kārtībā. Ejot ārā no mājas un staigājot, ir ļoti dīvaina sajūta - kājas, liekas, ka paliek vieglas, skatiens nedaudz peld un uz acīm nedaudz spiež, dažreiz tāda sajūta, ka esmu kaut kādā filmā un neesmu realitātē. Ne vienmēr tā jūtos. Ir dienas, kad visu dienu jūtos labi, bet pēkšņi vakarā staigājot pārādās dīvainas trauksmes. Pa retam arī ir tik slikti, ka liekas, ka tūlīt noģībšu. Sirds sāk pāatrināties. Atrodoties mājā, nav tik slikti, bet tāpat liekas, ka skats nedaudz peld, šķiet, ka nav īsta 100% fokusa.

Pašu pirmo reizi šo sajutu svara zālē, ceļot svarus, lai gan svari nebija lieli, bet bija sajūta, ka nāk ģībonis. Nodomāju, ka varbūt nebiju pietiekami paēdis vai tml., un nākamās dienās arī devos uz svaru zāli, bet tāpat, ceļot svarus, sajutu šo sajūtu. Tā gan nebija tik izteikta, bet tomēr bija. Pēdējo reizi, ejot uz svaru zāli, kas bija pirms 4 dienām, atkal sajutos ļoti slikti - tāpat kā pirmo reizi, un nodomāju, ka jāmet miers, ka varbūt tas ir dēļ pārslodzes (zāli apmeklēju 4-5 reizes nedēļā).
Kaut gan visu mūžu kopš pašas bērnības esmu aktīvi nodarbojies ar sportu, kas man lika liecināt, ka diez vai tas ir no pārslodzes, un ka kaut kas cits ir šīs problēmas pamatā. Nekad sports man nav nesis nepatīkamas sajūtas.

Tad nu pēc pēdējā treniņa nodomāju, ka paņemšu pauzi un paskatīšos, kā mans ķermenis reaģēs, un nu jau pēdējās 4 dienas neesmu bijis sporta zālē. Taču, šīs dienas sēžot mājās, ir tāpat, nekas nav mainījies - pat neejot uz sporta zāli un izejot ārā, skats tāpat peld un ir visu laiku tāda kā nesaprašana, braucot autobusā, nedaudz nāk ģībonis.

Vakar visu dienu jutos normāli, bet, ejot 21.00 mājās no kafejnīcas, vienkārši pēkšņi atkal sāka peldēt skatiens un uz acīm nedaudz spieda, bija sajūta, it kā zūd orientēšanās spēja.

Īsti nesaprotu, ko darīt un kā rīkoties? Piebildīšu, ka bērnībā (6 gadu vecumā) ir bijusi smaga galvas trauma, ir šūtas smadzenes. Tad šīs pēdējās dienas vēl rodas paranoja, ka tas ir no galvas traumas, un sajūta, ka drīz būs gals.

Priecāšos par atbildi, ceru, ka tā spēs kaut kādā veidā palīdzēt!

Paldies!
Atbild:
Anda Kariņa, ģimenes ārste
Labdien! Esat jauns cilvēks un šādām sūdzībām nevajadzētu būt. Vēlams apmeklēt savu ģimenes ārstu veikt analīzes, elektrokardiogrammu un izmērīt asinsspiedienu. Ja viss ir kārtībā, visticamākais cēlonis varētu būt svarcelšanas dēļ savilktie pakauša un plecu muskuļi, kas rada Jūsu sūdzības un tās savukārt Jūs satrauc un rada sirdsdarbības paātrināšanos un trauksmes sajūtas. Ieteiktu svarcelšanas vietā kādu laiku pievērsties kakla un plecu muskulatūras atslābinošiem vingrojumiem, masāžas kursam. Ja...


Spēcīgas muguras sāpes, rokas tirpšana un pirkstu tūska - vai sekas pēc fizioterapeita manipulācijas?
Labdien!

Novembra beigās man bija konsultācija ar fizioterapeitu klātienē. Pēc dažādiem vingrinājumiem ārsts man palūdza apgulties uz masāžas kušetes un sāka krakšķināt mugurkaulu. Piebildīšu, ka ārstam nebija zināmas visas manas diagnozes, ka man diski ir sākuši dilt, mugurkauls nav taisns utt. Caur visām drēbēm, neredzot mugurkaulu, tika veikta manipulācija - krakšķināšana. Sāka ar muguras vidu, tad lejasdaļu (krakšķis tur nesanāca), tad muguras augšdaļu un atkal atgriezās pie lejasdaļas, lai mēģinātu vēlreiz. Pēc mēģinājuma parādījās asas, durošas sāpes, sākumā muguras vidū. Nedēļas laikā es vairs nebiju spējīga pagriezt kaklu un grūti bija ieelpot, jo dūra arī zem labās plecu lāpstiņas. Nākošā mēneša laikā man labā roka sāka tirpt, līdz palika nejutīga, un pirksti pampt. Anglijā ārsti domā, ka, krakšķinot mugurkaulu, ārsts būs izdarījis kaut ko nepareizi un iespiedis man gan kakla nervu, gan rokas. Ir nozīmēts fizioterapeits. Tad nu jautājums - vai tiešām tā varēja gadīties, ka ārsts, mēģinot dabūt krakšķi no mugurkaula ar otro piegājienu, būs salaidis kaut ko galīgi nepareizi?

Paldies jau iepriekš!
Atbild:
Ilze Bērziņa, FRM ārste, Rehabilitācijas centrs "Līgatne"
Labdien! Jūsu aprakstītā nav tipiska fizioterapeita konsultācija. Sāpju pastiprināšanās un roku tirpšana var sākties dažādu iemeslu dēļ....

Fizioterapija, rehabilitācija

Kāpēc ir pazemināts ALAT?
Labdien!

Par ko liecina ALAT - 4 asins analīzēs? Norma ir no 10, bet daktere saka, ka viss kārtībā. Vai tiešām viss ir ok ar pazeminātu ALAT? Sāp bieži labā paribe, tur, kur aknas, it īpaši vakaros, sažņaudz un atlaiž, un tā notiek periodiski.

Paldies!
Atbild:
Anda Kariņa, ģimenes ārste
Labdien! Nav jāsatraucas par zemu ALAT līmeni. Vērā ņemama ir tikai ALAT paaugstināšanās. Pārlieku zems ALAT var būt B6 vitamīna deficīta gadījumā vai pie hroniskām nieru slimībām, arī atsevišķi medikamenti var ietekmēt ALAT rādītājus. Ja visi citi rezultāti ir normas robežās, īpašam satraukumam nebūtu jābūt. Ar cieņu,...
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Pēc viena rādījuma ALAT nekādus secinājumus izdarīt nevar. Ieteicama vēdera sonogrāfija. Ar cieņu,...
Atbild:
Pāvels Naumovs, ārsts otolaringologs homeopāts
Labdien! Pazemināts ALAT līmenis var liecināt par nieru problēmām, kaut pašu par sevi šo rādītāju nevar izskatīt kā noteicošo. Jāņem vērā arī ASAT līmeni un ASAT/ALAT indeksu, kas normālos apstākļos ir ap 1,33. Diagnozes precizēšanai vajadzētu uztaisīt vēdera dobuma ultrasonoskopiju, kā arī klīnisko urīna analīzi, urīnvielas, kreatinīna līmeni asinīs un GFĀ. Ar cieņu,...
