medicine.lv skaitļos

Lietotāji online138
Aktīvie uzņēmumi12206
Nozares raksti1447
Ekspertu atbildes21477
Jautājumi un atbildes : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv
Vai endometrija polipi var tik ātri veidoties?
Labdien!

Jau vairāk nekā gadu ar vīru cenšamies ieņemt bērniņu. Šī gada sākumā kopā ar ginekologu sākām meklēt problēmu.

Līdz šim smērēšanās cikla vidū bija neregulāra, vairākus mēnešus varēja nebūt, tad uz mēnesi vai diviem parādīties, tad atkal pazust uz ilgu laiku. Mēnešreižu regularitāte normāla, vienīgi citus mēnešus ļoti lielas sāpes mēnešreižu laikā un ļoti izteiktas PMS pazīmes (vēdera pūšanās, aizcietējums, nogurums, u.tml., viss no PMS klāsta).

Februārī asiņainos izdalījumus cikla vidū papildināja nepārejoši krampji un vēdera uzpūšanās. Tika veikta pārbaude un atklāts endometrija polips. Martā devos uz histerorezoskopiju, kuras laikā polips it kā tika izņemts.

Kopš marta smērešanās un krampji cikla vidū ir regulāri. Dažus mēnešus tie kļuva pat kā vieglas mēnešreizes.

Augusta vidū tika paņemts materiāls no dzemdes un histoloģijā atkal uzrādās endometrija polips un atkal tieku nozīmēta uz operāciju. Histoloģijas atbilde: "Endometrijs ar dziedzeriem proliferācijas fāzes izskatā. Polipozs endometrija fragments, kas veidots no dziederiem un vaskularizētas stromas."

Man radušies jautājumi:

1) Vai polipi var tik ātri veidoties? Vai arī ir iespējams, ka pirmā operācija netika veikta kvalitatīvi?
2) Kas ietekmē / veicina polipu veidošanos endometrijā un vai iespējams veikt izmaiņas ikdienā / lietot medikamentus, lai tie neveidotos vai vismaz neveidotos tik ātri?
3) Vai problēma varētu būt meklējama hormonālā disbalansā?

Diemžēl rindās pie speciālistiem ir jāstāv vairākus mēnešus, tādēļ ceru iegūt "otro viedokli" vai vismaz ieskatu šajā jautājumā šeit un nestaigāt uz operācijām reizi pusgadā.

Paldies jau iepriekš!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekologs
Labdien! Jā, polipi veidojas atkārtoti, tāpēc pēc polipu izņemšanas ārsti iesaka ārstēšanu, lai tie neatkārtotos. Problēma tiešām meklējama hormonālajā disbalansā. Pie ginekologa Rīgas 1. slimnīcā iespējams piekļūt 2 nedēļu laikā....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kā atbrīvoties no mēnešreizēm?
Labdien!

Vēlējos pajautāt, vai Latvijā ir iespējams veikt histerektomiju pēc pašas izvēles, lai atbrīvotos no mēnešreizēm? Un vai nav citas metodes, kā no tām atbrīvoties?

paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekologs
Labdien! Uz jautājumu nevar konkrēti atbildēt, jo nozīmīgs ir vecums un šādas vēlmes iemesli. Ar medikamentu palīdzību ir iespējams mēnešreizes samazināt līdz 4 reizēm gadā. Jākonsultējas ar ginekologu....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Bumbulis uz zem dzimumlocekļa ādas - doties pie speciālista vai nogaidīt?
Labdien!

Neilgu laiku atpakaļ sajutu uz dzimumlocekļa (zem ādiņas) tādu pavisam nelielu bumbuli. Varētu būt līdz 2 mm diametrā. Nesāpīgs un nekādu citu problēmu/sūdzību arī nav. No ārpuses redz tikai, ka zem ādas kaut kas ir. Vai šajā gadījumā labāk apmeklēt speciālistu vai nogaidīt?

Paldies!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Ieteicams apmeklēt urologu. Ar cieņu,...

Uroloģija / nefroloģija

Bezmiegs, nepatīkams klepus, iesnas, caureja, izsitumi uz ķermeņa un citi simptomi - kas varētu būt par vainu?
Labdien!

Mani simptomi:

* Bezmiegs kopā ar tādām kā filmām domās, kuras it kā es skatos - jau kaut kādu piekto dienu; pa lielam neesmu gulējis, bet nekādu nogurumu es nejūtu.
* Nepatīkams klepus, tāda sajūta, it kā man kaklā būtu kamols (gadījās pat reizes, kad klepus noveda līdz vemšanai).
* Iesnas, bet tās man ir hroniskas un ir bijušas jau daudzus gadus, kaut gan pašlaik ir daudz biežāk jāšņaukājas (es gan arī pilienus pilinu jau ļoti daudz gadus,
ko it kā zinu, ka nevar darīt, bet man ir lauzts deguns un citādāk ir grūti vispār elpot).
* Caureja - kaut ko paēdu un tad burtiski pēc kādas pusstundas man jau jāiet uz tualeti.
* Pamanīju, ka uz ķermeņa ir tādi kā mazi melni punktiņi, bet plecu un krūšu daļā ir tādi kā oranži pleķi.
* Acis arī niez diezgan stipri un, kad naktīs aiztaisu tās ciet un skatos tās "filmas", verot acis vaļā, tās ir salipušas acu stūrīšos.
* Pa muguru liekas, ka skudras visu laiku skraida.

Daži no šiem simptomiem man ir bijuši jau iepriekš, kad bija stipras paģiras. Tie bija: svīšana, "skudru" skraidīšana pa muguru, klepus, caureja, varbūt arī bezmiegs kādas 2 dienas, bet tas viss pārgāja vienmēr maksimums 3 dienās, kad normāli sāku ēst. Bet pašlaik ir tie izsitumi, kurus iepriekš nebiju manījis, un tas trakais bezmiegs. Pašlaik jau ēdu pilnīgi normāli, apetīte ir, nogurumu nejūtu nekādu.

Pirms kāda mēneša es traumēju roku, kurai it kā pēc rentgena bija nobīdījies kauls, un laikam arī cīpslas vai saites trauma, precīzi nepateikšu. Pašlaik tik nedaudz tā roka sāp. Ir vēl tāda lieta, ka, griežot kaklu pa labi vai pa kreisi, skaļi kaut kas nokrakšķ, šķiet, sprandas rajonā.

Uz ko varētu norādīt šie simptomi, un ko man darīt?

Paldies!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Jums ir tik daudz un dažādu sūdzību, uz kurām caur internetu nevar atbildēt. Ir jāveic organisma izmeklēšana, lai noskaidrotu dažādo sūdzību cēloņus. Iespējams, ka problēmas ir ar gremošanas traktu, deguna dobumu, kā arī nav izslēgta veģetatīvā distonija, bet, lai to sapratu, Jūs ir jāizmeklē. Ar cieņu,...

Psihoterapija / psihiatrija

Ilgstošas kakla sāpes - ko pārbaudīt un kā ārstēt?
Labdien!

Jau vairāk nekā mēnesi nomoka kakla sāpes. Sāpju lokācija ir "tālais" rīkles gals jeb mēles sakne. Ir grūtības norīt siekalas un ēdienu. Sāpes ļoti pastiprinās uz vakarpusi un naktī. Ir grūtības gulēt. Tam papildus sākumā bija klepus, tagad iesnas un aizsmakums.

Ģimenes ārsts ieteica dažādus medikamentus, lai ārstētu kakla sāpes, tomēr tie nelīdz. Pēc asins ainas pārbaudīja, vai nav palielināts reaktīvais olbaltums, lai uzsāktu antibiotiku kursu. Bija palielināts, bet ne tik ļoti, lai sāktu lietot antibiotikas. Nekādus ieteikumus vairs nesniedz, bet sāpes ir ļoti ieilgušas un bojā dzīves kvalitāti. Esmu ļoti nogurusi no šīs slimošanas. Ko vēl varētu pārbaudīt un kā ārstēt?

Paldies!
Atbild:
Pāvels Naumovs, otolaringologs
Labdien! Ar šādām sūdzībām Jums vajag nekavējoties griezties pie ausu, kakla un deguna (LOR) speciālista, kas veiks pilnu otolaringoloģisko apskati un sniegs palīdzību. Šīs sūdzības nav ģimenes ārsta kompetencē. Ar cieņu,...
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Varam piedāvāt veikt vispārēju organisma izmeklēšanu šūnu līmenī, balstītu uz biorezonansi, jo, pēc apraksta spriežot, Jums ir iekaisums, ko var izsaukt vīrusi vai baktērijas. Izmeklējuma laikā tiek izmeklēts katrs orgāns un sistēmas un noskaidroti iekaisuma procesi organismā, patogēnās (sēnes, baktērijas, vienšūņi, vīrusi) mikrofloras klātesamība organismā un funkcionālās izmaiņas. Sīkāku informāciju var uzzināt, zvanot uz tālruni 27088877, vai www.vs888.lv. Ar cieņu,...


Cik lielas izredzes iznēsāt mazuli, ja ir īss dzemdes kakls?
Labdien!

Esmu grūtniece, 6,5 nedēļas. Pēc 3 dzemdes kakla elektroekscīzijām ārsts teica, ka dzemdes kakliņš ir īss. Nozīmēja uz nakti 200 mg lietot "Progestorene besins". Cik lielas izredzes ir iznēsāt mazuli?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekologs
Labdien! Saīsināts dzemdes kakls var radīt zināmas problēmas, taču, izpildot ārstu norādījumus, mazuļi tiek normāli iznēsāti. Ārstēšana notiek atbilstoši konkrētai situācijai....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai ir iespējama mākslīgā apaugļošana, ja ir izņemti olvadi?
Labdien!

Man pirms 6 gadiem ķeizargrieziena laikā izņēma olvadus. Manā dzīvē daudz kas ir mainījies un man ir jaunas attiecības, un tagad sirds sāp, ka ir bijis man tāds lēmums. Ikgadējā apskatē mana daktere teica, ka viss ir kārtībā un, ja nebūtu to izdarījusi, varētu vēl dzemdēt un dzemdēt. Vēlējos pajautāt, vai nav iespējama mākslīgā apaugļošana, ja viss strādā labi? Vai ir iespējams iznēsāt bērniņu?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekologs
Labdien! Jūsu gadījumā ( ja nav vēl kādi fakti, kurus nepieminiet) mākslīgā apaugļošana un bērna iznēsāšana ir iespējama....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Ciets bumbulis zem ādas - kas tas varētu būt?
Labdien!

Dažus mēnešus atpakaļ nejauši sataustīju cietu bumbuli zem ādas, kurš atrodas labajā sānā zem pēdējās aizmugurējās ribas. Tajā momentā atrados UK un, aizejot pie ārsta, viņš mani nosūtīja uz ultraskaņas pārbaudi. Kad gāju pēc rezultātiem, man pateica, ka viņi nezina, vai ārsts kārtīgi pārbaudījis, un gribēja sūtīt atkārtoti, bet man bija jābrauc uz Zviedriju. Tagad esmu 2 mēnešus Zviedrijā un dažas dienas atpakaļ sāku just durošas sāpes tajā bumbulī. 10. septembrī būšu Latvijā un noteikti iešu uz pārbaudēm, bet vai jūs apmēram varētu pateikt kas tas varētu būt? Vai man būtu jāsatraucas? Ja to var izņemt, cik tas maksātu? Un ko man darīt?

Paldies!
Atbild:
Dr. Anda Kariņa
Labdien! Diemžēl bez apskates un izmeklējumiem par diagnozi par ārstēšanu vai izmaksām pateikt neko nevar. Latvijā jādodas pie ģimenes ārsta. Ārsts nosūtīs uz USG, veiks analīzes. Pēc tam, kad būs skaidrs, kādas ģenēzes veidojums tas ir, nosūtīs pie speciālista....

Onkoloģija / ļaundabīgas saslimšanas

Vai pēc neaizsargāta dzimumakta ir nepieciešams dzert avārijas kontracepciju mēnešreižu pirmajā dienā?
Labdien!

Pēc neaizsargāta dzimumakta ir pagājušas 24 stundas, un ir sākušās mēnešreizes (nedaudz agrāk nekā vajadzētu, 7 dienas). Vai ir nepieciešams dzert avārijas kontracepciju mēnešreižu pirmajā dienā?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekologs
Labdien! Ja esat pārliecināta, ka tās ir parastās mēnešreizes, kontracepcija nav jālieto....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai pēc aknu audzēja ir atļauts lietot hormonālo kontracepciju?
Labdien!

Man janvārī bija izgriezts formējums aknās. Pataloģijas slēdzienā rakstīts, ka izmeklētais materiāls atbilst aknu fokālai nodulārai hiperplāzijai. Sakiet, lūdzu, kādu kontracepciju drīkst lietot pēc tāda slēdziena un vai vispār ir atļauts lietot hormonus?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekologs
Labdien! Par to, vai vispār atļauts lietot hormonālo kontracepciju, konsultējieties ar savu ārstējošo ārstu. Ja atļauts, iesaku lietot nevis tabletes, bet hormonālo maksts riņķi vai plāksterus....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Par ko varētu liecināt tirpstoša sajūta mugurpusē starp ribām un jostasvietu, un ko izmkelēt?
Labdien!

Dēlam pirms 2 mēnešiem radās tirpstoša sajūta muguras daļā, slikta pašsajūta un bija tumšs urīns. Veica asins analīzes, un uzrādījās, ka ir paaugstināts ALAT un bilirubīna daudzums. Pēc mēneša atkārtotajās analīzēs ALAT bija atkal normā, bet bilirubīns joprojām paaugstināts. Ģimenes ārsts izteica aizdomas par Žilbēra sindromu. Cita starpā tika veikta arī vēdera dobuma orgānu USG, tur viss bija kārtībā. Kā jaunietis, kas nodarbojas ar sportu, viņš bija lietojis proteīna un kreatīna pulverus. Mēnesi nelietoja. Viss it kā normalizējās. Bet nepāriet šī tirpstošā sajūta mugurā, kreisajā pusē pie ribām. Tā nav pastāvīga, bet uznāk un pāriet. Kas tas varētu būt, ko un kā būtu ieteicams izmeklēt? Jo šīs sajūtas ir izteikti jūtamas.

Paldies!
Atbild:
Dr. Anda Kariņa
Labdien! Tranzitora tirpšanas sajūta krūšu kurvī jauniešiem, visticamāk, saistīta ar mugurkaulu un no muguras smadzenēm atejošām nervu saknītēm. Jānovērtē, vai dēlam nav mugurkaula asimetrija vai skolioze. Nepieciešamības gadījumā jāveic krūšu kurvja magnētiskā rezonanse, lai diagnozi precizētu. Ar Žilbēra sindromu tirpšanai nav nekāda sakara....

Neiroloģija / nervu sistēmas saslimšanas

Vai iniciāla mugurkaula kakla daļas deformējoša spondiloze var būt reiboņu cēlonis?
Labdien!

2 mēnešus cīnos ar neizturamiem reiboņiem, ikdienā nespēju funkcionēt. Uztaisīts MR galvas smadzenēm, asinsvadiem un sprandai. Atnāca slēdziens par kakla daļu - iniciāla mugurkaula kakla daļas deformējoša spondiloze. Vai tas būs iemesls reiboņiem, kuri nekādi nepāriet?

Paldies!
Atbild:
Dr. M. Funka
Labdien! Protams, bez izmeklējumu apskates grūti spriest, bet, spriežot pēc Jūsu teiktā, izmaiņas kakla skriemeļos var izraisīt minētās sūdzības. Jāveic kakla skriemeļu asinsvadu izmeklējums doplerogrāfija. Iesaku griezties pie osteorefleksoterapeitiem. Skatiet www.osteorefleksoterapija.lv. Ar cieņu,...
Atbild:
Ilze Bērziņa, FRM ārste
Labdien! Iespējams, ka reiboņu iemesls ir muskuļu disbalanss - tad palīdzēs fizioterapeits (pareiza vingrošana). Nav datu par galvas smadzeņu un asinsvadu stāvokli....
Atbild:
SIA "Veselības centrs Medeors pluss-S'' speciālisti
Labdien! Deformējoša spondiloze var izraisīt traucējumus smadzeņu asinsapgādē, līdz ar to rodas reiboņi. Ieteiktu griezties pie fizioterapeita, lai funkcionāli novērtētu Jūsu stāvokli un ieteiktu Jums ārstēšanu ....

Traumatoloģija / ortopēdija

Vai herpes (papilomas) vīrusa vakcīnu 40 gados var saņemt bez ārsta konsultācijas un nosūtījuma?
Labdien!

Man šķiet, ka man šad un tad parādās herpes vīrusa pazīmes (kārpa uz locekļa pamatnes, bet tā nokasījās nost, tad kāds pūslītis uz locekļa galviņas, pašlaik vēl tikko manāms, bet nezinu, kas būs tālāk). Tāpēc laikam būtu pareizi vispirms saņemt herpes (cilvēka papilomas vīrusa) vakcīnu.

Vai šo vakcīnu var saņemt tāpat (bez konsultācijas un nosūtījuma) un ir izvēle starp vakcīnām? Cik skatījos, tad "Cervivax" (vai tamlīdzīgs nosaukums) bija ap 140 EUR, varbūt ir lētāka alternatīva? Laikam bērniem tagad tieši šīs vakcīnas piedāvā pa brīvu (Veselības ministrijas programmas ietvaros), bet laikam šo vakcīnu ir vēlams saņemt arī mana vecuma (40 ) vīriešiem, kas mēdz būt aktīvi.

Paldies!
Atbild:
Dr. Anda Kariņa
Labdien! Tikai zēni un meitenes var saņemt Gardasil9 (HPV vakcīnu) par valsts naudu. Pieaugušie, kuriem jau ir HPV vīrusa infekcija, vispirms jāārstē sekas, ja tādas ir, un ar ārsta ieteikumu var par maksu saņemt vakcināciju, ja tiek uzskatīts, ka tas varētu palīdzēt recidīvu profilaksei. Vārdu sakot, vīruss iekšā ir un prom neies. Vakcīna vislabāk darbojas tad, ja vīrusa vēl iekšā nav, bet ārsts var ieteikt vakcinēt vienalga, ja uzskata, ka tas neļaus vīrusam vairoties un radīt simptomus....

Seksoloģija / seksuālā veselība

Balsis galvā, sajūta, ka mani izseko, novēro - kas tas ir un ko darīt?
Labdien!

Man šķiet, ka mani izseko mašīnas ar dīvainiem numuriem, man ir ļoti lielas bailes no cilvēkiem uz ielas, šķiet, viņi lasa manas domas un nodod manas domas citiem cilvēkiem. Man liekas, ka mana drauga brāļa sieva grib mani noindēt, tāpēc neeju ciemos pie viņiem vispār. Man galvā ir svešas domas, uzskatu, ka manas domas tiek kontrolētas, un manu ķermeni un visu, ko es daru, arī kontrolē sveši spēki. Man ir balsis galvā. Balsis galvā man liek darīt ļaunas lietas un aprunā mani, apsaukā, noniecina, balsis aizliedz man ēst. Ko man darīt? Kas tas ir?

Paldies!
Atbild:
B. Brokāne- Čekstere, psihiatre
Labdien! Nepieciešama psihiatra konsultācija, lai varētu izrunāt visu neskaidro un rast risinājumu. Pie ārsta- psihiatra var pierakstīties, zvanot uz tālruni 27088877. Ar cieņu,...
Atbild:
Dace Simsone, psihiatre
Labdien! Ļoti vēlams vērsties pēc palīdzības pie psihiatra, vēlams - steidzami. Tie, pēc apraksta spriežot, ir psihotiskas dabas simptomi. Psihiatrs var palīdzēt tos novērst, visdrīzāk būs jālieto medikamenti. Ar cieņu,...

Psihoterapija / psihiatrija

Īdošas sāpes labajā kājā - kas varētu būt pie vainas?
Labdien!

Kādu labu laiku sāp mugura jostas daļā. Papildus ir velkošas, smaguma sajūtas kājās (ikros - apakšstilbā). Uztaisīju CT mugurkaula jostas daļā. Secinājums - pastiprināta jostas daļas lordoze, sinistroskolioze. L5-S1 diska neliela dorsāla protrūzija. Biju pie neirologa, kurš izrakstīja man "Neurontin" un "Mydocalm", bet īsti neko nepaskaidroja. Pagāja 2 mēneši pēc ārsta vizītes un jau visu nedēļu man sāp kāja visā garumā ( tādas īdošas sāpes) .

Ko lai daru? Un ko tas varētu nozīmēt?

Paldies!
Atbild:
Ilze Bērziņa, FRM ārste
Labdien! Sāpes kājā var būt Jūsu muguras problēmu dēļ. Iesaku vērsties pie rehabilitācijas ārsta un/vai fizioterapeita....
Atbild:
Agris Briedis, tehniskais ortopēds
Labdien! Aicinu nākt uz kādu no mūsu filiālēm, lai piemeklētu korseti, ar kuras palīdzību novērstu radikulopātijas izpausmes. Būs stipri vieglāk! https://www.ortopedija.lv/kontakti https://www.ortopedija.lv/muguras-ortozes...

Neiroloģija / nervu sistēmas saslimšanas

Kas varētu izraisīt ilgstošas, neizskaidrojamas locītavu/ kaulu sāpes 3 nedēļas pēc dzemdībām?
Labdien!

Man ir 29 gadi, sieviete. Maija beigās man piedzima bērns, pēc bērna piedzimšanas, aptuveni pēc 3 nedēļām, saskāros ar dīvainām locītavu/kaulu sāpēm, kas ilgst jau kādus 2,5 mēnešus. Katru dienu man sāp kāda cita locītava, grūti veikt kustības. Vienu vakaru var sāpēt elkonis un kāju pirksti, otru dienu atkal iegurnis. Sāpes aptuveni sākas vakara stundās, no rīta faktiski tās ir pazudušas.

Analīzes man ir labas, nav nekādu noviržu no normas. Rf faktors ir <3,5. Pēc dzemdībām man bija depresija, vēljoprojām ir mazliet skumji un gribas atpakaļ savu veco dzīvi, un tad vēl šī problēma. Dažreiz iedzeru "Ibumetin" pret sāpēm. Ar krūti bērnu nebaroju.

Vai tā tiešām varētu būt kaut kāda onkoloģija? Esmu pārlasījusies krustu šķērsu par artrītiem, kaulu vēžiem....

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekologs
Labdien! Jūsu sajūtas nav saistāmas ar ginekoloģisku problēmu. Iesaku doties pie neirologa. Varētu būt nervu iekaisums....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Veģetatīvā distonija vai vitamīnu trūkums?
Labdien!

Esmu pa dzīvi ļoti noslogota - darbs skolā, studijas augstskolā, problēmas sadzīvē un mazs bērns. Ir piemeklējušas panikas lēkmes - liekas, ka trūkst gaisa, ļimst kājas, neatkāpjas baiļu sajūta. Kādu mirkli viss bija kārtībā. Februārī veicu pilno asins ainu - viss normās.

Tagad, beidzoties atvaļinājumam, sākoties darbam skolā ( jāteic, ka darbs man patoloģiski riebjas un doma vien par to mani dzen izmisumā), man ir atsākušās lēkmes. Neesmu pārliecināta, jo nervozajam stāvoklim, nemitīgajām domām par to, ka man kaiš kas pavisam slikts, ir pievienojusies arī neizteiksmīga tirpoņa rokās. Nevarētu gan teikt, ka tā ir tāda kārtīga tirpoņa, drīzāk kņud kaut kas pa laikam. Vai tirpoņa un vispārīgs vājums var būt saistīti ar nerviem, vai tomēr tas var liecināt par vitamīnu trūkumu vai ko citu? Nevarētu teikt, ka nav spēka. Drīzāk liels "besis", negribēšana kaut ko darīt.

Paldies!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Pēc Jūsu apraksta spriežot, tā visdrīzāk ir veģetatīvā distonija, kas tiek pastiprināta ar pārslodzi un netīkamu darbu. Jūs pati rakstiet, ka pie domas par darbu paliek sliktāk. Iesakām nopietni padomāt par darba maiņu un cītīgi pastrādāt ar nervu sistēmu, to barojot, nomierinot. Ja vēlaties mūsu ieteikumus, tad varam piedāvāt veikt pie mums vispārēju organisma izmeklēšanu, balstītu uz biorezonansi. Tāpat pie Jūsu problēmām būtu ieteicama vizīte pie psihiatra. Sīkāku informāciju var...
Atbild:
Dr. Natālija Bērziņa, ārste psihiatre
Labdien! Vispārējā vājuma sajūta ir ļoti nespecifisks simptoms, kurš var būt saistīts ar vitamīnu trūkumu un psihoemocionālo stāvokli. Kā Jūs minat - negribēšana neko darīt, "besis" varētu liecināt gan par vitamīnu un mikroelementu trūkumu, gan par psihoemocionālo spriedzi, organisma reakciju uz stresu, garastāvokļa traucējumiem dažādā pakāpē, trauksmes spektra traucējumiem (ģeneralizēta trauksme vai panika). Jušanas traucējumi vai atsevišķas izmaiņas kā kņudināšana arī varētu būt saistīta ar...

Neiroloģija / nervu sistēmas saslimšanas

Iespējams, izslīdējusi spirāle - nogaidīt vai doties pie ārsta nekavējoties?
Labdien!

Pirms 11 dienām ginekologs ielika spirāli Mirena. Ārsta norādījumus un ierobežojumus ievēroju nedēļu (ierobežojumus noteica 3-4 dienas), 8. dienā iekāpu siltā ūdens kublā un uzreiz sajutu diskomfortu un nelielas sāpes makstī. Pēc 3 dienām joprojām ir nelielas sāpes un dedzināšana. Spirāles ūsiņas ir sataustāmas, kaut gan ir sajūta, ka, iespējams, ir izslīdējusi spirāle, ir svešķermeņa sajūta. Vēders nesāp, temperatūras nav. Pie sava ginekologa uzreiz netieku, ir rindas. Zvanot ieteica nogaidīt dažas dienas.

Vai būtu jāsatraucas par šo situāciju un ātrāk jādodas pie ārsta?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekologs
Labdien! Jāsatraucas par situāciju nav, ir jāiet pie ārsta, kad pienāk rinda. Drošības labad papildus jālieto prezervatīvs....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai un cik ļoti limonādes bez cukura traucē svara samazināšanai?
Labdien!

Ar vīru vēlamies nomest svaru, un viena no lietām, ko izdarījām - atteicāmies, t. i. būtiski samazinājām cukura patēriņu. Atstājām tikai vienu divas kafijas krūzes dienā (no tās mēs nevaram atteikties), kas ir kopā 2-4 tējkarotes cukura, un pārējos pārtikas produktos ļoti skatāmies cukura daudzumu. Saldos našķus neēdam vai apēdam ĻOTI reti, varbūt reizi mēnesī vai divos. Jautājums ir par limonādēm, piemēram, Pepsi vai Cola Zero Sugar, enerģijas dzērieniem bez cukura (pati tos nedzeru, bet vīrs gan šad tad pērk, no kā mēģinu atrunāt, bet neveiksmīgi) - vai tiešām tās ir tik nekaitīgas? Uz 100 ml <1 kcal, cukurs 0 grami, protams, tā vietā ir citi saldinātāji - aspartāms, acesulfāms. Vai šādi Zero Sugar kā traucē svara samazināšanā?

Paldies!
Atbild:
Dr. Elena Priedeslaipa, nutriciologs, Lifestyle medicine
Labdien! Jūsu jautājumā saskatu 3 punktus: 1. Zero Sugar - nozīmē, ka cukura nav. Tomēr jāskatās kopējo enerģētisko vērtību arī. 2. Nekaitīgums ir ļoti relatīvs jēdziens - ja runājat tikai par cukuru ietekmi, tad Zero Sugar ir "nekaitīgāks" par to, kas cukuru satur. 3. To, ka atteicāties citādos produktos no cukura, protams, ir apsveicami. Tomēr divas līdz četras tējkarotes cukura dienā jums sastāda cukura maksimālo dienas normu vai pat vairāk. Ne jau kafijā ir cukura un svara vaina, bet tajā, ko jūs klāt...
Atbild:
Iveta Līce, ģimenes ārste
Labdien! Domāju, ka jebkuras limonādes traucē atbrīvoties no liekā svara, tā vietā var dzert vienkārši ūdeni. Atzīstamas ir arī zāļu tējas. Tas, ka saldumus lietojat 1-2 reizes mēnesī, svaru būtiski neiespaido, bīstamāk ir lietot saldinātos dzērienus, jo tos lieto daudz biežāk. Bez tam šie dzērieni satur vēl dažādus citus savienojumus, kas var ietekmēt vielmaiņu....

Veselīgs uzturs

Vai ar divragu dzemdi grūtniecība ir iespējama?
Labdien!

Man ir 32 gadi un pagājušogad man atklāja divragu dzemdi, kad nomainīju ginekologu.
Man ir izoperēts viens olvads.

Kā jums šķiet, vai grūtniecība ir iespējama? Jo ar savu vīrieti esam kopā jau gadu un ļoti cenšamies ieņemt bērniņu, bet bez panākumiem.

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekologs
Labdien! Ir iespējamas vairākas dzemdes anomālijas, divragu dzemde ir viena no tādām. Tas neveidojas kādu kaitīgu ieradumu dēļ, šāda dzemde meitenēm izveidojas, jau esot māmiņas puncī - aptuveni ap 5. grūtniecības nedēļu. Parasti nav problēmu ar bērna ieņemšanu. Iznēsājot bērniņu, lielākais risks, kas saistās ar divragu dzemdi, ir priekšlaicīgas dzemdības un dzemdes kakla nepietiekamība. Daudzas sievietes iznēsā mazuli visas 40 nedēļas, un ārsts pat nav iedomājies pārbaudīt, vai sievietei gadījumā...

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Ilgstoši izdalījumi pēc mēnešreizēm - ko darīt?
Labdien!

Man ir 32 gadi un pēdējā laikā pēc mēnešreizēm man ilgstoši ir izdalījumi - no tumšākiem līdz gaišākiem. To nopratu, ka ilgāk izdalās, jo ir divragu dzemde.
Bet līdz ar to nespēju atzīmēt īsto mēnešreižu beigšanās dienu, jo asinis vēl smērējas ilgi ar izdalījumiem kopā.

Papildus vēlos jautāt - vai piena sēne ir kas slikts? Jo piena balti izdalījumi arī pēc visa parādās.

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekologs
Labdien! Divragu dzemde nav slimība, bet dzemdes forma un tāda tā ir visu mūžu. Ja ir ilgstoši izdalījumi pēdējā laikā pēc mēnešreizēm, ir jādodas pie ārsta. Balti izdalījumi vēl neliecina par piena sēni....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Ar kādu sonogrammas veidu var pārbaudīt, vai cirkšņa trūce ir atgriezusies?
Labdien!

Biju pie ķirurga, jo ir aizdomas, ka cirkšņa trūce ir atgriezusies, tāpēc man iedeva nosūtījumu uz vēdera sonogrammu. Biju pieteicies uz vēdera dobuma sonogrammu Cēsīs, bet tur izmeklēja tikai pašu vēderu, nevis cirkšņa rajonu, kas ir nepieciešams, jo acīmredzot ir divas sonogrāfijas - viena, kas pēta tikai vēderu, un otra, kas var arī cirkšņa rajonu izskatīt.

Mēģināju pieteikties citās slimnīcās, bet tur arī piedāvā tikai vai nu USG vairogdziedzerim vai vēdera dobumam un, kad jautāju par USG, kas pārbaudīs arī cirkšņa rajonu, uzreiz piedāvā magnētisko rezonansi. Kāds USG veids man īsti ir jāpiesaka, lai izmeklētu cirkšņa rajonu un sēklinieka maisiņu?

Paldies!
Atbild:
Dr. Anda Kariņa
Labdien! USG ingvināliem rajoniem jāveic pie speciālista, kas veic plaša spektra USG. Jāinteresējas reģistratūrā. ARSā, V.C.-4, Premium medical un daudzās citās klīnikās šādas USG tiek veiktas. Nosūtījumā jābūt norādei, ka jāizmeklē ingvinālie rajoni ar aizdomām par cirkšņa trūcēm....


Vai, turot aukstu priekšmetu pie pieres pēc sasituma, var gūt apsaldējumu?
Labdien!

Pēc tam, kad bērns sasita pieri, tika pielikta auksta burciņa no ledusskapja, kas turēta kādas 2 minūtes. Vai tā var gūt apsaldējumu? Un ja var, cik stipru, un kādas var būt pazīmes, un ko darīt?

Paldies!
Atbild:
Dr. I. Strazds
Labdien! Jā, šādā veidā var gūt apsaldējumu! Viss ir atkarīgs no tā: 1) cik grādu ir ledusskapī, 2) cik ilgi šis aukstuma priekšmets atradies pie ādas, 3) cik vecs ir bērns, 4) iespējamās bērna fizioloģiskās īpatnības. Cieņā,...

Pediatrija / bērnu veselība