Kā rudenī un ziemā justies labi? Iesaka speciālisti
Rudenī un ziemā mūsu ikdiena ievērojami mainās – dienas kļūst īsākas un tumšākas, laiks auksts un mitrs. Kā šie ārējie apstākļi ietekmē mūsu organismu? Kā tumšajā gada periodā rūpēties par savu veselību un labsajūtu, emocionālo pašsajūtu, veselīgu miegu, atbilstošu uzturu un kustību prieku, konsultē ģimenes ārste un farmaceite.
Kas ir SPF, un kā sevi pasargāt no saules? Reklāmraksts
Saules stari var uzmundrināt un uzlabot garastāvokli, taču ilgstoša atrašanās saulē var būt bīstama mūsu ādai, tāpēc ir svarīgi zināt, kas ir SPF (saules aizsardzības faktors) un kā lietot saules aizsargkrēmu.
Vērtīgā rudens oga ķirbis: 3 gardas un veselīgas ķirbja uzkodas
Dzirdot vārdu “oga”, prātā nāk sulīgi, sarkani ķekari, tomēr rudenī īsto slavas laiku piedzīvo pasaulē lielākā oga – ķirbis. Tas ir vitamīniem bagāts, ļoti veselīgs, garšīgs gan svaigā veidā, gan termiski apstrādāts, un lieliski sniedz sāta sajūtu. Turklāt tam ir ļoti daudz pielietojuma veidu, un ne tikai uzturā!
Ikdienas ēdienkartes plānošana: Kurus produktus visbiežāk ēdam par maz?
Uzturs – mūsu ikdienas enerģijas, vitamīnu un minerālvielu avots. Atzīmējot Pasaules uztura dienu (16. oktobris), ir noderīgi pārskatīt savu ēdienkarti un izvērtēt, vai tā ir pārdomāta, veselīga un sabalansēta, un vai novērtējam tos vienkāršos produktus, kas var sniegt mūsu organismam tik daudz vērtīgo vielu.
Kādēļ vērts iekļaut uzturā bietes? Stāsta farmaceite
Bietes nav tavs mīļākais dārzenis? Velti! Pat, ja tās nekad par tādu nekļūs, ir vērts iekļaut bietes ēdienkartē, īpaši tagad, kad tās ienākušās tepat, Latvijā, un kad ir tik daudz veidu, kā tās garšīgi apēst.
Putras: Kas tajās vērtīgs un kā tās veselīgāk pagatavot?
Dažāda veida putras un graudaugi izsenis bijuši mūsu ēdienkartē un stabilu vietu tajā ir saglabājuši arī mūsdienās. Kas vērtīgs putrās, kā tās veselīgāk pagatavot un kādos gadījumos jāievēro piesardzība, stāsta sertificēta uztura speciāliste un klīniskā farmaceite.
Varavīksne tavā šķīvī: Krāsaina un veselīga ēdienkarte rudenī
Veselīga ēdienkarte nav iedomājama bez dažādiem sezonas dārzeņiem un augļiem. Tie satur ievērojamu daudzumu vērtīgu vitamīnu, minerālvielu un antioksidantu, kas labvēlīgi ietekmē mūsu pašsajūtu un veselību, sniedz ikdienā nepieciešamo enerģiju un samazina iespējamo saslimšanu risku.
Kā ieviest veselīgu dienas ritmu? Iesaka eksperti
Jau mēnesi esam atgriezušies ierastajā darba un skolas, bērnudārzu apmeklēšanas ikdienā, kas daudziem licis mainīt ierasto vasaras laisko rītu režīmu. Jaunie apstākļi ir izaicinoši ne tikai pirmklasniekiem vai ģimenēm, kur bērni pirmo gadu uzsāk bērnudārza gaitas.
LMF stipendiātes pieredze Masačūsetsas galvenajā slimnīcā Bostonā, ASV: Kādas atziņas gūtas?
Dr. Ieva Znotiņa, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas uroloģijas rezidente, ir viena no Latvijas Medicīnas fonda (LMF) 2023. gada stipendiātēm. Stipendijai viņu rekomendēja prof. Vilnis Lietuvietis.
Pākšaugi – kāpēc un kā tos ēst? Stāsta speciālisti
Pākšaugu grupai pieder ne tikai mums tik zināmās pupas un zirņi, bet arī, piemēram, lēcas un zemesrieksti,” stāsta sertificētā uztura speciāliste un kopā ar farmaceiti sīkāk atklāj pākšaugus raksturojošo pievienoto vērtību.