
Kā pareizi uzņemt diennakts nepieciešamo ūdens daudzumu? Stāsta farmaceite
Ūdens piedalās dažādos cilvēka organisma procesos – tas uzlabo asins cirkulāciju, regulē ķermeņa temperatūru, “ieeļļo” un aizsargā locītavas, mitrina ādu, palīdz uzturēt optimālu ķermeņa svaru, kā arī izvada nevajadzīgās vielas no organisma.

4 populāras 2022. gada apņemšanās – kā tās paveikt pareizi? Skaidro farmaceite
Klāt ir jaunais gads – laiks, kad apņemamies dzīvot veselīgāk, ieviest jaunus paradumus vai realizēt jaunus mērķus savā dzīvē. Bieži vien ķeramies klāt to īstenošanai uzreiz, neaizdomājoties, vai nejauši nevaram nodarīt tieši vēl lielāku kaitējumu sev un savai veselībai. Kādas varētu būt 2022. gada populārākās apņemšanās un kā tās realizēt pareizi, skaidro farmaceite.

Skaistumam un organismam vērtīgie tauki – kas jāzina par omega taukskābēm?
Omega taukskābes gandrīz ikvienam ir pazīstamas to labo īpašību dēļ, kas veicina normālu smadzeņu darbību. Taču omega taukskābēm ir arī citas funkcijas, kas labvēlīgi ietekmē mūsu veselību un pašsajūtu kopumā. Kas ir omega taukskābes un kā tās var noderēt, kā arī kāpēc to uzņemšanai būtu jāpievērš uzmanība arī ziemā, skaidro farmaceite.

Kalcijs un D vitamīns – kombinācija veseliem kauliem visās vecuma grupās
Organismam nepieciešamos vitamīnus ikdienā uzņemam dažādos veidos, bet dažkārt nepareizas produktu lietošanas vai rīcības rezultātā vajadzīgās uzturvielas neuzsūcas un tiek izvadītas no organisma. Bieži vien organisms mums pats signalizē, ja ir kādu vitamīnu, minerālvielu vai uzturvielu deficīts, tāpēc ir svarīgi pievērst uzmanību izmaiņām organismā un savlaikus rīkoties, lai saglabātu ķermeni veselu.

Kas ir funkcionālā pārtika un kā to iekļaut ēdienkartē?
Šobrīd pārtikas ražošanas nozare attīstās ļoti straujiem soļiem, tāpēc cilvēkus retāk ieinteresē produkti bez pievienotās vērtības. Vēlamies ēst labāk, veselīgāk, interesantāk un garšīgāk! Gribam sniegt kaut ko īpaši labu savam ķermenim un prātam, tāpēc ražotāji, meklējot risinājumus patērētāja prasībām, aizvien vairāk izgudro dažādus produktus ar pievienoto vērtību, ražojot funkcionālo pārtiku.

Ķiploks: Kas jāzina par tā īpašībām un lietošanu?
Ķiploks ir viens no pirmajiem augiem, kas nāk prātā vīrusu un saaukstēšanās laikā. Tas ir slavens ar savām ārstnieciskajām īpašībām un spēcīgo garšu un aromātu. Taču vai zinām, kas tieši ir ķiploka īpašību pamatā? Un kādos gadījumos ieteicams uzmanīties no ķiploka?

Kas vērtīgs citrusaugļos? Stāsta speciālisti
Tuvojoties Ziemassvētkiem, tradicionāli nāk “mandarīnu laiks”. Arī citi citrusaugļi ziemā ir plaši pieejami. Vai citrusaugļi ir ieteicami mūsu uzturam? Ko vērtīgu tie mums sniedz un kāda piesardzība jāievēro, tos lietojot uzturā?

Kāpēc regulāri jāuzņem B grupas vitamīni? Stāsta speciāliste
Ūdenī šķīstošie B grupas vitamīni, kas viegli uzsūcas un tikpat viegli izdalās (ar sviedriem caur ādu, ar urīnu), piedalās dažādos smadzeņu un nervu sistēmas bioķīmiskajos procesos, kā arī vielmaiņas un citos nozīmīgos organisma darbības posmos.

3 padomi par uzturvielām veselībai gados vecākiem: Iesaka farmaceits
Kad organisms sāk novecot, tam ir īpašas prasības, lai uzturētu imunitāti un visas orgānu sistēmas iespējami labi pildītu savas funkcijas, jo īpaši pandēmijas laikā, kad savas pozīcijas cenšas noturēt arī ikgadējie rudens un ziemas sezonas vīrusi.

Kas ir ķermeņa masas indekss?
Ķermeņa masas indekss (ĶMI) jeb Kitēla indekss ir cilvēka ķermeņa masas mērījums kilogramos, ko izsaka kā svara un kvadrātā kāpināta auguma garuma attiecību. Augsts ĶMI var liecināt par augstu ķermeņa tauku saturu. Ar ķermeņa masas indeksa palīdzību pārbauda svara kategorijas, kas var novest pie veselības problēmām, taču tas nenosaka ķermeņa tauku saturu vai indivīda veselību.