5 veidi, kā mājas apstākļos padarīt uzturu ilgtspējīgāku
Gan mūsu darbībām, gan izvēlēm ir ietekme uz vidi un klimatu. No mums ir atkarīgs, vai tā būs pozitīva vai negatīva. Tiek lēsts, ka aptuveni 17% katras mājsaimniecības ietekmi uz vidi veido neilgtspējīgs pārtikas patēriņš. Šo apjomu samazināt palīdzēs piecu vienkāršu principu ievērošana.
Lai panāktu, ka uzturs ir ilgtspējīgāks vai citādi draudzīgāks videi, nav jāveic krasas pārmaiņas, piemēram, pēkšņi jāatsakās no noteiktiem pārtikas produktiem, jākļūst par vegānu vai vispār jāizvairās no fasētiem produktiem. Pietiek mazliet pamainīt katru ieradumu, un uzturs kļūs ne tikai ilgtspējīgāks, bet arī veselīgāks, jo bieži vien ilgtspējība un veselīgums iet roku rokā.
„Nestle Baltics” ilgtspējības vēstniece Milda Žemaitiene stāsta: „Arvien vairāk pārtikas nozares uzņēmumu sāk pievērsties ilgtspējīgai ražošanai – saudzē dabu un dabas resursus, kā arī pievienojas aprites ekonomikai, kurā tiek izmantots pilnīgi pārstrādājams iesaiņojums. Tomēr arī patērētāji ir atbildīgi par daļu ietekmes: viņi var atbildīgāk izvēlēties un pagatavot pārtikas produktus, kā arī samazināt atkritumu daudzumu.“
1. Biežāk izvēlies augu valsts produktus
Speciālisti vienbalsīgi apgalvo, ka dzīvnieku valsts produktu (gaļas, piena, olu) aizstāšana ar augu valsts produktiem, iespējams, ir visefektīvākais un ilgtspējīgākais veids, kā samazināt pārtikas rūpniecības negatīvo ietekmi uz vidi. Dzīvnieku valsts pārtikas oglekļa savienojumu izmešu daudzums ir lielāks: jēra un liellopu gaļas, kā arī siera ražošana ir lielākie atmosfēras sasilšanas gāzu avoti.
Eksperte saka: „Ilgtspējīgs uzturs nenozīmē, ka katru dienu ir jāēd vienīgi augļi un salāti – tikai pacenties iecienītos gaļas ēdienus, piena produktus un olas aizstāt ar alternatīvām, piemēram, gaļas steikus ar soju, pienu ar augu valsts dzērieniem utt. Sojas izstrādājumiem, kas garšas ziņā var ļoti līdzināties gaļai, sieram vai biezpienam, ir arī ļoti nozīmīga uzturvērtība.”
2. Gatavo pats
Foto: Freepik.com/ senivpetro
Daudzi saprot, ka ēdiena gatavošana mājas apstākļos nodrošina vienkāršāku un veselīgāku uzturu. Turklāt gatavošana mājās ir veselīgāka planētai. Tas tāpēc, ka ēdiena gatavošana mājās ļauj pašam izvēlēties sastāvdaļas, izmantot mazāk pārtikas produktu un enerģijas. Kad gatavo pats, vari izvēlēties ilgtspējīgāk ražotas, bioloģiskas sastāvdaļas, kas mazāk ietekmē vidi. Savukārt, kad pasūti gatavus ēdienus, tu nezini ne izmantoto sastāvdaļu izcelsmi, ne ražošanas veidu.
3. Neizmet ēdienu
Pasaules Dabas fonda dati liecina, ka 30% visas kopumā saražotās pārtikas tiek izmesti. Dažādi pētījumi parāda, ka lielākā daļa pārtikas tiek izmesta mājsaimniecībās – 40–50% visa izmestā ēdiena. Atkritumu daudzumu mājās var vienkārši samazināt: plāno, ko un cik daudz ēdīsi, un attiecīgi sastādi nepieciešamo pārtikas produktu sarakstu. Sasaldē visu, ko nevari apēst. Neej uz pārtikas veikalu, kad esi izsalcis, jo, izsalkuma vadīts, vari iegādāties to, ko pēc tam nemaz neēdīsi. Saskaņā ar promocijas darba par Latvijas mājsaimniecību pārtikas izsķērdēšanu ēšanas paradumu kontekstā 2017. gadā datiem mājsaimniecība Latvijā, kurā ir tikai pilngadīgi ģimenes locekļi, izšķērdē 8% pārtikas, savukārt ģimenes ar bērniem – 11%.
4. Izmanto mazāk plastmasas
Foto: Freepik.com/ freepik
Plastmasas izstrādājumi ir sastopami ik uz soļa, bet noteikti ir iespējams ievērojami samazināt to ražošanas un utilizācijas apjomu. Pirmkārt, protams, ir jāpierod ņemt līdzi uz veikaliem atkārtoti lietojamos maisiņus. Otrkārt, centies izvēlēties nefasētus augļus, dārzeņus vai citus produktus. Treškārt, pievērs uzmanību, vai ir izmantots pārstrādājams iesaiņojums. Pēc Eiropas Komisijas datiem, Eiropas Savienība katru gadu ražo ap 26 miljoniem tonnu plastmasas atkritumu. Mazāk nekā 30% tiek izmantoti otrreizējai pārstrādei, daļa no tā tiek eksportēta pārstrādei trešajās valstīs un atlikusi daļa tiek nogādāta atkritumu uzglabāšanas poligonos, tiek sadedzināta, vai paliek apkārtējā vidē: mūsu mežos, pludmalēs, upēs un jūrās.
5. Biežāk izvēlies sezonālos, vietējos un ilgtspējīgi ražotus produktus
Mēs zinām šo noteikumu, bet tik un tā mēdzam to piemirst, kad skrienam pa veikaliem: jo tuvāk mēs dzīvojam pārtikas produktu ražošanas vietai, jo mazāka ir to negatīvā ietekme uz vidi. Turklāt, piemēram, augļi un dārzeņi, kas nav tālu vesti, parasti ir garšīgāki.
Produkti, kas atbalsta ilgtspējīgu ražošanu, saudzē vidi, ir bioloģiski un veselīgi, tiek apzīmēti ar īpašām zīmēm –neslinko un izpēti etiķetes, jo tā tu izvēlēsies sev un planētai labvēlīgākus pārtikas produktus.