medicine.lv skaitļos

Lietotāji online74
Aktīvie uzņēmumi12101
Nozares raksti1567
Ekspertu atbildes21477
5 veidi, kā mājas apstākļos padarīt uzturu ilgtspējīgāku : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

5 veidi, kā mājas apstākļos padarīt uzturu ilgtspējīgāku

Gan mūsu darbībām, gan izvēlēm ir ietekme uz vidi un klimatu. No mums ir atkarīgs, vai tā būs pozitīva vai negatīva. Tiek lēsts, ka aptuveni 17% katras mājsaimniecības ietekmi uz vidi veido neilgtspējīgs pārtikas patēriņš. Šo apjomu samazināt palīdzēs piecu vienkāršu principu ievērošana.

Lai panāktu, ka uzturs ir ilgtspējīgāks vai citādi draudzīgāks videi, nav jāveic krasas pārmaiņas, piemēram, pēkšņi jāatsakās no noteiktiem pārtikas produktiem, jākļūst par vegānu vai vispār jāizvairās no fasētiem produktiem. Pietiek mazliet pamainīt katru ieradumu, un uzturs kļūs ne tikai ilgtspējīgāks, bet arī veselīgāks, jo bieži vien ilgtspējība un veselīgums iet roku rokā.

„Nestle Baltics” ilgtspējības vēstniece Milda Žemaitiene stāsta: „Arvien vairāk pārtikas nozares uzņēmumu sāk pievērsties ilgtspējīgai ražošanai – saudzē dabu un dabas resursus, kā arī pievienojas aprites ekonomikai, kurā tiek izmantots pilnīgi pārstrādājams iesaiņojums. Tomēr arī patērētāji ir atbildīgi par daļu ietekmes: viņi var atbildīgāk izvēlēties un pagatavot pārtikas produktus, kā arī samazināt atkritumu daudzumu.“

1. Biežāk izvēlies augu valsts produktus

Speciālisti vienbalsīgi apgalvo, ka dzīvnieku valsts produktu (gaļas, piena, olu) aizstāšana ar augu valsts produktiem, iespējams, ir visefektīvākais un ilgtspējīgākais veids, kā samazināt pārtikas rūpniecības negatīvo ietekmi uz vidi. Dzīvnieku valsts pārtikas oglekļa savienojumu izmešu daudzums ir lielāks: jēra un liellopu gaļas, kā arī siera ražošana ir lielākie atmosfēras sasilšanas gāzu avoti.

Eksperte saka: „Ilgtspējīgs uzturs nenozīmē, ka katru dienu ir jāēd vienīgi augļi un salāti – tikai pacenties iecienītos gaļas ēdienus, piena produktus un olas aizstāt ar alternatīvām, piemēram, gaļas steikus ar soju, pienu ar augu valsts dzērieniem utt. Sojas izstrādājumiem, kas garšas ziņā var ļoti līdzināties gaļai, sieram vai biezpienam, ir arī ļoti nozīmīga uzturvērtība.”

2. Gatavo pats

Foto: Freepik.com/ senivpetro
Banner 280x280 Banner 280x280

Daudzi saprot, ka ēdiena gatavošana mājas apstākļos nodrošina vienkāršāku un veselīgāku uzturu. Turklāt gatavošana mājās ir veselīgāka planētai. Tas tāpēc, ka ēdiena gatavošana mājās ļauj pašam izvēlēties sastāvdaļas, izmantot mazāk pārtikas produktu un enerģijas. Kad gatavo pats, vari izvēlēties ilgtspējīgāk ražotas, bioloģiskas sastāvdaļas, kas mazāk ietekmē vidi. Savukārt, kad pasūti gatavus ēdienus, tu nezini ne izmantoto sastāvdaļu izcelsmi, ne ražošanas veidu.

3. Neizmet ēdienu

Pasaules Dabas fonda dati liecina, ka 30% visas kopumā saražotās pārtikas tiek izmesti. Dažādi pētījumi parāda, ka lielākā daļa pārtikas tiek izmesta mājsaimniecībās – 40–50% visa izmestā ēdiena. Atkritumu daudzumu mājās var vienkārši samazināt: plāno, ko un cik daudz ēdīsi, un attiecīgi sastādi nepieciešamo pārtikas produktu sarakstu. Sasaldē visu, ko nevari apēst. Neej uz pārtikas veikalu, kad esi izsalcis, jo, izsalkuma vadīts, vari iegādāties to, ko pēc tam nemaz neēdīsi. Saskaņā ar promocijas darba par Latvijas mājsaimniecību pārtikas izsķērdēšanu ēšanas paradumu kontekstā 2017. gadā datiem mājsaimniecība Latvijā, kurā ir tikai pilngadīgi ģimenes locekļi, izšķērdē 8% pārtikas, savukārt ģimenes ar bērniem – 11%.

4. Izmanto mazāk plastmasas

Foto: Freepik.com/ freepik

Plastmasas izstrādājumi ir sastopami ik uz soļa, bet noteikti ir iespējams ievērojami samazināt to ražošanas un utilizācijas apjomu. Pirmkārt, protams, ir jāpierod ņemt līdzi uz veikaliem atkārtoti lietojamos maisiņus. Otrkārt, centies izvēlēties nefasētus augļus, dārzeņus vai citus produktus. Treškārt, pievērs uzmanību, vai ir izmantots pārstrādājams iesaiņojums. Pēc Eiropas Komisijas datiem, Eiropas Savienība katru gadu ražo ap 26 miljoniem tonnu plastmasas atkritumu. Mazāk nekā 30% tiek izmantoti otrreizējai pārstrādei, daļa no tā tiek eksportēta pārstrādei trešajās valstīs un atlikusi daļa tiek nogādāta atkritumu uzglabāšanas poligonos, tiek sadedzināta, vai paliek apkārtējā vidē: mūsu mežos, pludmalēs, upēs un jūrās.

5. Biežāk izvēlies sezonālos, vietējos un ilgtspējīgi ražotus produktus

Mēs zinām šo noteikumu, bet tik un tā mēdzam to piemirst, kad skrienam pa veikaliem: jo tuvāk mēs dzīvojam pārtikas produktu ražošanas vietai, jo mazāka ir to negatīvā ietekme uz vidi. Turklāt, piemēram, augļi un dārzeņi, kas nav tālu vesti, parasti ir garšīgāki.

Produkti, kas atbalsta ilgtspējīgu ražošanu, saudzē vidi, ir bioloģiski un veselīgi, tiek apzīmēti ar īpašām zīmēm –neslinko un izpēti etiķetes, jo tā tu izvēlēsies sev un planētai labvēlīgākus pārtikas produktus.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Uzņēmumi, saistīti ar raksta tematiku nozarē "Veselīgs uzturs":

Uzņēmumi nozarē "Veselīgs uzturs"

Nature Gift, SIA

Nature Gift, SIA

Veselīgi sīrupi, sulas un sukādes no Latvijā audzētām ogām un augiem. Mūsu produkti ir dzīvi un enerģētiski bagāti, kas iedvesmo un spēcina ķermeni un garu! Nature Gift zinātnieku radītā tehnoloģija ir vieda un īpaša, jo ļauj žāvētajiem augļiem un sīrupiem saglabāt visas tik vērtīgās uzturvielas, vitamīnus un iegūto zemes spēku. Tehnoloģija balstīta uz tā dēvēto osmozes procesu, kas ļauj cukurus pārstrādāt augļu cukuros – fruktozē un glikozē. Ražošanas procesā netiek pievienoti konservanti vai garšas pastiprinātājus. 

Nedēļas tēma

Jaunās māmiņas ādas skaistums

Jaunās māmiņas ādas skaistums

Grūtniecības laikā vai arī pēc bērniņa piedzimšanas māmiņas āda var izmainīties. Un tas ir pavisam dabisks un normāls process. Dr. Mauriņa klīnikas dermatoloģe Dr. Juta Maskalāne stāsta, kā rīkoties, ja tiek pamanītas pārmaiņas, kas būtu jādara un ar ko jākonsultējas. 

Aktuālie piedāvājumi

Parūpējies par sevi un atklāj saudzīgu intīmās higiēnas kopšanu

Parūpējies par sevi un atklāj saudzīgu intīmās higiēnas kopšanu

Intīmā higiēna – atklāj saaudzīgu ikdienas intīmās higiēnas kopšanu un aizmirsti par kairinošu sajūtu savā intīmajā zonā!

Kas jāņem vērā, izvēloties cimdus?

Kas jāņem vērā, izvēloties cimdus?

Izvēloties vienreizlietojamos cimdus, svarīgi ņemt vērā jomu, kurā tie tiks izmantoti, kā arī iespējamie darba riski. Uzzināsim dažādu materiālu cimdu priekšrocības un trūkumus! 

Ja vaigi zied... jeb rozācija

Ja vaigi zied... jeb rozācija

Dinsbergas klīnikas dermatoloģe Dr. Jūlija Boļšakova: Rozācija Latvijā ir izplatīta, taču likvidēšana iespējama ar lāzerprocedūru.

Video

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Atzīmējot Pasaules ergoterapijas dienu 27. oktobrī, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Austrumu slimnīca) Rehabilitācijas klīnikas ergoterapeiti ir sagatavojuši padomus un vienkāršus  ieteikumus, kurus būtu ieteicams ņemt vērā ikvienam, kurš, sēžot pie datora, veic darba pienākumus vai arī ikdienā pie datora ekrāna pavada ilgas stundas. 

Produktu testi

Testa rezultāti: "Griffonia" nervu sistēmas atbalstam

Testa rezultāti:

Oktobrī Medicine.lv sadarbībā ar starptautisko zīmolu "Coral Club" piedāvāja izmēģināt produktu “Griffonia”.

SILMACHY saudzīgas intīmās higiēnas ziepes

SILMACHY saudzīgas intīmās higiēnas ziepes

Novembrī un decembrī Medicine.lv sadarbībā ar SIA “Silmachy remedies” piedāvā testēt dabīgas un saudzīgas ziepes intīmajai higiēnai.

Testa rezultāti: HealthAid Ginkovital® veselīgai asinsritei

Testa rezultāti: HealthAid Ginkovital® veselīgai asinsritei

Oktobrī Medicine.lv sadarbībā ar SIA "HealthAid Baltics" piedāvāja izmēģināt uztura bagātinātāju "Ginkovital®" perifērās asins cirkulācijas un kognitīvo funkciju veicināšanai.

"BestBerry" BIO Irbeņu mizas ekstrakts veselības atbalstam

Novembrī Medicine.lv sadarbībā ar SIA „BestBerry” piedāvā testēt BIO Irbeņu mizas ekstraktu veselības atbalstam.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

"Vitabiotics" uztura bagātinātāji no Anglijas: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

"Vitabiotics" – labākie uztura bagātinātāji no Anglijas! "Vitabiotics" pārstāv populāros zīmolus – "Perfectil", "Wellwoman", "Wellman", "Neurozan", "Cardioace", "Pregnacare", "Menopace" un citus.

Kosmētikas interneta veikals Amarina.lv: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Kosmētikas interneta veikals Amarina.lv: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Kosmētikas interneta veikals Amarina.lv ir domāts katrai sievietei, kura grib izskatīties pievilcīga, eleganta un skaista! "Amarina" jau vairāk nekā 12 gadus piedāvā saviem klientiem augstas kvalitātes preces, savlaicīgi reaģējot uz pārmaiņām skaistuma industrijas tirgū. 

Uzņēmums, kura darbības sfēra var būt līdziga raksta tematikai:

Kontakti

  1. +371 26485589
  2. +371 27745512
  3. lauris@naturegift.lv
  4. https://www.naturegift.lv/

Darba laiks

  • P.800-1600
  • O.800-1600
  • T.800-1600
  • C.800-1600
  • P.800-1600
  • S.800-1600
  • Sv.-
  • S., Sv. iepriekš sazinoties 27735512

Dokumenti

Juridiskie dati

  1. 40103284008
  2. LV40103284008
  3. 01.04.2010
  4. 01.04.2010
  5. "Vērdiņi", Vidrižu pag., Limbažu nov., LV-4013

Apraksts

Veselīgi sīrupi, sulas un sukādes no Latvijā audzētām ogām un augiem. Mūsu produkti ir dzīvi un enerģētiski bagāti, kas iedvesmo un spēcina ķermeni un garu! Nature Gift zinātnieku radītā tehnoloģija ir vieda un īpaša, jo ļauj žāvētajiem augļiem un sīrupiem saglabāt visas tik vērtīgās uzturvielas, vitamīnus un iegūto zemes spēku. Tehnoloģija balstīta uz tā dēvēto osmozes procesu, kas ļauj cukurus pārstrādāt augļu cukuros – fruktozē un glikozē. Ražošanas procesā netiek pievienoti konservanti vai garšas pastiprinātājus. 

 
Vairāk

Atslēgvārdi

veselīgs uzturs, veselīgi saldumi.

Dižbrūklenes, dižbrūkleņu ogas, ogas, sukādes, sīrupi, marmelāde,
ievārījums, sulas, žāvēti augļi, sukādes, tēja, ogu pārstrāde,
augļu pārstrāde, augļu maisījumi, sulas ražošana,
dzērvenes, lielogu dzērvenes, dzērveņu audzēšana, dižbrūkleņu audzēšana,
aronijas, smiltsērkšķu sula, pasūtījumu piegāde, nekarsētas sulas,
ogu pulveri, saldās mērces, marmelāde, ekskursijas, ekskursijas bērniem,
brūklenes, iebiezināti sīrupi, mājas vīns, cidoniju sukādes, cidoniju sīrups, pīlādžu sīrups, aveņu sīrups, idejas dāvanai, Latvijā ražotas dāvanas, ražots Latvijā, ķirbju sukādes, plūškoka sīrups.


Vairāk

Foto 3

Dāvanu komplekts
Sukādes

Mājas lapa internetā