Kāda ir spirāles ietekme uz menstruāciju ciklu?
Labdien!

Maija sākumā pie savas ārstējošās ginekoloģes pēc otrajām dzemdībām man tika ielikta vara spirāle. Sākumā viss likās labi, tikai cikls bija neregulārs pēc vairākiem mēnešiem. Nedēļu pēc mēnešreizēm novēroju minimālu asiņainu smērēšanos. Oktobrī biju pie cita ginekologa, jo mana ir dekrētā, izstāstīju šo situāciju, viņa teica, ka viss ir normāli. Man gan nešķiet, ka tā tam vajadzētu būt, ja mēnešreizes kopā ilgst vairāk nekā 7 dienas. Pirmās dienas ir minimāla smērēšanās, tad divas dienas ir kārtīgas mēnešreizes, pēdējās dienās tās ir minimālas, tad kādu nedēļu viss kārtībā un tad atkal sākas mēnešreizes. Vai man vajadzētu iet atrādīties vēl kādam citam ārstam?

Paldies!
Atbild:
Maija Broša, "Rīgas 1. slimnīca", SIA, Poliklīnika "Šarlotes"
Labdien!

Būtiski zināt, cik ātri pēc dzemdībām spirāle ir ievadīta. Intrauterīnā spirāle var pastiprināt un paildzināt menstruālo asiņošanu par 40-50%. Aptuveni 9% sieviešu novēro neregulāru asiņošanu, smērēšanos menstruāciju starplaikā. Tas vērojams sievietēm ar menstruāliem traucējumiem anamnēzē, kā arī pēc vairākām grūtniecības pārtraukšanas operācijām vai dzemdībām.

Var arī radīt stipru asiņošanu. Līdz šim vēl nav efektīvi medikamenti, lai normalizētu menstruālo asiņošanu sievietēm, kurām ievadīta dzemdes spirāle. Jums atkārtoti jādodas pie sava ginekologa, lai lemtu, vai labāk nav izvēlēties citu kontracepcijas metodi.

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kāda piesardzība jāievēro cilvēkam ar apakšējo ekstremitāšu muskuļu-saišu vājumu?
Labdien!

Man ir apakšējo ekstremitāšu muskuļu - saišu vājums. Katrā solī manas pēdas iet uz iekšu un ir trieciena sajūta ceļgalos.

Vai ir pareizi neievērot jebkāda veida piesardzību un nodarboties ar dažādām aktivitātēm? Vai tas var atstāt kādas sekas ilgākā laika periodā?

Paldies!
Atbild:
Rehabilitācijas centrs Līgatne, "Rehabilitācijas centrs Līgatne", SIA, Dienas stacionārs
Sveiki!

Muskuļu- saišu vājumam var būt dažādi iemesli. Noteikti ir vajadzīga fizioterapija (iespējams- ilgstoši). Iespējams, ka var palīdzēt pēdas (arī ceļu-?) locītavu fiksējošas ortozes un/vai ortopēdiskie apavi.

Vispirms es ieteiktu konsultēties pie ģimenes ārsta.

Fizioterapija

Kādu kontracepciju izvēlēties pie Žilbēra sindroma?
Labdien!

Kādu kontracepciju izvēlēties pie Žilbēra sindroma? Ir spēcīgas un neregulāras menstruācijas, dzelzs trūkums. Ir bijušas funkcionālas olnīcu cistas. Esmu jauna, bērnu nav.

Paldies!
Atbild:
Maija Broša, "Rīgas 1. slimnīca", SIA, Poliklīnika "Šarlotes"
Labdien!

Kontracepcijas izvēli nosaka dažādu faktoru kopums, ko izvērtēs ārsts pēc apskates. Pēc dotā apraksta nevar sniegt padomu.

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Cik daudz D vitamīna dienā jāuzņem sievietei zīdīšanas periodā?
Sveicināti!

Veicu D vitamīna analīzes, rezultātos uzradās, ka D vitamīns ir 13 ng/ml. Cik daudz D vitamīna man ikdienā būtu jāuzņem, ja baroju bērnu ar krūti (bērnam arī tiek dots D vitamīns)?

Paldies!
Atbild:
Maija Broša, "Rīgas 1. slimnīca", SIA, Poliklīnika "Šarlotes"
Labdien!

Vēlamā dienas deva pieaugušam cilvēkam ir 5,0-10,0 mikro gramu (µg) (200-400 starptautiskās vienības (IU)), grūtniecēm un zīdītājām vēlams uzņemt 10 µg (400 IU) D vitamīna dienā, cilvēkiem pēc 60 gadu vecuma 20 µg (800 IU) dienā. Maziem bērniem D vitamīnu sāk dot no viena mēneša vecuma. Standarta profilakses deva ir 500 IU jeb viens piliens diennaktī. Tādēļ, iegādājoties D vitamīnu saturošus uztura bagātinātājus vai polivitamīnus, rūpīgi jāiepazīstas ar lietošanas instrukciju un sastāvdaļu aprakstiem, kā arī jākonsultējas ar ārstu.

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kāds var būt iespējamais asins zuduma iemesls?
Sveiki!

Pirms kāda laika, veicot asisnanalīzes, noskaidroju, ka man konstatēta dzelzs deficīta anēmija. Sāku lietot dzelzs uztura bagātinātāju un pēc mēneša, kā iepriekš ieteikts, veicu atkārtotas analīzes. Slēdzienā bija minēts, ka jānoskaidro iespējamais asins zuduma iemesls. Šobrīd gaidu ģimenes ārsta apmeklējumu, kas būs pēc 2 nedēļām. Pa to laiku gribēju painteresēties, ko par to saka citi speciālisti. Kas varētu būt par vainu? Ko vajadzētu pārbaudīt? Negribētos kaut ko svarīgu palaist garām. Pieļauju, ka iemesls varētu būt nopietns?

Pirmajā reizē – eritrocīti paaugstināti (5.4), hemoglobīns pazemināts (108), MCH vid pazemināts (71), MCH vid pazemināts (20), MCHC pazemināts (283), RDW er sad paaugstināts (18.6), ferritīns pazemināts (2.9).

Pēc mēnesi ilgas dzelzs uzņemšanas veikta atkārtoti pilna asins aina, kā arī papildus - ferritīna noteikšana un retikulocītu tests- Eritrocīti paaugstināti (5.7), nenobrieduši retikulocīti paaugstināti (14.1), HB saturs retikulocītos pazemināts (26.4), MCV vid pazemināts (76), MCH vid hb konc. pazemināta (22), MCHC vid. Pazemināts (293), RDW er. sadalījums paaugstināts (24), ferritīns pazemināts (11.8).

Sūdzības saistībā ar veselību - šobrīd nāk prātā vienīgi vēdera pūšanās un atraudziņas, kas iepriekš nebija praktiski nemaz, bet pēdējā pusgada laikā ir pastiprināti. Nezinu gan, vai tam varētu būt saistība.

Zinu, ka jāiet pie ārsta. Esmu jau pierakstījusies.

Paldies!
Atbild:
Anda Kariņa, Kariņas A. ģimenes ārsta prakse
Labdien!

Sievietēm dzelzs deficīts parasti ir saistīts ar asins zudumu menstruāciju laikā. Arī veģetārisms var būt veicinošs faktors, jo dzelzs no augu valsts produktiem sliktāk asimilējās cilvēka organismā nekā no gaļas. Protams var būt arī citi iemesli - zarnu trakts, urīnceļi utt.

Jūsu atsūtītie rezultāti rāda, ka dzelzs deficīts ir mezinājies, bet nav vēl novērsts. Terapija parasti ilgst 2-3 mēnešus. Esat uz pareizā ceļa. Iesaku apmeklēt ginekologu un veikt arī pie viņas mazā iegurņa USG.


Kāpēc sāp plecs?
Sveiki!
Jau ilgāku laiku ir tā, ka, spiežot labo plecu uz leju, ir sāpes, liekas, ka dur starp krūtīm. Sāpes rodas tad, kad saliecos un spiežu plecu uz leju. Kad ir taisna mugura un esmu miera stāvoklī, nekas nesāp.

Vai sāpes varētu būt no tā, ka pēdējā laikā daudz strādāju pie datora un nav bijušas fiziskas aktivitātes?

Paldies!
Atbild:
Rehabilitācijas centrs Līgatne, "Rehabilitācijas centrs Līgatne", SIA, Dienas stacionārs
Sveiki!

Viens no sāpju iemesliem var būt muskuļu disbalanss (vienveidīgas slodzes dēļ). Precīzāk atbildēt bez izmeklēšanas nespēju.

Fizioterapija

Kā var samazināt homocisteīna līmeni asinīs?
Labdien!

Kā var samazināt homocisteīna līmeni asinīs? Asins analīzēs uzrāda paaugstinātu homocisteīna līmeni (19.54
μmol/l.; norma līdz 13.9 μmol/l). Asinsspiediens ir pazemināts, augsti jūtīgs CRO - normāls (zems risks).

Paldies!
Atbild:
Anda Kariņa, Kariņas A. ģimenes ārsta prakse
Labdien!

Homocisteīna līmeņa mazināšanai var lietot B12 vitamīnu 1 mg dienā (VitaB12) un Folskābi 1 mg tabletēs. Šos vitamīnus var lietot ilgstoši. Pārdozēšana nedraud. Paaugstināts homocisteīns asinīs var būt veicinošs faktors asinsvadu sieniņu izmaiņām, kā dēļ palielinās trombu veidošanās risks.


Kā tikt galā ar ilgstošu depresiju, ja zāles vairs nepalīdz?
Labdien!

Esmu 26 gadus jauna, taču ar depresiju un trauksmi sirgstu jau ilgāku laiku. Kad tā kļuva pavisam nekontrolējama (pirms aptuveni 3 gadiem), beidzot saņēmos apmeklēt psihiatru.

Sākumā izrakstīja zāles "Escitil", kas sākotnēji radīja pastiprinātāku trauksmi, taču jau pēc pāris nedēļām sajutu pirmos pozitīvos efektus, pēc tam ārste palielināja devu un, kādu laiku lietojot, iznākums bija ļoti pozitīvs. Trauksme bija daudz mērenāka, parādījās vēlme dzīvot, no rītiem celties, iet un darīt lietas un visādi citādi biju ļoti laimīga, ka ar pirmo mēģinājumu izdevās atrast pareizās zāles.

Diemžēl pēc nepilna gada tās pārstāja darboties. Stāvoklis atgriezās vecajās sliedēs. Vēlāk psihiatre izrakstīja "Paroxetin" un "Fluanxol", taču arī šī kombinācija neradīja vēlamo efektu. Turpinājās arī suicidālas domas.

Kādu laiku cietos un gaidīju, ka varbūt kas mainīsies, bet kad atkal jau stāvoklis bija tik slikts, ka nebija izturams, atkal vērsos pie ārsta. Šoreiz izrakstīja "Elify XR". Šīs zāles bija ļoti neveiksmīgas, jo ārkārtīgi palielināja suicidālas domas līdz pat ļoti satraucošam līmenim, tāpēc izlēmām neturpināt to lietošanu. Tā vietā izrakstīja "Duloxetin". Ar šīm zālēm nejutu ne īpašu enerģiju, ne dzīvessparu, taču stāvoklis bija paciešams pirmos 3 mēnešus un šķiet, ka arī pati sev centos iestāstīt, ka varbūt nav tik slikti, jo vismaz nevēlējos izdarīt pašnāvību un biju nogurusi eksperimentēt ar zālēm.

Pēc kādiem 4.5 mēnešiem vērsos pie ārstes atkal, sūdzoties par to, ka jūtu, ka depresija tomēr ir palikusi, jo nekas neizraisa prieku, ir apātija, vienaldzība pret lietām. No psihiatres saņēmu atbildi, ka esam tik daudz ko jau mēģinājuši, ka atkal mainīt zāles nav jēgas, jo stiprāku vairs nav, tāpēc tika pieņemts lēmums devu palielināt.

Šobrīd ar lielāku devu arī apātija ir vēl lielāka. Esmu arī strādājoša studente un pa virsu tam šobrīd ir sesijas laiks, kas pastiprina trauksmi, un tas, ka brīvdienās vēlos tikai nekustīgi gulēt un neko nedarīt, padara situāciju vēl sliktāku. Jāpiebilst, ka pēdējo mēnesi apmeklēju psihoterapeiti un arī viņa apstiprināja, ka depresija ir ļoti izteikta.

Šobrīd nezinu pie kā vērsties, jo jūtos izdegusi skolas un darba pienākumu priekšā, nogurusi no zāļu mainīšanas, baidos nenokārtot eksāmenus, jo visu laiku gribu tikai gulēt un atslēgties no ārpasaules, arī darbā pilnīga vienaldzība pret veicamajiem pienākumiem. Diemžēl neredzu jēgu vērsties pie savas līdzšinējās psihiatres, jo šķiet, ka esam iegājušas strupceļā. Pie cita psihiatra, kad mēģināju pierakstīties, ātrākais ir pēc 2.5 nedēļām. Šobrīd vienīgā izeja ir doties pie ģimenes ārstes, taču neesmu pārliecināta, ar ko viņa var līdzēt. Varbūt ir jēga no došanās uz dienas stacionāru, piemēram, klīnikā "Dzintari"? Jūtos arī neērti lūgt ārstam izziņu uz eksāmenu laiku, jo nevēlos radīt iespaidu, ka vēlos tikai no tiem izvairīties, taču šobrīd tiešām nejūtos spējīga neko nokārtot.

Paldies!
Atbild:
Inita Goldšteina, Goldšteinas I. ārsta - psihoterapeita prakse
Labdien, Katrīne!

Šķiet, Jūsu gadījumā tiešām pienācis laiks atpūsties. Jo Jūs burtiski cīnaties ar savu slimību, cīnaties, lai visu pagūtu un paspētu, bet varbūt tas Jums ir par daudz? Domāju, ka Jūsu stāvoklis objektīvi ir smags un tā nav "nevēlēšanās" vai izvairīšanās no eksāmeniem. Tādēļ nevajadzētu kaunēties prasīt ārstam izziņu, un doma par dienas stacionāru vai stacionāru ir vietā. Jūsu veselība taču ir svarīgāka par to, ko varbūt kāds varētu padomāt vai tml.

Un varbūt ilgtermiņā jāpadomā - vai tas, ko darāt, ir Jums piemērots, ko varētu atmest? Ja zāles nepalīdz, varbūt jāārstējas psihoterapeitiski (respektīvi, Jūsu gadījumā - jāturpina) un jāatklāj, vai nav kas tāds Jūsu dzīvē, kas depresiju uztur, un vai terapeitiskās attiecības nevar palīdzēt.

Psihoterapija / psihiatrija

Ko nozīmē asins analīzēs paaugstināti limfocīti?
Labdien!

Man ir 61 gads. Asins analīzēs ir paaugstināts Lym% Limficīti - 45,7 % (norma uzrādīta 20.00 - 45.00) un pazemināti Neu% Neitrofīli - 38,8 % (norma uzrādīta 45.00 - 72.00). Ir paaugstināts holesterīns kopējais - 6,82 mmo1/L. Lietoju "Sorti" un sirdij "Nebilet" 5 mg. Šādas analīzes ir ilgāku laiku, vismaz divus gadus. Pārējais viss atbilst normai. Ģimenes ārsts saka, ka analīzes labas un nav par ko uztraukties. Vai tā ir?

Paldies!
Atbild:
Anda Kariņa, Kariņas A. ģimenes ārsta prakse
Labdien!

Asinsanalīzēs minat balto asinsšūnu limfocītu un neutrofīlo leikocītu procentuālos daudzumus no kopējā balto asinsšūnu skaita. Ja absolūtie šo balto asinsšūnu daudzumi atbilst normām, analīzes var uzskatīt par normālām.

Neliela novirze var būt pie infekcijām (vīrusu gadījumā, piemēram). Arī tā ir normāla imunās sistēmas atbilde.

Kopējais holesterīna daudzums ir paaugstināts. Būtu svarīgi izvērtēt, kādi ir ABH un ZBH, kā arī triglicerīdu līmeni, lai lemtu par to, vai Atorvastatīna deva ir pietiekama.

Ja ārsts to izvērtējis un atzinis par labu, man nav pamata domāt citādi.


Pie kāda speciālista vērsties, ja bērnam ir krūšu kaula deformācija?
Labdien!

13 gadīgam jaunietim tikko atklāta krūšu kaulu deformācija - piltuves veida izliekums (aug uz iekšu, ar varbūtību nākotnē spiest sirdi).

Lūdzu, iesakiet kādu kompetentu speciālistu Rīgā. Sakarā ar to, ka visur tiek likta profesija Ķirurgs, nevaru izvēlēties, pie kura konkrēti iet, kurš specializētos tieši jauniešu krūšu kaulu deformācijā.

Paldies!
Atbild:
Anda Kariņa, Kariņas A. ģimenes ārsta prakse
Labdien!

Krūšu kurvja piltuvveida deformācija pati par sevi nav bīstama. Tomēr strauji augošam zēnam pasākumu komplekss (fizioterapija, stājas korekcija, plaušu tilpuma kapacitātes un muskulatūras nostiprināšana) ir ļoti nepieciešams.

Iesaku konsultēties ar bērnu ortopēdu Dr. Štekeli un tālāk sadarboties ar fizikālās terapijas speciālistu, izvēlēties pūšamo instrumentu apguvi un sporta veidus, kas palielina plaušu tilpuma kapacitāti un nostiprina palīgmuskulatūru.
