2. tipa diabēts - ko drīkst un nedrīkst lietot uzturā, lai normalizētu cukura līmeni asinīs?
Sindija 2025. gada 25. janvārī
Lsbdien!
Vīrs (46 g.v.) pēc C5-C6 lūzuma 2010. gadā ir paralizēts un kopjams. Visādi citādi vesels. Decembrī pēkšņi pacēlās augsta temperatūra. 40 *C. 2 dienas neizdevās temperatūru mazināt. Izsaucu ātros. Ielika slimnīcā. Brūču nebija. Bija Proteus mirabilis sepsis. Taču uztrauc cukurs. Slimnīcā iestājoties, tas bija 31.5 vienības. Ar cukuru problēmas līdz šim nebija. Tagad jau ir mājās. Lietojam insulīnu. Kamēr neesam tikuši pie endokrinologa, gribētu zināt, ko no pārtikas nedrīkst dot un ko drīkst, lai palīdzētu normalizēt cukura līmeni asinīs? Katru reizi pirms insulīna injekcijas mērījumi ir 8.7 - 11.4 robežās. Slimnīcas izrakstā minēts dekompensēts 2.tipa cukura diabēts, insulīnatkarīgs. Taču pēc analīzēm paša organisms insulīnu ražo ļoti labi.
Paldies!
Atbildes:
-
2025. gada 7. februāri
Labdien!
Var gadīties, ka diabēta esamība bija palaista garām, un Jūsu vīram ir otrā tipa diabēts, kas veidojas ilgstoši, un tā pamatā ir liekais svars. Diabēta cēlonis ir glikozes vielmaiņas traucējumi. Diētā tiek ierobežoti produkti ar augstu glikēmisko indeksu. Tie ir produkti, kas dod strauju glikozes pieaugumu asinīs pēc maltītes. Tie pamatā ir visi saldie produkti/ēdieni, arī saldi augļi un visi produkti, kas bagāti ar cieti (balto miltu produkti) - baltmaize, makaroni utt. Arī rīsi, kartupeļi, pat rupjmaize lietojami nelielā daudzumā. Jāstrādā pie uzņemto kaloriju mazināšanas.
Ar cieņu,Anda Kariņa, ģimenes ārste, Kariņas A. ģimenes ārsta prakse