medicine.lv skaitļos

Lietotāji online229
Aktīvie uzņēmumi12782
Nozares raksti11987
Ekspertu atbildes21477
Raksti : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

3 fakti, kas jāzina par omega-3 un sirds veselību: Stāsta kardioloģe

3 fakti, kas jāzina par omega-3 un sirds veselību: Stāsta kardioloģe

Sirds un asinsvadu slimības gadu no gada ir biežākais nāves iemesls Latvijā, turklāt ar tām sirgst arvien jaunāki cilvēki. Mazkustīgs dzīvesveids, palielināts svars un smēķēšana ir mūsdienu cilvēku ikdiena, taču tie ir arī lielākie sirds un asinsvadu slimību riska faktori.

Veselīgi un garšīgi: Kas vērtīgs sezonas ogās?

Veselīgi un garšīgi: Kas vērtīgs sezonas ogās?

Viena no vasaras uztura raksturīgākajām iezīmēm ir gardās sezonas ogas. Ko vērtīgu tās sniedz mūsu organismam, cik daudz dienā ieteicams apēst, kā tās saglabāt ziemai un kāds ir to pielietojums farmācijā un skaistumkopšanā? Stāsta piesaistītā eksperte, sertificēta uztura speciāliste un klīniskā farmaceite.

Kas ir folijskābe un kāda ir tās nozīme organismā? Stāsta farmaceite

Kas ir folijskābe un kāda ir tās nozīme organismā? Stāsta farmaceite

To, ka organismam sāk pietrūkt folijskābes, sākumā var nekādi neizjust, līdz kādā brīdī parādās nogurums, miegainība, grūtības koncentrēties, pastiprināti izkrīt mati. Folijskābes trūkums ar laiku var izraisīt anēmiju, un attiecīgi parādīties mazasinībai raksturīgās pazīmes. 

Zemenes: Kas tajās vērtīgs?

Zemenes: Kas tajās vērtīgs?

Atceries kaut kur dzirdēto, ka, saēdoties zemenes, vitamīnus var uzņemt visam gadam, un slimības, kā likts, atkāpsies? Apgalvojums, protams, ir pārspīlēts, taču neatņem košajai ogai tās popularitāti un īpašo statusu.

Kā pareizi uzglabāt produktus ledusskapī vasarā?

Kā pareizi uzglabāt produktus ledusskapī vasarā?

Nav noslēpums, ka vasaras sezonā daudziem pārtikas produktiem, piemēram, pienam, maizei, ir tendence sabojāties ātrāk, kaut arī tos glabājam ledusskapī. Īpaši uzglabāšanas noteikumi ir dažādiem medikamentiem. Uztura speciālisti un farmaceite sniedz padomus, kā vasarā vislabāk būt draugos ar ledusskapi. 

Sojšliks jeb sojas šašliks – veselīgs, viegls un dabai draudzīgs grila sezonas ēdiens

Sojšliks jeb sojas šašliks – veselīgs, viegls un dabai draudzīgs grila sezonas ēdiens

Laikā, kad siltais laiks mūs lutina, nereti ikviens no mums ēdienreizes un dažādas uzkodas vēlas padarīt vieglākas, veselīgākas, mazāk laikietilpīgas, bet vienlaikus arī tikpat gardas. Ielūkojies augu valsts šašlika jeb sojšlika (sojas šašlika) aizkulisēs!

Kāpēc nedrīkst ne dienu iztikt bez organismam vajadzīgā ūdens daudzuma? Stāsta speciāliste

Kāpēc nedrīkst ne dienu iztikt bez organismam vajadzīgā ūdens daudzuma? Stāsta speciāliste

Cilvēka organisms šķidrumu nevar uzkrāt tā, kā tas izdodas, piemēram, kamielim, tādēļ mums ūdens jāuzņem regulāri. Lai arī ūdens nesatur barības vielas, tomēr tas ir nepieciešams ikvienu ķermeņa funkciju veikšanai, tostarp gremošanai, barības vielu transportēšanai un ķermeņa temperatūras regulēšanai, kā arī citiem daudziem ķīmiskiem procesiem.

Alus ietekme uz veselību: Ieguvumi un riski

Alus ietekme uz veselību: Ieguvumi un riski

Jāņos 45% pilngadību sasniegušie aptaujātie iedzīvotāji dzers alu, 25% citus alkoholiskos dzērienus, savukārt bezalkoholiskos dzērienus no aptaujātajiem izvēlēsies 39%, noskaidrots aptaujā.

Vai no alus tiešām var izaugt "alus vēders"? Skaidro uztura speciāliste

Vai no alus tiešām var izaugt "alus vēders"? Skaidro uztura speciāliste

Būsi pārsteigts, bet “alus vēders” mēdz būt ne tikai vīriešiem, bet arī sievietēm, turklāt nepareizas diētas dēļ tas nereti izveidojas arī aktīvā dzīvesveida atbalstītājiem, apliecina uztura speciāliste. Viņa arī atgādina apdomāt, cik daudz ikdienā vai svētkos lietot alu, jo alū viltīgi slēpjas šķidrās kalorijas. Kauss pēc kausa, un ikdienā nepieciešamo kaloriju daudzums pārsniegts vairākkārt!

6 vērtīgi mikrozaļumi organisma veselībai

6 vērtīgi mikrozaļumi organisma veselībai

Līdz ar siltāku laikapstākļu iestāšanos, piemājas dārzos vai mini dārzos, kas uzturēti mājas apstākļos vai uz balkona, izauguši pirmie mikrozaļumi, kurus var lietot uzturā. Pēc garās ziemas lielai daļai cilvēku izsīkuši enerģijas un spēka krājumi, un tieši mikrozaļumu dīgsti var būt ļoti vērtīgi, lai uzņemtu nepieciešamos vitamīnus, antioksidantus un minerālvielas.