Kā atpazīt kvalitatīvus riekstus? Iesaka eksperti
Rieksti ir mūsu organismam ļoti vajadzīgs un noderīgs produkts, bagāts ar minerālvielām un šķiedrvielām. Taču, tā kā tirgū ir liels šo produktu piedāvājums, mēs bieži vien neaizdomājamies par to, ko pērkam – šķietami identiski rieksti var atšķirties pēc garšas un kvalitātes.
Kā izvēlēties veselīgus našķus bērnam? Stāsta uztura speciāliste
Saldā garša ir pirmā, ko bērni iepazīst, jo mātes piens ir salds. Tāpēc nav nekāds pārsteigums, ka, dodot izvēles iespējas, vairumam bērnu un arī pieaugušo roka drīzāk stiepsies pēc kāda salda našķa, nevis veselīgākas, bet garšā neitrālākas uzkodas. Saldumi šķietami nomierina un uzlabo omu, taču lielā daudzumā veicina arī veselības problēmas un lieko svaru.
Kā alveja var palīdzēt mūsu veselībai un skaistumam?
Parasti alveja aug puķu podā uz palodzes un priecē ar savu eksotisko izskatu, bet patiesībā tas ir unikāls ārstniecības augs, kas tiek izmantots skaistuma un veselības uzlabošanai jau kopš seniem laikiem. Alvejai ir dažādi pielietojuma un iedarbības veidi, tāpēc ne velti tā tiek dēvēta arī par “aptieku vienā augā”.
TOP 3 ražas veltes, ko iekļaut uzturā: Iesaka speciālisti
Vietējās ražas laiks ir lieliska iespēja uzņemt vērtīgās vielas no tepat augušiem dārzeņiem, apgādāt organismu ar vitamīniem un minerālvielām, stiprinot to. Cik daudz dārzeņu ieteicams iekļaut ikdienas ēdienkartē, kā tos labāk pagatavot, lai nezaudētu vērtīgās vielas, un kuri dārzeņi būs īpaši vērtīgi ikdienas uzturā?
Kā augļus un dārzeņus ilgāk uzglabāt svaigus?
Vasarā ir diezgan viegli iedzīvoties gremošanas traucējumos, ja uzturā lieto produktus, tostarp augļus un dārzeņus, kas ir nepareizi uzglabāti un jau sākuši bojāties. Kā rūpēties par veselību un rīkoties, lai tie būtu ilgāk svaigi – padomus apkopo uztura speciāliste Veselības centru apvienībā Anita Baumane, uztura speciāliste Baiba Iskrova un „Mēness aptiekas” farmaceite Ieva Turonoka.
Kā uzlabot savu ēdienkarti vasarā un izvairīties no pārēšanās?
Gada siltā sezona nereti var būt īsts izaicinājums mūsu gremošanas sistēmai. Lai gan varētu šķist, ka vasarā ir ievērojami vieglāk padarīt savu ēdienkarti veselīgāku un daudzveidīgāku, tomēr šis gadalaiks vienlaikus ir bagāts ar dažādiem kārdinājumiem – regulāras maltītes tiek aizvietotas ar uzkodām, brīvdabas pasākumos tā vien kārojas kādu neveselīgu našķi, bet dārza ballītes bieži vien noslēdzas ar pārēšanos un gremošanas sistēmas traucējumiem.
Bērna uzturs ceļojuma laikā: Ko ņemt vērā?
Vasara rit pilnā sparā, un šajā laikā ģimenes bieži vien izvēlas doties garākos vai īsākos izbraucienos. Ģimenē, kurā aug zīdainis vai bērnudārza vecuma bērns, plānojot ceļojumu, jāpievērš īpaša uzmanība tam, kādas uzkodas un ēdienu izvēlēties mazajam ceļotājam.
Zivju eļļas noderība veselībai: Jaunākie atzinumi
Zivju eļļa ir omega-3 taukskābju avots uzturā. Organismam šīs taukskābes ir nepieciešamas dažādām funkcijām, sākot no muskuļu aktivitātes līdz šūnu augšanai; tai skaitā – sirds veselībai. „Mums tik vajadzīgās omega-3 taukskābes organisms nesintezē,” apkopojot dažādus jaunākos atzinumus par zivju eļļas lietošanu, atgādina „Mēness aptiekas” farmaceite Ieva Virza.
3 fakti, kas jāzina par omega-3 un sirds veselību: Stāsta kardioloģe
Sirds un asinsvadu slimības gadu no gada ir biežākais nāves iemesls Latvijā, turklāt ar tām sirgst arvien jaunāki cilvēki. Mazkustīgs dzīvesveids, palielināts svars un smēķēšana ir mūsdienu cilvēku ikdiena, taču tie ir arī lielākie sirds un asinsvadu slimību riska faktori.
Veselīgi un garšīgi: Kas vērtīgs sezonas ogās?
Viena no vasaras uztura raksturīgākajām iezīmēm ir gardās sezonas ogas. Ko vērtīgu tās sniedz mūsu organismam, cik daudz dienā ieteicams apēst, kā tās saglabāt ziemai un kāds ir to pielietojums farmācijā un skaistumkopšanā? Stāsta piesaistītā eksperte, sertificēta uztura speciāliste un klīniskā farmaceite.