
4 mīti par burgeriem un to ietekmi uz veselību: Skaidro uztura speciāliste
Ja vēl pirms pāris gadiem burgers tika uzskatīts par vienu no neveselīgākajiem produktiem, kuru iekļaujam uzturā, tad šobrīd par godu šim ēdienam tiek rīkoti festivāli, restorāni savā ēdienkartē iekļauj burgerus no pašceptas maizes, pašu gatavotām mērcēm un Latvijā audzētu liellopu gaļas. Atspoguļojot sabiedrībā valdošos mītus, uztura speciāliste skaidro, kas patiesībā slēpjas burgera sastāvā.

Kādu kaitējumu sievietes veselībai var nodarīt diētas un ēšanas traucējumi? (VIDEO)
Mūsdienās esam labi informēti par pārmērīga uztura uzņemšanas nelabvēlīgām sekām, taču sievietes veselību ļoti negatīvi ietekmē arī pretējā problēma – nepamatotu diētu ievērošana un tādi ēšanas traucējumi kā anoreksija, bulīmija un kompulsīvā pārēšanās.

Vērtīgais D vitamīns: Kāpēc vegāniem tam jāpievērš īpaša uzmanība?
Atzīmējot vitamīna D mēnesi, oktobrī ikviens ir aicināts pārliecināties, vai organismā ir pietiekams daudzums šī vērtīgā vitamīna, kas palīdz uzturēt kaulu un zobu veselību, normālu muskuļu un imūnsistēmas darbību un palīdz uzsūkties kalcijam un fosforam. Lai gan D vitamīna trūkst vairumam Latvijas iedzīvotāju, sevišķi rūpīgi tā līmenis jāuzrauga vegāniem.

Kāpēc sakņaugu iekļaušana uzturā ir tik svarīga? Skaidro uztura speciāliste
Rudenī savu uzvaras gājienu sāk daudzveidīgie sakņaugi, un galdā arvien biežāk tiek liktas pašmāju dārza veltes – kartupeļi, burkāni, bietes, kāļi, rutki un citi. Kādēļ sakņaugu iekļaušana maltītē ir tik svarīga, un kā tie var palīdzēt organismam sagatavoties aukstajiem gada mēnešiem?

5 vērtīgākie produkti, ar ko bagātināt rudens ēdienkarti
Rudens mūs bagātīgi lutina ar pašmāju ražu – sulīgi, vitamīniem bagāti un kārdinoši mūsu dārzos, pagrabos un veikalu plauktos gozējas Latvijas kartupeļi, burkāni, bietes, kāposti, sīpoli, ķiploki, ķirbji un citi vietējie labumi. Protams, visi dārzeņi ir izcils vitamīnu, minerālvielu, antioksidantu un šķiedrvielu avots, tomēr arī starp rudens produktiem var atrast pašus vērtīgākos.

Kāpēc nepārspīlēt ar sāls patēriņu uzturā? Skaidro farmaceite
Pētījuma* dati liecina, ka vidējais sāls patēriņš dienā Latvijas iedzīvotāju vidū ir 8,8 grami, kas būtiski pārsniedz ieteicamo dienas normu. Visvairāk ar sāls lietošanu pārspīlē vīrieši, dienā apēdot 10,7 gramus sāls, bet sievietes – 6,2 gramus. Farmaceite skaidro, kas rosina pārmērīgu sāls lietošanu uzturā, kādas var būt tā sekas, un dalās padomos, kā samazināt sāls daudzumu uzturā.

Kādu labumu veselībai sniedz rudens ogas un kā tās vislabāk pagatavot?
Rudens vēsais un mitrais laiks, kas neizbēgami ir pienācis, ir īsts pārbaudījums mūsu imunitātei un labsajūtai. Tomēr vienlaikus daba ir parūpējusies par to, lai sniegtu mums šobrīd tik vajadzīgos vitamīnus un antioksidantus. Kur tos vislabāk meklēt, ja ne rudens ogās?

Kāpēc zivju eļļa ir svarīga ikvienam un jebkurā vecumā? Skaidro farmaceite
Rudens katru gadu atnes ne tikai zeltainu lapkriti un bagātīgu dārzeņu ražu, bet arī iezīmē sākumu gada tumšākajam un drēgnākajam laikam, kurā saasinās dažādu sezonālo slimību riski. Viens no efektīvākajiem imunitātes stiprināšanas veidiem ir pastiprināta Omega-3 taukskābju uzņemšana, uzturā iekļaujot treknās zivis vai lietojot zivju eļļu.

Kā labāk sagatavot dabas veltes ziemas krājumiem? Iesaka uztura speciāliste
Kuram gan negribētos paildzināt saulainās, bezrūpīgās vasaras dienas! Viens no vienkāršākajiem paņēmieniem, kā to izdarīt, ir saglabāt vasaras garšas un aromātus ziemai. Kā sagatavot uzglabāšanai ogas, augļus un dārzeņus, nemainot to garšu? Vai iespējams veidot krājumus bez sāls un cukura? Kā konservēt, nezaudējot produktu uzturvērtību, stāsta uztura speciāliste.

Kā pagatavot veselīgas un gardas dārzeņu maltītes?
Vasaras kulminācija un rudens sākums ir svaigu garšu, smaržu un košu krāsu laiks, kas sniedz iespēju mieloties ar svaigām ogām, augļiem un dārzeņiem, kā arī citām dārza un meža veltēm, kuras stiprina imunitāti, uzlabo pašsajūtu un nerada smaguma sajūtu. Par dārzeņu nozīmi ēdienkartē, konservēšanu un garšīgām dārzeņu ēdienu receptēm stāsta sertificēta uztura speciāliste un farmaceite.