
Piena alternatīvas: Kāpēc izvēlēties augu valsts dzērienus?
Gluži tāpat kā modē, mākslā un jebkurā citā jomā arī pārtikas nozarē valda dažādas tendences, kas pastāvīgi mainās. Taču ir daļa no tām, kas, laikam ejot, kļūst tikai populārākas – tā pēdējos gados par daudzu cilvēku ikdienas neatņemamu sastāvdaļu ir kļuvis augu valsts uzturs, tai skaitā arī augu izcelsmes "piens".

B12 vitamīns: Deficīts un ieteikumi tā uzņemšanai
Biežāk par vitamīnu B12 ikdienas uzturā tiek runāts saistībā ar veģetāru un vegānisku uzturu, taču vai tas ir svarīgs tikai šo dzīvesveidu piekritējiem? Kā varam to uzņemt un kāpēc tas ir tik svarīgs mūsu organisma veselībai? Skaidro sertificēta uztura speciāliste un farmaceite.

10 veselīga uztura padomi ikdienai
Svētku laikā bieži vien, pat gribot negribot ,ēdam pārāk daudz un ne pārāk veselīgi – patērējam vairāk našķu, arī alkoholu, smagākus ēdienus. Kādas ir visbiežākās sekas, ko izraisa šāda svētku ēdienkarte? Kā plānot savu ikdienas ēdienkarti veselīgi? Ieteikumos dalās sertificēta uztura speciāliste un farmaceite.

6 augu sēklas, kas palīdz uzlabot veselību
Ziemas sezonā, kad Latvijā nav pieejami sezonas dārzeņi un augļi, ēdienkartē īpaši svarīgi ietvert citus vērtīgus produktus. Viens no tādiem ir sēklas – tās ir veselīgas, sātīgas un satur lielu daudzumu uzturvielu. Katrai no sēklām ir savas unikālās īpašības un arī specifisks pagatavošanas veids. Vairāk par sešām "supersēklām", kuru iekļaušana ziemas ēdienkartē var uzlabot veselību, skaidro farmaceite.

Cukurs un saldinātāji: Ko lietot vai nelietot uzturā?
Brūnais cukurs ir veselīgāks nekā baltais – tas ir apgalvojums, ko reizi pa reizei var dzirdēt no cilvēkiem, kuri mēģina ieviest savā ikdienā veselīgu uzturu. Par cukura lietošanu, dažādiem cukura un saldinātāju veidiem, to ietekmi uz mums un mītiem, kas saistīti ar šo tēmu, stāsta uztura speciāliste un diabēta aprūpes māsa.

Kas jāzina par A, D, E un K vitamīniem?
Ziemas laikā visbiežāk dzirdam ieteikumus par C vitamīna lietošanu, taču tas nebūt nav vienīgais svarīgais vitamīns organisma imunitātes stiprināšanai un vispārējai veselībai. Tāpat teju ikviens būs dzirdējis par D vitamīna nozīmi, taču kā ir ar pārējiem taukos šķīstošajiem vitamīniem – A, E un K? Kādu funkciju tie veic mūsu organismā un kā tos uzņemt? Ieteikumos par taukos šķīstošajiem vitamīniem dalās farmaceite.

Pašmāju superogas, ko iekļaut uzturā pašsajūtas uzlabošanai
Uztura speciālisti, blogeri un sabiedrībā populāri cilvēki mēdz labrāt dalīties atziņās par veselīgu uzturu, nereti minot tādus superveselīgus produktus kā čia sēklas un godži ogas. Taču ne mazāk jaudīgas ir vietējās linsēklas un dzērvenes. Protams, šo produktu uzturvērtība nav identiska, taču galvenā veselīga uztura ideja ir tāda, ka jācenšas lietot pēc iespējas vairāk pašu zemes produktu.

Uzturs svētku laikā: Kā gardi paēst, bet ne pārēsties?
Daudzi no mums piekritīs, ka šī intensīvā svētku sezona ir veselīgās ēšanas lamatas. Darba balles, pasēdēšanas draugu lokā un, protams, svinības kopā ar ģimeni. Neveselīgās un kārdinošās opcijas ir burtiski degungalā un ne katram izdodas turēties pie sava ierastā ēšanas plāna.

Ko likt svētku galdā, ja ģimenes loceklim vai ciemiņam ir cukura diabēts?
Tikko no krāsns izņemts cepetis, štovēti kāposti, cepti kartupeļi un mērce – tas ir ierasts ēdiens uz ģimenes svētku galda, kuram pēc mirkļa seko vēl saldais ēdiens, salāti, dažādas uzkodas un dzērieni. Taču, ja ģimenē kādam ir cukura diabēts, var rasties jautājumi – ko lai gatavo, kādus produktus izvēlēties? Vai jāatsakās no visiem kārumiem?

4 veselīga uztura pamatprincipi, kas jāievēro cilvēkiem ar cukura diabētu
Veselīgs, uzturvielām bagāts uzturs var palīdzēt sadzīvot ar cukura diabēta saslimšanu un nepieļaut slimības komplikāciju attīstību vai pat palīdzēt no cukura diabēta izvairīties vispār. Cukura diabēts var skart ikvienu cilvēku un ģimeni, tādēļ ikdienā ir svarīgi ievērot veselīga uztura pamatprincipus, kas noderēs ne tikai diabēta pacientiem, bet ikvienam, kam rūp sava veselība.