4 svarīgas lietas, kas jāzina par veikalos nopērkamo pārtiku
Nav noslēpums, ka pārmērīga cukura un tauku patērēšana apdraud jebkura cilvēka veselību. Kaut gan mūsdienās ļaudis kļūst izglītotāki un arvien vairāk pievērš uzmanību tam, ko ēd, Pasaules veselības organizācijas dati liecina, ka nelipīgas slimības joprojām ir galvenais nāves cēlonis pasaulē. [1]
Kas ir kompulsīvā pārēšanās, un kā to uzveikt?
Kompulsīvā pārēšanās ir termins, ko lieto, lai aprakstītu ārpus kontroles esošus ēšanas paradumus. Kompulsīva pārēšanās ietver gan ēšanu naktī, gan ēšanu pēc sāta sajūtas iestāšanās, tāpat arī impulsīvo ēšanu un citus kompulsīvus ieradumus saistībā ar ēdienu, piemēram, ēdiena slēpšanu vai pat atkritumos izmesta ēdiena ēšanu.
Veselīgs mazuļa uzturs šodien – stipra imunitāte nākotnē: Ko ēst vasarā?
Uzturs ir viens no veselības un labsajūtas stūrakmeņiem. Laika posmā no viena līdz trīs gadu vecumam mazuļa organisms attīstās. Šajā laikā īpaši svarīgi ir nodrošināt atbilstošas uzturvielas pareizā daudzumā. Daudzi pasaulē veikti pētījumi pierāda saistību starp uzturu agrā bērnībā un imunitāti, bērnam pieaugot, tādēļ droši var apgalvot, ka tas, kā barojam savu mazuli šodien, atstās būtisku ietekmi uz viņa veselību vēlāk.
Cik glāzes ūdens dienā jāizdzer? Skaidro farmaceite
Siltajā gadalaikā vienmēr pieaug bažas par to, cik daudz ūdens veselīgam cilvēkam dienā jāizdzer. Dažādi avoti min dažādus tilpumus, bet visbiežāk parādās – astoņas glāzes dienā. Realitātē tikai retais tik daudz izdzer. Vai tas nozīmē, ka jācenšas dzert vairāk? Skaidro farmaceite.
4 gardas un minerālvielām bagātas dzērienu receptes
Vasarā, kad ķermenis pastiprināti izdala šķidrumu, nepieciešams rūpīgi sekot līdzi uzņemtā ūdens, vitamīnu un minerālvielu daudzumam. Visvairāk tos iespējams uzņemt ar pārtiku, taču, it īpaši minerāļus, bagātīgi sniedz arī minerālūdens. Minerāļi piedalās daudzos no svarīgākajiem organisma procesiem, tādēļ to līmenim ķermenī jāpievērš īpaša uzmanība.
Fāstings: Priekšrocības, trūkumi un piesardzības pasākumi
Vienkāršotiem vārdiem sakot, fāstings (fasting: no angļu valodas – gavēšana, badošanās) – līdzīgi kā citas diētas – ir apzināta daļēja vai pilnīga atturēšanās no ēšanas un dzeršanas noteiktu laika periodu. Ar cilvēkiem, kas ievēro fāstingu, veiktie pētījumi gandrīz visos aspektos ir parādījuši, ka tas ir drošs un neticami efektīvs tievēšanas līdzeklis, lai gan patiesībā nav efektīvāks par jebkuru citu diētu. Turklāt daudziem cilvēkiem šo tievēšanas rutīnu ir grūti ievērot.
Kā izvairīties no indīgām sēnēm? Skaidro farmaceits
Latvijā, kur pat rīdziniekiem nav sarežģīti tikt līdz mežam, sēņošana ir ierasta nodarbe. "Ja sēņošanas sezonā aptiekā vēršas ar jautājumu, kā palīdzēt tuviniekam, kurš jūtas slikti un ir kādas saindēšanās pazīmes, vienmēr vaicāju – vai nav ēstas sēnes. Tad farmaceita norādījums gan būs steigšus zvanīt ārstam vai neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam," saka farmaceits.
Vasara – labākais laiks uzņemt trūkstošos vitamīnus: Kuri ir paši svarīgākie?
Tas, cik liela nozīme mūsu veselībai un pašsajūtai ir uzturam, lielākai daļai cilvēku ir zināms fakts. Tajā pašā laikā "darbs dzen darbu", tādēļ bieži vien ikdienā ierasto maltīti nākas aizstāt ar ātrām uzkodām vai diezgan vienveidīgu uzturu, ar ko nodarām kaitējumu paši sev.
Aktuāli grilēšanas sezonā: Kāds ir veselīgs gaļas patēriņš?
No vienas puses, uztura speciālisti uzskata, ka veselam cilvēkam atteikties no gaļas nav pamata, no otras – ar pārmērīgu gaļas patēriņu saista paaugstinātu vēža risku. Uztura speciāliste atgādina, ko par veselīgu gaļas patēriņu jāzina grilēšanas sezonas pašā karstumā, savukārt farmaceite atgādina par piesardzības pasākumiem, lai izvairītos no pārtikas saindēšanās.
Kas vērtīgs vasaras ogās un vai iespējams tās uzņemt par daudz? Skaidro farmaceite
Svaigas un tikko no dārza ievāktas ogas ir viens no vasaras patīkamākajiem bonusiem – tās ir ne vien garšīgas, bet arī veselīgas, jo ir bagātas ar vitamīniem, minerālvielām, šķiedrvielām un bioloģiski aktīvām vielām, turklāt tajās ir maz kaloriju. Lai arī ogās ir daudz organismam nepieciešamu vielu, kas palīdz to stiprināt, tomēr ar ogu patēriņu nevajadzētu pārspīlēt.