Jauna uztura tendence – bifido jogurta un biezpiena kombinācija: Kāpēc tā ēst ir dubultvērtīgi?
Visi zina, ka skābpiena produkti ir veselīga un sabalansēta uztura sastāvdaļa. Taču, vai esam aizdomājušies, kādu labumu gūstam, ja vienā ēdienreizē apvienojam uzreiz divus liesus raudzēta piena produktus, piemēram, jogurtu ar biezpienu? Plašāk šo tēmu komentē Latvijā vadošais piena pārstrādes uzņēmums "Food Union" sadarbībā ar uztura speciālisti Zani Timpari, kura uzsver – kopā ēdot divus veselīgus produktus, arī ieguvums veselībai var sanākt dubultā, kas ir jo īpaši svarīgi attālinātā darba, mācību un dzīves laikā.
Eksperte norāda, ka Pasaules Veselības Organizācija (PVO) ir nobažījusies par cilvēku liekā svara un aptaukošanās straujo pieaugumu visā pasaulē, īpaši bērnu un jauniešu vidū. Tāpēc gan PVO, gan Eiropas Savienības institūcijas arvien vairāk rosina pārtikas ražotājus veikt produktu uzlabošanu, patērētājiem piedāvājot tādus, kuros, piemēram, ir mazāk piesātināto tauku un pievienotā cukura. Kā vienu no šobrīd aktuālajiem produktu piemēriem uztura speciāliste min bifido jogurtu ar vājpiena biezpienu, kurā apvienotas labākās veselīgo skābpiena produktu īpašības. Kādas tad tās ir?
Daudz olbaltumvielu
Autors: raudzeti_piena_produkti
Olbaltumvielas dēvē par organisma būvmateriālu, kas nodrošina dzīvībai svarīgas funkcijas – arī imunitātes normālu funkcionēšanu un muskuļu spēku, tās ietilpst hormonu, fermentu sastāvā. Ne velti mēdz teikt: mēs esam olbaltumvielas! Turklāt piena olbaltumvielas ir bioloģiski augstvērtīgas. Tāpēc vienā ēdienreizē, kombinējot bifido jogurtu un vājpiena biezpienu, varam palīdzēt savam organismam iegūt tam nepieciešamās vielas. Piemēram, ja brokastu maltītē būs 150 grami šāda produkta, uzņemsim 8,5 gramus vērtīgo olbaltumvielu (dienā katram cilvēkam ir nepieciešams apmēram viens grams olbaltumvielu uz vienu sava svara kilogramu).
Turklāt, atšķirībā no taukiem, olbaltumvielu rezerves organisms neveido, tāpēc tās visu laiku jāuzņem ar uzturu. Citādi organisms olbaltumvielas sāks taupīt uz muskuļu masas rēķina, kā rezultātā tā samazināsies, lai nodrošinātu dzīvībai svarīgas funkcijas. Tas ir būtiski arī tievējot – svars nedrīkst zust uz muskuļu masas rēķina, tam jānotiek uz tauku rēķina! Protams, ar olbaltumvielām nevajag arī pārspīlēt, bet ēst tās gluži vienkārši pietiekamā daudzumā, ar labiem, kvalitatīviem produktiem.
Labās bifidobaktērijas
Autors: bifido_jogurts_un_biezpiens
Izvēloties savā uzturā iekļaut bifidojogurta un biezpiena kombināciju, tas automātiski nozīmē arī to, ka ar ēdienu organismā nonāk arī tam labvēlīgās bifidobaktērijas BB-12. Tās spēj pārvarēt kuņģa skābo vidi un dažādot zarnu trakta baktēriju kopumu – to saista ar labākām organisma aizsargspējām. Bifidoproduktus iesaka arī, rūpējoties par mentālo veselību un raitāku vielmaiņu. Jogurta-biezpienam var pievienot arī dažādas sēklas, pilngraudu pārslas, padarot uzkodu vēl bagātāku.
Mazāk cukura, kaloriju un tauku
Autors: veseligas_brokastis
Vai zināji, ka dienā ieteicamas divas trīs porcijas piena produktu ar samazinātu tauku saturu? Tāpēc eksperte iesaka, ka viena no šīm porcijām varētu būt kombinācija no vājpiena biezpiena un dabīgā jogurta. Vienlaikus tas arī būs kā vērtīgs našķis, uzkoda. Un, ja veikalu plauktos šī produkta sastāvā ir nedaudz ievārījuma, uztura speciāliste aicina nesatraukties – ja tas ir ar samazinātu cukura daudzumu, piemēram, 8,2 – 8,4 grami, ieskaitot laktozi jeb dabīgo piena cukuru, produkts joprojām būs uzskatāms par vērtīgāku našķi, salīdzinot ar daudziem citiem saldumiem, tajā skaitā saldinātajiem jogurtiem.
Tāpat bifido jogurta un vājpiena biezpiena kombinācijas lietošanas uzturā nozīmē arī uzņemt mazāk taukus, un jo īpaši maz – piesātināto jeb to tauku, ko uzturā vēlams lietot nedaudz. Tādējādi šādā produktā nav arī daudz kaloriju – vienā 150 gramu brokastu porcijā tikai 117 kalorijas. Apmēram tikpat, cik vienā palielā banānā (125 gramos, bez mizas).
Zinātnieki vispār bilst, ka nākotne pieder garšīgiem un vienlaikus veselīgiem produktiem ar augstu uzturvērtību, un rosina pārtikas ražotājus visā pasaulē tādus radīt un piedāvāt patērētājiem.