medicine.lv skaitļos

Lietotāji online252
Aktīvie uzņēmumi12797
Nozares raksti1633
Ekspertu atbildes21477
Raksti : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

7 veselīga uztura principi

7 veselīga uztura principi

Veselīga ēšana saistīta ne tikai ar veselīgas pārtikas izvēli, bet arī ar dažiem citiem, būtiskiem aspektiem, piemēram, uzņemtā ēdiena daudzumu, tā košļāšanu un ēšanas secības ievērošanu.
Veselīga uztura ieteikumi dažādām sabiedrības grupām

Veselīga uztura ieteikumi dažādām sabiedrības grupām

Cilvēka lielākā vērtība ir veselība, kuras pamatā ir vairāki faktori, tai skaitā mērena fiziskā slodze, pareizs uzturs, atturēšanās no smēķēšanas un pārmērīgas alkohola lietošanas.
Bagātīgi klāti svētku galdi - kā nenodarīt pāri savam gremošanas traktam?

Bagātīgi klāti svētku galdi - kā nenodarīt pāri savam gremošanas traktam?

Lieliem soļiem tuvojas Ziemassvētki un Jaunais gads. Kā tradicionāli ierasts, pirmssvētku un svētku pasākumi nav iedomājami bez gardumiem un bagātīga mielasta. Katru gadu daudzi cilvēki sev nosolās, ka šogad kārumus svētkos baudīs apdomīgi, lai izpaliktu akmens sajūta vēderā, tomēr atkal un atkal dotos solījumus sanāk pārkāpt.
Mazināt svaru ar tēju

Mazināt svaru ar tēju

Jebkuras diētas un veselīga uztura nosacījums ir tāds, ka jālieto daudz šķidruma. Dienā jāizdzer divi līdz trīs litri ūdens, bet tā vietā var arī tēju. "Tēja bez cukura jau tas pats ūdens vien ir, jo arī tā nesatur kalorijas, taču satur garšas ekstraktus, līdz ar to tas ir ūdens ar patīkamu garšu," laikrakstam "Neatkarīgā Rīta Avīze Latvijai" stāsta dietoloģe Lolita Neimane.
Pietiekams ūdens daudzums ir viens no cilvēka dzīvības un labas veselības priekšnosacījumiem

Pietiekams ūdens daudzums ir viens no cilvēka dzīvības un labas veselības priekšnosacījumiem

Jau skolā tiek mācīts, ka ūdens sastāv no diviem ķīmiskajiem elementiem - ūdeņraža un skābekļa. Pietiekams ūdens daudzums ir viens no cilvēka dzīvības un labas veselības priekšnosacījumiem, jo ūdens, gluži tāpat kā gaiss, nepieciešams dzīvības procesu uzturēšanai, kā ari personīgās un mājokļa higiēnas nodrošināšanai.
Pieci izplatīti aplami pieņēmumi par veselīgu uzturu

Pieci izplatīti aplami pieņēmumi par veselīgu uzturu

Veselīgs dzīvesveids mūsdienās kļūst aizvien populārāks, un cilvēki rūpīgi izvērtē ēdienus, kurus iekļauj savā ēdienkartē. Taču ne viss, ko uzskatām par neveselīgu, patiesībā tāds ir. "The Coca-Cola Company" Veselības programmu direktors Dr. Maxime E. Buyckx atspēko 5 izplatītus pieņēmumus par veselīgu uzturu.
Padomi, kā izvairīties no nepilnvērtīga uztura izraisītām slimībām

Padomi, kā izvairīties no nepilnvērtīga uztura izraisītām slimībām

Ņemot vērā cilvēku straujo un aizņemto dzīvesveidu, bieži vien tiek aizmirsts par veselīgu uzturu un vielām, kuras organismam ir nepieciešams uzņemt. SIA G.Miežis Ārsts sadarbībā ar ģimenes ārsti un pediatri Gerdu Lielausi sniedz dažus vienkāršus padomus, kādus produktus ikdienā vēlams iekļaut ēdienkartē, lai izvairītos no dzelzs deficīta anēmijas, folskābes anēmijas un citām nepilnvērtīga uztura izraisītām veselības problēmām.

Uztura bagātinātāji nav veselības garants

No uztura bagātinātāju izplatītājiem pat ir dzirdēta frāze, ka nākotnē veseli būs tikai tie, kuri varēs atļauties lietot šos produktus. Vai tiešām var uzskatīt, ka cilvēks var saglabāt nevainojamu veselību daudzu gadu garumā, ja cītīgi lieto vitamīnus, uztura bagātinātājus?

Dietologi iesaka uzturā vairāk lietot kliju izstrādājumus

Kā norāda ārsti un dietologi, veselības profilaksei un imunitātes stiprināšanai šajos mainīgajos laika apstākļos uzturā ieteicams lietot kliju izstrādājumus, kas satur vērtīgās olbaltumvielas, taukvielas, fosfolipīdus, šķiedrvielas, folijskābi, minerālvielas un vitamīnus, palīdzot uzlabot ne tikai veselību, bet arī izskatu.
Augļi un ogas veidos ēdienu izsmalcinātu un bagātinās to ar vērtīgām uzturvielām

Augļi un ogas veidos ēdienu izsmalcinātu un bagātinās to ar vērtīgām uzturvielām

Rudenī augļu un ogu lietošana ikdienas uzturā kļūst īpaši svarīga tieši imunitātes stiprināšanai. Intensīvās rudens ogu garšas dēļ tās ir ieteicams pievienot ēdieniem kā sastāvdaļu.