medicine.lv skaitļos

Lietotāji online204
Aktīvie uzņēmumi12810
Nozares raksti12237
Ekspertu atbildes21477
Cittautu kulinārijas ietekme uz latviešu uzturu : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

Cittautu kulinārijas ietekme uz latviešu uzturu

Publicitātes foto

Mūsdienu modernā sabiedrība ir pieradusi pie pārtikas produktu dažādības, plaši pieejamā garšvielu klāsta un cittautu nacionālajiem ēdieniem. Esam pieņēmuši gruzīnu šašlikus, japāņu suši un amerikāņu burgerus.

Cittautu virtuve atstājusi paliekošu ietekmi latviešu tradicionālajā virtuvē, un nereti tas sagādā problēmas mūsu gremošanas sistēmai. Trīs godalgoti Rīgas restorānu šefpavāri un dietoloģe Lolita Neimane, piedāvā ieskatu dažādu kultūru kulinārijā un tās ietekmē uz latviešu tradicionālo virtuvi.

Vēl pavisam nesen mēs visi bijām "vietēdāji" (no angļu valodas locavore) un ēdām tikai to, kas auga relatīvi netālu no mūsu dzīvesvietas. Tehnoloģiskais progress ir nojaucis kulinārijas barjeras un tagad ikvienam tiek dota iespēja nobaudīt pasaules valstu tradicionālos ēdienus.

"Garšvielas, kuras ir neparastas un pavisam savādākas nekā latviešu tradicionālās dilles un ķiploki – lūk, to latviešiem patīk izbaudīt - jaunu garšu pieredzi. Latvieši vairāku gadu garumā ir iecienījuši gruzīnu virtuvi un ēdieniem raksturīgo garšaugu - kinzu," komentē gruzīnu restorāna "Pirosmani’ šefpavāre Natālija Pankratova.

To pašu var teikt arī par citām aso ēdienu virtuvēm, kuras ir iekarojušas latviešu vēderus – piemēram, meksikāņu. "Tex-Mex" restorāna šefpavārs Havjērs Garsia stāsta, ka asie ēdieni ir īsts izaicinājums latviešiem. "Mūsu restorānos ēdieni tiek gatavoti daudz mazāk asi, nekā tas būtu oriģināli –tiem ir tikai viena piektā daļa asuma no tā, kādiem tiem patiesībā būtu jābūt, ja šādus ēdienus gatavotu to izcelsmes valstī," stāsta Garsija.

"Mūsu novērojami liecina, ka aso ēdienu cienītāji ir meklējami vairāk Rīgā, nekā ārpus tās. Ārpus galvaspilsētas čilli popularitāte strauji krītas un meksikāņu virtuve ir reti sastopama," atzīst Garsija. "Kopš 1998.gadā atvēru savu pirmo restorānu "La Cucaracha", latviešiem zināšanas par asajiem ēdieniem ir krietni uzlabojušās. Tagad vismaz lielākā daļa zina, kas ir halapeņjo pipari," smejoties saka Garsija.

Meksikāņu šefpavārs sarunā arī norāda, ka pavāri Latvijā mēdz eksperimentēt ar tradicionālajiem latviešu ēdieniem un pievieno tiem citu pasaules kulināriju esences. "Piemēram, Latvijā iecienītajai soļankas zupai esmu pievienojis čilli, jo, manuprāt, šai zupai ir nepieciešams papildu asumiņš. Tāpat arī borščam esmu pievienojis kajēnas piparus, lai garša būtu izteiktāka," savā pieredzē dalās Garsija.

Savukārt restorāna "Domini Canes" šefpavārs Ilmārs Briška stāsta, ka mūsdienās, vēsturisko notikumu iespaidā, latviešu nacionālajai virtuvei nav izveidojusies sava pavārgrāmata.

Pārciesto karu dēļ, Latvijas virtuve ir aizguvusi daudz dažādu ēdienu gan no Vācijas nacionālās virtuves, gan - Zviedrijas, Polijas un citu slāvu tautu virtuvēm.

"Latvieši vēsturiski ir pieraduši pie tādiem trekniem un smagiem ēdieniem kā medījumi, zivis, cūkgaļa, putnu gaļa. Šie produkti bija viegli pieejami un pagatavojami. Taču latviešu tradicionālajā virtuvē netiek izmantotas garšvielas, jo tās bija salīdzinoši grūti iegūstamas. Mainoties laikam un pieejamajiem pārtikas produktiem ir mainījies arī šis paradums," uzsver Briška.

Pēc restorāna "Domini Canes" šefpavāra domām Latvijā tikai tagad ir sākuši rosīties latviešu virtuves piekritēji, sākot veidot latviešu pavārgrāmatu. "Pateicoties Latvijas klimatam un tehnoloģiju attīstībai, mūsdienās Latvijā iespējams izaudzēt daudz produktu, kas nebija izdarāms 50 gadu atpakaļ, un tieši šīs iespējas un šo vietējo produktu pieejamā klāsta paplašināšanās būs tas, kas veidos un turpinās attīstīt latviešu virtuvi," savās pārdomās dalās Briška.

Daudzi no mums ir nogaršojuši citu tautu nacionālos ēdienus un apzinās, ko mūsu vēderi var paciest un ko nevar.

Uztura speciāliste un dietoloģe Lolita Neimane skaidro, ka nevajag stāties pretim ēdiena baudīšanai ceļojot vai izmēģinot citu tautu virtuvju dažādību.

"Šajos gadījumos es rekomendētu tā saucamo dušu no iekšpuses – organisma attīrīšanu ar glāzi minerālā ūdens. Tas palīdzēs ķermenim piegādāt gremošanas sulu daudz efektīvāk un kopumā uzlabos gremošanu un ēdiena pārstrādes procesu. Dabiski mineralizēts ūdens ar augstu mineralizācijas pakāpi var būt īpaši noderīgs tiem, kam ir pazemināts kuņģa sulas skābums," stāsta Lolita Neimane.

"Ziemeļnieku vēderiem visgrūtāk ir pieņemama Āzijas virtuve. Ir cilvēki, kas spēj uzņemt šos asos ēdienus un kuriem tie ļoti garšo, taču vairāk ir tādi, kuri nespēj tos sagremot, lai arī cik ļoti tie garšotu. Mūsu ziemeļnieku organismi nav pieraduši pie tik asiem ēdieniem, un to diemžēl esmu izjutis arī uz savas ādas," ar pieredzi dalās šefpavārs Ilmārs Briška.

Neskatoties uz mūsu ēšanas paradumiem un iecienītākajiem pasaules kulinārijas ēdieniem – vai tas būtu ass vai maigs, pavāri un uztura speciālisti uzsver, ka gan ēdienus un dzērienus, pie kuriem mūsu vēderi nav pieraduši, vislabāk vienmēr būs baudīt ar mēru.

Banner 280x280

Dalies ar šo rakstu

Nedēļas tēma

Ādas kopšana rudenī – mitrināšana un aizsargāšana

Ādas kopšana rudenī – mitrināšana un aizsargāšana

Tāpat kā rudenī mēs nomainām savu garderobi, pret sezonai atbilstošiem apģērbiem, tāpat arī sejas ādas kopšanas rutīnā ir nepieciešams ieviest izmaiņas, lai pasargātu mūsu sejas ādu no ārējās vides kaitīgās ietekmes.

Aktuālie piedāvājumi

Fizikālās medicīnas procedūras – palīgs veselības uzlabošanai

Fizikālās medicīnas procedūras – palīgs veselības uzlabošanai

Fizikālās medicīnas procedūras – efektīvs rehabilitācijas elements, kas, izmantojot dabas resursus un mūsdienīgas tehnoloģijas, palīdz paātrināt atveseļošanos un stiprināt veselību. Noskaidrosim vairāk par fizikālās medicīnas procedūrām, kuras piedāvā Rīgas veselības centra filiālēs!

B grupas vitamīni enerģijai un fokusam: kā atgūt mundrumu un mazināt stresu

B grupas vitamīni enerģijai un fokusam: kā atgūt mundrumu un mazināt stresu

Nogurums ir kļuvis par ikdienas fonu, kafija – par glābiņu, bet vakarā gribas tikai klusumu. Pazīstami? Mūsdienu dzīves temps atņem vairāk, nekā dod. Mēs steidzamies, uztraucamies, atliekam atpūtu uz vēlāku laiku – un kādā brīdī organisms vairs nespēj tikt līdzi. Varbūt nogurums norāda uz B grupas vitamīnu nepietiekamību?

Profesionāla sejas ādas kopšana ar Noon Aesthetics: kas tas ir un kāpēc izvēlēties? 

Profesionāla sejas ādas kopšana ar Noon Aesthetics: kas tas ir un kāpēc izvēlēties? 

Premium klases dermatoloģiskās kosmētikas zīmols Noon Aesthetics piedāvā inovatīvus un zinātniski pierādītus ādas kopšanas risinājumus, kas īpaši izstrādāti profesionālai lietošanai. Zīmols palīdz risināt  dažādas sejas ādas problēmas, piedāvājot kosmētiku pret pigmentāciju, akni, novecošanās pazīmēm un ādas dehidratāciju.  

Video

Raidieraksts ''Inovācijas veselībā'': veselības tehnoloģijas un to pieejamība

Raidieraksts ''Inovācijas veselībā'': veselības tehnoloģijas un to pieejamība

Kā notiek veselības tehnoloģiju izvērtēšana? Kādas Eiropas labās prakses veselības jomā būtu vērtīgi ieviest Latvijā? Un vai Latvija aktīvi pārņem dažādas inovācijas, tai skaitā veselības tehnoloģiju jomā? Uz šiem un citiem jautājumiem raidieraksta "Inovācijas veselībā" sērijā atbildēja Zāļu valsts aģentūras direktorei Indra Dreika.

Produktu testi

Testa rezultāti: Hydro Boost – atgūsti sejas ādas starojumu

Testa rezultāti: Hydro Boost – atgūsti sejas ādas starojumu

Oktobrī Medicine.lv sadarbībā ar Coral Club piedāvāja izmēģināt Hydro Boost – biocelulozes sejas masku no līnijas Ocean Glow ar Lipomask™ tehnoloģiju, kas dziļi mitrina ādu, palīdz mazināt sausumu un lobīšanos, kā arī palēnina pirmās novecošanās pazīmes.

B-Prime Direct – enerģija un fokuss ērtā formātā

B-Prime Direct – enerģija un fokuss ērtā formātā

Medicine.lv redakcija sadarbībā ar veselības produktu un wellness zīmolu Coral Club piedāvā testēt B-Prime Direct - B grupas vitamīnu kompleksu, kas ir mūsdienīgs risinājums tiem, kuri dzīvo straujā tempā. 

Šī nilotika ķermeņa un sejas krēms sausai ādai

Šī nilotika ķermeņa un sejas krēms sausai ādai

Novembrī Medicine.lv sadarbībā ar SIA "Eirobaltik" zīmolu "MARUSHA Nord Ecosmetic" piedāvā testēt mitrinošu un barojošu šī nilotika sviesta krēmu sausai ādai – krēmu sejai, rokām, pēdām, visam ķermenim, saulē apdegušai ādai.

Testa rezultāti: Coral Taurine – nervu sistēmas veselībai

Testa rezultāti: Coral Taurine – nervu sistēmas veselībai

Septembrī Medicine.lv sadarbībā ar starptautisko zīmolu Coral Club piedāvāja izmēģināt Coral Taurine – uztura bagātinātāju, kam pamatā ir taurīns. Tas palīdz uzturēt nervu sistēmas veselību, enerģijas apmaiņu un sirds darbību pastāvīga stresa un pārslodzes apstākļos. 

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Dr. Tereško tējas un Cēsu pilsētas ZS "DOKTUS": Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Dr. Tereško tējas un Cēsu pilsētas ZS

Augu spēks tavai veselībai un skaistumam! Fitoterapija ārstē cilvēku ar auga "miesu un asinīm". Lai Dieva dārza ārstniecības augi dod spēku un veselību visiem cilvēkiem pasaulē!

Aerify – limfodrenāžas zābaki un bikses: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Aerify – limfodrenāžas zābaki un bikses: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Aerify ir kompānija, kas izstrādā un ražo limfordrenāžas un masāžas ierīces no 2018. gada. Limfodrenāžas zābaki un bikses ir masāžas veids ar mainīgu gaisa spiedienu, kā rezultatā uzlabojas asinsrite un limfas plūsma.