medicine.lv skaitļos

Lietotāji online169
Aktīvie uzņēmumi12829
Nozares raksti12152
Ekspertu atbildes21477
Cittautu kulinārijas ietekme uz latviešu uzturu : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

Cittautu kulinārijas ietekme uz latviešu uzturu

Publicitātes foto

Mūsdienu modernā sabiedrība ir pieradusi pie pārtikas produktu dažādības, plaši pieejamā garšvielu klāsta un cittautu nacionālajiem ēdieniem. Esam pieņēmuši gruzīnu šašlikus, japāņu suši un amerikāņu burgerus.

Cittautu virtuve atstājusi paliekošu ietekmi latviešu tradicionālajā virtuvē, un nereti tas sagādā problēmas mūsu gremošanas sistēmai. Trīs godalgoti Rīgas restorānu šefpavāri un dietoloģe Lolita Neimane, piedāvā ieskatu dažādu kultūru kulinārijā un tās ietekmē uz latviešu tradicionālo virtuvi.

Vēl pavisam nesen mēs visi bijām "vietēdāji" (no angļu valodas locavore) un ēdām tikai to, kas auga relatīvi netālu no mūsu dzīvesvietas. Tehnoloģiskais progress ir nojaucis kulinārijas barjeras un tagad ikvienam tiek dota iespēja nobaudīt pasaules valstu tradicionālos ēdienus.

"Garšvielas, kuras ir neparastas un pavisam savādākas nekā latviešu tradicionālās dilles un ķiploki – lūk, to latviešiem patīk izbaudīt - jaunu garšu pieredzi. Latvieši vairāku gadu garumā ir iecienījuši gruzīnu virtuvi un ēdieniem raksturīgo garšaugu - kinzu," komentē gruzīnu restorāna "Pirosmani’ šefpavāre Natālija Pankratova.

To pašu var teikt arī par citām aso ēdienu virtuvēm, kuras ir iekarojušas latviešu vēderus – piemēram, meksikāņu. "Tex-Mex" restorāna šefpavārs Havjērs Garsia stāsta, ka asie ēdieni ir īsts izaicinājums latviešiem. "Mūsu restorānos ēdieni tiek gatavoti daudz mazāk asi, nekā tas būtu oriģināli –tiem ir tikai viena piektā daļa asuma no tā, kādiem tiem patiesībā būtu jābūt, ja šādus ēdienus gatavotu to izcelsmes valstī," stāsta Garsija.

"Mūsu novērojami liecina, ka aso ēdienu cienītāji ir meklējami vairāk Rīgā, nekā ārpus tās. Ārpus galvaspilsētas čilli popularitāte strauji krītas un meksikāņu virtuve ir reti sastopama," atzīst Garsija. "Kopš 1998.gadā atvēru savu pirmo restorānu "La Cucaracha", latviešiem zināšanas par asajiem ēdieniem ir krietni uzlabojušās. Tagad vismaz lielākā daļa zina, kas ir halapeņjo pipari," smejoties saka Garsija.

Meksikāņu šefpavārs sarunā arī norāda, ka pavāri Latvijā mēdz eksperimentēt ar tradicionālajiem latviešu ēdieniem un pievieno tiem citu pasaules kulināriju esences. "Piemēram, Latvijā iecienītajai soļankas zupai esmu pievienojis čilli, jo, manuprāt, šai zupai ir nepieciešams papildu asumiņš. Tāpat arī borščam esmu pievienojis kajēnas piparus, lai garša būtu izteiktāka," savā pieredzē dalās Garsija.

Savukārt restorāna "Domini Canes" šefpavārs Ilmārs Briška stāsta, ka mūsdienās, vēsturisko notikumu iespaidā, latviešu nacionālajai virtuvei nav izveidojusies sava pavārgrāmata.

Pārciesto karu dēļ, Latvijas virtuve ir aizguvusi daudz dažādu ēdienu gan no Vācijas nacionālās virtuves, gan - Zviedrijas, Polijas un citu slāvu tautu virtuvēm.

"Latvieši vēsturiski ir pieraduši pie tādiem trekniem un smagiem ēdieniem kā medījumi, zivis, cūkgaļa, putnu gaļa. Šie produkti bija viegli pieejami un pagatavojami. Taču latviešu tradicionālajā virtuvē netiek izmantotas garšvielas, jo tās bija salīdzinoši grūti iegūstamas. Mainoties laikam un pieejamajiem pārtikas produktiem ir mainījies arī šis paradums," uzsver Briška.

Pēc restorāna "Domini Canes" šefpavāra domām Latvijā tikai tagad ir sākuši rosīties latviešu virtuves piekritēji, sākot veidot latviešu pavārgrāmatu. "Pateicoties Latvijas klimatam un tehnoloģiju attīstībai, mūsdienās Latvijā iespējams izaudzēt daudz produktu, kas nebija izdarāms 50 gadu atpakaļ, un tieši šīs iespējas un šo vietējo produktu pieejamā klāsta paplašināšanās būs tas, kas veidos un turpinās attīstīt latviešu virtuvi," savās pārdomās dalās Briška.

Daudzi no mums ir nogaršojuši citu tautu nacionālos ēdienus un apzinās, ko mūsu vēderi var paciest un ko nevar.

Uztura speciāliste un dietoloģe Lolita Neimane skaidro, ka nevajag stāties pretim ēdiena baudīšanai ceļojot vai izmēģinot citu tautu virtuvju dažādību.

"Šajos gadījumos es rekomendētu tā saucamo dušu no iekšpuses – organisma attīrīšanu ar glāzi minerālā ūdens. Tas palīdzēs ķermenim piegādāt gremošanas sulu daudz efektīvāk un kopumā uzlabos gremošanu un ēdiena pārstrādes procesu. Dabiski mineralizēts ūdens ar augstu mineralizācijas pakāpi var būt īpaši noderīgs tiem, kam ir pazemināts kuņģa sulas skābums," stāsta Lolita Neimane.

"Ziemeļnieku vēderiem visgrūtāk ir pieņemama Āzijas virtuve. Ir cilvēki, kas spēj uzņemt šos asos ēdienus un kuriem tie ļoti garšo, taču vairāk ir tādi, kuri nespēj tos sagremot, lai arī cik ļoti tie garšotu. Mūsu ziemeļnieku organismi nav pieraduši pie tik asiem ēdieniem, un to diemžēl esmu izjutis arī uz savas ādas," ar pieredzi dalās šefpavārs Ilmārs Briška.

Neskatoties uz mūsu ēšanas paradumiem un iecienītākajiem pasaules kulinārijas ēdieniem – vai tas būtu ass vai maigs, pavāri un uztura speciālisti uzsver, ka gan ēdienus un dzērienus, pie kuriem mūsu vēderi nav pieraduši, vislabāk vienmēr būs baudīt ar mēru.

Banner 280x280

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "heise marketing" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "heise marketing" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

Kāpēc miegs ir tik svarīgs skolēniem?

Kāpēc miegs ir tik svarīgs skolēniem?

Sākoties jaunajam mācību gadam, daudzas ģimenes saskaras ar jautājumu – kā palīdzēt bērnam no rīta savlaicīgi pamosties un nodrošināt kvalitatīvu miegu? Miegs bērniem un pusaudžiem ir īpaši nozīmīgs, jo tas ne tikai atjauno spēkus, bet arī stiprina imunitāti, uzlabo koncentrēšanās spējas un noskaņojumu.

Aktuālie piedāvājumi

21. gadsimta tendence: hronisks nogurums un nervu sistēmas pārslodze – ko ar to darīt? 

21. gadsimta tendence: hronisks nogurums un nervu sistēmas pārslodze – ko ar to darīt? 

Ja vēlaties to stiprināt, paaugstināt izturību pret stresu un atgūt iekšējās stabilitātes sajūtu, sāciet ar vienkāršiem, bet efektīviem soļiem. Šajā rakstā pastāstīsim, kādi ieradumi, uzturvielas un pieejas palīdz tikt galā ar spriedzi un atjaunot spēkus. 

Pētījumi apstiprina: ilgstoši ignorēts pat neliels dzirdes zudums palielina demences risku

Pētījumi apstiprina: ilgstoši ignorēts pat neliels dzirdes zudums palielina demences risku

Mūsdienās dzirdes problēmas skar arvien plašāku sabiedrības daļu – ne tikai seniorus, bet arī pusmūža cilvēkus un pat jauniešus. Vision Express dzirdes centri piedāvā Labas dzirdes abonementu – moderna pieeja, kas ļauj saņemt kvalitatīvus dzirdes aparātus un pilnu atbalsta pakalpojumu klāstu par pieejamu ikmēneša maksu.

Produkti un ieradumi, kas palīdz aknām tikt galā ar ikdienas slodzi 

Produkti un ieradumi, kas palīdz aknām tikt galā ar ikdienas slodzi 

Mūsu organisms katru dienu saskaras ar slēptu, taču ievērojamu slodzi. Taukvielām bagāta un pārstrādāta pārtika, medikamenti, slikta ekoloģija, hronisks stress, mazkustīgs dzīvesveids – tas viss iziet cauri mūsu ķermeņa galvenajam filtram: aknām. Tās nepārtraukti neitralizē toksīnus, sašķeļ taukus un regulē vielmaiņu. 

Video

Raidieraksts ''Inovācijas veselībā'': veselības tehnoloģijas un to pieejamība

Raidieraksts ''Inovācijas veselībā'': veselības tehnoloģijas un to pieejamība

Kā notiek veselības tehnoloģiju izvērtēšana? Kādas Eiropas labās prakses veselības jomā būtu vērtīgi ieviest Latvijā? Un vai Latvija aktīvi pārņem dažādas inovācijas, tai skaitā veselības tehnoloģiju jomā? Uz šiem un citiem jautājumiem raidieraksta "Inovācijas veselībā" sērijā atbildēja Zāļu valsts aģentūras direktorei Indra Dreika.

Produktu testi

Testa rezultāti: SOMNIFORCE triple action – pamosties izgulējies!

Testa rezultāti: SOMNIFORCE triple action – pamosties izgulējies!

Augustā Medicine.lv sadarbībā ar Latvijas uzņēmumu SIA Forcemed piedāvāja testēt jaunu zīmolu un produktu – SOMNIFORCE triple action, kura aktīvās sastāvdaļas atbalsta centrālo nervu sistēmu un palīdz samazināt iemigšanai nepieciešamo laiku. 

Testa rezultāti: Jaunais LIVEO complex – papildu šķiedrvielas ātrākai iedarbībai

Testa rezultāti: Jaunais LIVEO complex – papildu šķiedrvielas ātrākai iedarbībai

Augustā Medicine.lv sadarbībā ar Latvijas farmācijas uzņēmumu SIA “SAGITUS” piedāvāja testam pavisam jaunu produktu vēdera labsajūtai – LIVEO complex. 

Tonējošā un dabiska iedeguma eļļa sejai un ķermenim

Tonējošā un dabiska iedeguma eļļa sejai un ķermenim

Septembrī Medicine.lv sadarbībā ar SIA "Eirobaltik" zīmolu "MARUSHA Nord Ecosmetic" piedāvā testēt tonējošu un dabiska iedeguma eļļu sejai un ķermenim ar burkānu un smiltsērkšķu eļļām.

Testa rezultāti: SILMACHY sejas attīrītāji – efektīva un videi draudzīga ādas kopšana jutīgai un taukainai ādai

Testa rezultāti: SILMACHY sejas attīrītāji – efektīva un videi draudzīga ādas kopšana jutīgai un taukainai ādai

Jūlijā Medicine.lv sadarbībā ar SIA “Silmachy remedies” piedāvāja testēt cietos sejas attīrītājus – rozā mālu sejas attīrītāju normālai un jutīgai ādai un attīrītāju ar tējas koka eļļu kombinētai un taukainai ādai.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Inta Dinsberga un Dr. Dina Aldiņa: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Inta Dinsberga un Dr. Dina Aldiņa: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Slodzes jeb stresa urīna nesaturēšana un maksts atslābums – kāpēc veidojas šīs problēmas, un kā tās atrisināt? Dinsbergas klīnikas vadītāja Dr. Inta Dinsberga un Dr. Dina Aldiņa atbild uz šiem jautājumiem.

Siguldas Stereotaktiskās radioķirurģijas centrs: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Siguldas Stereotaktiskās radioķirurģijas centrs: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Desmit gadu laikā Siguldas Stereotaktiskās radioķirurģijas centrs kļuvis par vietu, kur modernākās tehnoloģijas satiekas ar cilvēcīgu rūpi par pacientu. Šeit pieejama CyberKnife® M6 sistēma – mūsdienu tehnoloģiju robots audzēju ārstēšanai.