Ārsts: Gremošanas trakta saslimšanas – iemesli jāmeklē gan vēderā, gan “galvā”
Vemšana, slikta dūša, smaguma sajūta vēdera augšdaļā, atraugas, ātra pilnuma sajūta un barības vada dedzināšana var liecināt par dažādām gremošanas trakta saslimšanām, un viena no populārākajām mūsdienu saslimšanām ir dispepsija. Šo slimību noteikti var definēt kā vienu no modernā dzīvesveida negatīvajām blaknēm, kuras iemesli ne vienmēr ir meklējami tikai vēderā, bet arī “galvā”.
Kā organismam var palīdzēt probiotikas? Skaidro farmaceits
Vīrusu un slimošanas periods var atstāt dažādas nepatīkamas sekas, kas var būt saistītas ar izmaiņām zarnu mikroflorā. Tādēļ ir būtiski rūpēties par to, lai organisms spētu atjaunot veselīgu līdzsvaru. Te talkā nāks probiotikas. Kā tās darbojas un kā tās pareizi lietot, stāsta farmaceits.
10 padomi, lai ikdienas gaitām netraucē uzpūties vēders: Iesaka farmaceite
Uzpūties vēders rada spiedošu pilnuma sajūtu un diskomfortu, ko var veicināt arī ikdienas stress, smēķēšana un hormonālās izmaiņas. Simptomi var būt pārmērīga gāzu veidošanās, vēdergraizes, burkšķēšana. Šāds stāvoklis var ilgt no 24 stundām līdz pat dažām dienām atkarībā no iemesla, ko būtu svarīgi noskaidrot. Kā tikt galā ar šīm traucējošajām sajūtām?
Kā izvairīties no pārtikas saindēšanās svētkos? Skaidro farmaceite
Svētku laiks rit pilnā sparā, un neatņemama tā sastāvdaļa ir bagātīgi klāti galdi – roka tā vien stiepjas pēc papildporcijas, un pagatavotais cienasts nereti tiek baudīts pat vairākas dienas pēc kārtas. Tomēr, lai svinības noritētu bez raizēm, pret ēdienu nedrīkst izturēties vieglprātīgi – ar vienlīdz lielu rūpību jāpievēršas ne vien ēdienu pagatavošanai, bet arī pareizai to uzglabāšanai.
Padomi svētku laikam: Kā izvairīties no vēdergraizēm?
Ziemassvētki un Jaunais gads bieži vien mums saistās ar daudzveidīgu svētku galdu – kā nekā, svētkos galdā esot jāceļ deviņi ēdieni! Šajā svētku laikā arī biežāk nekā ikdienā dodamies ciemos un uzņemam viesus, veidojot galdu ar dažādiem gardumiem. Kā pavadīt svētkus veselīgāk un bez pārmērībām un kā izvairīties no vēdergraizēm?
Gastrīts: Kādi ir tā galvenie iemesli un kā to ārstēt? Stāsta speciālisti
Gastrīts, kas var izpausties dažādas formās, ir izplatīts visa pasaulē, arī Latvijā. Par tā iemesliem pastāv iesakņojušies mīti, turklāt to ne vienmēr var viegli atšķirt no citām vēdergraizēm. Par to, kā diagnosticē gastrītu, kādi ir tā galvenie iemesli un ārstniecības iespējas, stāsta ārste-rezidente gastroenteroloģijā un klīniskā farmaceite.
Kad tualetes apmeklējums sagādā mokas: Kā cīnīties pret aizcietējumu?
Apgrūtināta vēdera izeja jeb aizcietējums – delikāta problēma, par ko ierasts skaļi nerunāt, par spīti tam, ka dzīves laikā tas skāris teju katru no mums. Kāda ir aizcietējumu profilakse un kā iespējams mazināt to simptomus, stāsta Apotheka sertificētā farmaceite Alīna Fleišmane.
Atšifrē un izārstē atviļņa slimību! Reklāmraksts
Kņudināšana kaklā, kakla sāpes, ilgstošs krekšķis… Tās ir pazīmes, kas var liecināt par ekstraezofagālā refluksa slimību jeb laringofaringeālā atviļņa slimību. Tā pēdējos gados skar arvien vairāk cilvēku un rada neērtības ikdienā. Par slimības pazīmēm un ārstēšanu stāsta LOR klīnikas otolaringologi Ilze Sokolova un Kristaps Dambergs.
GASTRO CENTRS izstrādājis unikālu personalizētu sagatavošanās plānu kolonoskopijas procedūrai Reklāmraksts
GASTRO CENTRS ir pirmais medicīnas centrs Latvijā, kas saviem pacientiem piedāvā iespēju saņemt personalizētu digitālu plānu, lai sagatavotos kolonoskopijas procedūrai. Plāns ir publicēts GASTRO CENTRA mājaslapā, un tas nodrošina precīzāku zarnu sagatavošanu kolonoskopijas izmeklējumam, lai iegūtu kvalitatīvu izmeklējuma rezultātu, ietverot sevī gan diagnostiku, gan terapiju.
Kā vasarā izvairīties no saindēšanās un gremošanas trakta problēmām? Stāsta speciālisti
Dodamies ceļojumos, pārgājienos, izbraucam piknikā – un, protams, neiztiekam bez līdzi paņemtas vai uz vietas pagatavotas maltītes. Siltā laikā produkti diemžēl ātri vien bojājas un, tādus ēdot, var saindēties… Savukārt pārtikas tirdziņā ir kārdinājums svaigos augļus un dārzeņus turpat pie letes nogaršot vai tūdaļ pēc iegādāšanās arī apēst.