Ko iesākt, ja ir bieža nepieciešamība urinēt?
Sveiki!

Vīram ir problēma - ļoti bieži ir urinēšanas nepieciešamība un ciesties vairs nevar. Vīram ir 33 gadi. Vai varat ieteikt kaut ko? Varbūt viņš ir apsaldējies, kaut gan šī problēma ir jau vairāk nekā mēnesi.
Atbild:
medicine.lv, "www.medicine.lv"
Labdien!

Jūsu aprakstītā problēma var liecināt par dažādām saslimšanām. Lai noteiktu precīzu diagnozi, ir jāveic dažādi izmeklējumi, tāpēc jāvēršas pie ārsta urologa.

Uroloģija / nefroloģija

Kāds var būt iemesls ilgstošām sāpēm vēderā labajā pusē, lejasdaļā?
Labdien!

Man ir 25 gadi.

3 mēnešus ir sāpes vēdera lejasdaļā, labajā pusē. Sākumā tās bija periodiskas, pēdējo pusotru mēnesi sāp katru dienu. Dažreiz sāpes ir durošas, dažreiz velkošas, reizēm izstarojas uz kāju, cirksni.

Asins analīzēs, ko nodevu pirms nedēļas, CRO ir 8.67, norma - līdz 5, kā arī ir palielināts beta -1 globulīns asinīs. Urīna analīze normā.

Tāpat veikta arī ginekoloģiskā, vēdera dobuma ultrasonogrāfija - norma. Biju pie gastroenterologa-ķirurga, gastroenterologs izrakstija "Spasmomen", bet īpaši nepalīdz. Pastāvīgi ir neliela temperatūra līdz 37.3, pašķidra vēdera izeja, ko gastroenterologs sliecas norakstīt uz kairinātu zarnu sindromu.

Sakiet, lūdzu, kas varētu būt iemesls šajai problēmai? Nezinu, kur tālāk vērsties.
Atbild:
Inese Melne, "Rodain", SIA
Labdien.

Varam piedāvāt veikt vispārēju organisma izmeklēšanu - diagnostiku šūnu līmenī mūsu medicīnas centrā. Diagnostikas laikā tiek izmeklēts katrы orgāns un sistēma, kā arī noskaidroti iekaisuma procesi un patogēnā mikroflora (sēnes, parazīti, baktērijas, vīrusi) organismā. Sīkāku informāciju var uzzināt zvanot pa tālruni : 27088877 vai www.vs888.lv.

Gastroenteroloģija / gremošanas sistēma

Vai drīkst lietot Aflubin pilienus kopā ar Paracetamolu?
Labdien!

Vai drīkst lietot aflubin pilienus kopā ar paracetamolu? Zāles lietoju, jo ir vīrusa saslimšana, temp. 38,5.
Atbild:
MFD "Iļģuciems", MFD Veselības centrs "Iļģuciems"
Labdien, cien. Zane!

Aflubin pilieni ir homeopātisks preparāts. Kopā ar paracetamolu drīkst lietot visus homeopātiskos līdzekļus.

Slimojot ar vīrusa infekciju, kad ir temperatūra virs 37.50, tiek izstrādātas antivielas, arī interferons, kas pasargā visas organisma šūnas no vīrusa iedarbības. Tādos gadījumos Aflubin lietošana nav mērķtiecīga.


Kā rīkoties pēc nieru operācijas?
Labdien!

Man bija operācija, veikta uroendoskopija-konkrements kreisās nieres blodiņā, kas impaktēts pieloureterāla segmentā.

Veica kontaktvada litotropsiju, fragmentē līdz sīkām šķembām atstāts pielovezikals stents.
Man izrakstīja lietot Tab.Blemaren pa 1 tab.dienā, bet aptiekā teica, ka medikaments izņemts no Latvijas zāļu saraksta.

Ko var lietot šo zāļu vietā, lai izvadītu saskaldīto akmeni? Vai var dzert Veselības tēju nierēm?
Cik ilgi stents var atrasties iekšā neizņemts?
Lūdzu palīdziet, mani izrakstīja no slimnīcas un esmu jau uz nodaļu zvanījusi ar šādu jautājumu, bet atbildi nesaņēmu.

Jau iepriekš PALDIES!
Atbild:
Jekaterina Kondratiško, "Consilium Medicum", SIA
Labdien!

Jums jāgriežas pie ārstējošā ārsta, kurš ir veicis endooperāciju. Stentu var izņemt pēc 2 mēnešiem, ja vairs nav konkrementu. Procedūru var atkārtot, ja nav sasniegts vēlamais rezultāts. Blemarenam ir analogi mūsu valstī, ko var ieteikt urologs.

Uroloģija / nefroloģija

Vai tīklenes distrofija ir nopietna un ārstējama?
Labdien!
Nesen biju pie oftalmologa, kurš man atklāja tīklenes distrofiju. Vizīte gan norisinājās ļoti ātri un daudzi jautājumi palika neatbildēti, tādēļ vēlētos doties pie kāda cita speciālista, kurš varbūt spētu izskaidrot situācijas nopietnību sīkāk.

Līdz ar to man būtu divi jautājumi - vai šāda diagnoze, pieļauju, ka sākuma stadijā, ir nopietna un ārstējama? Un vai atkārtots oftalmologa apmeklējums ar pilnu redzes izmeklēšanu īsā laika periodā ir kaitīgs veselībai? Paldies!
Atbild:
"Acu veselības centrs", "Acu veselības centrs", SIA
Labdien!

Jums jāiziet atkārtotu pilnu acu izmeklēšanu, kur tiks veikts OCT/acs tomogrāfija/, kas arī noteiks Jūsu acu diagnozi. Atkārtota acu pārbaude nav kaitīga. Tīklenes distrofija tiešām ir nopietna diagnoze un tikai acu ārsts pēc izmeklēšanas varēs pateikt, kā Jums var palīdzēt.

Acis, optika / acu veselība

Kāds ir uztūkuma mutes dobumā iemesls?
Sveiki!

Šodien naktī sajutu, ka man ir uztūkusi mutes dobuma kreisā puse - ne vaigs, bet pie žokļa. No rīta puses nejutu smaganu sāpes vai ko tamlīdzīgu. Tagad, ja ar mēli uzspiež, jūtamas vieglas sāpes. Skaloju muti ar kumelīšu tēju.


Atbild:
medicine.lv, "www.medicine.lv"
Labdien!

Neveicot apskati klātienē, nav iespējams noteikt Jūsu simptomu rašanās cēloni, tāpēc Jums jāvēršas pie zobārsta.

Zobārstniecība / mutes veselība

Kāpēc sāp ķermeņa daļa, kuras nav?
Labdien!

Man jau daudzus gadus nav pirkstu. Bet ik pa laikam rodas sāpes - sāp pirksti, kuru nav. Kāpēc rodas šādas sāpes un ko šādā gadījumā iesākt?

Paldies!
Atbild:
Rehabilitācijas centrs Līgatne, "Rehabilitācijas centrs Līgatne", SIA, Dienas stacionārs
Labdien!

Tās ir fantoma sāpes. Iesaku konsultēties ar neirologu vai algologu.

Fizioterapija

Kādēļ bieži rodas spalīši?
Labdien!

Man ir 11 gadus vecs bērns. Jau ļoti ilgi cīnamies ar spalīšiem, pret ko dodu atbilstošas zāles. Pēc zāļu lietošanas infekcija uz 3 nedēļām pazūd un tad atkal parādās. Mums mājdzīvnieku nav.

Jau vairākus gadus bērns sūdzās arī par bezspēku, sliktu dūšu, aizcietējumiem un kunģa sāpēm, kā arī vārgumu un vemšanu. Es domāju, ka tas saistīts ar spalīšiem, bet ģimenes ārsts saka, ka problēma ir ar kuņģi. Zinu. ka kuņģim ir gastrīts. Bet kādēļ tik bieži rodas spalīši?
Atbild:
Ivars Strazds, Strazda I. ārsta pediatra prakse
Labdien!
Ar spalīšiem invadējas sadzīves kontakta ceļā, ar priekšmetiem, u.c. Siptomi, kurus Jūs nosaucāt-bezspēks, slikta dūša, aizcietējumi, kunģa sāpes, vemšana- nav spalīšu invāzijas simptomi. Tā kā šeit ir jāmeklē cita saslimšana. Vai spalīšu invāzija ir pierādīta laboratoriski? Jūsu pieminētie simptomi var būt arī no pastāvīgas antihelmintu terapijas.

Pediatrija / bērnu veselība

Vai šie faktori ir svarīgi, plānojot grūtniecību?
Sveiki!

Internetā ir daudz informācijas par vīrieša spermas kvalitāti, ar to saprotot spermatuzoīdu kustīgumu un spēju apaugļot sievieti.

Bet vai ir nozīme bērniņa ieņemšanas brīdī tam, vai vīrietis ir apaukstējies, lietojis alkoholu utt.?

Piemēram, ja vīrietim ir akūts herpes vīrusa uzliesmojums, vai var turpināt centienus ieņemt bērniņu, vai arī tas var kā ietekmēt plānotā mazuļa veselību, ja piegājiens izrādās veiksmīgs? Tas pats par alkoholu - ja izdzerta kāda glāze, tas ietekmē tikai mazo astaiņu kustīgumu vai arī tā dēļ var tikt ietekmēta mazuļa veselība?
Atbild:
Elīna Jansone, "JV Klīnika", SIA
Sveiki.

Gan Jūsu, gan Jūsu mīļotā vīrieša auglību ietekmē daudz un dažādi faktori, kas savstarpēji iedarbojoties, rada Jūsu kopējo veselumu.

Runājot par vīrieša spermas kvalitāti, to nesaprot tikai ar spermatozoīdu kustīgumu. To apraksta daudz dažādi raksturojoši lielumi, kurus nosakot var saprast kopējo ainu. Arī kustīgumam ir nozīme, kādā veidā tas notiek. Ir svarīgi, cik ir normālās formas, kāda koncentrācija. Pieliekot vēl citus raksturlielumus un to visu skatot kopā, tikai tā var raksturot spermas kvalitāti.

Veicot spermas analīzi, rekomendē 24-72 stundas atturēties no ejakulācijas, 2-5 dienas nelietot alkoholu, lai iegūtu iespējami labāko rezultātu. Tāpat arī rekomendējams šādu analīzi nodot esot veselam.

Tālāk, lai veselīgie spermatozoīdi būtu spējīgi apaugļot olšūnu, ir svarīgi dažādi aspekti, kas tieši saistīti ar sievieti. Tomēr speciālus izmeklējumus uzreiz nav nepieciešams ne vīrietim, ne sievietei. Par tādiem būtu jādomā, ja pēc 1 gada mērķtiecīgiem centieniem palikt stāvoklī nav izdevies.

Bērna ieņemšana nav darbs, tam jābūt patīkamam procesam. Apšaubu, ka akūta herpes uzliesmojuma laikā sekss var būt baudāms process. Lai arī saslimšana var ietekmēt spermas kvalitāti, grūtniecība var iestāties. Tā pat arī herpes infekcija var radīt auglim traucējumus, tomēr visbiežāk šī infekcija tiek nodota dzemdību laikā.

Un visbeidzot, par alkoholu. Nelielos daudzumos pirms mīlēšanās tas visticamāk tikai radīs patīkamāku gaisotni bērniņa ieņemšanai, piemēram, mazinās spriedzi, bet spermatozoīdu kustīgums ietekmēts netiks. Turpretī pārmērīga alkohola lietošana nav atbalstāma nekādos apstākļos.

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kas varētu būt bumbulītis pie ieejas makstī?
Sveiki!

Mazgājoties pamanīju zirņa lieluma bumbulīti pie maksts ieejas.
Kas tas varētu būt? Esmu pieteikusi ārstu, bet līdz tam jāgaida un gribas sevi kaut nedaudz nomierināt.
Atbild:
Elīna Jansone, "JV Klīnika", SIA
Labdien.

Bez vizuālas apskates ir grūti spriest, kas šis bumbulītis varētu būt, tāpēc noteikti būtu vēlama vizīte pie ārsta. Ja tas nav sāpīgs, vai ja Jums nav palielināta temperatūra, vai arī no šī bumbulīša nav kādi nepatīkami izdalījumi, satraukumam nav pamata. Gadījumā ja tas ir ļoti sāpīgs un Jums ir augsta temperatūra, vēlams griezties pēc neatliekamās medicīniskās palīdzības.

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības