Vai palielināta slodze var ietekmēt menstruālo ciklu?
Labdien!

Pagājušo mēnesi mēnešreizes kavējās piecas dienas. Ginekoloģe teica, ka tas ir no ceļošanas izraisītā stresa. Šomēnes atkal kavējas jau 3 dienas. Ap ovulācijas laiku vienu dienu bija brūni, tādi kā asiņaini izdalījumi. Veicu divus grūtniecības testus - negatīvi. Krūtis pēdējās dienās uzbriedušas un jutīgas. Ar ko tas varētu būt saistīts? Vai jāvēršas atkal pie ginekoloģes?
Esmu šomēnes sākusi apmeklēt cross fit treniņus - varbūt tas saistīts ar slodzi?

Paldies!
Atbild:
Elīna Jansone, "JV Klīnika", SIA
Labdien!

Menstruālo ciklu var ietekmēt gan fiziska slodze, gan psihoemoicionālais, gan klimatisko, gan ģeogrāfisko zonu nomaiņas. Krūšu jautājums atkarīgs no hormonālām izmaiņām un varētu būt sekas no augstāk minētiem stāvokļiem. Protams, ka situācija jāizvērtē ginekologam. To var veikt arī JV klīnikā.

Dr. J. Vītols






Ar cieņu,
Dr.Juris Vītols,
JV klīnika.

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai pastiprināta svīšana bērnam var būt atkarīga tikai no D3 vitamīna trūkuma?
Labdien!
Manam bērnam ir 6 gadi. Viņš ļoti svīst guļot. Bijām pie ģimenes ārsta, uztaisījām analīzes uz D3 vitamīnu, vairogdziedzera hormoniem, cukuru un pilno asins ainu. Visas analīzes bija normas robežās, vienīgi D3 vitamīns bija par zemu - 22.
Sakiet, lūdzu, pie kādiem vēl speciālistiem bērns būtu jāved, lai noskaidrotu pastiprinātās svīšanas cēloni? Vai pie lielās svīšanas varētu būt vainīgs tikai D3 vitamīna trūkums?
Paldies!
Atbild:
Ivars Strazds, Strazda I. ārsta pediatra privātprakse
Labdien!

Jūsu bērnam ir zems D3 vitamīna līmenis, kurš arī ir viens no galvenajiem svīšanas cēloņiem. Jums ir vajadzīgs pediatrs, kurš nozīmētu bērnam adekvātu D3 vitamīna terapiju. Būtu jālieto pa 3 pilieniem vienu reizi dienā. Jālieto būtu tikai Vigantols eļļā, citi D3 vitamīni efektu nedos.

Cieņā dr. I. Strazds.

Pediatrija / bērnu veselība

Kā likvidēt kārpas uz dzimumlocekļa?
Sveicināti! Man uz dzimumlocekļa galviņas ir uzmetušās divas kārpas ar bārkstainu virsmu. Kas varēja būt par iemeslu, ka tās parādījās un kā tās likvidēt? Vai dzimumakta laikā es varu aplipināt ar tām arī savu partneri?
Atbild:
MFD "Dziedniecība", MFD Veselības centrs "Dziedniecība"
Labdien!

Pēc Jūsu apraksta spiežot, šīs kārpas iespējams ir smailās kondilomas. Tās ir vīrusa infekciju slimību grupā, tāpēc Jūs varat aplipināt savu partneri.
Jums ir jāapmeklē ārsts dermatovenerologs, lai interesētos par ārstēšanās iespējam.

Irēna Gavriša, MFD Veselības centra "Iļģuciems" dermatoloģe/veneroloģe

Dermatoloģija / ādas veselība

Vai dzelzs deficīta anēmija var izraisīt leikozi?
Labdien!
Vai dzelzs deficīta anēmija var izraisīt leikozi? Hemoglobīna līmenis: 9.4.
Paldies.
Atbild:
MFD "Dziedniecība", MFD Veselības centrs "Dziedniecība"
Labdien!
Pēc viena laboratorijas rādītāja nevar uzstādīt minēto diagnozi.
Sākotnēji jāizvērtē vispārējais Jūsu veselības stāvoklis. Katra konkrētā gadījumā lēmuma pieņemšanas un diagnozes uzstādīšanas pamatā ir kompleksā pieeja - nepieciešama rūpīgā anamnēzes savākšana, objektīva veselības stāvokļa izvērtēšana, v.b. arī citu diagnostisku izmeklēšanas metožu pielietojums. Tāpēc diagnozes precizēšanai rekomendējam konsultēties pie sava ģimenes ārsta.

Ar cieņu,
Olga Ļakutina
MFD Laboratorijas galvenais ārsts

Onkoloģija / ļaundabīgas saslimšanas

Vai CIN2 var ietekmēt iespēju ieņemt bērniņu?
Sveiki!
Man ir 27 gadi. Neilgu laiku atpakaļ uzradījās analīzēs cin2. Gadu pirms uzzinājām, sākam meģināt tikt pie otra bērniņa, nesanāca. Vai pie vainas var būt šis cin2???
Paldies!
Atbild:
"Klīnika EGV", "Klīnika EGV", SIA
Labdien !

CIN II noteikti nav iemesls, kāpēc grūtniecība neiestājas. CIN II rodas, ja sieviete ir inficēta ar augsta riska cilvēku papillomas vīrusu, kas var izraisīt dzemdes kakla vēzi. Šo vīrusu sieviete var iegūt tikai viņas orgāniem saskaroties ar inficētiem partnera orgāniem. Ja partneris ir bijis inficējies ar CPV, tad, iespējams, viņš bijis inficējies un "padalījies" arī ar citu, piemēram, hlamīdiju infekciju, kuras klīniskās izpausmes var būt niecīgas, bet sekas - olvadu necaurlaidība.

Zane Vītiņa
Ginekoloģe - reproduktoloģe
EGV klīnikas direktore
tālr.+371 29188999

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Ko darīt, ja iekož suns?
Labdien! Man ir tāda situācija, ka aizvakar iekoda suns, bet vakar tikai dabūju pirmo poti. Tas kaut kā var ietekmēt veselību? Suns nav pazīstams, bet redzēts. Saimniece apgalvo, ka ir potēts. Ko darīt?
Paldies!





Atbild:
Kristīne Ozoliņa, MFD Veselības centrs "Pārdaugava"
Labdien!
Tas, ka Jūs jau esat saņēmis pirmo poti, ir ļoti labi un pareizi! Potes saņemšanas brīdī Jums noteikti ir stāstīts, ka vakcinācija būs jāturpina. Un paskaidrots tas, cik bieži.
Par vakcināciju un citiem Jūs interesējošiem jautājumiem Jums var izstāstīt sīkāk infektologs.
Tikko nesen atvērtajā centrā 'MFD veselības punkts' Dzirnavu 70, Rīgā, ir iespēja pierakstīties pie infektologa, kurš pašlaik ir pieejams tuvākās nedēļas laikā.
Precīzāku informāciju var saņemt pa tālr. 66102000


Vai diska trūce un skolioze var radīt sāpes starp lāpstiņām, sprandā un krūškurvī?
Labdien!
Man ir mugurkaula jostas daļas diska trūce, kā arī skolioze. Dažkārt man ir arī sāpes starp lāpstiņām, sprandā un krūškurvī. Vai šīs sāpes varētu būt no diska trūces un skoliozes, kas izstaro?
Paldies
Atbild:
Anda Kariņa, Kariņas A. ģimenes ārsta prakse
Labdien!
Īsā atbilde:
Ja skolioze ir jostas rajonā un diska trūce tika konstatēta starp jostas skriemeļiem, sūdzības par diskomfortu būs jostas rajonā un kājās, nevis mugurā un sprandas rajonā. Nekāda iradiācija uz augšu no problēmas zonas nenotiek.

Garāks skaidrojums:
Sāpēm krūšu kurvja līmenī visticamāk cēlonis jāmeklē šajā līmenī. Parasti tās izpaužās kā starpribu neiralģija. Ir iespējams, ka problēma ir tikai muskuļu līmenī pēc slodzes vai traumas.
Sprandas saspringums un sāpīgums ir bieža problēma un te vainojama poza pie datora, telefona u.t.t. Ja kakla daļas skriemeļos būs nopietnas izmaiņas, sāpes un jušanas traucējumi būs rokās.
Ar gadiem notiek mugurkaula skriemeļu novecošanās un rodās tā saucamā spondiloze, kā rezultātā var parādīties sūdzības gan vecu vainu dēļ (kā skolioze, kas tur bijusi kopš pusaudžu vecuma), gan biežāk rodas jaunas ķibeles.
Vingrošana, kas nostiprina muskulatūru un stabilizē mugurkaulu, kā arī saglabā locītavu lokanību un uzlabo stāju, ir galvenais profilaktiskais un ārstnieciskais pasākums.


Vai ir pamats satraukumam par urīna analīžu rezultātu?
Labdien!

Veicu urīna analīzes, kurās uzrādījās nedaudz samazinātais īpatnējais svars, kā arī tika konstatēts palielināts leikocītu skaits.

Īpatnējais svars 1.013 (norma 1.015-1.030)
Leikocīti 25 μL (norma <25 /μL)

Secinājums:
Ieteicams atkārtot urīna analīzi 2-4 nedēļu laikā.

Vai ir pamats satraukumam? Vai ir jātaisa atkārtotas urīna analīzes?

Paldies.
Atbild:
Kristīne Ozoliņa, MFD Veselības centrs "Pārdaugava"
Labdien!

Lai pārliecinātos, ka viss ir kārtībā, urīna analīzi ir vēlams veikt atkārtoti, sevišķi, ja ir bijušas sūdzības (paaugstināti iekaisuma rādītāji, temperatūra utt.).
Svarīgi ir paņemt pareizi urīna analīzi – no rīta urīna (pirms tam jāapmazgājas bez ziepēm, sievietēm ieteicams ievietot tamponu, lai no maksts neizkļūst izdalījumi), pirmo strūklas porciju izlej, bet turpmāko ņem analīzei.
Leikocīti Jums ir uz normas robežas, varbūt kļūda ir
analīzes noņemšanā. Bet tā var arī būt urīnceļu iekaisuma pazīme.
Īpatnējais svars var būt pazemināts, ja daudz dzerat ūdeni vai lietojat urīndzenošus līdzekļus vai, ja Jūs uzturā uzņemat maz olbaltumvielas, piemēram, esiet veģetāriete.

Uroloģija / nefroloģija

Vai hematoloģiskās injekcijas var kaitēt auglim?
Labdien!

Sakiet lūdzu, ja vīrietis lieto injekcijas Roferon A, vai šīs zāles lietotojot vīrietis drīkst radīt bērnu? Vai šīs zāles var iespaidot vīrieša spermu, kaitējot auglim?

Paldies!
Atbild:
Maija Broša, "Rīgas 1. slimnīca", SIA, Poliklīnika "Šarlotes"
Labdien. Jūsu minēto medikamentu lieto nopietnu saslimšanu ārstēšanai. Jautājums ir nevis par medikamentu, bet par saslimšanu, kuras dēļ ir vai nav ieteicams plānot bērna radīšanu. Par to jājautā ārstējošajam ārstam.

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai mēnesi pēc spirāles izņemšanas drīkst ieņemt bērniņu?
Labdien!

Pirms gandrīz četriem mēnešiem ieliku spirāli Mirena, bet pirms mēneša izņemu, jo nolēmām, ka vēlamies mazuli. Drīz būs pagājis gandrīz mēnesis kopš izņemta spirāle. Kad varam sākt ieņemt bērniņu? Kāds risks pastāv, ja to darām jau tagad?

Paldies!
Atbild:
Marina Čēma-Ozoliņa, "A. Klīnika", SIA
Labdien!
Vislabāk sagaidīt pirmās savas mēnešreizes bez spirāles.

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības