medicine.lv skaitļos

Lietotāji online168
Aktīvie uzņēmumi12428
Nozares raksti4337
Ekspertu atbildes20363
Kā veselīgi nosvinēt Jāņus? Iesaka uztura speciāliste un farmaceite : medicine.lv - Latvijas veselības portāls

Kā veselīgi nosvinēt Jāņus? Iesaka uztura speciāliste un farmaceite

siers

Gada vasarīgākie svētki ir klāt! Kā tos nosvinēt veselīgās noskaņās, nepārvēršot tos par attaisnojumu neveselīgai ēšanai un neveselīgu ieradumu kultivēšanai? Kas palīdzēs justies labi un izbaudīt svētkus? Padomos dalās BENU Aptiekas piesaistītā eksperte, sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore un farmaceite Zanda Ozoliņa.

Jāņi ar ziedu vainagiem, uguni, gada īsāko nakti ir vieni no skaistākajiem un maģiskākajiem gada svētkiem. Interesanti, ka Jāņos ievērojam tradīcijas, kādas ir godājuši mūsu senči ,– ēdam sieru, dzeram alu, pinam vainagus un kuram uguni. Un to dara pat tie, kuri ikdienā var būt pat nepiedomā pie senču tradīcijām. Mēs esam ar Jāņu svinēšanu unikāli visā pasaulē – jo, ja meklē, cik tad tautu svin vasaras saulgriežus, tad to nav daudz. Pat, ja šie svētki ir zināmi, tad reālus ēdienus, dzērienus un tradīcijas citviet zina vien retais.

Jāņu svētku galds

Plānojot Jāņu galdu, būtu svarīgi apzināties, kādas ir tradīcijas un kas Jāņos tiek darīts, uzsver uztura speciāliste. Ja būsi laukos, tad neiztrūkstoša ir gatavošanās Jāņu vakaram – puiši iet pēc meijām, gatavo ugunskura vietu, meitas dodas ziedu pļavā, tiek gatavots cienasts, klāts galds. Ir svarīgi saprast, ka Jāņi nav nemitīgs ēšanas un dzeršanas maratons diennakts garumā ar radio fonā... Mēs dziedam, dejojam, ejam rotaļās, esam kustībā. Ja esam pilsētā – mēs varam rotāt savu istabu, uzklāt skaistu galdu, uzpīt vainagu un nodziedāt kādu dziesmu.

Uztura speciāliste iesaka: "Plānojot Jāņu galdu, goda vietā liksim pašu sietu sieru, apaļu, dzeltenu kā sauli un, saņemot no saimnieces siera gabaliņu, saņemsim saules spēku. Ieteiktu ikvienai namamātei pamēģināt kaut reizi mūžā ļauties siera siešanas burvībai – pagatavot tradicionālo sieru ar ķimenēm, tad izmēģināt ar zaļumiem, garšvielām, sēkliņām. Sieru var gatavot gan ar sviestu, gan liesākajā variantā bez. Lai siers sanāktu perfekts – nesteidzies, pagatavo to pāris dienas pirms svētkiem. Ja siesi sieru iepriekšējā vakarā, tas būs mīkstāks. Es parasti gatavoju vairākus lielākus un mazākus siera rituļus, lai līgotājiem ir prieks! Neierastāks, bet ļoti gards, ir siers ar čili, baziliku un saulē kaltētiem tomātiem. Mājās gatavotam sieram var košākai krāsai pievienot kurkumu, arī ja izmantosi lauku vistu olas, siers būs dzeltenāks. Rūpnieciski gatavotam sieram izmanto pienu, pienskābo baktēriju ieraugus, fermentus, cietinātāju, kalcija hlorīdu, beta karotinoīdu krāsai. Ja sieru nesien pats, atliek vien veikalā atrast savējo! Ja Jāņa bērni ir atnesuši vairākus veikala sierus – tos var grilēt, pasniegt ar medu, ievārījumu, zaļumiem."

Jāņu siera recepte

Uztura speciāliste iesaka savu iecienītāko Jāņu siera recepti: "Bieži receptēs izmanto piecus litrus piena, es ņemu mazāk, un siers sanāk ļoti labs. Olas reizēm lieku veselas – tas ir pēc izvēles. Ja zinu, ka izmantošu olu baltumus citur, tad izmantoju tikai dzeltenumus. Neuztraucies, ja nav lauku piena – esmu gatavojusi no veikala piena un biezpiena – sanāk ļoti labi! Turklāt – tas nav sarežģīti!"

Pagatavošanai nepieciešams:

• trīs litri pilnpiena
• viens kilograms biezpiena
• pieci olu dzeltenumi
• 200 grami sviesta (var likt arī 100 gramus)
• ķimenes, sāls, citas garšvielas pēc izvēles
• marle siešanai vai dziļāks trauks (zupas šķīvis, bļodiņa)

No šī daudzuma sanāks aptuveni 1,4 kilogrami siera.

Pagatavošana: pienu uzkarsē, pievieno biezpienu un maisa, līdz atdalās sūkalas. Tad nokāš, liek atpakaļ katlā, pievieno sviestu, olas, garšvielas pēc izvēles un sāk maisīt. Masu maisa, līdz tā maina savu konsistenci un atdalās no katla malām, tad liek marlītē un noslogo.

Marinē un gatavo pats!

Jāņu galdam būtu jābūt bagātam, bet tas nenozīmē, ka pārpilnam ar neveselīgām uzkodām un saldām limonādēm, uzsver uztura speciāliste. Gaļu vai zivis saimnieki var laikus iemarinēt – marinādēm noderēs garšvielas, kāds sīrups, piemēram, cidoniju, jāņogu, vai ābolu sula. Gaļu var marinēt zaļumos – izops, estragons, timiāns, svaigs rozmarīns un citi zaļumi būs labi sabiedrotie gaļai un zivīm. Arī smalki sakapātās skābenēs kopā ar eļļu būs izcila marināde. Tieši šajos svētkos gaļu cep uz dzīvas uguns – sagatavojot malku, tad ogles un kārtīgi izcepot. Uz uguns var sacept dārzeņus, sēnes, var grilēt sieru, tofu.

Noteikti galdā celsim visa veida zaļumus – tie ir ne vien vērtīgi, bet papildinās svētku galdu ar savu košo krāsu un garšu. Zaļumus un dārzeņus gan nevajadzētu jaukt ar treknām mērcēm vai majonēzēm, bet pasniegt kopā ar sieru, maizi, gaļu, zivīm, ugunskurā ceptiem ēdieniem. Atcerēsimies, ka šķīvja princips nekur nepazūd arī Jāņos – puse šķīvja dārzeņi, ¼ olbaltumvielas un ¼  ogļhidrātus saturoši produkti.

Lai Jāņu galds būtu veselīgāks, pīrāgiem izmanto pilngraudu, miežu vai Speltas miltus, cep rudzu maizi! Kurzemnieces ceps sklandu raušus, kuru pildījumu var variēt katra saimniece pēc savas patikas.  Pie biezpiena sacepumiem var izmantot zirņu miltus. Goda vietā liksim medu – tas labi garšos kopā ar rudzu maizi vai uz siera šķēles!

Ja viesi sabraukuši jau no rīta un piedalās mājas, pagalma rotāšanā, tad saimniecei būtu jāpadomā par sātīgām pusdienām – var pagatavot miežu/kartupeļu biezputru – bukstiņputru, grūbas ar saknēm un, piemēram, tītara gaļu, kādu ugunskura zupu, ugunskurā ceptu gaļu vai zivis. Ja viesi būs paēduši, tad nebūs vēlmes visu laiku kaut ko uzkost, našķēties. Būtu labi padomāt, lai galdā būtu pietiekami daudz svaigu dārzeņu – sagriezti palielos gabaliņos, viegli paņemami. Ja saimniece cep mājās maizi – var mēģināt izcept  pildītu pilngraudu maizi ar pupiņām, saknēm, malto gaļu. Kopā ar svaigiem dārzeņiem šāds maizes gabals remdēs izsalkumu. Noteikti uz galda būtu jābūt ūdenim vai bērzu sulām, ko padzerties, nevis saldajām veikala limonādēm!

Farmaceita padoms

Farmaceite iesaka jau savlaicīgi padomāt par to, lai nākamajā dienā pēc svētkiem justos labi. Pirmās dienas maltīti ieteicams aizstāt ar ko vieglāku, lai organisms spētu tikt galā. Ja tomēr otrā dienā jūties daudz sliktāk, nekā cerēts, tad svētku aptieciņā šādam nolūkam noderēs gremošanas fermenti un aktivētā oglīte. Ja alkoholiskos dzērienus lietojat tikai svētku reizēs, lai izvairītos no nākamās dienas nepatīkamajiem simptomiem, talkā nāks uztura bagātinātāji, kas ir lietojami svinību dienas beigās pirms miega. Tie ļoti labi mazina alkohola izraisītās sekas, jo palīdz uzturēt normālas aknu un gremošanas funkcijas. Ir arī tādi otrās dienas simptomu mazinātāji kā aspirīns ar C vitamīnu (taču tos vēlams nelietot tukšā dūšā), kā arī augu kokteilītis, kas palīdzēs detoksikācijas sistēmām, normalizēs glikozes metabolismu un uzlabos gremošanu.

Nereti aktīvu svinību sabiedrotie diemžēl ir arī dažādi sasitumi un tulznas. Tādēļ, ja plānotas aktīvas svinības, ieteicams laikus sagatavoties – nodrošināties ar pretsāpju gēlu un elastīgo saiti. Dejotājiem ieteicams nodrošināties ar prettulznu plāksteriem, vēlams gela veidā, kas ļoti labi mazinās iekaisumu un sāpes. Kā arī neaizmirst par odiem un ērcēm, laicīgi iegādājoties repelentus! Ja kāds no knišļiem tomēr iekodis, sasmērējot koduma vietu ar antihistamīna gelu, mazināsiet sāpes, tūsku un iekaisumu.

Lai izdodas priecīga un veselīga līgošana!

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Uzņēmumi, saistīti ar raksta tematiku nozarē "Veselīgs uzturs":

Uzņēmumi nozarē "Veselīgs uzturs"

"Tauri", SIA

"Tauri", SIA

Bioloģiskā saimniecība "Tauri" atrodas gleznainā vietā - Ogres ielejas dabas parkā. Tā līdzdibinātāji ir brāļi Gunārs un Artūrs Vīganti - veselīga dzīvesveida piekritēji. Brāļus vieno "zaļā domāšana", un abi ir vienlīdz pārliecināti, ka uzturā jālieto bioloģiski audzēta un iegūta pārtika, ko abi arī veiksmīgi īsteno, audzējot bioloģiskos gaļas liellopus savas dzimtas ēkās un pļavās. 2019. gadā tika izveidots tiešsaistes internetveikals www.negantigardi.lv, lai padarītu pasaules kvalitatīvāko gaļu pieejamu visā valstī, nodrošinot pasūtītājus ar operatīvu produktu piegādi līdz nama durvīm. Piedāvātā gaļa ir ražota pilna cikla ĢIMENES uzņēmumā, visus darbus veic paši nodarbinātie, viss cikls tiek pilnība kontrolēts, un tā ir garantija augstajai kvalitātei.

Nedēļas tēma

Aktuālie piedāvājumi

Refleksoloģija jeb dzīves enerģijas iekustināšana

Refleksoloģija jeb dzīves enerģijas iekustināšana

Sens ķīniešu sakāmvārds vēsta, ka smaids cilvēkam sākas no pēdām. Tā ir patiesība! Pieskaroties pēdām, notiek iedarbība uz refleksu zonām, kas ir saistītas ar noteiktiem iekšējiem orgāniem, dziedzeriem un audiem, un, lutinot un masējot pēdas, mēs varam ietekmēt arī mūsu garīgo veselību. 

Sejas aizsargvairogi, bezkontakta dezinfekcijas stends – latvieši pandēmijas laikā ražo modernus aizsarglīdzekļus

Sejas aizsargvairogi, bezkontakta dezinfekcijas stends – latvieši pandēmijas laikā ražo modernus aizsarglīdzekļus

Disinfeq komanda piedāvā modernus augstas kvalitātes sejas vairogus, drošības barjeras un jau drīzumā prezentēs īpašu jaunumu – bezkontakta dezinfekcijas stendu.  

Video

Ārsti aicina visus Latvijas iedzīvotājus būt uzmanīgiem svētku brīvdienās (VIDEO)

Ārsti aicina visus Latvijas iedzīvotājus būt uzmanīgiem svētku brīvdienās (VIDEO)

Ārsti Pēteris Apinis, Andrejs Ērglis un Roberts Fūrmanis sirsnīgi uzrunā visus Latvijas iedzīvotājus par to, ko ikvienam svarīgi atcerēties svētku brīvdienu laikā. Roberts Fūrmanis, Latvijas Ārstu biedrības viceprezidents, anesteziologs, reanimatologs: "Mums priekšā ir daudz skaistu dienu, siltas, patīkamas dienas, taču es aicinu Latvijas iedzīvotājus šīs dienas nepadarīt par traģēdiju."

Produktu testi

Testa rezultāti: Soluro® DUO ar D-mannozi – dubulttrieciena produkts urīnceļiem

Testa rezultāti: Soluro® DUO ar D-mannozi – dubulttrieciena produkts urīnceļiem

Maijā medicine.lv sadarbībā ar Latvijas farmācijas uzņēmumu "Solepharm Pharmaceuticals" piedāvāja testēt uztura bagātinātāju – Soluro® DUO ar D-mannozi urīnceļu veselībai.

"Spasmoil" – dabīgs risinājums vēdera diskomfortam

"Spasmoil" – dabīgs risinājums vēdera diskomfortam

Jūnijā medicine.lv sadarbībā ar Latvijas farmācijas uzņēmumu SIA "Lotos Pharma" piedāvā testēt dabīgu līdzekli vēdera disomforta mazināšanai "Spasmoil".

VENOLUX – uztura bagātinātājs un gels nogurušām kājām

VENOLUX <b>– </b>uztura bagātinātājs un gels nogurušām kājām

Jūnijā medicine.lv sadarbībā ar SIA SILVANOLS piedāvā testēt VENOLUX kapsulas un VENOLUX gelu - kāju vieglumam un labai vēnu veselībai ilgtermiņā.

Uzņēmējs runā

Podologs – tā nozīme pēdu veselības saglabāšanā

05_www__1_

Ja tavs mērķis ir studēt medicīnu, ja esi komunikabls un tevi aizrauj tehnoloģijas, kā arī nākotnē vēlies izvairīties no rutīnas darba, iespējams, profesija podologs varētu būt tev saistoša. Latvijā jau 12 gadus ir iespēja saņemt kvalitatīvu pirmā līmeņa augstāko profesionālo izglītību un iegūt kvalifikāciju Podologs, studējot Latvijas Universitātes P. Stradiņa medicīnas koledžas divgadīgajā studiju programmā "Podoloģija".

Uzņēmums, kura darbības sfēra var būt līdziga raksta tematikai:

Kontakti

  1. 20268541
  2. info@negantigardi.lv

Darba laiks

  • P.800-1800
  • O.800-1800
  • T.800-1800
  • C.800-1800
  • P.800-1800
  • S.-
  • Sv.-

Juridiskie dati

  1. 45403036693
  2. LV45403036693
  3. Ērgļu nov., Ērgļu pag., "Tauri", LV-4840
  4. 2019
  5. 1

Apraksts

Bioloģiskā saimniecība "Tauri" atrodas gleznainā vietā - Ogres ielejas dabas parkā. Tā līdzdibinātāji ir brāļi Gunārs un Artūrs Vīganti - veselīga dzīvesveida piekritēji. Brāļus vieno "zaļā domāšana", un abi ir vienlīdz pārliecināti, ka uzturā jālieto bioloģiski audzēta un iegūta pārtika, ko abi arī veiksmīgi īsteno, audzējot bioloģiskos gaļas liellopus savas dzimtas ēkās un pļavās. 2019. gadā tika izveidots tiešsaistes internetveikals www.negantigardi.lv, lai padarītu pasaules kvalitatīvāko gaļu pieejamu visā valstī, nodrošinot pasūtītājus ar operatīvu produktu piegādi līdz nama durvīm. Piedāvātā gaļa ir ražota pilna cikla ĢIMENES uzņēmumā, visus darbus veic paši nodarbinātie, viss cikls tiek pilnība kontrolēts, un tā ir garantija augstajai kvalitātei. 
Vairāk

Atslēgvārdi

Bioloģiskā liellopu gaļa, bioloģiskās liellopu gaļas piegāde,
bioloģiskās gaļas piegāde, veselīga pārtika, bioloģiskā pārtika,
bioloģiskā gaļa, bioloģiskā saimniecība.
Vairāk

Saistītie resursi

Foto 3

Bioloģiskā saimniecība "Tauri"
Bioloģiskā saimniecība "Tauri"
Bioloģiskā saimniecība "Tauri"

Mājas lapa internetā