medicine.lv skaitļos

Lietotāji online68
Aktīvie uzņēmumi12806
Nozares raksti1615
Ekspertu atbildes21477
Aktuāli grilēšanas sezonā: Kāds ir veselīgs gaļas patēriņš? : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

Aktuāli grilēšanas sezonā: Kāds ir veselīgs gaļas patēriņš?

No vienas puses, uztura speciālisti uzskata, ka veselam cilvēkam atteikties no gaļas nav pamata, no otras – ar pārmērīgu gaļas patēriņu saista paaugstinātu vēža risku. Uztura speciāliste Guna Rijkure atgādina, ko par veselīgu gaļas patēriņu jāzina grilēšanas sezonas pašā karstumā, savukārt aptieku tīkla "Apotheka" farmaceite Līga Cīrule atgādina par piesardzības pasākumiem, lai izvairītos no pārtikas saindēšanās.

Ne vairāk par puskilogramu nedēļā

Lai nepārsniegtu ieteicamo gaļas daudzumu ēdienkartē, piecas dienas nedēļā vienā no ēdienreizēm var iekļaut aptuveni 80–100 gramus gaļas. Uzturvērtības ziņā labākais, kas atrodams gaļā, ir olbaltumvielas, dzelzs un B12 vitamīns. Taču jāatceras, ka cilvēkam tikpat nepieciešami ir arī antioksidanti, C vitamīns un šķiedrvielas, kas nodrošina normālu gremošanas sistēmas darbību, lai ar uzturu uzņemtās minerālvielas spētu labāk uzsūkties. Diemžēl visu šo labumu buķeti ar gaļu vien uzņemt nevar, tāpēc dārzeņus no ēdienkartes gaļa izkonkurēt nedrīkst.  

Grilēta gaļa īpašās reizēs, nevis ikdienā

Pētījumi apliecina, ka pārmērīgs sarkanās gaļas (liellopa gaļas, cūkgaļas,  jēra gaļas) patēriņš uzturā saistīts ar lielāku zarnu vēža attīstības risku. "Visvairāk vēzi izraisošu savienojumu veidojas tad, ja gaļa tiek grilēta un apdedzināta, cepta uz pannas lielā eļļas daudzumā augstā temperatūrā vai arī grilējot kāds tauku piliens uzkrīt uz oglēm, radot dūmus – tas veselībai par labu nenāk. Tādēļ grila ballīti ieteicams baudīt ne biežāk kā reizi nedēļā vai arī iemācīties gaļu uz oglēm izcept tā, lai šos kancerogēnos riska faktorus pēc iespējas mazinātu," iesaka uztura speciāliste.

Kad no gaļas labāk atteikties?

Ar dzīvnieku izcelsmes produktiem, tai skaitā gaļu, uzņemtais dzelzs organismā uzsūcas vislabāk, turklāt tie satur vērtīgo B12 vitamīnu. Ja no gaļas kādu iemeslu dēļ atsakāmies, jāpadomā, kā ēdienkartē biežāk iekļaut pākšaugus, zivis, biezpienu, olas, auzu pārslas, kas arī satur gan olbaltumvielas, gan dzelzi, gan B12. Gadās arī situācijas, kad no gaļas atteikties iesaka ārsts veselības uzlabošanas nolūkos.

Banner 280x280

"Visbiežāk no gaļas iesaka atteikties podagras pacientiem. Tāpat novērots, ka pacientiem, kuri slimo ar artrītu, vieglāk izdodas panākt slimības remisiju, ja gaļas patēriņu samazina vai no tās pilnībā atsakās. Retāk dzirdēta kaite, kuras gadījumā gaļu lietot nevajadzētu, ir hemohromatoze jeb tā dēvētais bronzas diabēts, kam raksturīga pastiprināta dzelzs uzsūkšanās un nogulsnēšanās orgānos, kas veicina to, ka āda iegūst tumšu, bronzai līdzīgu nokrāsu,’’ skaidro uztura speciāliste.

Uztura speciālistes un farmaceites zelta padomi

1. Būtiski zināt, kur gaļa "augusi" – no kuras lauku sētas šis dzīvnieks nācis, kā savu mūžu pavadījis, jo no tā atkarīga gaļas kvalitāte. Sevišķi svarīgi zināt produkta izcelsmi, ja uzturā lieto tādus subproduktus kā aknas, nieres;

2. Izvēlēties tādu gaļas gabaliņu, kurā nav redzami gaļas tauki;

3. Retāk lietot rūpnieciski ražotus gaļas produktus kā cīsiņus, desas, nagetus, dažādus kūpinājumus, jo tajos parasti ir pievienots liels sāls daudzums, lai produkts ilgāk tiktu uzglabāts. Savukārt liels sāls daudzums veicina tūsku un aizkavē šķidruma uzkrāšanos ķermenī;

4. Gaļā un citos svaigajos produktos visbiežāk atrodas baktērijas un vīrusi, taču tie var nonākt uz produktiem arī tad, ja ēdiena gatavotājs nav nomazgājis rokas pirms gatavošanas, kā arī tad, ja uzturā vai produktu mazgāšanai tiek lietots piesārņots ūdens. Siltais laiks īpaši rosina baktēriju vairošanos, tāpēc, lai grilēšana dārzā neizvērstos par nepatīkamu pārdzīvojumu, jābūt piesardzīgiem – nedrīkst turēt gaļu siltumā vairākas stundas, nedrīkst griezt to ar vienu nazi uz viena dēlīša ar citiem produktiem, pirms un pēc gatavošanas ir jāmazgā rokas. Tāpat jāpievērš uzmanība tam, lai gaļa būtu kvalitatīva – jāseko līdzi produkta izskatam, smaržai, kā arī jāpārliecinās, ka visos posmos, sākot no produkta iegādes un uzglabāšanas, līdz gatavošanai un pasniegšanai, ir ievērotas visas higiēnas prasības," stāsta farmaceite.

Kura gaļa vērtīgāka?

Vislabākā izvēle ir medījuma gaļa (briedis, stirnu buks, mežacūka), no tās nevajag atteikties, jo savvaļā augušu dzīvnieku gaļa ir liesāka, tajā ir pat vērtīgā omega-3 taukskābe. Truša gaļa ir labs dzelzs avots – tā ir liesa un viegli pagatavojama un īpaši ieteicama topošo māmiņu uzturā. Putnu gaļa (tītars, pīle, vista) – tītara gaļa ir viens no liesākajiem putnu gaļas veidiem, tomēr jārēķinās, ka visa veida baltā gaļa satur arī mazāk dzelzs. Cilvēkam, kuram par savu ēdienkarti jāpiedomā rūpīgāk pazeminātā hemoglobīna dēļ, putnu gaļa nebūs pirmā izvēle. Savukārt cūkgaļā tauki mēdz "paslēpties", piemēram, kakla karbonādes gabaliņā tauki nav viegli saskatāmi, radot priekšstatu, ka produkts ir liess, taču cūkgaļā ir diezgan augsts tauku procents un, kā zināms,  trekna gaļa, neatkarīgi no tā, vai tā ir cūkas, liellopa, jēra vai pīles gaļa, nelabvēlīgi ietekmē sirds un asinsvadu veselību, it īpaši tiek veicināta aterosklerozes attīstība. Sarkanā gaļa (liellops, jērs) ir bagāta ar piesātinātajām taukskābēm, kas organismam nedod nekā laba, it īpaši, ja runa ir par svara samazināšanu. Uztura ziņā vērtīgākā liellopa daļa ir vienīgi muskuļaudi.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Uzņēmumi, saistīti ar raksta tematiku nozarē "Veselīgs uzturs":

Uzņēmumi nozarē "Veselīgs uzturs"

Nature Gift, SIA

Nature Gift, SIA

Veselīgi sīrupi, sulas un sukādes no Latvijā audzētām ogām un augiem. Mūsu produkti ir dzīvi un enerģētiski bagāti, kas iedvesmo un spēcina ķermeni un garu! Nature Gift zinātnieku radītā tehnoloģija ir vieda un īpaša, jo ļauj žāvētajiem augļiem un sīrupiem saglabāt visas tik vērtīgās uzturvielas, vitamīnus un iegūto zemes spēku. Tehnoloģija balstīta uz tā dēvēto osmozes procesu, kas ļauj cukurus pārstrādāt augļu cukuros – fruktozē un glikozē. Ražošanas procesā netiek pievienoti konservanti vai garšas pastiprinātājus. 

Nedēļas tēma

Lauma Medical kompresijas izstrādājumi

Lauma Medical kompresijas izstrādājumi

Kompresijas izstrādājumi ir viens no galvenajiem līdzekļiem vēnu varikozes slimību profilaksei un ārstēšanai. Uzzināsim vairāk par Lauma Medical kompresijas izstrādājumiem! 

Aktuālie piedāvājumi

Jo-hai-dī, kāpēc es nerūpējos par sevi ātrāk?

Jo-hai-dī, kāpēc es nerūpējos par sevi ātrāk?

Pēc smagas operācijas un ilgstošas rehabilitācijas Roberto Meloni ir atkal vesels, bet atzīst, ka daudzus mēnešus esot bijis ļoti norūpējies, vai spēs atkal normāli staigāt. Roberto stāsta par savu pieredzi, lietojot Latvijā ražotu produktu – Epsorīnu.

Ergonomisks krēsls – kādu izvēlēties, lai nesāpētu mugura?

Ergonomisks krēsls – kādu izvēlēties, lai nesāpētu mugura?

Ja, ilgstoši sēžot, jums nogurst un sāp mugura, pievērsiet uzmanību, kādu krēslu ikdienā izmantojat. Situāciju var uzlabot, parasta krēsla vietā izvēloties ergonomisku krēslu. Uzzināsim vairāk par Bambach ® Saddle Seat ergonomiskajiem krēsliem! 

Kā sagatavoties vasarai? Un ne tikai…

Kā sagatavoties vasarai? Un ne tikai…

Pavisam drīz mūs sagaida vasara, kad dzīve šķiet vienkāršāka, patīkamāka, interesantāka un garšīgāka. Šajā rakstā aplūkosim svarīgus gremošanas trakta slimību profilakses aspektus un sniegsim praktiskus padomus, kas palīdzēs rūpēties par savu organismu. 

Video

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Atzīmējot Pasaules ergoterapijas dienu 27. oktobrī, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Austrumu slimnīca) Rehabilitācijas klīnikas ergoterapeiti ir sagatavojuši padomus un vienkāršus  ieteikumus, kurus būtu ieteicams ņemt vērā ikvienam, kurš, sēžot pie datora, veic darba pienākumus vai arī ikdienā pie datora ekrāna pavada ilgas stundas. 

Produktu testi

Testa rezultāti: "Kaleja Silks" zīda matu ruļļi veselīgām salona kvalitātes lokām

Testa rezultāti:

Martā Medicine.lv sadarbībā ar "Kaleja Silks" piedāvāja testēt zīda matu rulli veselīgai matu ieveidošanai.

MARUSHA matu toniks ar rozmarīnu matu mitrināšanai, atjaunošanai un aizsardzībai pret karstumu

MARUSHA matu toniks ar rozmarīnu matu mitrināšanai, atjaunošanai un aizsardzībai pret karstumu

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar "MARUSHA Nord Ecosmetic" piedāvā testēt dabīgo matu toniku ar rozmarīnu, keratīnu un zīda proteīniem.

RUUTe pieniņš sejas ādas attīrīšanai "Liepa"

RUUTe pieniņš sejas ādas attīrīšanai

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar dabiskās kosmētikas zīmolu RUUTe® piedāvā testēt sejas ādu attīrošo pieniņu "Liepa", kas domāts jebkuram sejas ādas tipam un ko var izmantot arī acu zonai. 

“Ginerra” gremošanas sistēmas veselībai

“Ginerra” gremošanas sistēmas veselībai

Aprīlī Medicine.lv sadarbīobā ar starptautisko zīmolu “Coral Club” piedāvā testēt uztura bagātinātāju “Ginerra”.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Santa Viltere: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Santa Viltere: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Vismaz reizi dzīvē ir jāpārbauda sava sirds! No aprīļa šo izmeklējumu veic arī Dinsbergas klīnikā ar jaunāko un modernāko aparatūru Latvijā. Izstāsti Latvijai dodas vizītē pie kardioloģes ar 20 gadu pieredzi - dr. Santas Vilteres.

VC4 Baltijas vēnu klīnika, Dr. Patrīcija Ivanova: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

VC4 Baltijas vēnu klīnika, Dr. Patrīcija Ivanova:  Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Patrīcija Ivanova ir asinsvadu ķirurgs, flebologs, Dr.med., docente LU Ķirurģijas katedrā, Latvijas Asinsvadu ķirurģijas biedrības biedre, Latvijas Invazīvās radioloģijas asociācijas biedre, Eiropas Asinsvadu ķirurģijas biedrības biedre, Eiropas Kardiovaskulārās un invazīvās radioloģijas biedrības biedre, nokārtojusi eksāmenu asinsvadu ķirurģijā...

Uzņēmums, kura darbības sfēra var būt līdziga raksta tematikai:

Kontakti

  1. +371 26485589
  2. +371 27745512
  3. lauris@naturegift.lv
  4. https://www.naturegift.lv/

Darba laiks

  • P.800-1600
  • O.800-1600
  • T.800-1600
  • C.800-1600
  • P.800-1600
  • S.800-1600
  • Sv.-
  • S., Sv. iepriekš sazinoties 27735512

Dokumenti

Juridiskie dati

  1. 40103284008
  2. LV40103284008
  3. 01.04.2010
  4. 01.04.2010
  5. "Vērdiņi", Vidrižu pag., Limbažu nov., LV-4013

Apraksts

Veselīgi sīrupi, sulas un sukādes no Latvijā audzētām ogām un augiem. Mūsu produkti ir dzīvi un enerģētiski bagāti, kas iedvesmo un spēcina ķermeni un garu! Nature Gift zinātnieku radītā tehnoloģija ir vieda un īpaša, jo ļauj žāvētajiem augļiem un sīrupiem saglabāt visas tik vērtīgās uzturvielas, vitamīnus un iegūto zemes spēku. Tehnoloģija balstīta uz tā dēvēto osmozes procesu, kas ļauj cukurus pārstrādāt augļu cukuros – fruktozē un glikozē. Ražošanas procesā netiek pievienoti konservanti vai garšas pastiprinātājus. 

 
Vairāk

Atslēgvārdi

veselīgs uzturs, veselīgi saldumi.

Dižbrūklenes, dižbrūkleņu ogas, ogas, sukādes, sīrupi, marmelāde,
ievārījums, sulas, žāvēti augļi, sukādes, tēja, ogu pārstrāde,
augļu pārstrāde, augļu maisījumi, sulas ražošana,
dzērvenes, lielogu dzērvenes, dzērveņu audzēšana, dižbrūkleņu audzēšana,
aronijas, smiltsērkšķu sula, pasūtījumu piegāde, nekarsētas sulas,
ogu pulveri, saldās mērces, marmelāde, ekskursijas, ekskursijas bērniem,
brūklenes, iebiezināti sīrupi, mājas vīns, cidoniju sukādes, cidoniju sīrups, pīlādžu sīrups, aveņu sīrups, idejas dāvanai, Latvijā ražotas dāvanas, ražots Latvijā, ķirbju sukādes, plūškoka sīrups.


Vairāk

Foto 3

Dāvanu komplekts
Sukādes

Mājas lapa internetā