medicine.lv skaitļos

Lietotāji online229
Aktīvie uzņēmumi12759
Nozares raksti1354
Ekspertu atbildes20962
Jautājumi un atbildes : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv
Vai orgasma krampji var ietekmēt spriāles pozīciju?
Labdien!

Man nesen ievietoja "Fleree" spirāli. Gribēju saprast, kamēr tā iedzīvosies, vai orgasma stiprumam ir nozīme? Un vai tas nevar ietekmēt spirāles izkustēšanos, nepareizu pozīciju? Ņemot vērā, ka man orgasma krampji ir diezgan spēcīgi, nespēju pēdējā laikā dēļ šis domas tuvības laikā atbrīvoties.

Paldies!
Atbild:
Maija Broša, ginekoloģe
Labdien! Orgasma stiprums neietekmē spirāles pozīciju....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Folijskābes lietošana ilgāk nekā mēnesi - vai, plānojot grūtniecību, tas neko neietekmēs?
Labdien!

Apmeklēju ģenētiķi-ārstu, un secinājām ar vīru, ka pārtrauksim grūtniecību sakarā ar augļa attīstības anomālijām. Un turpmāk, ieņemot bērniņu, būšu riska faktora grūtniece. Līdz ar nākamo grūtniecību rekomendācijās nozīmēts lietot folijskābi - 4 miligramus dienā 1 mēnesi pirms un vismaz pirmos 3 grūtniecības mēnešus. Apmeklējot ginekologu, ārsts ieteica lietot šos vitamīnus 3 mēnešus pirms grūtniecības. Taču lietoju folijskābi (neesot grūtniecībā) nu jau vairāk kā mēnesi - satraucos, vai tas neko nemainīs? Ārsta apmeklējuma brīdī no šoka stāvokļa par uzzināto svarīgāko, iespējams, piemirsu pajautāt.

Paldies!
Atbild:
Maija Broša, ginekoloģe
Labdien! Folskābe ir ļoti svarīga grūtniecēm, bet patiesībā tā ir vajadzīga mums visiem. Folskābe ir vitāli svarīga, jo tā palīdz samazināt aminoskābes līmeni, kas var veicināt insultu un sirds, asinsvadu slimību risku. Parasti cilvēki domā par šķiedrvielām un veselīgiem taukiem, kas ir labvēlīgi sirdij, taču folskābe un citi B vitamīni ir daļa no šīs sirds-inteliģentās grupas....

Ģenētika

Nepatīkams aromāts no maksts pēc seksa - ar ko tas saistīts?
Labdien!

Man ar draugu ir pastāvīga dzimumdzīve, un nedēļu atpakaļ pārstājām izsargāties. Divas dienas atpakaļ pēc dzimumakta parādījās nepatīkams aromāts no maksts, kas dienas gaitā pazūd, bet, tiklīdz atkal nodarbojamies ar seksu, aromāts atkal parādās. Nekādu izdalījumu nav. Vai tā varētu būt kāda reakcija manā organismā uz pēkšņu un biežu spermas parādīšanos organismā? Šobrīd arī esmu citā klimatā. No Latvijas atbraucām uz Ēģipti, kur ir karsts, varbūt tas kā iespaido?

Paldies!
Atbild:
Maija Broša, ginekoloģe
Labdien! Varētu būt vairāki cēloņi: klimata un higiēnas apstākļu maiņa, nepazīstamas mikrofloras ienākšana no partnera, saslimšana, ko sauc par bakteriālo vaginozi. Cēloni noteiks ārsts....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Velkoša sajūta maksts rajona grūtniecības 9. nedēļā - vai par to būtu jāuztraucas?
Labdien!

Šobrīd esmu grūtniecības 9. nedēļā. Jau pāris dienas jūtu jocīgu, tādu kā velkošu sajūtu kājstarpē/makstī. Grūti precīzu vietu definēt, bet šī sajūta ir tieši šajā zonā. Vai par to būtu jāuztraucas? Man pie ārsta jādodas tikai pēc 3 nedēļām.

Paldies!
Atbild:
Maija Broša, ginekoloģe
Labdien! Ja neparādās citi simptomi, varat iet pie ārsta noteiktajā laikā....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai drīkst lietot "Tabex", barojot bērnu ar krūti?
Labdien!

Esmu smēķējoša, ar krūti barojoša māte (vienu reizi dienā, no rīta, bērnam 4,5 mēneši). Vai es drīkstu lietot "Tabex"? Ja nē, tad kāpēc? Vai aktīvā viela var kaitēt bērnam vairāk kā mātes mazāk kvalitatīvais piens?

Paldies!
Atbild:
Maija Broša, ginekoloģe
Labdien! "Tabex" nedrīkst lietot: - ja Jums ir alerģija pret aktīvo vielu (citizīnu) vai kādu citu šo zāļu sastāvdaļu; - ja Jums nesen ir bijis miokarda infarkts, smadzeņu insults, nestabila stenokardija, sirds ritma traucējumi (sirds aritmija), ateroskleroze, izteikti paaugstināts asinsspiediens; - ja Jūs esat grūtniece vai barojat bērnu ar krūti. To nosaka ražotājs vadoties no klīniskajiem pētījumiem....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai ortopēdiskās zolītes varētu palīdzēt, ja abām pēdām otrie pirksti aiz īkšķa liecas uz sāniem?
Labdien!

Abām pēdām otrie pirksti aiz īkšķa liecas uz sāniem. Vai ortopēdiskās zolītes varētu palīdzēt? Kādas zoles labāk lietot ikdienā, lai atslogotu pēdas? Ikdienā ir daudz jāstaigā.

Paldies!
Atbild:
Ilze Miziša
Labdien! Jā, ortopēdiskās zoles var palīdzēt pie dažādām pēdu deformācijām. Jums noteikti ir jāapmeklē tehniskais ortopēds, lai var diagnosticēt problēmu, veikt konsultāciju un izgatavot tieši Jums piemērotas ortopēdiskās zoles....
Atbild:
Laila Rudzīte, podologs
Labdien! Greizo īkšķu gadījumā ortopēdiskās zoles nelīdzēs. Nepieciešama tehniskā ortopēda konsultācija....

Traumatoloģija / ortopēdija

Pie kura speciālista vajadzētu griesties, ja parādās tādi simptomi kā galvas reiboņi un jutīgs ķuņģis?
Labdien!

Pie kura speciālista vajadzētu griesties, ja parādās tādi simptomi kā galvas reiboņi un jutīgs ķuņģis?

Paldies!
Atbild:
Medicine.lv
Labdien! Iesakām vērsties pie ģimenes ārsta, kas izvērtēs Jūsu sūdzības un nepieciešamības gadījumā nosūtīs pie atbilstošā speciālista padziļinātāku izmeklējumu veikšanai. Ar cieņu,...


Kas notiek, ja jau apaugļotu olšūnu pēc trīs dienām vēlreiz apaugļo?
Labdien!

Gribam bērniņu. Vai var mīlēties bez izsargāšanās katru otro trešo dienu, vai tas ir jādara tikai vienreiz mēnesī, auglīgajā dienā?
Kas notiek, ja jau apaugļotu olšūnu pēc trīs dienām vēlreiz apaugļo? Vai jau apaugļota olšūna visus pārējos, kas tuvojas, nemaz "nevar uzņemt" un "grūž prom"?

Paldies!
Atbild:
Maija Broša, ginekoloģe
Labdien! Apaugļotu olšūnu nevar atkārtoti apaugļot. Ja vēlaties grūtniecību, iesaku normāli, bez izsargāšanās un kad ir vēlme dzīvot dzimumdzīvi. Šajā jautājumā plānošana nenoved pie rezultāta....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Neiestājas grūtniecība - kādas analīzes būtu ieteicams vēl veikt?
Labdien!

Ar vīru cenšamies ieņemt bērniņu gandrīz 4 gadus, bet, diemžēl, bez rezultātiem. Vīram spermogramma veikta, 3% morfoloģija, padziļinātākas analīzes nav veiktas.

Ginekoloģiskās apskates vizītē man tika konstatēts iespējams polips, tiku nosūtīta uz histerorezektoskopiju. Procedūras laikā polipi netika atrasti, viss esot smuki, pēc operācijas tika veikta USG, kurā redzams, ka olvadi caurlaidīgi, jo šķidrums bija atrodams arī olvados. Kādas analīzes būtu ieteicams veikt, ko pārbaudīt?

Dakteris ieteica lietot "Cycle balance" vitamīnus, tos iegādājos un sākšu lietot. Vīrs lieto vitamīnus ELITE Man Power.

Paldies!
Atbild:
Maija Broša, ginekoloģe
Labdien! Neauglības cēloņus var noteikt tikai ārsts pēc rūpīgas abu partneru izmeklēšanas....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Nogurums, bezmiegs, sirdsklauves, ēstgribas mazināšanās - vai veģetatīvā distonija?
Labdien!

Man ir 19 gadi un jau vairāk nekā gadu ir tāds kā nogurums, tāda dīvaina sajūta. Pirms kādiem 4 mēnešiem parādījās bezmiegs, vispār nenāk miegs un iemigt ir gandrīz neiespējami. Guļu tikai kādas 5 -6 stundas un neliekas, ka esmu izgulējies. Tāpat pirms kāda mēneša vēl uzradās nelielas sirdsklauves. Bet nu nogurums ir visu laiku bez apstājas, katru dienu. Un vēl negribās tik daudz ēst kā agrāk. Varbūt tā varētu būt veģetatīvā distonija vai varbūt kaut kas cits?

Paldies!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Jūsu aprakstītie simptomi patiešām varētu būt veģetatīvās distonijas izsauktas problēmas, bet nav izslēgtas arī vēl kādas citas veselības problēmas, tāpēc iesakām izmeklēties, lai varētu saprast Jūsu sūdzību cēloņus. Ar cieņu,...

Psihoterapija / psihiatrija

Cik efektīva ir zobu pārklāšana ar gēlu?
Labdien!

Ir interese par gēla zobiem. Vēlos zināt - cik tas ir efektīvi un kādi ir iespējamie riski? Kāds materiāls procedūrā tiek izmantots un vai to var pierādīt dokumentāli?

Paldies!
Atbild:
Ojārs Kalnozols, zobārsts
Labdien! Ar šādu terminu - "gēla zobi" - saskaros pirmo reizi. Ja Jūs domājat par kompozīta pārklājumiem zobiem, riski ir vairāk vai mazāk atkarīgi no Jūsu konkrētās situācijas. Noteikti ir jāaiziet pie zobārsta uz konsultāciju, lai saprastu, kā vispareizāk rīkoties. Visi materiāli, kuri tiek izmantoti procedūru laikā, tiek dokumentēti pacienta kartiņā....

Zobārstniecība / mutes veselība

Vai lūgt endokrinologam citas zāles?
Labdien!

Man ir 46 gadi. Endokrinologs izrakstīja "L-Thyroxin" 50 mikrogr. tabletes. Dzeru tās nepilnu gadu, bet pēdējos divus mēnešus parādījās trīce vēderā un svīšana. Pārstāju nedēļu dzert tabletes, un trīce pazuda, bet sāka pampt acis. Tāpēc atsāku zāles lietot, bet trīce atkal parādījās.

Vai lūgt dakterei citas zāles? Nav viegli pierakstīties vai sazvanīt dakteri.

Paldies!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Lūdzu, griezieties pie sava endokrinologa, lai nozīmētu atkārtotas analīzes un adekvātu zāļu devu. Ar cieņu,...

Endokrinoloģija / diabēts

Vai jāoperē aknu cistu?
Labdien!

Vēlējos uzzināt, vai ir jāoperē cista aknās?

2019. gadā, pārbaudot vēdera dobumu, ultrosonogrāfijā ir konstatētas 2 cistas 1,4 x 1,4 cm un 5 x 4,5cm. Atkārtoti pēc gada veicot pārbaudi, viena no cistām ir palikusi lielāka izmēros - 5,7 x 5,6 cm. Aknas - parastas formas, lieluma, gludas, homogēnas, izoehogēnas.

Mans vecums, ja tam ir nozīme, 41 gads.

Kādi būtu Jūsu ieteikumi?

Paldies jau iepriekš par atbildi!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Lūdzu, griezieties pie sava hepatologa, kurš dinamikā novērtēs Jūsu aknu stāvokli un ieteiks pareizo rīcību. Ar cieņu,...

Gastroenteroloģija / gremošanas sistēma

Vai drīkst tik bieži veikt kobras procedūru?
Labdien!

Biju uz kobru, kur slēdzienā rakstīts - Kardijas mazspēja, refluksa ezofagīts (A pak.). Papildu veiktajās analīzēs - Hronisks, neaktīvs gastrīts ar vieglu atrofiju, nepilna tipa intestinālu metaplāziju. H.pylori negatīvs.

Analīžu dēļ ģimenes ārste drošībai sūta pēc mēneša uz atkārtotu kobru, kas nedaudz sabiedēja. Vai tiešām ir tik slikti? Vai vispār drīkst tik bieži kobru veikt?

Man ir arī izrakstīta "Escadra" divām nedēļām. Vai paralēli var ārstēt kuņģa gļotādu ar kaut ko dabisku, piemēram, smiltsērkšķu eļļu?

Pie gastroentorologa pieraksts tikai pēc mēneša.

Paldies!
Paldies!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Turpiniet lietot "Escadra" un pagaidiet vizīti pie gastroentorologa. Smiltsērkšķu eļļa var gan sakairināt, gan nomierināt kuņģa gļotādu, katram tas var būt citādāk. Ar cieņu,...

Gastroenteroloģija / gremošanas sistēma

Diskomforts intīmās zonas rajonā ikdienā un dzimumakta laikā - kā to ārstēt?
Labdien!

Man ir 26 gadi un jau vairākus gadus mokos ar diskomfortu intīmās zonas rajonā. Izteikti slikta sajūta ir nākamajā dienā pēc seksa, kā arī dažas dienas pirms menstruācijas perioda. Reizēm sajūtas ir tik nepatīkamas, ka nevaru gulēt, sāp arī čurājot. Analīzēs pie ginekologa nekas neuzrādās, tikai saka, lai lietoju pareizas intīmās ziepes un iesaka svecītes. Kur ar šo problēmu vērsties? Kā risināt?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Diemžēl neklātienē padomus nevar sniegt. Pēc rakstītā varētu domāt, ka Jums ir disbakterioze, kur tiešām būtiska loma ir pareizai intīmajai higiēnai. Atkārtoti jāveic izmeklējumi pie ginekologa un, ja ir urinācijas traucējumi, arī pie ģimenes ārsta. Partnerim obligāti jāizmeklējas pie urologa....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai var būt tā, ka ikreiz, kad sākas mēnešreizes, samazinās olšūnu skaits un iespēja dabīgi ieņemt bērniņu samazinās?
Labdien!

Tika noteikts, ka man ir samazinātas olnīcu rezerves. Olšūnas ir 9 gabali. Sakiet, lūdzu, vai tā ir, ka ikreiz, kad sākas mēnešreizes, samazinās olšūnu skaits un iespēja dabīgi ieņemt bērniņu samazinās? Vai varu jau gada laikā kļūt neauglīga, jo savu olšūnu katru mēnesi zaudēju?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Katrai sievietei ir no viena līdz diviem miljoniem olšūnu, kuras nevar saskaitīt. Katru gadu šis daudzums samazinās, ļīdz iestājas menopauze. Ultraskaņas izmeklēšana ir instruments, kas palīdz pašā menstruācijas cikla sākumā noteikt “zelta krājumu”, kas tik ļoti interesē ārstiem. Ja pašā sākumā, no 3. līdz 5. dienai, ultraskaņas laikā abās olnīcās ir redzamas ne vairāk kā 6 antrālās folikulas, tas nozīmē, ka krājumi visdrīzāk ir samazinājušies. Ja ir redzamas vairāk nekā 12 folikulas, tad...

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Par ko var liecināt sāpes ķeizargrieziena rētas rajonā, pildot vingrinājumus?
Labdien!

Pirms vairāk nekā trim gadiem tika veikts akūts ķeizargrieziens. Tagad esmu nolēmusi sākt nopietnāk pievērsties sportam, bet, pildot atsevišķus vingrinājumus (piemēram, planku, pumpēšanos u. tml.), sajūtu spēcīgas, velkošas sāpes ķeizargrieziena rētas rajonā kreisajā pusē. Par ko tas varētu liecināt? Pie kāda ārsta vērsties? Ginekologa vai ģimenes ārsta?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Ja ir sāpes rētas rajonā, jādodas pie ķirurga....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Zīdainis 8 mēnešos vēl joprojām "lido"- kā rīkoties?
Labdien!

Zīdainim pēc pāris dienām būs 8 mēneši. Velties sāka tikai 6 mēnešos. Vēl nerāpo, bet rotē ap savu asi. Esam izgājuši masāžas četros mēnešos, fizioterapiju 10 reizes septiņos mēnešos, bet zīdainis turpina "lidot" (jau divus mēnešus), rokas gar sāniem un spirinās ar kājām. Naktīs joprojām bieži ceļas. Esam apmeklējuši arī osteopātu.

Vai ir iemesls uztraukumam? Kāda būtu tālākā rīcība?

Paldies par atbildi!
Atbild:
Dr. I. Strazds
Labdien! Principā Jums būtu ar bērnu jāstrādā visu dienu un tā līdz kamēr viņš kaut ko vairāk sāk darīt. Ieteiktu noteikti aiziet pie neirologa. Fizioterapija nepieciešama ir visu laiku. Un tā pamazām, pamazām stāvoklim jāuzlabojas. Osteopātu gan es neieteiktu. Cieņā,...

Pediatrija / bērnu veselība

Vai Mirēna sāk radīt blakusparādības pēc ilgstošas lietošanas?
Labdien!

Vai ir iespējams, ka Mirēna sāk radīt blakusparādības pēc ilgstošas lietošanas? Pirmās divas Mirena spirāles bija ideālas, bet ar trešo ir sācies murgs. Divas ar pusi nedēļas pēc ievietošanas sākās spiedoša sajūta vēdera apakšdaļas kreisajā pusē, krampji un spazmas dzemdē. Analīzes uz hlamīdijām un visām STS ir negatīvas. Tika izrakstīts divu nedēļu garš antibiotiku kurss, pieņemot, ka savairojušās baktērijas (citoloģiskajā analīzē rādīja cervicītu, mikroorganismus, nūjiņas). Izdalījumu pēc antibiotikām praktiski nav nekādu, diskomforta sajūta mazāka. Bet kopumā kreisā puse vēdera apakšdaļā ir jutīga joprojām un dzemde dažreiz saraujas krampjos. Kreisajā pusē, kur augšstilbs pāriet vēdera apakšdaļā, arī dažreiz ir jutīgums, tādas kā muskuļu sāpes. Olnīcu labajā pusē ir cista, mazāka par trīs centimetriem, to nejūtu. Kreisajā pusē ir otra, vēl mazāka, ap vienu centimetru, bet grūti pamanāma (esot aiz urīnpūšļa).

Vai iespējams, ka es jūtu kreisās puses cistu, kaut arī tā ir maza? Vai arī tas ir hormonu disbalanss? Gaidīt vai prasīt ņemt spirāli ārā? Kādas papildu analīzes prasīt? Ekogrāfijā neko neredz.

Vecums - 36 gadi, liekā svara nav, alerģiju nav, bērnu nav, veselība bija ideāla līdz brīdim, kad sākās šis murgs. Kopš trešās Mirena ievietošanas pagājis pusotrs mēnesis šobrīd.

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Jebkura spirāle ir svešķermenis, kuru ievada dzemdes dobumā. Gadās, ka ievadot tā ieņem pozīciju, kad organisms cenšas to izstumt. Parasti pēc mēneša viss sakārtojas. Olnīcas cistas, kādas ir Jums, sajust nevar. Atkārtoti jādodas pie ārsta, lai izlemtu turpmāko taktiku. Parasti pietiek ar novērošanu. Analīzes, cik saprotu, Jums ir veiktas....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Aknu ciroze - kur meklēt paplašinātu palīdzību nopietnākai izmeklēšanai Rīgā?
Labdien!

Šodien vīram uzstādīja diagnozi aknu ciroze. Vēlētos uzzināt, kur meklēt paplašinātu palīdzību nopietnākai izmeklēšanai Rīgā un kādi dokumenti ir vajadzīgi, lai varētu pēc iespējas ātrāk nokļūt pie speciālistiem (arī par maksu)? Varbūt ir kādas privātklīnikas iespējas, lai tas notiktu pēc iespējas ātrāk? Nevēlamies gaidīt, vēlamies rīkoties nekavējoties.

Paldies!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Lūdzu, griezieties Valsts infektoloģijas slimnīcas Hepatoloģijas centrā. Ar cieņu,...

Gastroenteroloģija / gremošanas sistēma

Vai vajadzētu vakcinēties pret Covid-19, ja pastāv trombu veidošanās risks?
Labdien!

Man ir autoimūna slimība "Antifosfolipīdu sindroms", kuras pamatā var būt trombozes. Vīrusa Covid-19 slimības gaitā var veidoties trombi plaušās. Lietoju "Plaquenilu", 1.5 tableti.
Vai man vajadzētu vakcinēties, ņemot vērā, ka pastāv zināms risks - trombu veidošanās?

Paldies!
Atbild:
Anda Kariņa, ģimenes ārste
Labdien! Antifosfolipidu sindroms tiešām ir saistīts ar paaugstinātu trombemboliju risku, bet tāpat arī Covid 19 slimība ir saistīta ar to. Domāju, ka vakcinācija pret Covid 19 ir mazāks risks nekā slimība. Varat aprunāties ar savu ārstu. Ja trombemboliju risks pēc vakcinācijas Jūsu gadījumā ir reāli iespējams, var apsvērt antikoagulantu vai sirds aspirīna īslaicīgu lietošanu....

Profilakse / vakcinacija

Kāds iemesls varētu būt paaugstinātam glutationa peroksidāzes līmenim?
Labdien!

Teju pirms diviem gadiem no pārstrādāšanās un lieliem personiskajiem pārdzīvojumiem normāli "uzdeva" nervus (trauksme, nogurums, panikas lēkmes, bailes nomirt utt). Šķietamā diognoze ir depresija/trauksme/veģetatīvā distonija (kā nu pie kura ārsta). Joprojām lietoju antidepresantu "Escitolopram actavis". Pirms kāda laika nolēmu, ka vēlos pārstāt to lietot un kaut kur pa vidu visam šim nolēmu uz savu galvu veikt pāris analīzes, lai redzētu, vai ar vitamīniem, kas spēlē šajā visā lomu viss ir kārtībā:

Kālijs 4.65 (ref. intervāls 3.50-5.10),
Vitamīns B12 176 (ref. intervāls 187-883),
Vitamīns D 26.6 (ref. intervāls 30-100),
Magnijs 0.76 (ref. intervāls 0.66-1.07),
Dzelzs 16.8 (ref. intervāls 9-30.40),
Cinks 72 (ref. intervāls 70-120),
Glutationa peroksidāze 11894 (ref. intervāls 5000-12000).

Par D vitamīnu viss skaidrs. Ar parastajām asins analīzēm (eritrocīti, leikocīti utt.) viss normas robežās. Nesen atklājās nelielas problēmas ar kuņģi (viegls gastrīts un atvilnis), bet B12 deficīta dēļ pagaidām zāles nelietoju. Ir liekas svars (gada laikā pieaudzis par ~ 20 kg), bet gastroenterologs domā, ka to, visticamāk, es tik ātri dabūju antidepresantu dēļ, kā arī, protams, pie vainas ir sēdošs darbs un šī nebeidzamā pašizolācija. Protams, uzturs nav perfekts, bet neēdu arī kā "sivēns", lai šādi apveltos. Bija paaugstināts holesterīna līmenis pavasarī, bet tagad jau ir tuvāk normas robežām.

No manas ģimenes ārsta nav nekādas jēgas, tāpēc vēršos šeit. Mani nedaudz satrauc Glutationa peroksidāze rezultāts, jo vairs nav tālu, lai būtu virs normas. Nekur nevaru atrast informāciju par to, kas varētu būt par iemeslu tik augstām vērtībām un vai ir pamats uztraukumam? Pie kāda speciālista vispār var vērsties tieši ar jautājumiem par makroelementiem un mikroelementiem?

Paldies!
Atbild:
Anda Kariņa, ģimenes ārste
Labdien! Glutationa peroksidāze ir ferments, kas katalizē (veicina) ūdeņraža peroksīda un lipīdu hidroperoksīdu sadalīšanos (vielas, kas ir ar potenciāli kaitīgu ietekmi uz organismu). Vairāk būtu jāuztraucas par samazinātu glutationa peroksidāzes līmeni, jo tad brīvo radikāļu koncentrācija organismā palielinātos šī labvēlīgi darbojošās enzīma trūkuma dēļ. Tas savukārt varētu radīt šūnu struktūru un ģenētiskā aparāta bojājumus. Kā glutationa peroksidāzes līmeni palielinošie faktori Gulbja...


Iekaisums bez temperatūras, analīzes normā - kā to izskaidrot?
Labdien!

Vienmēr, kad slimoju un ir pamatīgs kakla vai deguna iekaisums, analīzes ir normā, kā arī temperatūra reti kad paaugstinās vai arī paaugstinās minimāli. Tā pat ir bijis arī pie urīnceļu infekcijām un nieru kolikām - ir baktērijas, USG var redzēt iekaisumu, bet analīzes uz iekaisumiem ir normā, kā arī nav temperatūras. Kā to var izskaidrot? Bieži jūtos ļoti slikti, kad slimoju, bet ārsti, vadoties pēc analīžu rezultātiem, neizraksta medikamentus, kā dēļ slimoju ilgi un esmu iedzīvojusies daudz hroniskās kaitēs. Ko ar to lai iesāku? Vai tas ir normāli? Vai tam ir nosaukums vai apzīmējums?

Paldies!
Atbild:
Anda Kariņa, ģimenes ārste
Labdien! Katra cilvēka organisma atbildes reakcija uz vienu un to pašu slimību var atšķirties. Ne visas infekcijas izpaužas ar augstu temperatūru un iekaisumam raksturīgiem simptomiem. Vecāka gadagājuma pacientiem reakcija uz iekaisumu var būt minimāla vai pat nemanāma salīdzinājumā ar bērna vai jaunieša imūno atbildi. Diemžēl šāda vāji izteikta reakcija uz iekaisumu un, iespējams, arī vājāka imūnā atbilde uz to var būt arī gados ne tik veciem pacientiem, un to jāņem vērā Jūsu ārstējošajam ārstam. Nav...

Diagnostika