medicine.lv skaitļos

Lietotāji online275
Aktīvie uzņēmumi12800
Nozares raksti1624
Ekspertu atbildes21477
Jautājumi un atbildes : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv
Cik ilgu laiku pēc hormonālās spirāles izņemšanas organismā saglabājas spirāles izdalītie hormoni?
Labdien!

Sakiet, lūdzu, cik ilgi pēc hormonālās spirāles "Levosert" 20 mikrogrami/24 h izņemšanas organismā saglabājas spirāles izdalītie hormoni?

Ar hormonālo spirāli nostaigāju 4 mēnešus, dēļ blaknēm jūnija beigās izlēmu izņemt. Nu jau ir pagājuši divi mēneši pēc izņemšanas, bet viena no blaknēm - matu izkrišana un lūšana - ir palikusi. Esmu bijusi pie diviem trihologiem, kas, izmeklējot un uztaisot matu analīzes, secināja, ka matu izkrišanaun lūšana ir saistīta ar šo hormonu spirāli. Pirms spirāles ielikšanas ginekologs nenosūtīja mani uz analīzēm, lai pārliecinātos, ka šāda veida hormonālā spirāle man der.

Paldies!
Atbild:
Kristīne Ķempe, ginekoloģe, ultrasonogrāfijas speciāliste
Labdien! Parasti, pārtraucot hormonāla kontracepcijas preparāta lietošanu, sievietes organisms atjaunojas viena menstruālā cikla laikā - atjaunojas olšūnu aktivitāte, sāk augt dzemdes dobuma gļotāda, notiek ovulācija, atsāk notikt ikmēneša asiņošana. Menstruālā cikla regularitāte ,normāli noritošas menstruācijas norāda, ka arī hormonāli organisms sāk strādāt ierastā ritmā. Lai saprastu, vai tās ir tieši ar kontracepcijas līdzekli saistītas blaknes vai arī cita veida hormonālas izmaiņas Jūsu...
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Hormonālajām spirālēm, arī Levosert, ir lokāla iedarbība uz dzemdes gļotādu, tādēļ izdalītie hormoni neuzkrājas. Nav tādu analīžu, kas noteiktu, vai kāds medikaments der konkrētajam cilvēkam. Pirms spirāles ievadīšanas ārsts pārliecinās, vai nav iekaisuma procesi un vai nav kontrindikāciju. Uzskatu, ka matu problēmas ir sakritība ar spirāles ievadīšanu....
Atbild:
Dr. Kristina Bojuta, Sievietes veselības centrs
Labdien! Nav tādu analīžu, kas var pateikt, vai hormonālā spirāle derēs pacientei vai nē. Pietiek ar anamnēzes ievākšanu. Ja Jums sākusies matu izkrišana, tad tā nepāries, izņemot spirāli, to jāārstē. Turklāt nav zināms, vai tiešām dēļ spirāles ir šādi simptomi, jo parasti rudenī sākas gan matu lūšana, gan izkrišana....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai no auss problēmas var būt palielināts limfmezgls kaklā tajā pašā pusē?
Labdien!

Vēlos mazliet skaidrības - vai no auss problēmas (diagnoze - tubootīts kreisā austiņā), var būt palielināts limfmezgls kaklā tajā pašā pusē, kuru ārsts USG izmeklējuma laikā konstatēja kā aizdomīgu?

Paldies!
Atbild:
Pāvels Naumovs, ārsts otolaringologs, homeopāts
Labdien! Jā, var būt. Tas nozīmē, ka iekaisums vidusausī vēl ir aktuāls un nav izārstēts ldz galam. Ļoti laba rehabilitācija - lietot homeopātiskas zāles, lai stiprinātu imunitāti. Ar cieņu,...


Vai tad, ja implantu nav iespējams ievietot uzreiz, var ievietot tukšajā vietā pagaidu zobu?
Labdien!

Augšžoklī 2.zobs labajā pusē traumas dēļ kļuvis ļoti kustīgs, bija arī strutas, ko ar ārstu izārstējām. Izrunājām, ka nākotnē būs jāliek implants bojātā zoba vietā. Ir sagatavots/paglabāts arī kaula aizstājējs pie ārsta (no sava gudrības zoba), ja tāds būs vajadzīgs. Šobrīd izskatās, ka atkal ir neliels iekaisums, zobs kustās ļoti daudz, ir noslīdējis. Ārsts minēja, ka implantu iespējams ievietot uzreiz pēc zoba izraušanas, bet pieļauju, ka ne tad, ja ir iekaisums / strutas. Vai tad, ja implantu nav iespējams ievietot uzreiz, var ievietot uzreiz tukšajā vietā pagaidu zobu, viena zoba platīti? Ņemot vērā, ka strādāju ar cilvēkiem, nevaru atļauties palikt bez zoba priekšā, tas man tāpat jau ir ļoti morāli smags lēmums un situācija.

Vai pēc implanta ievietošanas priekšpusē var gadīties, ka uz sejas paliek zilumi no urbšanas žoklī? Vai ir kādi ierobežojumi attiecībā uz fiziskajām aktivitātēm pēc implanta ievietošanas? Kā tiek izvēlēts implanta kroņa tonis? Vai pirms implanta ievietošanas man būtu jāveic pārējo zobu balināšana, ja tie ir dzeltenīgi?

Pie ārsta ir pieraksts, bet ļoti tālu, jo ārsts ir šīs jomas speciālists. Saprotu, ka situācija jārisina, bet ir ļoti liels uztraukums!

Paldies!
Atbild:
Svetlana Piskunova, zobārste
Labdien! 1. Vai tad, ja implantu nav iespējams ievietot uzreiz, var ievietot uzreiz tukšajā vietā pagaidu zobu, viena zoba platīti? - Šis variants ir ļoti vēlams un bieži izmantojams. 2. Vai pēc implanta ievietošanas priekšpusē var gadīties, ka uz sejas paliek zilumi no urbšanas žoklī? - Tas notiek ļoti reti, labi palīdz aukstuma kompreses. 3. Vai ir kādi ierobežojumi attiecībā uz fiziskajām aktivitātēm pēc implanta ievietošanas? - Tādas problēmas nav zināmas, bet viss notiek individuāli. 4. Kā...

Zobārstniecība / mutes veselība

Traucējoša sajūta acī - kāds varētu būt cēlonis?
Labdien!

Bieži ir sajūta, ka acs zīlītei priekšā ir kaut kas traucējošs. Dažreiz liekas, ka tādas kā gļotas, dažreiz kaut kas berž. Vizuāli neko neredz. Parastais acu ārsts (vairāki) paziņoja, ka viss esot kārtībā, nekādu problēmu. Bet sajūta paliek, tas traucē. Aptiekā teica, ka varbūt tas ir sausās acs sindroms, pilināju pilienus - rezultāta nekāda.

Pie kāda speciālista man jāvēršas, lai atrastu cēloni? Kāds varētu būt cēlonis?

Paldies!
Atbild:
Latvijas Amerikas acu centrs
Labdien! Iepazīstoties ar Jūsu sūdzībām, cēlonis varētu būt sausās acs sindroms, bet, lai to apstiprinātu, Jums būtu jāpierakstās uz sausās acs diagnostiku. Mūsu klīnika piedāvā šādu pakalpojumu, vizītes laikā pacientam tiek veikts izmeklējums ar īpašu iekārtu, ar kuru pārbauda asaru plēvītes biezumu, asaru plēvītes stabilitāti, mirkšķināšanas kvalitāti, plakstu malu stāvokli, acu apsārtumu un nosaka iespējamos acu sausuma sajūtas vai noguruma cēloņus. Kā arī piedāvājam sausās acs terapiju ar sildošu...

Acis, optika / acu veselība

Siekalu dziedzera iekaisums,antibiotikas nelīdz - kā ārstēt?
Labdien!

Man atklāja siekalu dziedzera iekaisumu. Esmu panikā, 2 nedēļas lietoju antibiotikas, tomēr nekas neuzlabojas. Man ir sialadenīts 2,9x1,9 abpusējs pēc ultrasonogrāfijas rezultātiem. Tāpat man ir gan temperatūra, gan grūtības norīt, sāp un ir žņaudzoša sajūta kaklā, nevar ieēst. Slimoju ar šo jau 2 mēnešus. Ko man darīt?

Paldies!
Atbild:
Svetlana Piskunova, zobārste
Labdien! Rekomendēju steidzīgi apmeklēt ķirurgu-stomatologu. Ar cieņu,...
Atbild:
Pāvels Naumovs, ārsts - otolaringologs, homeopāts
Labdien! Savā praksē izmantoju arī alternatīvas metodes - homeopātiju un antihomotoksikoloģiju, kā arī skatos cilvēku kopumā. Piemēram, siekalu dziedzeri var reaģēt, ja nav kārtībā aizkuņģa dziedzera darbība un tml. Lūdzu, pierakstieties pie manis uz konsultāciju klīnikā PIRAMĪDA Kalnciema ielā 27, mēģināšu palīdzēt Jums. Ar cieņu,...

Zobārstniecība / mutes veselība

Sirds pārsitieni miera stāvoklī - ko darīt?
Labdien!

Esmu 50 gadus veca, atrodos ceļojumā. Jau kādas paris nedēļas ir sirds pārsitieni miera stāvoklī, kas rada bažas. Spiediens 115/70. Pulss pārsvarā ap 60, vakaros vēl zemāks.Pirms gadiem EKO konstatēja minimālas mitrālā vārstula izmaiņas. Pēdējā laikā gan ir liels stress, bet dzīvoju veselīgu dzīvesveidu, daudz kustos svaigā gaisā. Šobrīd jūtos nogurusi un nobijusies, jo pie ārsta steidzami netieku. Reizēm pārsitieni ir vairākas reizes dienā, nedēļu var nebūt un tad atkal. Vai pastāv iespēja aritmijas brīdī nomirt, ko ieteicams darīt, ko tomēr ne?

Pateicos iepriekš par atbildi!
Atbild:
Dr. Anda Kariņa
Labdien! Visbiežāk cilvēkiem novēro tā saucamās ekstrasistoles. Tādas ir gandrīz katram no mums un to var veicināt stress, nepietiekams miegs, alkohols utt. Ja šādi pārsitieni ir bieži, pat vairāki pēc kārtas un ilgstoši, ir jādodas pie ārsta, jāveic izmeklējumi (Holtera monitorings 24h, asinsanalīzes). Biežās ektrasistoles var norādīt uz skābekļa apgādes traucējumiem sirdī vai būt kā priekšvēstnesis citam aritmijas veidam, kas vairs nav tik nevainīgs un kam varētu būt nepieciešama ārstēšana. Steigai...

Kardioloģija / sirds un asinsvadu sistēma

Pie kura speciālista ir jāgriežas, lai izrakstītu kaulu blīvuma pārbaudi?
Labdien!

Pie kura speciālista ir jāgriežas, lai izrakstītu kaulu blīvuma pārbaudi, ja cilvēks pensijas vecumā salauž plecu (proximal humerus)? Plecs ir sadzijis, bet līdz šim ne ģimenes ārsts, ne traumatologs nav nosūtījis uz osteodensitometriju.

Vai tiešām pacientam pašam ir jājautā pēc šī izmeklējuma, vai arī ārsti var noteikt osteoporozi pēc citam pārbaudēm?

Paldies!
Atbild:
Aiva Doroško, ģimenes ārste, Rīgas veselības centra filiāle "Bolderāja"
Labdien! Nepieciešama papildu asins aina ar D vitamīnu, kalciju, fosforu, parathormonu. Un pierādās osteoporoze tikai ar osteodensitometriju. Nosūtījumu var izrakstīt jebkurš ārsts, esot līgumā ar NVD....
Atbild:
Dr. Anda Kariņa
Labdien! Uz osteodensitometriju parasti nosūta ģimenes ārsts. Pieņemu, ka šo izmeklējumu rekomendē arī endokrinologs, ginekologs, traumatologs. Par rezultātiem un ārstēšanu vai tālāko taktiku arī jārunā ar savu ģimenes ārstu. Var arī konsultēties ar endokrinologu vai arī kādu no ārstiem, kas specializējas osteoporozes ārstēšanā. Iesaku sākumā vērsties ar lūgumu izmeklēšanai pie sava ģimenes ārsta. Ar cieņu,...


Bumbulis cirksnī - vai tas saistīts ar limfmezglu?
Labdien!

Cirksnī pēkšņi parādījies ciets bumbulis, izmērs kā zirnim, taču no ārpuses nav nekas vizuāli pamanāms. Bumbuli sataustīju mazgājoties, taustot vieta nedaudz sāpīga. Vai tas varētu būt saistīts ar limfmezglu? Bumbulis atrodas pie kaula netālu no ieejas vagīnā. Pie kāda speciālista griezties?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Pēc apraksta spriežot, tas varētu būt palielināts limfmezgls vai iekaisis mata sīpols. Jādodas pie ģimenes ārsta....
Atbild:
Dr. Kristina Bojuta, Sievietes veselības centrs
Labdien! Jā, tas varētu būt limezgls. Jāskatās, vai neaug dinamikā, ja 2 nedēļu laikā nepāriet, tad sākumā jāiet pie ģimenes ārsta....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Ilgstošas sāpes kuņģī pēc vēdera izejas - kur vērsties pēc palīdzības?
Labdien!

Man ir 29 gadi. Ilgstoši mokos ar sāpēm kuņģī , sāp pēc vēdera izejas un sāpes mazinās tikai vakarā (vēdera izeja parasti no rīta). Sāpes pedējās nedēļās palikušas neciešamākas un vēl kopā ar urīnceļu iekaisumu neciešami sāp. Ģimenes ārsts neko lietas labā neiesaka. Kur man vērsties?

Paldies!
Atbild:
Anda Kariņa, ģimenes ārste
Labdien! Vēlams konsultēties ar gastroenterologu attiecībā uz vēdera sāpēm. Urīnceļu infekcija jāārstē ar antibiotikām pie ģimenes ārsta. Varbūt nododiet urīna analīzi laboratorijā, lai konstatētu infekciju, un ģimenes ārstam būtu jau rezultāti pieejami, kad ieradīsities uz vizīti. Vai esat lietojusi kādu no protonsūkņu inhibitoriem, kas pieejami bez receptes, lai mazinātu kuņģa sāpes? Piemēram, Omeprozol 20 mg kapsulas. Palīdzēs, ja sūdzības rada gastrīts vai skābes atvilnis....
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Varam piedāvāt veikt mūsu medicīnas iestādē vispārēju organisma izmeklēšanu šūnu līmenī, balstītu uz biorezonansi, kuras laikā tiek izmeklēts katrs orgāns un sistēmas un noskaidrotas funkcionālās izmaiņas, iekaisuma procesi un patogēnā mikroflora (sēnes, parazīti, baktērijas, vienšūņi utt.). Sīkāku informāciju var uzzināt, zvanot uz tālruni 27088877, vai www.vs888.lv. Ar cieņu,...

Gastroenteroloģija / gremošanas sistēma

Vai tā tiešām varētu būt grūtniecība, jeb tomēr HCG vēl uzrādās no iepriekšējā nesekmīgā mēģinājuma?
Labdien!

Situācijas apraksts - jūlija sākumā tika ieņemts bērniņš. Ap gaidāmo menstruāciju laiku uzrādījās pozitīvs grūtniecības tests, bet pēc pusotras nedēļas sākās spēcīgas menstruācijas, pēc ārsta norādēm tā bija bioloģiskā apaugļošanās, respektīvi, nekas nesanāca, menstruācijas beidzās. Tā kā bez ierobežojumiem bija dota atļauja turpināt ieņemt bērniņu, uz šī brīža gaidāmajām menstruācijām grūtniecības tests atkal uzrādās pozitīvs. Vai tā tiešām varētu būt grūtniecība, jeb tomēr HCG vēl uzrādās no iepriekšējā nesekmīgā mēģinājuma? Šīs dienas vēdera lejasdaļā ir velkošas sāpes, it kā tūliņ atkal sāksies menstruācijas, bet kāpēc tests pozitīvs....?

Paldies!
Atbild:
Kristīne Ķempe, ginekoloģe, ultrasonogrāfijas speciāliste
Labdien! Ja pēc iepriekšējā grūtniecības testa tika kontrolēts hcg un bija redzams tā pārliecinošs kritums, tad iepriekšējais stāsts ir pabeidzies un patreiz tad ir runa par jaunu grūtniecību. Lai pārliecinātos, vai grūtniecība labi aug, attīstās un pareizi novietojas, būtu jādodas pie ginekologa uz tālākiem izmeklējumiem....
Atbild:
Dr. Kristina Bojuta, Sievietes veselības centrs
Labdien! Grūti atbildēt, ir jāskatās HCG dinamikā, vai aug, vai nē. Un, protams, vajadzētu klātienē apmeklēt konsultāciju un veikt USG....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai drīkst nodarboties ar fiziskām aktivitātēm, lietojot antibiotikas?
Labdien!

Lietoju antibiotiku "Doxylan" 20 dienu kursu (iemesls - borrelia burgdorferi IgM analīzes pozitīvas). Vēlos jautāt, vai šī antibiotiku kursa laikā varu turpināt fiziskas aktivitātes - ārstnieciskā vingrošana pie fizioterapeita un sporta zālē?

Paldies par atbildi!
Atbild:
AVA Clinic
Labdien! Jūs varat turpināt nodarboties ar sportu, bet ir ieteicams samazināt slodzi....
Atbild:
Dr. Anda Kariņa
Labdien! Lietojot antibiotikas, varat nodarboties ar fiziskām aktivitātēm un sportu, ja Jūsu vispārējais stāvoklis to atļauj. Pieņemu, ka Borelioze Jums fiziskus simptomus nerada, un slodzes ierobežojumu tādēļ nav. Iesaku izvairīties no saules stariem, jo doksiciklīns veicina iedegumu, var gadīties apdedzināties saulē. Ar cieņu,...


Ilgstošas sāpes krustos - ko darīt?
Labdien!

Esmu dejotāja, un 3 mēnešus atpakaļ (šķietami) pēc neveiksmīga atlieciena sākās sāpes krustos. Diemžēl sāpes nemazinās jau 3. mēnesi. Esmu bijusi pie muguras ķirurga, veikusi magnētisko rezonansi, kas neuzrāda nekādu problēmu. Esmu izgājusi magnetoterapiju 10 reizes, masāžas 10 reizes, esmu vingrojusi 2 mēnešus un stiprinājusi muguru. Esmu bijusi arī uz manuālo terapiju. Izmaiņu nav. Ilgāk stāvot vai sēžot, ir izteiktas muskuļu spazmas. Sajūta, ka sāpes ir nevis neciešamas, bet ir traucējošas, nevaru veikt sporta aktivitātes un dejot, jo tad sāpes palielinās. Esmu lietojusi "Neurorubine", "Bericox" un parastos pretiekaisuma līdzekļus ("Ibuprofen", "Dicklofenac" plāksterus un ziedes) - rezultātu nav. Kādu brīdi panēsāju arī korseti, kas atviegloja slodzi uz krustiem, bet tas nav palīdzējis tikt vaļā no sāpēm. Tikko mēģinu dejot, sāp. Man arī nav konkrētas diagnozes, jo man to neviens nav pateicis līdz šim. Sāpes nevirzās uz kājām vai citur, bet ir tieši krustos, citreiz šķiet, ka sāp vienā pusē, citreiz, ka otrā. Mēdz but tirpoņa dibenā vai ap astes kaulu. Vai tas varētu būt hronisks iekaisums, un ko vēl varētu darīt? Esmu jauna, 28 gadi, bez veselības problēmām un citām iepriekšējām traumām.

Paldies!
Atbild:
Ilze Bērziņa, FRM ārste
Labdien! Sāpju iemesls, visdrīzāk, ir muskuļu un/vai saišu disbalanss (pārslodzes dēļ). Ja pretsāpju līdzekļi efektu nedod, tos nav nozīmes lietot. Slodze (dejošana) jāatsāk ļoti pakāpeniski. Pirms treniņiem jāiesildās, pēc treniņiem jāizstiepj visas muskuļu grupas. Vingrošana jāturpina regulāri - jānostiprina muguras korsetes muskuļus (vēlams konsultēties ar fizioterapeitu). Ja būtu iekaisums, tas parādītos analīzēs un citos izmeklējumos. Izvērtējiet savas ieraduma pozas (ergonomika) un...

Fizioterapija, rehabilitācija

Veselības problēmas pēc insulta - kur meklēt palīdzību?
Labdien!

Jau gadu meklējam risinājumu. Mammai pagājušā gadā bija insults. Vienīgās pazīmes bija, ka raustījās kāja un vājums. Veicot datortomogrammu, diagnoze bija haimorīts. Veicām magnētisko rezonansi, uzreiz mammu aizrāva uz slimnīcu, jo ārsts noteica, ka ir bijis insults. Šī gada pavasarī atkal kļuva sliktāk, rezultātā sāka labā kāja līdz ceļgalam "neklausīt" un sākās koordinācijas traucējumi - varēja pēkšņi nokrist un kājas neklausīja, lai pieceltos. Jūnijā plānveidā iestājāmies slimnīcā uz pārbaudēm. Pēc slimnīcas bez ratiņkrēsla vairāk vispār nevarējām pārvietoties. Sākās drausmīgi galvas reiboņi, pat nosēdēt bez palīdzības nebija iespējams. Pēc mēneša saucām atkal ātros, jo mamma nevarēja pakustināt jau labo ķermeņa pusi, sākās vemšana. Slimnīcā pateica, ka ir bijuši 4 insulti - ko mēs vispār gribam! Pēc 2 nedēļu ārstēšanas mamma praktiski kustēties vairāk nevar, - ir guļoša, arī kreisā roka darbojas ļoti vāji. Tagad diagnoze ir encefalīts, nevis insults.

Ko mums darīt, kur ir iespējams iegūt palīdzību, jo uz doto brīdi mēs esam izmisumā? Vai ir iespējamas ārstu speciālistu tiešsaistes konsultācijas?

Paldies!
Atbild:
Anda Kariņa, ģimenes ārste
Labdien! Iesaku ar slimnīcas izrakstiem doties uz konsultāciju pie neirologa vai vismaz pie ģimenes ārsta, lai noskaidrotu, kas tad īsti ir mammas saslimšanas cēlonis - asinsrites traucējumi vai infekcija. Par tālāko aprūpi jārunā ar ģimenes ārstu. Skaidrs, ka mammas veselība neatgriezīsies iepriekšējā stāvoklī, bet vismaz kāda palīdzība aprūpes organizēšanā, rehabilitācijas pasākumi būtu veicami....

Neiroloģija / nervu sistēmas saslimšanas

Vai pēc zoba ekstrakcijas ir iespējams sabīdīt zobus kopā, piemēram, ar breketēm, tā lai nepaliek caurums izrautā zoba vietā?
Labdien!

Vai pēc zobu ekstrakcijas (4. zobs augšžoklī) vispār faktiski ir iespējams sabīdīt zobus kopā, piemēram, ar breketēm, tā lai nepaliek caurums 4. zoba vietā?

Paldies!
Atbild:
Svetlana Piskunova, zobārste
Labdien! Sabīdīt zobus var, bet tajā pašā laikā var sabojāt sakodienu. Esiet piesardzīga. Iesaku labāk izmantot implantu. Ar cieņu,...

Zobārstniecība / mutes veselība

Kāds cēlonis varētu būt ilgstošajām galvasāpēm?
Labdien!

Man 42 gadi. Nomoka ilgstošas galvassāpes, sāp 3 dienas, parasti puse galvas, MRT galvai uzrāda - mega cisterna magma, paplašināti smadzenīšu sānu vēderiņi, paplašinātas rievas. Pārbaudīta arī mugura - jostas daļā deformējošā spondiloartroze. Tas pats gurnos un plecos. Galvas spranda daļā spondiloze un protrūzija, aizdomas, ka sāpes galvā ir no migrēnas, bet zāles pret migrēnu nepalīdz. Sāpes ir regulāras, vienīgais, kas palīdz, ir kad neatliekamās palīdzības punktā iedod sistēmas pret sāpēm un atsāpinošu šprici. Kas tas varētu būt? Slimības lapa ir jau 5. mēnesi, bet vieglāk nepaliek.

Paldies!
Atbild:
Anda Kariņa, ģimenes ārste
Labdien! Iesaku konsultēties ar neirologu, lai izslēgtu hidrocefālijas diagnozi....


Kādai izglītībai jābūt, lai strādātu morgā, un kur to studēt?
Labdien!

Jau kopš pamatskolas vēlos strādāt morgā, sakopt cilvēkus uz viņu pēdējo lielo dienu. Cik zinu, Latvijā nekur nepiedāvā mortuary sciences izglītību. Kādai izglītībai jābūt, lai strādātu morgā, un kur to studēt?

Paldies!
Atbild:
Anda Kariņa, ģimenes ārste
Labdien! Diemžēl nemāku atbildēt. Šķiet, ka Latvijā tam nav nepieciešama kāda speciāla izglītība, bet varbūt es maldos....

Asociācijas, biedrības, organizācijas

Asiņaini izdalījumi pēc laporoskopijas - vai tā ir norma?
Labdien!

Tieši pirms nedēļas bija ķirurģiskā sterilizācija un operācijas laikā izlobīja arī olnīcu cistu. Operācijas laikā bija mēnešreižu pēdējā dienā, bet pēc operācijas asiņošana atsākās. Pirms 3 dienām asiņošana beidzās, bet šodien atkal atsākās. Vai tā var būt un vai ir iemesls satraukties?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Satraukumam nav iemesla, jānovēro, kad sāksies nākamās mēnešreizes. Ja tās nav menstruācijas, bet patiešām svaigas asinis, ir jādodas pie ārsta....
Atbild:
Dr. Kristina Bojuta, Sievietes veselības centrs
Labdien! Nedaudz asiņaini izdalījumi var būt. Bet, ja asiņošana pastiprinās, ir ar asins recekļiem, tad labāk aizbraukt uz slimnīcu....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai slimnīcā ārstiem ir pieejama pilna, detalizēta pacienta slimības vēsture?
Labdien!

Gribēju uzzināt, vai slimnīcā ārstiem ir pieejama pilna, detalizēta pacienta slimības vēsture?

Tuvinieks iestājies slimnīcā, un pēc apmēram nedēļas man prasa par tuvinieka slimības vēsturi, un tas atkārtojas vairākas reizes.

Vai ir kādi papildu medicīniskie iemesli, kas varētu būt saistīti ar jautājumiem par slimības vēstures radiniekam? Vai tas ir vienkārši saistīts ar precizēšanu? Vai ārstam ir pieejama informācija, kādus medikamentus pacients lieto? Vai ir kāda veida sadarbība ar ģimenes ārstu vai citiem medicīnas speciālistiem attiecībā uz šo informāciju?

Paldies par skaidrojumu!
Atbild:
Anda Kariņa, ģimenes ārste
Labdien! Šobrīd e-veselības sistēmā slimnīcas ārstiem ir diezgan plaši pieejami dati par pacientam izrakstītajiem medikamentiem un veiktajiem izmeklējumiem, bet tie nav pilnīgi. Ja receptes rakstītas papīra formātā, tās nav redzamas e-veselības sistēmā. Slimnīcā strādājošie ārsti var kontaktēt ar pacienta ģimenes ārstu telefoniski un tas arī tiek darīts nepieciešamības gadījumā. Ārsti, lai pēc iespējas labāk palīdzētu pacientam, mēdz izjautāt arī pacienta radiniekus, kas par viņu rūpējās....

Slimnīcas / stacionārā ārstēšana

Par ko varētu liecināt viegla tirpoņa kāju pirkstos?
Labdien!

Sakiet, lūdzu, par ko varētu liecināt viegla tirpoņa kāju pirkstos? Sajūta, it kā būtu neērti nosēdēt, un pirksti ir mazāk jutīgi. Tā nav visu laiku, bet sākās 3 dienas atpakaļ un šāda sajūta ir reizi dienā. Vai tas varētu būt saistīts ar asinsvadiem, holesterīnu vai cukura līmeni, vai nospiestiem nerviem? Kādas analīzes varētu ieteikt uztaisīt, lai turpinātu izmeklēt vainu? Vai būtu jāapmeklē kāds konkrēts speciālists, vai pagaidām pietiktu ar ģimenes ārstu?

Paldies!
Atbild:
Anda Kariņa, ģimenes ārste
Labdien! Vaina meklējam nervos. Tam varētu būt cēlonis jostas skriemeļu rajonā vai arī tālāk perifērijā. Diabēta gadījumā perifēra neiropātija ir diezgan bieža komplikācija. Vajadzētu konsultēties ar ģimenes ārstu vai neirologu. Veicot elektromiogrāfiju, varētu noskaidrot nerva bojājuma līmeni un precizēt diagnozi....


Ja grūtniecība ir dabisks process, kāpēc rodas toksikoze, citi sarežģījumi un pat nāves gadījumi dzemdībās?
Labdien!

Man ir filozofiskas dabas jautājums. Man ir 2 bērni, un nesen ar draudzeni apspriedām dažādas tēmas. Draudzene, kurai nav vēl pašai bērnu un tos negrib, uzdeva man jautājumu: ,,Visur saka, ka grūtniecība un dzemdības ir dabisks process, u. tml., bet kāpēc sievietei tad ir toksikoze, citi sarežģījumi un pat nāves gadījumi dzemdībās? Dabiskajām lietām taču nevar būt sliktas blaknes..." Un, godīgi, es nemācēju viņai atbildēt. Kā to lai izskaidro?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Gadījumos, kad sieviete nevēlas bērnus, parasti tiek meklēti attaisnojumi šādai izvēlei. Jau šajā etapā būtu jāmeklē šādas nevēlēšanās cēloņi. Parasti tie ir psiholoģiskas izcelsmes. Jāatceras, ka cilvēks ir daļa no pasaules dabas. Dzīvošana arī ir dabiska lieta, bet katru indivīdu var skart slimības, arī mūža ilgums ir ļoti dažāds. Toksikoze nav sarežģījums, bet grūtniecības sākuma izpausme, kas skar ne visas sievietes. Notiek hormonālās sistēmas pielāgošanās jaunam darba režīmam....
Atbild:
Dr.Kristina Bojuta, Sievietes veselības centrs
Labdien! Jā, dzemdības ir dabisks process. Bet tas nenozīmē, ka tas nevar būt saistīts ar komplikācijām un letālu iznākumu, diemžēl. Jo mēs katrs esam ar savām hroniskām saslimšanām, un grūtniecības laikā var parādīties jaunas pataloģijas. Tāpat dzemdības ir neparedzams process, kur mēs nekad nevaram zināt, kas var notikt ar katru dzemdētāju. Bet vienmēr esam gatavi risināt jebkuras komplikācijas un akūtas situācijas, lai rezultāts būtu vesela mamma ar veselu bērnu....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai ārsts drīkst uzstādīt diagnozi, cilvēkam klāt neesot, un aprunāt to ar svešiem cilvēkiem?
Labdien!

Vai ārsts drīkst uzstādīt diagnozi, cilvēkam klāt neesot, un aprunāt to ar svešiem cilvēkiem?

Paldies!
Atbild:
Dr. Anda Kariņa
Labdien! Ja pacients, par kuru ir runa, nav rīcībspējīgs, ārsts varētu iesaistīt pacienta tuvākos cilvēkus (vīru, sievu vai bērnus). Citos gadījumos ārsta rīcība būtu vērtējama kā neētiska. Ar cieņu,...


Vai CPV ir iemesls, kāpēc nevarēju palitk stāvoklī?
Labdien!

Man ir atklāts CPV cin 3, taisīs operāciju un izņems bojātās šūnas. Bet vai šis varēja būt iemesls, kāpēc nevarēju palikt stāvoklī? Vai, ja ir konstotētas šīs izmaiņas, tas ietekmē palikšanu stāvoklī un vai pēc tam tas ir iespējams?

Paldies!
Atbild:
Kristīne Ķempe, ginekoloģe, ultrasonogrāfijas speciāliste
Labdien! Cilvēka papilomas vīruss sievietei galvenokārt skar dzemdes kakla šūnas, radot tur dažādas pakāpes šūnu bojājumus - gan priekšvēža saslimšanas, gan arī ļaundabīgas saslimšanas, kā arī var skart maksts, vulvas, anālās atveres, rīkles rajonu. Tomēr vīrusa klātbūtne un radītie bojājumi pamatā nerada problēmas grūtniecības ieņemšanai. Tādēļ jautājums par grūtniecības ieņemšanas iespēju jāskata komplicēti, izvērtējot abu partneru vispārējo veselību, blakussaslimšanas, kaitīgos faktorus....
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Vīrusa izraisītās izmaiņas dzemdes kaklā nav cēlonis neauglībai, bet ar šādu saslimšanu grūtniecība nav vēlama. Smagā displāzija jeb CIN 3 praktiski 100% gadījumu turpina attīstīties līdz dzemdes kakla vēzim, tāpēc bojātās šūnas iznīcina ar speciālu aparatūru. Nevajag raizēties, ka pēc displāzijas ārstēšanas radīsies problēmas ar bērna ieņemšanu vai iznēsāšanu: ar modernajām ārstēšanas metodēm bojātās šūnas iznīcina, neskarot dziļākos audu slāņus. Vienīgi gadījumos, ja bojājumi bijuši...

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības