Kā rīkoties, ja pēc potītes lūzuma ārstēšanas kāja pampst un sāp?
Sveiki!

Mana ome (54 gadi) salauza potīti, bija lauzti 3 kauli, tāpēc vina 3 mēnešus nogulēja ģipsī. Kad viņai noņēma ģipsi, tika uzstādīta diagnoze osteoporoze. Tagad jau 7 mēnešus ome klibo, un tā kāja ir piepampusi un sāp, arī ādas krāsa ir citādāka. Ārsts tikai pateica, lai atsakās no kruķiem.

Mēs jau sākam atmest cerības, ka viņa kādreiz staigās. Un nav arī iespējas tikt pie speciālistiem, jo nav transporta.

Lūdzu, iesakiet, kā rīkoties!

Paldies!
Atbild:
Rehabilitācijas centrs Līgatne, "Rehabilitācijas centrs Līgatne", SIA, Dienas stacionārs
Sveiki!

Potītes lūzums noteikti nenozīmē, ka cilvēkam būtu jāguļ. Arī tikmēr, kamēr ir ģipša longete, drīkst sēdēt un staigāt ar palīgierīcēm (kruķiem vai staigāšanas rāmi).

Ja kauli ir saauguši, kāju drīkst slogot. Ja ir tūska, sēžot un guļot kāju var pacelt augstāk (atbalstīt uz spilveniem vai paliktņa). Var uzlikt aukstu kompresi uz 10-15 minūtēm 3-4 reizes dienā (starp ledus kompresi un ādu jābūt sausam dvielim).

Ja nav pieejams fizioterapeits, atliek kāju iekustināt pašu spēkiem - pakāpeniski palielināt kustību apjomu pēdas locītavā.

Osteoporoze var attīstīties, ja kāja netiek slogota. Ir jānosaka kaulu minerālu blīvums. Ja osteoporozes diagnoze apstiprināsies, tiks nozīmēts kāds no specifiskajiem osteoporozes ārstēšanas medikamentiem.

Par transporta nodrošinājumu nokļūšanai ārstniecības iestādē ir jāinteresējas pašvaldības sociālajā dienestā.

Osteoporoze

Vai straujš svara pieaugums var būt Laima slimības dēļ?
Labdien!

Esmu 21 gadu jauna. Pēdējos 3 gados esmu ļoti strauji pieņēmusies svarā (pirmo 2 gadu laikā +10 kg un pēdējā gada laikā vēl +10).

2018. gada vasarā staigāju pie ārsta, jo ļoti sāpēja ceļgalu locītavas, un septembrī man analīzēs uzrādīja Laima slimības baktēriju. Visu septembri dzēru antibiotikas, palika labāk, bet oktobra beigās atkal sākās simptomi - galvas sāpes, sāpes locītavās, tai skaitā arī pirkstu locītavās, nespēks, grūtības koncentrēties. Novembrī atkal veicu pārbaudi, analīžu testi bija joprojām pozitīvi. 21 dienu laida antibiotikas caur sistēmām.
Tagad sāp ceļgali un vingrojot vai sportojot sāpes paliek lielākas.

Es nezinu, ko lai dara, lai nomestu liekos kilogramus. Esmu 165
cm un nu jau sveru 77 kg.

Kā rīkoties, un pie kādiem ārstiem uz konsultāciju man vajadzētu iet, lai tiktu galā ar savām sāpēm un lieko svaru?

Paldies!
Atbild:
Anda Kariņa, Kariņas A. ģimenes ārsta prakse
Labdien!

Diemžēl Laima slimībai tas ir raksturīgi. Tomēr svara pieaugumam jāmeklē arī citi cēloņi. Iespējams, nepieciešams konsultēties ar endokrinologu un dietologu.

Imunoloģija

Kāda ir leikocītu un limfocītu norma asinīs bērnam?
Sveiki!

Kāda ir norma asinīs 1.4 gadus jaunam bērnam ir leikocītiem un limfocītiem? Atnāca asins analīzes - leikocīti 6.77, limfocīti % 58.1.

Paldies!
Atbild:
Ivars Strazds, Strazda I. ārsta pediatra prakse
Labdien!

Leikocitārā formula bērna vecumā var mainīties ļoti bieži, un tas ir normāli.

Jūsu gadījumā leikocītu daudzums ir normāls, arī limfocītu daudzums ir pieņemams, protams, analīzes iet kontekstā ar klīnisko atradi. Medicīnā viss ir jāvērtē kompleksi.

Cieņā,

Pediatrija / bērnu veselība

Vai drīkst vakcinēties pirms endoskopijas?
Labdien!

Gribēju noskaidrot vai vakcinēšanās, piemēram, pret ērču encefalītu, pirms endoskopijas nesagādās kādas problēmas procedūrā?

Paldies!
Atbild:
Anda Kariņa, Kariņas A. ģimenes ārsta prakse
Labdien!

Plānota endoskopija nav kontrindikācija, lai vakcinētos pret ērču encefalītu. Ja šī ir pirmā ērču encefalīta pote mūžā, vēlams vakcinēties vismaz 3 dienas pirms izmeklējuma, ja gadījumā rodas kādas blaknes, piemēram, temperatūras reakcija.


Pie kāda ārsta vērsties un kādas pārbaudes veikt, ja nomoka sirds pārsitieni, smaguma sajūta un smagnēja elpošana?
Labdien!

Vairākus gadus smēķēju 7 cigaretes dienā. Tagad nu jau 2 mēnešus nesmēķēju. Sportoju un ēdu veselīgi pēdējos 6 gadus.

Pēdējos 8 mēnešus man ir neizprotamas problēmas - vismaz reizi dienā pieredzēšu vai nu sirds pārsitienus - tā, ka jāapstājas un no šoka jāievaidās, vai jau pamostos ar smagu sajūtu sirds apvidū, "vājumu sirdī", un smagnējāku nekā parasti elpošanu. Dažreiz sirdī parādās duroša sajūta. Ir bijušas epizodes nakts laikā, kad nepieciešams piedomāt pie elpošanas, citādi iemiegot apstājas elpošana dabiskā veidā.

Cik esmu novērojusi, tas nav saistīts ar uzturu vai stresu. Bet stresa situācijās lielāka iespējamība, ka kāda no pazīmēm parādīsies. Tomēr arī absolūta miera stāvoklī šis epizodes notiek.

Sirds elektrogrammā viss ir kārtībā. Dzelzs organismā ir pietiekami.

Esmu apjukusi, jo nezinu, pie kura ārsta precīzi vērsties un kādas asins analīzes un pārbaudes vēl būtu jāveic.

Nedzīvoju Latvijā, bet pēc nedēļas braukšu uz Latviju, tāpēc vēlētos apmeklēt speciālistu.

Liels paldies!
Atbild:
Veselības salons 888, "Veselības salons 888"
Labdien!

Pēc sūdzībām spriežot, Jums vajag vērsties pie kardiologa vai neirologa. Iespējams, Jums ir arī veģetatīvā distonija.

Ar cieņu,

Kardioloģija / sirds un asinsvadu sistēma

Kurā menstruāciju cikla dienā jānodod dzimumhormonu analīzes?
Labdien!

Kurā cikla dienā jānodod analīzes testosterona un estradiola līmeņa noteikšanai asinīs? Cikla garums ~33 dienas. Un kādus dzimumhormonus vēl bez testosterona un estradiola būtu ieteicams pārbaudīt, lai noskaidrotu, vai nav dzimumhormonu disbalanss?

Sūdzības - maksts sausums. Sonogrāfiski un maksts uztriepēs nekādas novirzes no normas nav konstatētas, tādēļ būtu lietderīgi izslēgt hormonu disbalansu kā iespējamo iemeslu šīm sūdzībām.

Jau iepriekš paldies!
Atbild:
Maija Broša, "Rīgas 1. slimnīca", SIA, Poliklīnika "Šarlotes"
Labdien!

Dzimumhormonu līmenis mainās dažādās menstruālā cikla dienās. Ārsts nosaka dienas, kurās un kādus izmeklējumus veikt, vadoties no problēmas un izmeklēšanas mērķa. Maksts sausums ir problēma dažādos vecumos, tādēļ neklātienē nevar norādīt konkrētus izmeklējumus, nezinot Jūsu vecumu un sūdzību vēsturi.

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai tas ir normāli, ka uz rokām, roku pirkstiem un vēdera aug apmatojums?
Labdien!

Man ir 14 gadi. Es vēlos zināt, vai tas ir normāli, ka uz rokām un uz roku pirkstiem, kā arī uz vēdera aug apmatojums? Vai tas ir kaut kā saistīts ar pusaudža vecumu? Esmu lasījusi internetā, ka pie vainas var būt arī hormoni.

Paldies!
Atbild:
Ivars Strazds, Strazda I. ārsta pediatra prakse
Labdien!

Kā Jūs sakāt,''pie vainas ir hormoni". Tas ir saistīts ar Jūsu vecumu. Tā kā satraukumam nav pamata.

Cieņā,

Pediatrija / bērnu veselība

Vai pie sirdsdarbības ritma attīstības traucējumiem "Betac" lietošana ir piemērota?
Labdien!

Man noteikta diagnoze "idiopātiskā ventrikulārā ekstrasistolija" (sirds ir fiziski vesela, veikta ehokardiogrāfija). Esmu neizpratnē par pārsitieniem. Līdz šim lietoju "Betaloc" un "Etacizīnu". Tagad kardiologs izrakstīja "Betac". Instrukcijā teikts, ka šīs zāles lieto, lai ārstētu paaugstinātu asinsspiedienu (man parasti ir zemāks, dažreiz pulss lielāks), neviena vārda par sirds ritmu.

Vai tiešām "Betac" man gadījumā var lietot, un tās nekaitēs kā citādi?

Paldies!
Atbild:
Ilze Paegle, "Inta", SIA, Aptieka
Labdien!

Ja Jums pulss dažreiz ir lielāks - tātad ir sirdsdarbības ritma traucējumi. "Betac" un "Betaloc" un "Etacizīns" iedarbojas uz sirdsdarbības ritmu - tātad ir līdzīgi medikamenti. Paplašinātajā zāļu instrukcijā, kas ir pieejama mediķiem, ir izsmeļošāka informācija par zāļu iedarbību. Uzticieties ārstam!

Kardioloģija / sirds un asinsvadu sistēma

Kāpēc pēc slimošanas turpinās drebuļi?
Labdien!

Pirms kāda laika biju apslimusi (bija iesnas un klepus). Pēc slimošanas sākās lielas galvas (acu un deniņu rajonā) sāpes un drebuļi. Rentgenā konstatēja deguna gļotādas tūsku. Lietoju medikamentus. Galvassāpes ir pārgājušas, taču drebuļi vēl joprojām turpinās. Vai šie ķermeņa drebuļi varētu būt saistīti ar šo slimošanu, un ka līdz galam vēl nav izārstēts kāds vīruss? Vai arī tie ir saistīti ar kaut ko citu?

Paldies!
Atbild:
Anda Kariņa, Kariņas A. ģimenes ārsta prakse
Labdien!

Neviens respiratorais vīruss nerada temperatūru ilgāk par 7 dienām.

Ja paaugstināta temperatūra vai drebuļi ir ilgāk, jāmeklē bakteriāla infekcija, kas bieži pievienojas kā komplikācija pēc ARVI, vai cits cēlonis (cits vīruss, hormonālās izmaiņas, autoimūnas slimības utt.).

Imunoloģija

Vai pēc kritiena vajadzētu vērsties traumpunktā?
Labdien!

Šorīt pa ceļam uz darbu sanāca paslīdēt uz ietves un nokrist. Krītot stipri sasitu labo kāju, blakus ceļgalam, labajā pusē kaulu. Paiet varu, izteikta ziluma uz ceļgala nav, bet ir grūti pārvietoties. Pie katras kustības, kur jāsaloka labā kāja vai svars jāuzliek uz labās kājas, izjūtu diezgan lielas sāpes. Pa kāpnēm iet sagādā vislielākās grūtības. Iztaisnot kāju varu, bet pie katras kustības ir lielas sāpes. Nezinu, ko darīt, vai vajag braukt uz traumpunktu vai nogaidīt līdz rītdienai, varbūt sāpes pāries un ir tikai stiprs sasitums? Un vai pietiks ar kādu smēri? Vai ir iespējams, ka varētu būt kas nopietnāks?

Paldies!
Atbild:
Medicine.lv, "www.medicine.lv"
Labdien!

Ja ir spēcīgas sāpes - lai izslēgtu varbūtību, ka gūta kāda nopietnāka trauma, ir vērts doties uz traumpunktu, kur Jums veiks rentgenu un ieteiks piemērotākos ārstniecības līdzekļus.

Ar cieņu,

Traumatoloģija / ortopēdija