Diāna Zande: Bērniem svarīgas brokastis un māju sajūta pusdienu kārbiņā!
Zane Gruntmane, Hill and Knowlton Latvia
Daudzi vecāki domā, kā nodrošināt bērnus ar visu nepieciešamo, lai viņi augtu veseli, tāpēc vēlos dalīties savā pieredzē – kā par savu bērnu pilnvērtīgu uzturu rūpējamies mēs. Brokastis ir viena no svarīgākajām ēdienreizēm, jo jāuzņem gandrīz 30 % no visas dienā uzņemamās enerģijas, turklāt, brokastu brīdis rada noskaņojumu visai dienai.
Kad jaunākie bērni uzsāka skolas gaitas, mūsu ģimenē aktuāls kļuva jautājums – ko šorīt ēdīsim brokastīs? Mūsu ģimene ir gana liela, un ēšanas paradumi ir visai atšķirīgi – es no rīta dzeru kafiju vai tēju ar pienu un sātīga maltīte man nav prātā, vīrs ceļas agri un pats pagatavo sev ēdamo, lielā meita citrīt steigā uzkož kādu augli, bet citreiz – cītīgi vāra putru vai pat gatavo salātus – cik nu atļauj laiks un ledusskapī atrodamo produktu dažādība. Var teikt – katrs pats sagādā sev tādas brokastis, kas iet pie sirds. Vēl pavisam nesen jaunākie bērni brokastis darbadienās baudīja bērnudārzā (mūsu dārziņa pavāres gatavo tik garšīgus ēdienus kā mājās). Bet nu – klāt skolas laiks un līdz ar ikrīta rūpēm par laicīgu nokļūšanu klasē arvien biežāk uzdodu sev jautājumu – kā ātri un vienkārši pagatavot brokastis, kas ir garšīgas, veselīgas un skolas bērniem neapnīk?
Viens no paņēmieniem, ko izmantoju, ir – vakarā pajautāju – ko vēlaties brokastīs? Šis ir būtisks jautājums, jo bērna gaume ir svārstīga – vienu dienu brokastīs viņš ar sajūsmu prasa vēl vienu vārīto olu, bet pēc nedēļas, kad jautāju – vai vēlies oliņu? – savelk pieri un strupi noprasa – vai tad tu nezini, ka tagad olas brokastīs es vairs neēdu??? Tātad – vispirms izzinu savu bērnu vēlmes, pastāstu par savām iespējām un – atrodam kopsaucēju, kas pārtop brokastu ēdienā. Jaunāko bērnu garšīgo ēdienu tops ir visai atšķirīgs – meitai garšo piena zupas un putras, bet puika dod priekšroku maizītēm vai kartupeļu pankūciņai. Ja bērniem ir "zupas un maizīšu" noskaņojums, zupu kopīgi vārām jau vakarā (un dažreiz tā tiek notiesāta, brokastlaiku nesagaidījusi), bet maizītes gan smērēju no rīta. Man patīk gatavot kārtainās maizītes, lai bērns dabū pēc iespējas bagātīgāku uzturu - kādu kodienu no siera, kādu salātlapu, tomāta un gaļas šķēli. Kā zināms, bērniem augšanai nepieciešamas neaizvietojamās taukskābes - Omega -3 un Omega-6, kuras organisms pats nevar saražot, bet tās tam ir ļoti nepieciešamas . Bagātīgs šo taukskābju avots ir treknās zivis un augu eļļas, bet tās viņiem ne vienmēr iet pie sirds. Tāpēc, lai bērnu uzturā būtu pietiekami daudz "labo tauku" , lieliski izlīdzamies ar margarīnu, kas ir labs neaizvietojamo tauskābju avots, turklāt ērti lietojams. Arvien biežāk dēls pats gatavo savas maizītes. Visai ilgs laiks pagāja, līdz puika apguva maizīšu apsmērēšanas māku, lai nenosmērētu visu apkārtni. Viņš ir izpētījis, kuri ir "viegli uzsmērējamie" margarīni un nu mēs pērkam "Rama" jogurt vai ar olīvām (mums patīk, ja margarīns nav sāļš). Dažreiz, ja man ir laiks un iedvesma, margarīnam piejaucu kādu garšaugu maisījumu vai sarīvētu sieru un izveidoju tādu kā krēmu, kas ar negaidīto garšu pakutina garšas kārpiņas. Dēls ļoti iecienījis pilngraudu maizi ar zaļumu margarīnu (vakarā uz tādas maizes rikas viņš vēl uzber sakapātu ķiploku....). šogad no pašaudzēta bazilika pagatavoju pesto mērci, ko arī mēdzu uzsmērēt uz maizes – gardi un veselīgi.
Dēls uz skolu ēdamo līdzi neņem, bet meitas skolas somā bieži tiek ievietota kārbiņa ar kaut ko "uzgraužamu". Kaut arī skolā gatavoto launagu meita atzīst par garšīgu, viņa ar nepacietību plāno, ko ņems līdzi un pati kārto savu launaga kārbiņu. Parasti viņa tur ieliek ābolu, kādu kāpostlapu, burkānu, končiņu (kur nu bez našķa, vai ne? ) un – maizīti vai grauzdiņu. Sagrauzdēju maizīti, uzsmērēju margarīnu un ļauju, lai iesūcas. Uzberu nedaudz kanēļa un cukuriņu un – garda uzkoda gatava. Un, kaut arī es zinu, ka skolas launags ir garšīgs un bērni to ēd ar prieku, līdzi paņemtais ēdiens no mājām ir ļoti būtisks - atverot uzkodu kārbiņu, bērns tajā atrod ne tikai maizītes izsalkuma remdēšanai, bet gan mājas sajūtu, kas ielikta līdzās ābolam, maizītei un palīdz sagaidīt vakaru un atkalsatikšanos mājās.
Eksperta komentārs:
Signe Rinkule, uztura speciāliste:
Diāna Zande ir 5 bērnu māmiņa, kurai ir gan bagātīga pieredze, gan zināšanas par bērnu uzturu. Neaizvietojamās taukskābes - Omega-3 un Omega-6, ir ļoti būtiskas bērna augšanai un attīstībai, tās organisms pats saražot nevar, tāpēc tās noteikti janodrošina bērnam ar uzturu. Prieks dzirdēt, ka Diāna ir atradusi veidu, kā saviem bērniem nodrošināt augšanai nepieciešamo, turklāt neaizmirstot, ka viena no nozīmīgākajām dienas ēdienreizēm ir brokastis