5 padomi, kā ēst veselīgi darbavietā
Lai tava darbadiena ritētu produktīvi, ķermeni nepieciešams "uzlādēt" ar veselīgu un sabalansētu maltīti – pusdienām. Tiesa, ikdienas steigā nereti šķiet, ka ieturēt pusdienas nav laika, un tu izlīdzies ar kādu našķi vai izlaid ēdienreizi pavisam. Tomēr šādi tu ne tikai kaitēsi savai veselībai, bet laika gaitā iedzīvosies liekos kilogramos.
Izvairies no našķiem
Čipsi, gāzēts dzēriens, šokolādes batoniņš vai smalkmaizīte var šķist pietiekami ātra un vienkārša izvēle brīžos, kad trūkst laika – uzkodas ļauj uz mirkli nomākt apetīti un rada maldīgu priekšstatu, ka esi paēdis. Tomēr šāda ēdienreize nesniegs tev vajadzīgās uzturvielas, turklāt tu uzņemsi virkni kaitīgu vielu un ievērojamu daudzumu cukura, kas uz vairākām stundām nomāks tavu imūnsistēmu un izraisīs pastiprinātu nogurumu atlikušajā dienas daļā.
Pētījumi apliecina, ka, pastāvīgi uzņemot produktus, kuru sastāvā ir pievienotais cukurs, būtiski palielinās sirds un asinsvadu slimību risks, attīstās aptaukošanās un cukura diabēts un paaugstinās asinsspiediens un holesterīna līmenis.
Neēd pie darbagalda
Ieturot maltīti un vienlaikus veicot darba pienākumus, tu nespēj koncentrēties uz ēšanu, tādējādi laikus nepiefiksējot sāta sajūtu un nereti apēdot pārāk daudz. Tāpat šādi tu radīsi organismam papildu stresu, kas veicina gremošanas traucējumus un citas veselības problēmas. Turklāt, ēdot pie darbagalda, tu biežāk izvēlēsies kādu našķi vai citu viegli apēdamu produktu, kas nesniegs tev nepieciešamos vitamīnus un minerālvielas.
Uzņem šķidrumu
Pat neliela dehidrācija veicina nogurumu un koncentrēšanās grūtības. Turklāt slāpes iespējams maldīgi uzskatīt par izsalkumu, kā rezultātā tu uzņemsi vairāk pārtikas nekā vajadzīgs. Vienmēr turi pa rokai ūdensglāzi un reizi pusstundā izdzer dažus lielus malkus.
Nodrošinies ar veselīgām uzkodām
Brīžos, kad klāt ir teju nepārvarams izsalkums, izvēlies veselīgu alternatīvu. Neliela uzkoda tev sniegs enerģiju un ļaus pilnvērtīgi darboties līdz nākamajai ēdienreizei. Izvēlies valriekstus vai mandeles, grieķu jogurtu, ābolu, bumbieri vai apelsīnu, gabaliņu melnās šokolādes, burkānus vai kādu citu mazkaloriju našķi.
Ņem maltīti līdzi
Pats drošākais un veselīgākais pusdienu piedāvājums ir maltīte, ko esi gatavojis pats. Tu skaidri zināsi, kādi produkti izmantoti ēdiena gatavošanai, cik cukura vai sāls pievienots, un varēsi būt drošs, ka pēc ēdienreizes jutīsies paēdis un gatavs turpināt darbu. Pagatavo papildu porciju vakariņās, kombinē pāri palikušo ēdienu vai izvēlies ko viegli un ātri pagatavojamu, ko uztaisīt pirms darba.