medicine.lv skaitļos

Lietotāji online362
Aktīvie uzņēmumi12809
Nozares raksti12201
Ekspertu atbildes21477
UZTURS : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

UZTURS

Par racionālu jeb fizioloģisku uzturu sauc uzturlīdzekļu kopumu, kas nepieciešams normālām dzīvības norisēm cilvēka organismā. Uzturs vajadzīgs normālai cilvēka augšanai un attīstībai, tas var būtiski ietekmēt organisma spējas pretoties slimībām, sekmēt organisma piemērošanos dažādām ārējās vides un cilvēka iekšējās vides pārmaiņām, var ietekmēt cilvēka radošo aktivitāti un mūža ilgumu. Racionālam uzturam ir liela nozīme cilvēka veselības saglabāšanā un slimību profilaksē.

Uzņemtā uztura pārstrādāšana un asimilācija ir viena no galvenajām cilvēka fizioloģiskajām funkcijām (skatīt vielmaiņa). Uzturs cilvēka organismā tiek pakļauts dažādām bioloģiskajām pārvērtībām un pārveidots tā, lai organisms no tā iegūtu dzīvības procesiem nepieciešamās vielas un enerģiju. Gremošanas traktā fermentu ietekmē uzturs sašķeļas līdz vienkāršākiem savienojumiem, zarnās uzsūcas, iekļūst asinīs un tiek izmantots audu un orgānu šūnu sastāvdaļu uzbūvei un atjaunošanai, organisma masas palielināšanai.

Uzturā jābūt visām tām vielām, kas veido cilvēka organisma sastāvdaļas. Tās ir olbaltumvielas, daļēji arī tauki un minerālvielas. Ar uzturu jāuzņem pietiekami daudz ūdens, kas nepieciešams ikvienai organisma šūnai, tās vielmaiņai un kas palīdz organismam atbrīvoties no kaitīgiem vielmaiņas produktiem. Organisma uzbūvei tiek izmantots 63-70% ūdens, 22% olbaltumvielu, 10% tauku, 3-5% minerālvielu. Uzturs nodrošina cilvēka organismu ar dzīvības norisēm nepieciešamo enerģiju. Visu organisma siltuma enerģijas patēriņu izsaka enerģijas vienībās - džoulos. 1 J ir vienu ņūtonu (N) liela spēka veiktais darbs, pārvietojot kādu ķermeni 1 m attālumā pieliktā spēka virzienā; 1 J = 0,239 cal. Galvenais enerģijas avots organismam ir uztura organiskās vielas - ogļhidrāti, tauki, mazāk olbaltumvielas. Bioloģiskās oksidācijas procesā, katrai uzturvielai sašķeļoties, atbrīvojas noteikts enerģijas daudzums. 1 g olbaltumvielu dod 17,2 kJ (4,1 kcal), 1 g ogļhidrātu - 17,2 kJ (4,1 kcal), 1 g tauku - 39,0 kJ (9,3 kcal). Enerģētiskām vajadzībām organisms izlieto 14% no uzņemtajām olbaltumvielām, 30% - no taukiem, 56% - no ogļhidrātiem. Vajadzības gadījumā enerģijas ieguvei ogļhidrāti un tauki var viens otru aizstāt, bet olbaltumvielas dzīvības procesos nevar aizstāt neviena cita uzturviela. Atbrīvotā enerģija organismā uzkrājas ar fosforu bagātos savienojumos, galvenokārt adenozīntrifosforskābes veidā.

Enerģiju organisms izmanto darbam un fizioloģiskajiem procesiem. Arī atpūtas laikā un miera stāvoklī (miegā) organismā turpinās sirdsdarbība, elpošana, kā arī siltuma izdalīšanās (pastāvīgas ķermeņa t° uzturēšanai). Organisma enerģijas patēriņš atkarīgs no cilvēka fizioloģiska stāvokļa, dzimuma, vecuma, auguma, masas, kā arī no fiziskās un garīgās slodzes, klimatiskajiem, ģeogrāfiskajiem faktoriem. (Datus par cilvēka enerģijas patēriņu uz 1 kg ķermeņa masas 1 stundā skatīt 1. tabulā.)

Cilvēkam nepieciešamo enerģijas daudzumu nodrošina noteikts uztura daudzums. PSRS Medicīnas ZA Uztura institūtā izstrādātas zinātniski pamatotas uztura fizioloģiskās normas atbilstoši cilvēka organisma enerģijas patēriņam un diennaktī nepieciešamajam uzturvielu, vitamīnu utt. daudzumam; bērniem tās nodrošina vēl arī normālu organisma augšanu un attīstību. Šīs normas diferencētas astoņām bērnu un pusaudžu (līdz 18 g. vecumam) grupām (skatīt bērna uzturs), četrām pieaugušo darbspējīgo cilvēku grupām un divām vecu cilvēku grupām (60-70 g. veciem un vecākiem par 70 g.). Citādas uztura fizioloģiskās normas ir grūtniecēm (skatīt grūtnieces higiēna), sievietēm bērna zīdīšanas laikā, kā arī sportistiem treniņu un sacīkšu laikā.

Visus darbspējīgos cilvēkus iedala 4 grupās, ņemot vērā viņu darba intensitāti, enerģijas patēriņu, nervu sistēmas sasprindzinājumu u.c. faktorus. I grupā iedala visus cilvēkus, kuru darbs nav saistīts ar fizisko slodzi vai prasa niecīgu fizisko piepūli (garīgā darba darītāji ar lielu nervu sistēmas sasprindzinājumu, kalpotāji, sēdoša darba strādnieki). II grupā ietilpst mehanizētā darba strādnieki un apkalpošanas sfērā strādājošie, kuru darbs saistīts ar nelielu fizisko piepūli (automatizēta darba strādnieki, radio un elektronisko rūpnīcu un sakaru darbinieki, šuvējas, konstruktori, pārdevēji, medicīnas māsas, sanitāri). III grupā iedala mehanizētā darba darītājus un apkalpošanas sfērā strādājošos, kuru darbs saistīts ar vidēji lielu fizisko slodzi (štancētāji, tekstilnieki, kurpnieki, vilcienu, tramvaju un trolejbusu vadītāji, pastnieki, veļas mazgātājas, pārtikas rūpniecības un lielākā daļa sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu darbinieku, agronomi, traktoristi, lauku brigāžu brigadieri). IV grupā iedala nemehanizēta vai daļēji mehanizēta darba darītājus, kuru darbs saistīts ar lielu fizisko slodzi (kalnrūpniecības strādnieki, celtnieki, kravas mašīnu šoferi, lielākā daļa lauksaimniecībā strādājošo un mehanizatoru, metalurgi, kalēji, mežstrādnieki, melioratori).

Pieaugušiem darbspējīgiem cilvēkiem nepieciešams noteikts enerģijas daudzums atkarībā no darba slodzes (grupas), vecuma, dzīvesvietas apkalpotības (komunāliem pakalpojumiem, sabiedriskā transporta, centralizētas ūdensapgādes un apkures utt.), kā arī no papildu enerģijas patēriņa aktīvai atpūtai (fiziskā kultūra, sports). Cilvēkiem, kas strādā ļoti smagu nemehanizētu fizisku darbu (krāvēji, meža cirtēji, pļāvēji u.c), nepieciešamais enerģijas daudzums pieaug pat līdz 18 800 kJ (4500 kcal) diennakti (skatīt 2. tabulu). 60-70 g. veciem cilvēkiem, samazinoties vielmaiņas procesu intensitātei un darba slodzei, nepieciešamais enerģijas daudzums un līdz ar to arī vajadzība pēc uzturvielām kļūst mazāka (skatīt 3. tabulu). Vīriešiem, kas vecāki par 70 gadiem, nepieciešamais enerģijas daudzums ir 9200 kJ (2200 kcal), sievietēm - 8400 kJ (2000 kcal). Pieaugušiem cilvēkiem, kuru dzīvesvietā ir laba apkalpotība, nepieciešamo uzturvielu daudzumu skatīt 4. tabulā. Papildu vajadzība pēc uzturvielām ir cilvēkiem, kas aktīvi atpūšas vai kuru dzīvesvietā ir slikta apkalpotība (skatīt 5. tabulu).

Racionālā uztura svarīga nozīme ir vitamīniem, kas kopā ar minerālvielām un mikroelementiem organismā darbojas kā vielmaiņas regulatori. vitamīnu darbība ir cieši savstarpēji saistīta, tā ir saistīta arī ar hormonu, kā arī olbaltumvielu, tauku, ogļhidrātu, minerālvielu, mikroelementu un ūdens maiņu organismā. Vislabāk tos uzņemt ar uzturlīdzekļiem, jo tā vieglāk saglabāt organismam vēlamās vitamīnu savstarpējās attiecības. Ne vienmēr (piem., ziemā) uzturā var būt visi vitamīni dabiskā veidā, tāpēc tos uzņem arī ar vitamīnu preparātiem. Vitamīni vajadzīgi visām iedzīvotāju vecumgrupām (skatīt 6. un 7. tab.). Bērniem vitamīnu diennakts devas ir lielākas nekā pieaugušiem cilvēkiem (skatīt tabulu rakstā bērna uzturs). Palielinātas vitamīnu diennakts devas vajadzīgas arī sievietēm grūtniecības un bērna zīdīšanas laikā.

Ikvienam cilvēkam jāievēro uztura režīms, kas nodrošina pareizu vielmaiņu un līdz ar to visa organisma sistēmu normālu darbību. Visām pilnvērtīga uztura sastāvdaļām (aizstājamām un neaizstājamām aminoskābēm, nepiesātinātajām taukskābēm, fosfolipīdiem, holesterīnam, taukiem, cukuriem, cietei, balastvielām, vitamīniem, minerālvielām, organiskajām skābēm) jābūt noteiktās savstarpēji saskaņotās attiecībās. Olbaltumvielu, tauku un ogļhidrātu savstarpējai attiecībai uzturā jābūt 1:1:4. Visas šīs vielas vajadzīgajā daudzumā var nodrošināt uzturs, kas sastāv no pilnvērtīgiem, dabiskiem un pēc iespējas dažādiem uzturlīdzekļiem (uzturlīdzekļu ķīmisko sastāvu un enerģētisko vērtību skatīt 8. tabulā). Būtiska nozīme ir arī uzturlīdzekļu kvalitātei, t.i., to ķīmiskajam sastāvam, bioloģiskajai vērtībai, to tīrībai (dažādu organismam nevēlamu vielu un mikroorganismu - pesticīdu, krāsvielu, baktēriju piejaukumam), kā arī tam, kā produktu vērtību ietekmē dažādi tehnoloģiski paņēmieni. Pilnvērtīgā uzturā noteikti jābūt pienam un piena produktiem, dārzeņiem, augļiem un ogām. Cilvēkam ar vidēju fizisko slodzi dienā nepieciešamais galveno uzturlīdzekļu daudzums: apmēram 200 g gaļas vai tās izstrādājumu, 0,5 l piena vai kefīra, 400-500 g maizes un citu miltu izstrādājumu (pēdējā laikā to ieteic mazāk), 50-100 g cukura, apmēram 300 g kartupeļu, 400 g dārzeņu, 40 g putraimu, 20-30 g augu eļļas, 10-15 g dzīvnieku tauku (sviests), 1 ola ik pārdienas.

Ikvienas uztura sastāvdaļas trūkums, sevišķi ilgāku laiku, rada vielmaiņas traucējumus un labvēlīgu fonu slimību attīstībai. Arī tad, ja lieto vairāk uzturvielu, sevišķi ogļhidrātu un tauku, nekā nepieciešams organisma enerģētiskajiem un trofiskajiem procesiem, rodas vielmaiņas traucējumi, kas savukārt sekmē dažādu patoloģisku procesu izveidošanos organismā, piem., palielinātu ķermeņa masu (skatīt aptaukošanās). Statistika liecina, ka korpulenti cilvēki biežāk slimo ar aterosklerozi, cukura diabētu, tiem biežāk ir miokarda infarkts u.c. slimības, kā arī šo cilvēku mūžs ir īsāks. Normalizējot uzturu, tā enerģētiskā vērtība nedrīkst būt mazāka par 9600- 10 500 kJ (2300-2500 kcal). Slima cilvēka uzturs atšķiras no vesela cilvēka uztura (skatīt ārstnieciskais uzturs). Ar uztura jautājumu pētīšanu bioloģijas un medicīnas aspektā nodarbojas uzturzinātne - dietoloģija.

Banner 280x280
=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "heise marketing" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "heise marketing" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

Ādas kopšana rudenī – mitrināšana un aizsargāšana

Ādas kopšana rudenī – mitrināšana un aizsargāšana

Tāpat kā rudenī mēs nomainām savu garderobi, pret sezonai atbilstošiem apģērbiem, tāpat arī sejas ādas kopšanas rutīnā ir nepieciešams ieviest izmaiņas, lai pasargātu mūsu sejas ādu no ārējās vides kaitīgās ietekmes.

Aktuālie piedāvājumi

Profesionāla sejas ādas kopšana ar Noon Aesthetics: kas tas ir un kāpēc izvēlēties? 

Profesionāla sejas ādas kopšana ar Noon Aesthetics: kas tas ir un kāpēc izvēlēties? 

Premium klases dermatoloģiskās kosmētikas zīmols Noon Aesthetics piedāvā inovatīvus un zinātniski pierādītus ādas kopšanas risinājumus, kas īpaši izstrādāti profesionālai lietošanai. Zīmols palīdz risināt  dažādas sejas ādas problēmas, piedāvājot kosmētiku pret pigmentāciju, akni, novecošanās pazīmēm un ādas dehidratāciju.  

Slēptās ādas slāpes: kā atgūt maigumu un mitrināšanu 

Slēptās ādas slāpes: kā atgūt maigumu un mitrināšanu 

Ja vēlaties atgūt ādas mitrumu, maigumu un starojumu, sāciet ar vienkāršiem, bet efektīviem soļiem. Šajā rakstā pastāstīsim, kādi paradumi un kosmētikas līdzekļi palīdz atjaunot ūdens balansu un pasargāt ādu no pirmajām novecošanās pazīmēm. 

Ājurvēdas ieteikumi ziemeļzemju iedzīvotājiem 

Ājurvēdas ieteikumi ziemeļzemju iedzīvotājiem 

Saskaņā ar Ājurvēdu viss sastāv no pieciem pamatelementiem: ētera, gaisa, ūdens, uguns un zemes. Katrā cilvēkā dominē viens vai divi pamatelementi, kuri nosaka cilvēka došu jeb konstitūciju.

Video

Raidieraksts ''Inovācijas veselībā'': veselības tehnoloģijas un to pieejamība

Raidieraksts ''Inovācijas veselībā'': veselības tehnoloģijas un to pieejamība

Kā notiek veselības tehnoloģiju izvērtēšana? Kādas Eiropas labās prakses veselības jomā būtu vērtīgi ieviest Latvijā? Un vai Latvija aktīvi pārņem dažādas inovācijas, tai skaitā veselības tehnoloģiju jomā? Uz šiem un citiem jautājumiem raidieraksta "Inovācijas veselībā" sērijā atbildēja Zāļu valsts aģentūras direktorei Indra Dreika.

Produktu testi

Hydro Boost – atgūsti sejas ādas starojumu

Hydro Boost – atgūsti sejas ādas starojumu

Oktobrī Medicine.lv sadarbībā ar Coral Club piedāvā izmēģināt Hydro Boost – biocelulozes sejas masku no līnijas Ocean Glow ar Lipomask™ tehnoloģiju, kas dziļi mitrina ādu, palīdz mazināt sausumu un lobīšanos, kā arī palēnina pirmās novecošanās pazīmes. 

Testa rezultāti: tonējošā un dabiska iedeguma eļļa sejai un ķermenim

Testa rezultāti: tonējošā un dabiska iedeguma eļļa sejai un ķermenim

Septembrī Medicine.lv sadarbībā ar SIA "Eirobaltik" zīmolu "MARUSHA Nord Ecosmetic" piedāvāja testēt tonējošu un dabiska iedeguma eļļu sejai un ķermenim ar burkānu un smiltsērkšķu eļļām.

Nogurums, stress un imunitāte – izmēģini liposomālo magniju, B6, D3 un K2! 

Nogurums, stress un imunitāte – izmēģini liposomālo magniju, B6, D3 un K2! 

Oktobrī Medicine.lv sadarbībā ar Acorus Balance aicina lasītājus izmēģināt Magnijs + B6 Liposomal Shots vai D3 + K2 Liposomal Shots. Piesakies testam un pārliecinies, kā šie produkti darbojas praksē! 

Coral Taurine – nervu sistēmas veselībai

Coral Taurine – nervu sistēmas veselībai

2025. gada septembrī redakcija sadarbībā ar starptautisko zīmolu Coral Club piedāvā izmēģināt Coral Taurine – uztura bagātinātāju, kam pamatā ir taurīns. Tas palīdz uzturēt nervu sistēmas veselību, enerģijas apmaiņu un sirds darbību pastāvīga stresa un pārslodzes apstākļos. 

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Cilmes šūnu banka: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Cilmes šūnu banka: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Uzmanību, topošās māmiņas! Jūsu lēmums par nabassaites asins cilmes šūnu saglabāšanu ir ļoti svarīgs gaidāmā bērniņa dzīvē! Uzziniet vairāk, lai izdarītu pārdomātu izvēli!

Nutricia medicīniskais papilduzturs – Nutridrink: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Nutricia medicīniskais papilduzturs – Nutridrink: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Lai atgūtu vai saglabātu muskuļu masu un muskuļu spēku, ir nepieciešamas olbaltumvielas. Ja ar ikdienas uzturu neizdodas uzņemt visu nepieciešamo olbaltumvielu daudzumu, tad veselības aprūpes speciālists var rekomendēt papildus lietot Nutridrink. Jānorāda, ka šobrīd medicīniskais papilduzturs tiek kompensēts ar ārsta nosūtījumu.