Zivju eļļai – jā vai nē?
Nesen pamanīju, ka tādos ir atrodama interesanta informācija par to, ka zivju eļļa ir kaitīga. Protams, ja uzreiz pēc šāda teksta parādās informācija, kas slavina krila eļļu, īpašas ticības nav, tomēr nedaudz pameklēju sīkāk. Un izrādās, tā ir diezgan aktuāla tēma visā pasaulē – kā tad īsti ar to zivju eļļu ir – vai vajag to papildus lietot vai nevajag.
Pirmkārt – iet diskusijas par to, kāda ir zivju izcelsme, no kurām tad iegūst zivju eļļu. Kā zināms, zivis var saturēt cilvēkam kaitīgas vielas.
Otrkārt – zinātnieki arī diskutē par to, vai no zivju eļļas, kas nopērkamas kapsulās, ir kāds labums. To galvenais mērķis ir nodrošināt cilvēku ar omega 3 taukskābēm, bet eksperimenti parādot, ka cilvēki, kas ikdienas dzer zivju eļļu, īpaši uzlabojumi nav novēroti. Tiek ieteikts labāk divreiz nedēļā ēst zivis, nekā dzert zivju eļļu. Turklāt, omega 3 taukskābes ir arī riekstos, augu eļļās.
Un informāciju var tādējādi atrast visādu – gan tādu, kas apgalvo – no zivju eļļas uztura bagātinātājiem diži lielas jēgas nav, gan tādu, kas saka, ka tā ir kaitīga, gan, protams, tādu, kas uzsver plusus. Tātad, papētot sīkāk tomēr nekas skaidrāks netiek, un katram pašam vien ir jāizvēlas, kādiem pētījumiem ticēt un kādiem ne.
Tomēr viena doma man aizķērās prātā, šos rakstus lasot, un domāju, tā ir visbūtiskākā, par ko jāpadomā ikvienam – ka nav nekādu maģisku kapsulu, kas uzlabos nepareizu un neveselīgu diētu. Ja ikdienas ēdienkarte sastāv no čipsiem, "frī" kartupeļiem un "hotdogiem", ja ēdam vien bulciņas un dārzeņiem ejam ar līkumu, no uztura bagātinātājiem, ko lieto, lai iegūtu trūkstošos vitamīnus un minerālvielas, nekāda dižā labuma nebūs.
Pirms visu uztura bagātinātāju lietošanas, vispirms ir jāmaina ēdienkarte.
Foto:Stock.XCHNG