Zaļo kokteiļu sekta
Ziemā šādu tēmu aizskart bīstami, jo taisnība jau ir – tādas patiešām labas sastāvdaļas ziemā kokteiļiem grūti atrast, ja vien rocība neatļauj iepirkties bioveikaliņos, kur var nopirkt biozaļumus un dārzeņus cauru gadu. Kad ziemā ieminos par zaļajiem kokteiļiem, tad parasti priekšā tiek celti visādi argumenti par to, ar ko ziemā veikalos nopērkamie zaļie dārzeņi, salāti ir apstrādāti, un ka labāk tādus neēst.
Te gan ir divas puses, jo pilnībā atteikties no zaļajiem dārzeņiem, salātiem arī jau nav īpaši veselīgi.. Jā, ziemā ir grūti.

Tātad – tagad jums nav itin nekādu pretargumentu, ko celt man pretī, lai attaisnotu negribēšanu vai slinkumu gatavot zaļos kokteiļus. Man interese par zaļajiem kokteiļiem aizsākās izlasot Viktorijas Butenko grāmatu "Zaļā dzīve", ko ja nemaldos, pagājušo gadu izdeva Zvaigzne ABC. Un tālāk jau ķēdes reakcija – meklēju informāciju, meklēju receptes...
1. Zaļie kokteiļi ir ļoti veselīgi. Tie normalizē skābju un sārmu pareizo līdzsvaru, tie sniedz enerģiju, kā arī satur organismam nepieciešamās šķiedrvielas.
2. Zaļie kokteiļi ir arī garšīgi. Neticēsiet? Tūlīt sekos maza pamācība- kā sākt un kā iemīlēt šos kokteiļus, jo te nav nekā sarežģīta, un sastāvdaļas ir tikai 3! Protams, var arī vairāk, ja ir vēlme:
• Izmantojiet spinātus! Tie ir neitrāli, un ar tiem parasti visiem iesaka sākt, jo rukolas, pētersīļu izmantošana pirmajā reizē var simpātijas neizraisīt. Vispirms zaļums ir jāiemīl kā tāds un tad jau var eksperimentēt ar ko pikantāku. Varat izmēģināt kāpostus, lapu salātus, romiešu salātus, mangoldu, burkānu lakstus.
• Lieciet klāt augļus. Kas nu tagad mums nāks sezonā. Vispirms zemenes, vēlāk avenes, mellenes, uz rudens pusi āboli.. Vēl iecienīti ir kivi un banāni.
• Un trešā sastāvdaļa ūdens. Nekādu citu saldinātāju. Auglis, zaļais lapu dārzenis un ūdens – tas ir pats starts. Ak jā, un vajadzīgs vēl blenderis – un AIZIET! Visgrūtākais jau ir uzsākt, ne? Kā vienmēr. Bet, kad tas ir noticis, tad ir gandarījums, un šajā gadījumā arī labāka pašsajūta.
Informāciju sagatavoja: Ilze Lipska
Foto: Ilze Lipska