medicine.lv skaitļos

Lietotāji online278
Aktīvie uzņēmumi12703
Nozares raksti11756
Ekspertu atbildes21477
UZTURLĪDZEKĻU KULINĀRĀ APSTRĀDE : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

UZTURLĪDZEKĻU KULINĀRĀ APSTRĀDE

uzlabo uzturlīdzekļu organoleptiskās īpašības, atvieglo uzturlīdzekļu sagremošanu, novērš iespēju inficēties ar mikroorganismiem, kas varētu būt uzturlīdzeklī vai uz tā virsmas. Organoleptiskās īpašības (garšu, smaržu) uzlabo, pievienojot garšvielas u.c. piedevas, kā arī uzturlīdzekļus vārot vai cepot. Uzturlīdzekļu sagremošanu atvieglo, no tiem atdalot grūti sagremojamās daļas vai arī tos apstrādājot mehāniski. Organisma inficēšanos ar infekcijas un invāzijas slimībām novērš, uzturlīdzekļus mazgājot, tīrot vai mizojot, racionāli uzglabājot, kā arī apstrādājot termiski.

Uzturlīdzekļu kulinārā apstrāde ietver uzturlīdzekļu sākotnējo jeb primāro apstrādi - mazgāšanu, tīrīšanu vai mizošanu, sasmalcināšanu, izmērcēšanu (sālītas zivis, sēnes, kaltēti dārzeņi, augļi, ogas) - un termisko apstrādi. Izšķir vairākus termiskās apstrādes veidus. Vārīšana 100° temperatūrā; produkti izkarst vienmērīgi, jo atrodas šķidrumā. Karsēšana tvaikos; to izmanto, gatavojot ārstniecisko uzturu. Nepieciešams speciāls katliņš ar ieliekamu sietu, virs kura uzliek sagatavoto produktu. Katlā ielej nedaudz ūdens; ūdenim vāroties, tvaiki izkarsē produktu. Cepšana taukos; augstās t° ietekmē gaļas un zivju olbaltumvielas sarec, produkta virskārta zaudē daudz ūdens un sažūst, izveidojas garoziņa. Cepšana uz uguns. Gaļas gabalus vai zivis cep uz karstām oglēm, uzdurtus uz metāla iesmiem vai uzliktus uz speciālām restēm. Sautēšana jeb sutināšana ar garšvielām mazā ūdens daudzumā uz lēnas uguns.

Termiskās apstrādes laikā uzturlīdzekļos notiek dažādas pārmaiņas. Daļa tauku, olbaltumvielu un ogļhidrātu sadalās. Gatavojamā ēdiena šķidrumā (buljonā) pāriet daļa minerālvielu, С un В grupas vitamīni, ekstraktvielas. Tāpēc vārīti uzturlīdzekļi nav sevišķi garšīgi salīdzinājumā ar ceptiem, kuriem izveidojusies garoziņa aizkavē minerālvielu un ekstraktvielu izšķīšanu. Augu izcelsmes uzturlīdzekļi pēc termiskas apstrādes kļūst viegli sagremojami.

Uzturlīdzekļu kulinārās apstrādes laikā daļēji noārdās С vitamīns kartupeļos, dārzeņos, augļos. Notīrīti, sasmalcināti dārzeņi tūlīt jālieto vai jāvāra. Tos var neilgi uzglabāt nesasmalcinātus, iegremdētus ūdenī, pasargājot no gaisa skābekļa iedarbības; kartupeļi jāuzglabā veseli, pārsegti ar mitru drānu. Katlam jābūt vajadzīgajā lielumā, lai nebūtu liekas telpas starp šķidruma virsmu un katla vāku. Katlā tad ir maz gaisa un noārdās mazāk С vitamīna. Katla saturu apmaisa pēc iespējas reti un uzmanīgi, lai dārzeņi nepaceltos virs ūdens un nesaskartos ar gaisu. С vitamīna daudzums samazinās un tie pat pilnīgi zūd, ja ēdienu vairākkārt karsē vai vāra.

Banner 280x280
Banner 280x280
=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

Olšūnu sasaldēšana – sievietes auglības apdrošināšana ģimenes laimei nākotnē

Olšūnu sasaldēšana – sievietes auglības apdrošināšana ģimenes laimei nākotnē

Ko darīt tām sievietēm, kuras nākotnē vēlas bērniņu, taču saprot, ka nav tam vēl gatavas? Mūsdienīgs un drošs risinājums ir oocītu (olšūnu) sasaldēšana. Vairāk par to, kādos gadījumos vērts apsvērt domu par oocītu sasaldēšanu, stāsta "Northway klīnikas" ārste, ginekoloģe–reproduktoloģe un neauglības ārstēšanas speciāliste Uļjana Lapaja (Ulyana Lapay).

Aktuālie piedāvājumi

Atklājiet jaunu interneta veikalu Swiss`Ovit vitamīni – Šveices kvalitāte jūsu veselībai

Atklājiet jaunu interneta veikalu Swiss`Ovit vitamīni – Šveices kvalitāte jūsu veselībai

Ar lielu prieku paziņojam par jauna interneta veikala atvēršanu, kas piedāvā Šveices kvalitātes vitamīnus – Swiss`Ovit. Šis veikals ir radīts, lai nodrošinātu Latvijas iedzīvotājiem piekļuvi augstas kvalitātes uztura bagātinātājiem, kas palīdzēs uzlabot veselību un labklājību. Uzzināsim, kāpēc izvēlēties Swiss`Ovit!

Rīgas veselības centrs: mēs esam jums tuvāk!

Rīgas veselības centrs: mēs esam jums tuvāk!

Atzīmējot 10 gadu jubileju, Rīgas veselības centra valdes priekšsēdētāja Skaidrīte Vasaraudze lepojas, ka 10 gadu laikā centrs izaudzis un kļuvis par atpazīstamu ārstniecības iestādi. Arī turpmāk centrs plāno attīstīties tā, lai ikvienam rīdziniekam būtu iespēja saņemt nepieciešamo ambulatoro veselības aprūpi tuvāk dzīvesvietai.

Sedācija ar jautrības gāzi (N2O) jau ir pieejama labākajās zobārstniecības klīnikās visā Latvijā

Sedācija ar jautrības gāzi (N2O) jau ir pieejama labākajās zobārstniecības klīnikās visā Latvijā

Sedācija dod iespēju veikt zobārstnieciskās manipulācijas ar lielāku komforta līmeni no pacienta viedokļa, kā arī sarežģītāku operāciju gadījumos ir papildu atsāpināšanas paņēmiens, taču viens no būtiskākajiem aspektiem ir uztraukuma mazināšana. Uzzināsim par to vairāk! 

Video

Produktu testi

Testa rezultāti: SEIDIVID PLUS sievietes hormonālajai veselībai

Testa rezultāti: SEIDIVID PLUS sievietes hormonālajai veselībai

Jūlijā un augustā Medicine.lv sadarbībā ar SIA "Green Pharma" piedāvāja testam uztura bagātinātāju SEIDIVID PLUS sievietes hormonālajai veselībai.

Testa rezultāti: CLARIWELL® NERVOKLER – dabas veltēs un zinātnē balstīts dabīgs produkts nervu sistēmai

Testa rezultāti: CLARIWELL® NERVOKLER – dabas veltēs un zinātnē balstīts dabīgs produkts nervu sistēmai

Augustā un septembrī Medicine.lv sadarbībā ar CLARIWELL piedāvāja testēt NERVOKLER.

Testa rezultāti: "Acorus Balance" produkti imunitātei

Testa rezultāti:

Septembrī Medicine.lv sadarbībā ar SIA "Dabas Tēja" piedāvāja testēt "Acorus Balance" produktus imunitātei.

Testa rezultāti: Pau D'Arco skudru koka mizas pulveris ar selēnu imūnsistēmas atbalstam

Testa rezultāti: Pau D'Arco skudru koka mizas pulveris ar selēnu imūnsistēmas atbalstam

Septembrī Medicine.lv sadarbībā ar starptautisko zīmolu "Coral Club" piedāvāja testēt unikālu imūnsistēmas atbalsta produktu - skudru koka mizas pulveri ar selēnu.

Izstāsti Latvijai veselības receptes