medicine.lv skaitļos

Lietotāji online72
Aktīvie uzņēmumi12751
Nozares raksti11933
Ekspertu atbildes21477
UZTURLĪDZEKĻU KULINĀRĀ APSTRĀDE : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

UZTURLĪDZEKĻU KULINĀRĀ APSTRĀDE

uzlabo uzturlīdzekļu organoleptiskās īpašības, atvieglo uzturlīdzekļu sagremošanu, novērš iespēju inficēties ar mikroorganismiem, kas varētu būt uzturlīdzeklī vai uz tā virsmas. Organoleptiskās īpašības (garšu, smaržu) uzlabo, pievienojot garšvielas u.c. piedevas, kā arī uzturlīdzekļus vārot vai cepot. Uzturlīdzekļu sagremošanu atvieglo, no tiem atdalot grūti sagremojamās daļas vai arī tos apstrādājot mehāniski. Organisma inficēšanos ar infekcijas un invāzijas slimībām novērš, uzturlīdzekļus mazgājot, tīrot vai mizojot, racionāli uzglabājot, kā arī apstrādājot termiski.

Uzturlīdzekļu kulinārā apstrāde ietver uzturlīdzekļu sākotnējo jeb primāro apstrādi - mazgāšanu, tīrīšanu vai mizošanu, sasmalcināšanu, izmērcēšanu (sālītas zivis, sēnes, kaltēti dārzeņi, augļi, ogas) - un termisko apstrādi. Izšķir vairākus termiskās apstrādes veidus. Vārīšana 100° temperatūrā; produkti izkarst vienmērīgi, jo atrodas šķidrumā. Karsēšana tvaikos; to izmanto, gatavojot ārstniecisko uzturu. Nepieciešams speciāls katliņš ar ieliekamu sietu, virs kura uzliek sagatavoto produktu. Katlā ielej nedaudz ūdens; ūdenim vāroties, tvaiki izkarsē produktu. Cepšana taukos; augstās t° ietekmē gaļas un zivju olbaltumvielas sarec, produkta virskārta zaudē daudz ūdens un sažūst, izveidojas garoziņa. Cepšana uz uguns. Gaļas gabalus vai zivis cep uz karstām oglēm, uzdurtus uz metāla iesmiem vai uzliktus uz speciālām restēm. Sautēšana jeb sutināšana ar garšvielām mazā ūdens daudzumā uz lēnas uguns.

Termiskās apstrādes laikā uzturlīdzekļos notiek dažādas pārmaiņas. Daļa tauku, olbaltumvielu un ogļhidrātu sadalās. Gatavojamā ēdiena šķidrumā (buljonā) pāriet daļa minerālvielu, С un В grupas vitamīni, ekstraktvielas. Tāpēc vārīti uzturlīdzekļi nav sevišķi garšīgi salīdzinājumā ar ceptiem, kuriem izveidojusies garoziņa aizkavē minerālvielu un ekstraktvielu izšķīšanu. Augu izcelsmes uzturlīdzekļi pēc termiskas apstrādes kļūst viegli sagremojami.

Uzturlīdzekļu kulinārās apstrādes laikā daļēji noārdās С vitamīns kartupeļos, dārzeņos, augļos. Notīrīti, sasmalcināti dārzeņi tūlīt jālieto vai jāvāra. Tos var neilgi uzglabāt nesasmalcinātus, iegremdētus ūdenī, pasargājot no gaisa skābekļa iedarbības; kartupeļi jāuzglabā veseli, pārsegti ar mitru drānu. Katlam jābūt vajadzīgajā lielumā, lai nebūtu liekas telpas starp šķidruma virsmu un katla vāku. Katlā tad ir maz gaisa un noārdās mazāk С vitamīna. Katla saturu apmaisa pēc iespējas reti un uzmanīgi, lai dārzeņi nepaceltos virs ūdens un nesaskartos ar gaisu. С vitamīna daudzums samazinās un tie pat pilnīgi zūd, ja ēdienu vairākkārt karsē vai vāra.

Banner 280x280
Banner 280x280
=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

Vēnu pavasaris - vieglam solim, skaistām kājām

Vēnu pavasaris - vieglam solim, skaistām kājām

Dr. Mauriņa klīnikas vārds sen vairs nav svešs tiem, kuri seko līdzi medicīnas aktualitātēm. “Kad cilvēks vairāk pievērš uzmanību savām izjūtam, to skaitā arī kāju veselībai, un ir gatavs rīkoties? Pavasarī! Jo tuvojas vasara, un it īpaši sievietēm ir svarīgi labi izskatīties. Tāpēc akcija Vēnu pavasaris notiek jau sešpadsmito gadu,” saka Dr. Mauriņa klīnikas vadītājs profesors Uldis Mauriņš.

Aktuālie piedāvājumi

Aicinājums piedalīties pētījumā par sieviešu veselības pratību 

Aicinājums piedalīties pētījumā par sieviešu veselības pratību 

Lai izprastu, cik liela nozīme bijusi veselības mācības apguvei izglītības iestādēs un kā tā ietekmē sieviešu veselības pratību reproduktīvā vecumā, tiek veikts medicīnas pētījums, kura ietvaros tiek aicinātas piedalīties sievietes reproduktīvā vecumā. Uzzināsim vairāk! 

La Vie Clinic: mūsdienīga pieeja skaistumkopšanai un veselībai bez ķirurģijas

La Vie Clinic: mūsdienīga pieeja skaistumkopšanai un veselībai bez ķirurģijas

Pateicoties mūsdienu tehnoloģijām, daudzas estētiskās problēmas tagad var atrisināt bez ķirurģiskas iejaukšanās. La Vie Clinic filiālē Jaunajā Teikā pieejams plašs sertificētu un efektīvu aparātu klāsts, kas ļauj pielāgot procedūras individuāli katra klienta vajadzībām. No lāzeratjaunošanas līdz aparātmasāžai un ķermeņa konturēšanai – katrai metodei ir savas priekšrocības. 

Ko ēst pirms un pēc treniņa: uzturvielas, kas padara sportošanu efektīvāku

Ko ēst pirms un pēc treniņa: uzturvielas, kas padara sportošanu efektīvāku

Regulāras fiziskās aktivitātes ir daļa no darba ceļā uz veselīgu un spēcīgu ķermeni. Muskuļu atjaunošanās un augšana, ķermeņa enerģija un izturība lielā mērā ir atkarīga no uztura, īpaši no uzturvielām, kas tiek patērētas pirms un pēc treniņa. Uzzināsim par uzturvielām, kas palīdzēs gūt maksimālu labumu no sporta!

Video

Raidieraksts "Inovācijas veselībā": Veselības aprūpes pamatvērtības

Raidieraksts

Kas ir veselības nozares pamatā? Vai apzināmies nozares lomu kopējā valsts attīstībā? Un kāda ir inovāciju loma nozares stiprināšanā? Šie un citi jautājumi 2025. gada pirmajā raidieraksta "Inovācijas veselībā" sērijā tika apspriesti ar Valsts prezidentu (2007-2011) Valdi Zatleru.

Produktu testi

Testa rezultāti: LIVEO intime – efektīvs palīgs intīmajai mikroflorai

Testa rezultāti: LIVEO intime – efektīvs palīgs intīmajai mikroflorai

Februārī Medicine.lv sadarbībā ar Latvijas farmācijas uzņēmumu SIA SAGITUS piedāvāja testam īpašu produktu LIVEO intime - pienskābo baktēriju kompleksu sievietēm. 

Protivity Ultra – spēkam, veselībai un enerģijai

Protivity Ultra – spēkam, veselībai un enerģijai

Martā Medicine.lv sadarbībā ar starptautisko zīmolu "Coral Club" piedāvā testēt "Protivity Ultra" – sabalansētu aminoskābju kompleksu, kas palīdz papildināt olbaltumvielu deficītu, paātrināt muskuļu atjaunošanos un palielināt izturību.  

Testa rezultāti: Sleep Complex Max kvalitatīvam miegam un organisma atslābināšanās veicināšanai

Testa rezultāti: Sleep Complex Max kvalitatīvam miegam un organisma atslābināšanās veicināšanai

Februārī Medicine.lv sadarbībā ar SIA "MV Health" piedāvāja testēt uztura bagātinātāju Sleep Complex Max kvalitatīvam miegam un organisma atslābināšanās veicināšanai.

Acorus Balance Collagen – kolagēns Tavam skaistumam un veselībai!

Acorus Balance Collagen – kolagēns Tavam skaistumam un veselībai!

Martā Medicine.lv sadarbībā ar SIA "Dabas Tēja" piedāvā izmēģināt "Acorus Balance Collagen" komplektu skaistumam un veselībai.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Baltic Beach Hotel & SPA medicīnas SPA centrs: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Baltic Beach Hotel & SPA medicīnas SPA centrs: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Jūrmalas kūrortviesnīca “Baltic Beach Hotel & SPA” priecē ar unikāliem piedāvājumiem! 

Jūrmalas slimnīca - augsta līmeņa ultrasonogrāfiski izmeklējumi grūtniecēm: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Jūrmalas slimnīca - augsta līmeņa ultrasonogrāfiski izmeklējumi grūtniecēm: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Augsta līmeņa ultrasonogrāfiski izmeklējumi grūtniecēm - Jūrmalas slimnīca nodrošina augļa izmeklējumus grūtniecēm, izmantojot jaunākās paaudzes premium klases ultrasonogrāfijas (USG) iekārtu Volusan Expert 22.