medicine.lv skaitļos

Lietotāji online9363
Aktīvie uzņēmumi12826
Nozares raksti12157
Ekspertu atbildes21477
UZTURLĪDZEKĻU KULINĀRĀ APSTRĀDE : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

UZTURLĪDZEKĻU KULINĀRĀ APSTRĀDE

uzlabo uzturlīdzekļu organoleptiskās īpašības, atvieglo uzturlīdzekļu sagremošanu, novērš iespēju inficēties ar mikroorganismiem, kas varētu būt uzturlīdzeklī vai uz tā virsmas. Organoleptiskās īpašības (garšu, smaržu) uzlabo, pievienojot garšvielas u.c. piedevas, kā arī uzturlīdzekļus vārot vai cepot. Uzturlīdzekļu sagremošanu atvieglo, no tiem atdalot grūti sagremojamās daļas vai arī tos apstrādājot mehāniski. Organisma inficēšanos ar infekcijas un invāzijas slimībām novērš, uzturlīdzekļus mazgājot, tīrot vai mizojot, racionāli uzglabājot, kā arī apstrādājot termiski.

Uzturlīdzekļu kulinārā apstrāde ietver uzturlīdzekļu sākotnējo jeb primāro apstrādi - mazgāšanu, tīrīšanu vai mizošanu, sasmalcināšanu, izmērcēšanu (sālītas zivis, sēnes, kaltēti dārzeņi, augļi, ogas) - un termisko apstrādi. Izšķir vairākus termiskās apstrādes veidus. Vārīšana 100° temperatūrā; produkti izkarst vienmērīgi, jo atrodas šķidrumā. Karsēšana tvaikos; to izmanto, gatavojot ārstniecisko uzturu. Nepieciešams speciāls katliņš ar ieliekamu sietu, virs kura uzliek sagatavoto produktu. Katlā ielej nedaudz ūdens; ūdenim vāroties, tvaiki izkarsē produktu. Cepšana taukos; augstās t° ietekmē gaļas un zivju olbaltumvielas sarec, produkta virskārta zaudē daudz ūdens un sažūst, izveidojas garoziņa. Cepšana uz uguns. Gaļas gabalus vai zivis cep uz karstām oglēm, uzdurtus uz metāla iesmiem vai uzliktus uz speciālām restēm. Sautēšana jeb sutināšana ar garšvielām mazā ūdens daudzumā uz lēnas uguns.

Termiskās apstrādes laikā uzturlīdzekļos notiek dažādas pārmaiņas. Daļa tauku, olbaltumvielu un ogļhidrātu sadalās. Gatavojamā ēdiena šķidrumā (buljonā) pāriet daļa minerālvielu, С un В grupas vitamīni, ekstraktvielas. Tāpēc vārīti uzturlīdzekļi nav sevišķi garšīgi salīdzinājumā ar ceptiem, kuriem izveidojusies garoziņa aizkavē minerālvielu un ekstraktvielu izšķīšanu. Augu izcelsmes uzturlīdzekļi pēc termiskas apstrādes kļūst viegli sagremojami.

Uzturlīdzekļu kulinārās apstrādes laikā daļēji noārdās С vitamīns kartupeļos, dārzeņos, augļos. Notīrīti, sasmalcināti dārzeņi tūlīt jālieto vai jāvāra. Tos var neilgi uzglabāt nesasmalcinātus, iegremdētus ūdenī, pasargājot no gaisa skābekļa iedarbības; kartupeļi jāuzglabā veseli, pārsegti ar mitru drānu. Katlam jābūt vajadzīgajā lielumā, lai nebūtu liekas telpas starp šķidruma virsmu un katla vāku. Katlā tad ir maz gaisa un noārdās mazāk С vitamīna. Katla saturu apmaisa pēc iespējas reti un uzmanīgi, lai dārzeņi nepaceltos virs ūdens un nesaskartos ar gaisu. С vitamīna daudzums samazinās un tie pat pilnīgi zūd, ja ēdienu vairākkārt karsē vai vāra.

Banner 280x280
=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "heise marketing" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "heise marketing" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

LIVEO complex – papildu šķiedrvielas ātrākai iedarbībai 

LIVEO complex – papildu šķiedrvielas ātrākai iedarbībai 

Cilvēka zarnu trakts ir sarežģīta ekosistēma, kurā mīt plašs klāsts mikroorganismu. Starp tiem īpašu lomu spēlē labās baktērijas – tās ne tikai iesaistās gremošanas procesos, bet arī piedalās imūnsistēmas veidošanā un atbalsta visa organisma labsajūtu.

Aktuālie piedāvājumi

21. gadsimta tendence: hronisks nogurums un nervu sistēmas pārslodze – ko ar to darīt? 

21. gadsimta tendence: hronisks nogurums un nervu sistēmas pārslodze – ko ar to darīt? 

Ja vēlaties to stiprināt, paaugstināt izturību pret stresu un atgūt iekšējās stabilitātes sajūtu, sāciet ar vienkāršiem, bet efektīviem soļiem. Šajā rakstā pastāstīsim, kādi ieradumi, uzturvielas un pieejas palīdz tikt galā ar spriedzi un atjaunot spēkus. 

Pētījumi apstiprina: ilgstoši ignorēts pat neliels dzirdes zudums palielina demences risku

Pētījumi apstiprina: ilgstoši ignorēts pat neliels dzirdes zudums palielina demences risku

Mūsdienās dzirdes problēmas skar arvien plašāku sabiedrības daļu – ne tikai seniorus, bet arī pusmūža cilvēkus un pat jauniešus. Vision Express dzirdes centri piedāvā Labas dzirdes abonementu – moderna pieeja, kas ļauj saņemt kvalitatīvus dzirdes aparātus un pilnu atbalsta pakalpojumu klāstu par pieejamu ikmēneša maksu.

Produkti un ieradumi, kas palīdz aknām tikt galā ar ikdienas slodzi 

Produkti un ieradumi, kas palīdz aknām tikt galā ar ikdienas slodzi 

Mūsu organisms katru dienu saskaras ar slēptu, taču ievērojamu slodzi. Taukvielām bagāta un pārstrādāta pārtika, medikamenti, slikta ekoloģija, hronisks stress, mazkustīgs dzīvesveids – tas viss iziet cauri mūsu ķermeņa galvenajam filtram: aknām. Tās nepārtraukti neitralizē toksīnus, sašķeļ taukus un regulē vielmaiņu. 

Video

Raidieraksts ''Inovācijas veselībā'': veselības tehnoloģijas un to pieejamība

Raidieraksts ''Inovācijas veselībā'': veselības tehnoloģijas un to pieejamība

Kā notiek veselības tehnoloģiju izvērtēšana? Kādas Eiropas labās prakses veselības jomā būtu vērtīgi ieviest Latvijā? Un vai Latvija aktīvi pārņem dažādas inovācijas, tai skaitā veselības tehnoloģiju jomā? Uz šiem un citiem jautājumiem raidieraksta "Inovācijas veselībā" sērijā atbildēja Zāļu valsts aģentūras direktorei Indra Dreika.

Produktu testi

Riņķa ziede – dabas līdzeklis ādas kopšanai, dziedēšanai un veselības stiprināšanai

Riņķa ziede – dabas līdzeklis ādas kopšanai, dziedēšanai un veselības stiprināšanai

Katrā mājas aptieciņā jābūt šai ziedei, kas nosaukta tās radītāja Edgara Riņķa vārdā. Tās sastāvā ir tikai dabiskas, Latvijā iegūtas izejvielas, kas apvienotas padara ziedi par vērtīgu dabisku līdzekli dažādu ādas un veselības problēmu ārstēšanai.

Testa rezultāti: Kas ir SEIDIFERTY?

Testa rezultāti: Kas ir SEIDIFERTY?

Augustā Medicine.lv sadarbībā ar SIA Green Pharma piedāvāja testēt SEIDIFERTY – uztura bagātinātāju vīriešiem, kas veicina normālu auglību, reprodukciju un spermatoģenēzi.  

Tonējošā un dabiska iedeguma eļļa sejai un ķermenim

Tonējošā un dabiska iedeguma eļļa sejai un ķermenim

Septembrī Medicine.lv sadarbībā ar SIA "Eirobaltik" zīmolu "MARUSHA Nord Ecosmetic" piedāvā testēt tonējošu un dabiska iedeguma eļļu sejai un ķermenim ar burkānu un smiltsērkšķu eļļām.

Testa rezultāti: Jaunais LIVEO complex – papildu šķiedrvielas ātrākai iedarbībai

Testa rezultāti: Jaunais LIVEO complex – papildu šķiedrvielas ātrākai iedarbībai

Augustā Medicine.lv sadarbībā ar Latvijas farmācijas uzņēmumu SIA “SAGITUS” piedāvāja testam pavisam jaunu produktu vēdera labsajūtai – LIVEO complex. 

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Inta Dinsberga un Dr. Dina Aldiņa: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Inta Dinsberga un Dr. Dina Aldiņa: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Slodzes jeb stresa urīna nesaturēšana un maksts atslābums – kāpēc veidojas šīs problēmas, un kā tās atrisināt? Dinsbergas klīnikas vadītāja Dr. Inta Dinsberga un Dr. Dina Aldiņa atbild uz šiem jautājumiem.

Siguldas Stereotaktiskās radioķirurģijas centrs: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Siguldas Stereotaktiskās radioķirurģijas centrs: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Desmit gadu laikā Siguldas Stereotaktiskās radioķirurģijas centrs kļuvis par vietu, kur modernākās tehnoloģijas satiekas ar cilvēcīgu rūpi par pacientu. Šeit pieejama CyberKnife® M6 sistēma – mūsdienu tehnoloģiju robots audzēju ārstēšanai.