medicine.lv skaitļos

Lietotāji online93
Aktīvie uzņēmumi12714
Nozares raksti12083
Ekspertu atbildes21477
Saldējums bez piena un glutēna : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

Saldējums bez piena un glutēna

Mūsdienās arvien vairāk cilvēku saskaras ar ierobežojumiem, kas saistīti ar dažādiem pārtikas produktiem. Arvien biežāk izskan dažādu pārtikas alerģiju un citu ar to saistītu slimību vārdi. Gan ārsti, gan speciālisti vēl strīdas vai tas tik tiešām saistīts ar mūsdienu cilvēka dzīves veidu un uzņemto pārtiku, vai vienkārši medicīnas progresu, kas ļauj daudz veiksmīgāk šīs lietas diagnosticēt. Tomēr skaidrs ir tas, ka problēma pastāv un noteiktu iedzīvotāju grupu tā ierobežo viņu ikdienas dzīvē, neļaujot izvēlēties, piemēram, šķietami tik ierastu našķi kā saldējums.

Pateicoties tehnoloģiju attīstībai, arī ražotājiem paveras arvien jaunas iespējas radīt produktus, kas piemēroti tieši cilvēkiem ar kādām alerģijām vai citām saslimšanām, kas saistītas ar noteiktu produktu vai to sastāvā esošo vielu nepanesību. Domājot par cilvēkiem, kuri nevar tik vienkārši izvēlēties jebkuru kāroto našķi, saldējuma ražotājs „Ingman” uzsācis ražot unikālu produktu, kurš pieejams arī Latvijā – uz rīsu bāzes ražots saldējums.

Traucēklis – piena un glutēna nepanesība
Piens un glutēns (visvairāk atrodams graudaugos) ir vārdi, kurus pēdējā laikā visbiežāk dzirdam saistībā ar pārtikas nepanesības problēmu. Kā norāda speciālisti, gan piena, gan glutēna gadījumā iespējams runāt gan par alerģiju, kas iegūta dzīves laikā, gan par nepanesību, kas rodas tādēļ, ka cilvēka organismā netiek ražots nepieciešamais ferments attiecīgi piena laktozes vai glutēna šķelšanai.

Piena galvenās sastāvdaļas ir piena olbaltumi, piena cukurs (laktoze) un piena tauki. Alerģiska mehānisma rašanos izraisa govs piena olbaltumi, kas praktiski visiem cilvēkiem ir pirmā svešā olbaltumviela, ar kuru organisms saskaras un mācās tikt galā. Savukārt piena cukura (laktozes) nepanesība nav alerģija. Tā rodas tāpēc, ka organisms vairs neražo fermentu laktāzi, kas nepieciešams piena cukura šķelšanai. Laktozes nepanesība var būt gan iedzimta, gan tikt iegūta dzīves laikā un kā rāda pētījumi, ar to sirgst aptuveni 30% eiropiešu.

Ja par govs pienu kā daudziem cilvēkiem problemātisku produktu, zinām jau diezgan sen, tad par glutēna nepanesību dzirdam salīdzinoši nesen. Vispirms jāuzsver, ka glutēns ir dabiska viela, nevis kāds ķīmiski radīts produkts, dabā tas visvairāk atrodams graudaugos (kvieši, mieži, rudzi), turklāt tas ir labs proteīna avots gan savā dabiskajā formā, gan kā piedeva ēdiena ražošanas procesā. Iespējams tieši tādēļ, ka ražotāji to iecienījuši izmantot kā stabilizatoru plašā ēdienu klāstā, šobrīd problēma ar tā nepanesību saasinājusies.

Alerģija pret glutēnu tiek iegūta dzīves laikā un ir saistīta ar imunitātes problēmām. Savukārt, nepanesību, kas rodas tādēļ, ka cilvēka organismā nav nepieciešamo fermentu tā sašķelšanai, sauc par celiakiju. Tā ir iedzimta slimība, kura nav izārstējama, tiesa – tā var parādīties kā bērnībā, tā arī jau pieauguša cilvēka dzīvē, kad kāds kairinātājs (infekcijas, stresa situācijas, u.tml.) aktivizē par šo īpatnību atbildīgo gēnu. Aprēķini rāda, ka jūtīgums pret glutēnu varētu būt 1% cilvēku, tomēr eksperti norāda, ka liela daļa gadījumu nemaz nav diagnosticēta, jo alerģiskās reakcijas noris ļoti vieglā formā.

Saldējuma aizvietotājs noteiktai sabiedrības grupai
Pārtikas tehnoloģiju attīstība šodien ražotājiem paver arvien jaunas iespējas īpašu produktu radīšanā, kas piemēroti noteiktām sabiedrības grupām. Šādi pārtikas produkti bieži vien tiek maldīgi uzskatīti par vienveidīgiem un bezgaršīgiem, tomēr inovatīvāko tehnoloģiju galvenā uzvara ir tā, ka arī šie produkti izceļas ar bagātīgām garšas variācijām. Sojas saldējumu sērija „TofuLine”, kā arī uz rīsu bāzes ražotais saldējums „R-Ice” ir piemērots gan cilvēkiem ar govs piena, gan glutēna nepanesības problēmām. „R-Ice” šobrīd pieejams ar vaniļas garšu, bet „TofuLine” sērijā iespējams izvēlēties saldējumus arī ar šokolādes piedevu un zemeņu vai bumbieru garšu. Šie produkti nesatur pienu, laktozi un glutēnu, turklāt ir 100% augu izcelsmes. Tehniski to iespējams saukt par saldējuma aizvietotāju, tādēļ, ka produkts netiek ražots no tradicionālās saldējuma izejvielas - piena, tajā pašā laikā revolucionārais „R-Ice” Skandināvijas tirgū jau šobrīd ieguvis patērētāju uzticību un atbilstoši patērētāju aptaujām atzīts par labāko starp ne-piena saldējumiem, pateicoties izteiktai garšai un taukainai struktūrai.

Gluži tāpat kā jebkurš saldējums, arī „R-Ice” un „TofuLine” ir našķi, kurus izvēlamies tādēļ, lai palutinātu sevi karstā vasaras dienā. Pateicoties šiem unikālajiem produktiem, arī tās iedzīvotāju grupas, kuras līdz šim bijušas ierobežotas govs piena vai glutēna nepanesības dēļ, sākoties karstajām vasaras dienām, varēs sevi palutināt ar kādu porciju garda saldējuma.

 

Banner 280x280

Inga Pūce,
uztura speciāliste,
kluba „Figūras draugi” konsultante

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "heise marketing" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "heise marketing" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

SPF aizsardzība – mārketinga triks vai ikdienas nepieciešamība?

SPF aizsardzība – mārketinga triks vai ikdienas nepieciešamība?

UV starojums ir klātesošs visu gadu, neatkarīgi no laikapstākļiem, tāpēc SPF nav tikai mārketinga triks, bet gan reāla un efektīva ādas aizsardzība. Rūpējoties par ādu šodien, mēs novēršam problēmas nākotnē – grumbas, pigmentāciju un arī iespēju saslimt ar ādas slimībām.

Aktuālie piedāvājumi

Produkti un ieradumi, kas palīdz aknām tikt galā ar ikdienas slodzi 

Produkti un ieradumi, kas palīdz aknām tikt galā ar ikdienas slodzi 

Mūsu organisms katru dienu saskaras ar slēptu, taču ievērojamu slodzi. Taukvielām bagāta un pārstrādāta pārtika, medikamenti, slikta ekoloģija, hronisks stress, mazkustīgs dzīvesveids – tas viss iziet cauri mūsu ķermeņa galvenajam filtram: aknām. Tās nepārtraukti neitralizē toksīnus, sašķeļ taukus un regulē vielmaiņu. 

5 zinātniski fakti par enzīmiem un vitamīniem, kas palīdz uzlabot gremošanu 

5 zinātniski fakti par enzīmiem un vitamīniem, kas palīdz uzlabot gremošanu 

Gremošanas enzīmi un A un D vitamīni ir svarīgi palīgi cilvēka organismam. Tie ir iesaistīti pārtikas sadalīšanā, barības vielu asimilācijā un kuņģa-zarnu trakta veselības uzturēšanā. Ja pēc ēšanas bieži rodas smaguma sajūta, vēdera uzpūšanās vai citas gremošanas problēmas, iespējams, ka organismā trūkst šo komponentu. 

Reducel – efektīva pretcelulīta programma

Reducel – efektīva pretcelulīta programma

Reducel ir ķermeņa neirokosmētiskā līnija, kas satur aktīvās sastāvdaļas un radīta, izmantojot progresīvas modernās biotehnoloģijas. Līnijas aktīvās sastāvdaļas veicina ādas tonizēšanu, piedalās šūnu antioksidantu mehānismā, palīdz atbrīvoties no celulīta un “pāraudzina” adipocītu vielmaiņu. 

Video

Raidieraksts ''Inovācijas veselībā'': veselības tehnoloģijas un to pieejamība

Raidieraksts ''Inovācijas veselībā'': veselības tehnoloģijas un to pieejamība

Kā notiek veselības tehnoloģiju izvērtēšana? Kādas Eiropas labās prakses veselības jomā būtu vērtīgi ieviest Latvijā? Un vai Latvija aktīvi pārņem dažādas inovācijas, tai skaitā veselības tehnoloģiju jomā? Uz šiem un citiem jautājumiem raidieraksta "Inovācijas veselībā" sērijā atbildēja Zāļu valsts aģentūras direktorei Indra Dreika.

Produktu testi

VIZEO – atbalsts nogurušām acīm 

VIZEO – atbalsts nogurušām acīm 

Jūnijā Medicine.lv sadarbībā ar Latvijas farmācijas uzņēmumu SIA SAGITUS piedāvā testēt pavisam jaunu zīmolu un produktu – VIZEO, kas atbalsta acis mūsdienu digitālajā laikmetā. Medicine.lv lasītājiem ir unikāla iespēja būt vieniem no pirmajiem, kuri iepazīstas ar šo produktu.

Testa rezultāti: "Assimilator" gremošanas enzīmu komplekss ar A un D vitamīniem

Testa rezultāti:

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar starptautisko zīmolu "Coral Club" piedāvāja izmēģināt "Assimilator" – enzīmu kompleksu ar A un D vitamīniem, kas palīdz uzlabot gremošanu, mazināt smaguma sajūtu pēc ēšanas un veicināt barības vielu uzsūkšanos. 

Coral Artichoke – augu komplekss maigam aknu un gremošanas sistēmas atbalstam

Coral Artichoke – augu komplekss maigam aknu un gremošanas sistēmas atbalstam

Maijā redakcija sadarbībā ar starptautisko zīmolu Coral Club piedāvā testēt Coral Artichoke – augu kompleksu maigam aknu un gremošanas sistēmas atbalstam, kas izveidots, balstoties uz artišoka, mārdadža, cigoriņa un kukurūzas zīda ekstraktiem.

Testa rezultāti: "Gusto" putas sejas mazgāšanai

Testa rezultāti:

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar  SIA “Gusto" piedāvāja izmēģināt  “Gusto” putas sejas mazgāšanai.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Latvijas Universitātes Rīgas Medicīnas koledža: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Latvijas Universitātes Rīgas Medicīnas koledža: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Latvijas Universitātes aģentūra Latvijas Universitātes Rīgas Medicīnas koledža (LU RMK) ir valsts akreditēta profesionālās augstākās izglītības iestāde. Koledžā pēc vidējās izglītības iegūšanas iespējams iegūt īsā cikla profesionālo augstāko izglītību.

EPSORIN sejas krēms – atsauksme no aktrises Olgas Dreģes: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

EPSORIN sejas krēms – atsauksme no aktrises Olgas Dreģes: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Spānijas uzņēmums ir uzsācis EPSORIN sejas krēma ražošanu. Dabisks skaistums, zinātniski pierādīts aktīvo izejvielu efekts un patīkama sajūta – tas viss vienā produktā!