Produkti, kas kaitē taviem kauliem
Kauli organismā pilda īpaši nozīmīgas funkcijas – tiem kļūstot trauslākiem, attīstās dažādas saslimšanas, kas būtiski ietekmē tavu dzīves kvalitāti un veselību. Uzzini, kādi pārtikas produkti kaitē taviem kauliem!
Spināti
Spināti satur kalciju, kas nodrošina spēcīgu un veselīgu kaulu sistēmu. Tomēr to sastāvā atrodami oksalāti – nešķīstoši sāļi, kas traucē kalcija uzsūkšanos un viegli nokļūst asinīs.
Tā kā spinātiem piemīt daudz vērtīgu īpašību, speciālisti iesaka tos ēst kopā ar produktiem, kas satur kalciju, kas viegli uzsūcas organismā. Tādējādi, ēdot spinātus, kalcijs nenonāks organismā, taču, pievienojot tiem, piemēram, sieru, tu uzņemsi kalciju, kas atrodams sierā.
Sāļi ēdieni
Jo vairāk sāļu ēdienu tu lieto uzturā, jo vairāk kalcija tu zaudē. Sāls, kas atrodams, piemēram, pārtikas produktu piedevās, var izraisīt pārmērīgu kalcija izdalīšanos caur nierēm.
Ierobežo sāls patēriņu uzturā un centies izmantot garšaugus un garšvielas, lai piešķirtu ēdienam īpašu garšu.
Saldi našķi
Lieks cukurs nomāc kalcija uzsūkšanos un noārda fosforu – minerālu, kas palīdz organismam uzņemt kalciju.
Izvēlies žāvētas plūmes, dzērvenes un citus augļus, kas apmierinās tavu kāri pēc saldumiem, kā arī satur antioksidantus – vitamīnus, minerālus un fermentus, kas veicina kaulu veselību.
Kokakola
Pētījumi liecina, ka, izdzerot vairāk nekā septiņas kokakolas glāzes nedēļā, samazinās kaulu blīvums, notiek priekšlaicīgs kaulaudu zudums un palielinās kaulu lūzumu risks.
Kola un citi tai līdzīgi dzērieni satur fosforskābi – pārtikas piedevu, kas vājina zarnas un nomāc kalcija uzsūkšanos. Ja jūti nepārvaramu vēlmi pēc kaut kā gāzēta, labāk izvēlies minerālūdeni, ko atšķaidi ar dabīgu sulu
Kofeīnu saturoši produkti
Kofeīns vājina kaulus – uzņemot aptuveni 100 miligramus kofeīna, tu zaudē aptuveni sešus miligramus kalcija.
Īpaši kaitīgu ietekmi uz kaulu veselību, kofeīns atstāj apvienojumā ar cukuru. Ierobežo kofeīnu saturošu produktu, piemēram, šokolādes, uzņemšanu uzturā, kā arī centies dzert kafiju un tēju bez kofeīna.
Pārmērīgs daudzums alkohola
Hronisks alkohola patēriņš veicina zemu kaulu masu, traucē atjaunoties kaulaudiem, palielina kaulu lūzumu iespējamību un palēlina atveseļošanos.
Pākšaugi
Pupiņas un zirņi satur fitātus – konservējošas vielas, kas kavē kalcija, dzelzs, cinka un magnija uzsūkšanos organismā.
Tomēr pākšaugi ir vērtīgs šķiedrvielu un citu uzturvielu avots, tāpēc noteikti neizslēdz tos no savas ēdienkartes. Samazini fitātu līmeni, atmērcējot pākšaugus ūdenī.
Produkti, kas izraisa iekaisumu
Nakteņu dzimtas dārzeņi, piemēram, tomāti, sēnes, paprika, kartupeļi un baklažāni, var izraisīt kaulu iekaisumu, kas var veicināt osteoporozes veidošanos. Tā kā šie dārzeņi ir nozīmīgs uzturvielu avots, neatsakies no šiem dārzeņiem, taču pielūko, lai dienā uzņem pietiekami daudz kalcija.