medicine.lv skaitļos

Lietotāji online111
Aktīvie uzņēmumi12830
Nozares raksti1644
Ekspertu atbildes21477
Noslēdzies LDUSA organizētais konkurss “Labākais skolu ēdinātājs Latvijā”. Ko bērni un vecāki visvairāk novērtē skolu maltītēs? : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

Noslēdzies LDUSA organizētais konkurss “Labākais skolu ēdinātājs Latvijā”. Ko bērni un vecāki visvairāk novērtē skolu maltītēs?

Nupat noslēdzies Latvijas Diētas un Uztura Speciālistu asociācijas (LDUSA) organizētais konkurss “Labākais skolu ēdinātājs Latvijā”, kur par uzvarētāju atzīta Rīgas 34. vidusskola. Žūrijas locekļi īpaši izcēla to, ka skolā vienu dienu nedēļā ir veģetārās maltītes, kā arī pavāri piedāvā interesantus ēdienus, tādējādi dažādojot un iepazīstinot bērnus ar netradicionālāku un neierastāku virtuvi. “Kad lūdzām vecākus pieteikt skolas konkursam, aicinājām atstāt arī savus komentārus par to, kāpēc, viņuprāt, bērni ir sajūsmā par piedāvātajām maltītēm. Apkopojām biežāk minētās pozitīvās atsauksmes, ko tieši bērni un vecāki novērtē, kas varētu kalpot par iedvesmu arī citām pavāru komandām,” saka LDUSA valdes priekšsēdētāja Guna Bīlande.

Alerģijas un ēdiena nepanesamība

Vecāki ļoti  novērtē tos skolu ēdinātājus, kuri ne tikai nodrošina gardas maltītes, bet arī parūpējas par tiem bērniem, kuriem jāievēro specifiskas diētas dažādu alerģiju dēļ vai arī ir pārtikas nepanesamība.

Apzinoties, kādas sekas var radīt alerģija un produktu  nepanesība, vecāki anketās norādīja, ka novērtē tās skolas, kas ņem vērā katra bērna individuālās vajadzības. Vecāki savos komentāros vairākkārt pauduši, ka pavāri rūpīgi attiecas pret šādām situācijām un radoši atrod veidus, kā sagatavot ēdienus tā, lai ikviens būtu paēdis un apmierināts.

Ēdienu dažādība

Lai gan ierasts, ka sabiedriskās ēdināšanas vietās maltītes      varam izvēlēties paši, skolās ik nedēļu tiek izstrādāta ēdienkarte, kurai jāatbilst Ministru kabineta noteikumiem Nr. 172 “Noteikumi par uztura normām izglītības iestāžu izglītojamiem, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju klientiem un ārstniecības iestāžu pacientiem”. Tajos tiek noteikts, kādus produktus drīkst izmantot un kādai jābūt ēdiena uzturvērtībai, kas citreiz mudina pavārus pielietot radošumu. Nav pārsteigums , ka vecāki novērtē to, ka maltītes ir daudzveidīgas un tajās tiek nodrošināts gan plašs dārzeņu un augļu klāsts, gan arī tiek variēts ar zupām un citiem pamatēdieniem.     

Banner 280x280

Svarīgi, ka bērniem ik dienu tiek nodrošināta iespēja arī padzerties, piedāvājot ne tikai morsus vai saldinātus dzērienus, bet arī ūdeni.

Vecāki atzinīgi izsakās arī par to, ka katru dienu bērniem tiek piedāvātas svaigas un dažādas maltītes, iekļaujot gan zupas, gan otros, jo ne vienmēr pēc darba vēl ir laiks, lai nodrošinātu pilnvērtīgas      vakariņas. Īpaši tiek novērtētas tās skolas, kas piedāvā īstu ēdienu nevis tikai desertus un bulciņas, jo mēdz būt gadījumi, kad bērniem pasniegtā maltīte ir vienīgais pilnvērtīgais ēdiens dienā.

Tikko pagatavots ēdiens

Ne visās izglītības iestādēs ēdiens tiek gatavots uz vietas; citur tiek nodrošināta tā piegāde konkrētā laikā un izdalītas porcijās. Šogad vecāku sniegtajos komentāros īpaši tiek izcelts  tas, ka gatavošana notiek skolās uz vietas, kur bērni var redzēt gan pavārus, kuri to dara, kā arī rūpību un pūles, kas kopumā tiek ieguldītas. Piemēram, vienā  no atsauksmēm norādīts: “Ēdiens bērniem tiek pasniegts tikko pagatavots, svaigs un galvenais ļoti garšīgs, tā bērni saka. Pat vienkārši vārīti kartupeļi esot tik garšīgi, nerunājot par gardajām mērcēm, sautējumiem, zupām, gaļām, zivīm... un kur vēl. Un galvenais, ka pavārītes ir ļoti atsaucīgas un pretimnākošas.”

Pašiem iespēja kombinēt porciju

Vecāki savos komentāros par vienu no veiksmīgākajām pieejām atzīst iespēju, ka bērns pats var kombinēt savu maltīti. Šai pieejai ir vairāki pozitīvi aspekti. Pirmkārt, atvase izvēlēsies un uz šķīvja uzliks tikai to, ko patiešām vēlas apēst. Otrkārt, tādējādi var izvairīties no tiem produktiem, kas bērnam negaršo. Treškārt, ievērojami samazinās atkritumu un ēdienu atlieku apjoms, jo gadījumā, ja ēdiens tiek servēts porcijās, vienam tā var būt par lielu vai arī uz šķīvja nonāk produkti, ko skolēns      nevēlas ēst.

Vēl vecāki pauda, ka viņiem būtiski šķiet tas, ka bērni paši lej sev zupu šķīvī, paši pieliek salātus un mērces, jo tādā veidā viņi iemācās galda kultūru un spēj labāk noteikt porcijas izmēru, papildinot to pēc nepieciešamības. Lūk, citāts no viena pieteikuma: “Skolēniem patīk opcija, ka paši var sev sakombinēt porciju, tas rosina arī viņus domāt zaļi, nelikt ēdienu nevajadzīgi, ja nespēj visu apēst.”

Atsevišķās skolās izveidoti arī garšvielu stūrīši, kad bērni bar izvēlēties piedevas maltītēm, pievienojot, piemēram, salātiem kādus zaļumus.

Ēdiens kā mājās

Ēdiens kā mājās! – tas ir īpaši augsts novērtējums skolu pavāriem. Nereti komentāros vecāki pauž, ka bērni priecājas par to, ka skolā maltītes pagatavotas rūpīgi un ar mīlestību, piebilstot, ka pašiem tāpēc nākas daudz rūpīgāk pārdomāt ēdienus, ko pasniegt mājās. Citāts no pieteikuma anketas: “Bērni regulāri slavē skolas virtuvi. Lūdz, lai pagatavo mājās ēdienu tā, kā skolā. Patīkami ir tas, ka ir iespēja dabūt papildporcijas, nevis tikai tik, cik pienākas. Personāls ir ļoti jauks. Bērniem arī patīk tas, ka ēdienkarte ir zināma.”

Latvijas Diētas un Uztura Speciālistu asociācija izsaka milzīgu pateicību visiem vecākiem, kuri pieteica sava bērna skolu konkursam “Labākais skolu ēdinātājs Latvijā” 2023./2024. mācību gadā. LDUSA arī nākamgad aicinās būt aktīviem un pieteikt skolas konkursam!

 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

Aktuālie piedāvājumi

Jaunības eliksīrs: kompleksa atjaunošanas programma GESR klīnikā

Jaunības eliksīrs: kompleksa atjaunošanas programma GESR klīnikā

Mūsdienu pasaulē rūpes par izskatu un veselību iegūst aizvien lielāku nozīmi, un katra sieviete cenšas pēc iespējas ilgāk saglabāt jaunību un skaistumu. Uzziniet, kā atgūt jaunību un pašpārliecību ar progresīvu pārveidošanās tehnoloģiju palīdzību estētiskās medicīnas un skaistumkopšanas klīnikā GESR!

Baudi svaigu maltīti, gatavojot retāk!

Baudi svaigu maltīti, gatavojot retāk!

Glabājot pārtikas produktus vakuumā, produkti ilgāk ir svaigi, saglabājot savu smaržu un uzturvērtību. Iespēja ilgāk saglabāt svaigus pārtikas produktus ļaus jums retāk apmeklēt veikalu un iegādāties lielāku daudzumu produktu, ieekonomējot gan jūsu laiku, gan finanses. Kas ir VacSy®, un kādas ir VacSy® vakuuma pārtikas uzglabāšanas sistēmas priekšrocības?

Bioptron gaisma cīņā pret novecošanos

Bioptron gaisma cīņā pret novecošanos

Ādas izskatu ietekmē mūsu dzīvesveids, ēšanas paradumi, veselības stāvoklis, kaitīgie ieradumi, ģenētika un daudzi citi faktori. Labā ziņa – ikviena no mums var parūpēties par savu sejas ādu un aizkavēt ādas novecošanos – uzziniet vairāk par gaismas terapiju ar Bioptron!

Video

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Atzīmējot Pasaules ergoterapijas dienu 27. oktobrī, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Austrumu slimnīca) Rehabilitācijas klīnikas ergoterapeiti ir sagatavojuši padomus un vienkāršus  ieteikumus, kurus būtu ieteicams ņemt vērā ikvienam, kurš, sēžot pie datora, veic darba pienākumus vai arī ikdienā pie datora ekrāna pavada ilgas stundas. 

Produktu testi

Testa rezultāti: Pēdu krēms “Urea 20” sausu pēdu ādas kopšanai

Testa rezultāti: Pēdu krēms “Urea 20” sausu pēdu ādas kopšanai

Jūnijā Medicine.lv sadarbībā ar SIA “Gusto” piedāvāja testēt pēdu krēmu “Urea 20” sausai pēdu ādai.

Testa rezultāti: "Dr. Leopolds" krēms AMICOS un gels "KERELAST 30+" sausas un sabiezējušas ādas kopšanai

Testa rezultāti:

Jūnijā Medicine.lv sadarbībā ar "Dr. Leopolds" piedāvāja testēt komplektu - krēmu "Amicos" sausai un sabiezējušai ādai un KERELAST 30+" gēlu sabiezējušas ādas un nagu kopšanai.

Testa rezultāti: Aknu sargs

Testa rezultāti: Aknu sargs

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar SIA “Fito preparāti” piedāvāja izmēģināt dabīgu produktu aknu darbības veicināšanai.

Testa rezultāti: ho-fi® original Na+ hlorofilīns – Latvijas dabas sniegtais spēks organisma restartam

Testa rezultāti: ho-fi® original Na+ hlorofilīns – Latvijas dabas sniegtais spēks organisma restartam

Maijā Medicine.lv sadarbībā ar zīmolu everlab® piedāvāja testēt ho-fi® original Na+ hlorofilīnu organisma restartam.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Jelgavas poliklīnika: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Jelgavas poliklīnika: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Jelgavas poliklīnika nodrošina pieejamus un kvalitatīvus medicīnas pakalpojumus diagnosticēšanā, slimību ārstēšanā, rehabilitācijā, slimību novēršanā un profilaktisku pasākumu veikšanā.

Latvijas mikroķirurgi, programma “Salabo cilvēku, klonē mikroķirurgu”: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Latvijas mikroķirurgi, programma “Salabo cilvēku, klonē mikroķirurgu”: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Latvijas mikroķirurgu komanda jau kopš kara sākuma Ukrainā sniegusi nenovērtējamu palīdzību, glābjot karā ievainotos cilvēkus. Latvijas mikroķirurgi - Olafs Libermanis un Mārtiņš Malzubris - nenogurstoši "labo" ievainotos cilvēkus.