Mīts. Margarīns nav dabisks produkts.
Diētas ārsts Andis Brēmanis
"Margarīna dabiskums ir viena no apspriestākajām tēmām. Tāpēc noskaidrosim, kas vispār ir šī produkta pamatā.
Margarīns sastāv no trīs galvenajām sastāvdaļām: 1) rūpīgi izvēlēta dabīgu un veselīgu eļļu maisījuma (piemēram, rapšu, saulespuķu, linsēklu), kas satur organismam nepieciešamās neaizvietojamās taukskābes Omega-3 un Omega-6, ko organisms pats nevar saražot; 2) mazliet cieto augu tauku (piemēram, kokosriekstu), kas nesatur piemaisījumus, lai piešķirtu margarīnam pietiekoši stingru struktūru; 3) un ūdens.
Tieši tāpēc, ka margarīns satur daudz "labo" tauku, to uzturā lietot iesaka tādas respektējamas organizācijas kā Starptautiskā Uztura zinātnes savienība (International Union of Nutritonal Sciences) un citas, kas norādījušas, ka "slikto" tauku produktu (piemēram, trekno sieru, sviesta u.c.) aizstāšana ar produktiem, kas satur ievērojami mazāk "slikto" tauku, bet daudz neaizvietojamo polinepiesātināto taukskābju – Omega-3 un Omega-6 (piemēram, augu eļļām un produktiem, kas pagatavoti no augu eļļām, piemēram, mīkstie margarīni) ir vienkāršs veids, kā būt veseliem šodien un rīt.*
Margarīns ir viegli pagatavojams arī mājas apstākļos, tam ir daudz un dažādu recepšu: jāizkausē bļodā aptuveni 30 g cieto palmu tauku, iegremdējot bļodu karstā ūdenī, pievienojam aptuveni 20 g augu eļļas (piemēram, saulespuķu eļļu) un ielieciet bļodu aukstā ūdenī. Tad bļodas saturu samaisa, izmantojot zemāko miksera ātrumu. Tālāk izņem bļodu no aukstā ūdens un pievieno 2 tējkarotes piena, 2 olas dzeltenumus, samaisa, līdz izveidojas mīksts un vienveidīgs margarīns. Pēc garšas pievieno sāli, citronu sulu, piparus un citas garšvielas, piemēram, zaļumus."
*Barcelona, February 1‐2, 2009. International Expert Meeting Health significance of fat quality of the diet: Summary Statement.