Kļavu sulas
Sulu laiks pavasarī ir tik īss – nokavēsi, neko vairs nepanāksi, būs jāgaida gads, līdz nākamajam pavasarim. Šogad pavasaris sākas vēlu. Citu gadu kļavu sulas sanāk gandrīz vai nokavēt, jo tās sāk tecēt jau marta sākumā (šur tur gan šogad tā arī esot tecējis, bet ne Vidzemē), bet šogad, kad jau klāt aprīlis, un organisms pieprasa dabisko atslodzi ar koku sulām, ar lielu nepacietību ir sagaidītas pirmās kļavu sulas, kad tās tik tikko sāka tecēt.
Kādas ir kļavu sulas? Daudzi tās nav dzēruši, un pirmajā malkā varētu šokēt saldums. Jā, kļavu sulas ir patiešām saldas. Kaut gan te jau arī – kādas kuram garšas kārpiņas. Man bērni dzerot teica – Mamm, bet tas taču ūdens. Kad prasīju, vai tad salds nemaz neliekas? – Nē, tas esot tīrs ūdens.
Tomēr kļavu sulas ir saldākas par bērzu sulām, un ne velti tās kanādieši izmanto, lai vārītu savu tradicionālo kļavu sīrupu. Mājas apstākļos gan tas sanāktu diezgan dārgs process, bet neiespējami nav. Tikai nepieciešamas būs daudz kļavu sulas, jo kopumā tie cukura procenti ir pavisam nelieli, parasti ap 3%, bet tas arī kā kuram kokam, kādā vietā tas aug – var būt saldākas vai ne tik saldas. Un pacietība, kā arī enerģija (vai nu tā gāze, vai malka, vai elektrība, kas nu kuram ir), jo jākarsē ir ilgi un lēni, līdz viss ūdens iztvaikojis. Tāpēc īsti neceļas roka vārīt sīrupu – pirmkārt, lētāk nopirkt veikalā, un otrkārt – kļavu Latvijā nav tik daudz kā bērzu, tāpēc grēks būtu to pašu mazumiņu nedzert svaigu.
Tātad – jādzer svaigas. Kļavu sulā vitamīnu jau nav daudz, bet ir minerālvielas, enzīmi, un tās lieliski attīra organismu, stimulējot sārņu izvadīšanos, uzlabo vielmaiņu. Un jāmazgā mute. Arī ādai kļavu sulas nāk par labu.
Tik der atcerēties, ka kļavu sulas neraudzē kā bērzu. Tās dzer tikai svaigas, un pēc tam tās paliek glumas. Ja bērzu sulu padzēriens vēl vasarā uz Jāņiem var kalpot limonādes vietā, tad kļavu sulas gan – tikai tās pāris nedēļas pavasarī. Tveriet mirkli!
Foto: Stock.XCHNG