Ja pie svētku galda apēsts par daudz
Latviešu tradīcija vēsta, ka Ziemassvētkos galdā jāceļ vismaz deviņi ēdieni! Tomēr šāda pārbagātība itin ātri var novest pie pārēšanās. Ko darīt, ja svētkos ēsts par daudz un nu jūtams smagums un dedzināšana, uzzini, lasot "BENU Aptieka" farmaceita Vitālija Mitrohina padomus.
Ziemassvētku galds latviešiem tradicionāli ir ļoti bagātīgs. Aizvien galdā ceļam cepešus, pīrāgus, plātsmaizes un citus tradicionālus ēdienus un nogaršot, protams, vēlamies itin visu. Tomēr mūsu tradicionālais galds ir ne vien kalorijām bagāts, bet arī organismam prasa ilgāku laiku ēdiena sagremošanai. Līdz ar to šāda bagātīga maltīte bieži vien svētku vakaru var saīsināt. Pārēšanās var izpausties dažādi - vēderu pārņem smaguma sajūta, uzpūšanās, dedzināšana, arī nogurums, kas svētku sajūtu pārmāc, raisot vēlmi atlaisties, un miega traucējumi. Lai gan šis pārēšanās izpausmes pēc laika izzūd, ir vērts paturēt prātā dažus padomus, kas ļaus no šiem simptomiem laikus izvairīties vai, ja tos izjūtat, – ātrāk no tiem atbrīvoties.
Lai jau laikus izvairītos no pārēšanās sajūtas, farmaceits Vitālijs Mitrohins iesaka ierobežot šķidruma uzņemšanu ēšanas laikā. Ik pēc kumosa nevajadzētu uzdzert malku sulas vai cita dzēriena. Šādā veidā tiek vēl vairāk stimulēta kuņģa sulas izdalīšanās, kas rada diskomforta sajūtu vēderā. Pareizi būtu glāzi dzēriena izdzert pēc maltītes. Lai gan svētku vakarā esam ieraduši ieturēt garu maltīti, pēcāk sastopamos simptomus iespējams jau laikus novērst, starp ēšanas reizēm izkustoties. Tas liks gremošanas orgāniem darboties ātrāk, turklāt arī palīdzēs uzlabot garastāvokli, cels enerģijas līmeni un sadedzinās liekās kalorijas. Turklāt jāuzsver, ka fiziskas aktivitātes būtu vēlamas arī nākamajā dienā pēc bagātīgas maltītes.
Ja tomēr pēc maltītes radušies pārēšanās simptomi - smaguma sajūta, dedzināšana, vēdera uzpūšanās - rada pārlieku lielu diskomfortu, noderīgi var būt arī aptiekā iegādājami bezrecepšu preparāti. Smaguma sajūtu palīdzēs mazināt gremošanas fermentu – pankreatīnu saturoši preparāti. Tie palīdz sašķelt taukus, olbaltumvielas un ogļhidrātus un faktiski ir palīgs gremošanas orgāniem. Ja vēders šķiet uzpūties, iespējams, ka vainojams var būt sāls, kas svētku ēdienos bieži tiek lietots bagātīgi. Šādā gadījumā vislabākā metode ir sāls izskalošana no organisma. Šādā gadījumā vislabāk noderēs tīrs ūdens vai zāļu tējas (kumelīšu, piparmētru, u.c.). Tāpat labs palīgs gremošanas traucējumu gadījumā ir ķimeņu tēja, kas pagatavojama, sauju ķimeņu aplejot ar verdošu ūdeni.
Ja svētku laikā ēsts daudz ceptu vai asu ēdienu, dzerts alkohols, iespējams, ka kuņģī varat sajust dedzinošu sajūtu. Šādā gadījumā farmaceits rekomendē lietot kuņģa skābi neitralizējošus preparātus. Šāda iedarbība piemīt antacīdiem līdzekļiem, kuri satur kalcija, alumīnija vai magnija sāli, turklāt efekts tiem ir tūlītējs. Tomēr šo līdzekļu lietošanā jāievēro zināma piesardzība – tos nav ieteicams lietot kopā ar citiem medikamentiem, bet, ja citi medikamenti tiek lietoti, jāievēro vienas līdz divu stundu starplaiks.
Ar kuņģa skābi neitralizējošiem līdzekļiem īpaši piesardzīgām jābūt grūtniecēm un māmiņām zīdīšanas laikā. Šādā gadījumā jālieto preparāti, kuru sastāvā atrodams diosmektīts – tas absorbē sālsskābi un ir ļoti efektīvs, novēršot nepatīkamo dedzināšanas sajūtu. Šī viela darbojas arī kā absorbents, kas turklāt aizsargā zarnu gļotādu no bojājumiem un palīdz izvadīt baktērijas un toksīnus no organisma. Tomēr, ja šādi preparāti nav pieejami, lieti noderēs arī pavisam vienkārši mājās pagatavojams sodas šķīdums, ko gatavo, vienai glāzei ūdens piejaucot aptuveni vienu tējkaroti dzeramās sodas. Turpretī tiem, kam kuņģis ir jutīgāks un diskomforts pēc ēšanas ir bieži sastopama sajūta, farmaceits rekomendē jau pirms ēšanas lietot preparātus, kas palīdz kuņģi aktīvam darbam sagatavot laikus, izvairoties no nepatīkamajām sekām.
Papildu kairinātājs kuņģim var būt arī košļājamā gumija. Tā liek izdalīties vēl vairāk kuņģa sulai, kas rada skābu vidi. Ja vēders būs tukšs, kuņģī radīsies ugunsgrēka sajūta. Elpas atsvaidzināšanai ieteicams košļenes lietot piecas līdz desmit minūtes pirms vai pēc maltītes, bet pārējā laikā var izdzert glāzi ūdens, svaigas spiestas sulas vai zāļu tēju. Turklāt der paturēt prātā to, ka skābes izdalīšanos veicina arī smēķēšana un kofeīns.