Garšīgas Līgo svētku receptes cukura diabēta pacientiem
Kā sākas gatavošanās latviešu gadskārtas svētkiem Jāņiem? Piekritīsiet, ka svētku gaidīšana sākas ar svinību vietas izvēli, kā arī kompāniju, kurā pavadīsiet svētkus. Bet kā izlemjam, kas tiks likts galdā?
Vai tas ik gadu ir tradicionālais Jāņu siers, pīrāgi un alus? Atbilžu portāls par veselību piedāvā šī gada svētku galdā likt netradicionālas, garšīgas, bet veselīgas Jāņu ēdienu receptes. Ēdieni ir īpaši piemēroti cukura diabēta pacientiem.
Jāņu receptes cukura diabēta pacientiem izstrādāja uztura speciāliste Liene Sondore. Receptēs var gūt padomu, kā pagatavot Jāņa tēva pikantos gaļas un dārzeņu iesmiņus, zaļumu pesto no nātrēm, Jāņu mātes vasaras tomātu zupu un siltos Saulgriežu salātus, kuru sastāvā ir ne visiem zināmais bulgurs – kviešu graudi, termiski apstrādāti ar ūdeni, pēc tam kaltēti, attīrīti un sasmalcināti līdz vajadzīgajam izmēram.
Visus ēdienus Lienes Sondores vadībā gatavoja un testēja ārsti endokrinologi, diabēta māsas un cukura diabēta pacienti. Pasākumā 10.jūnijā vienkopus pulcējās vairāk nekā 30 cilvēki, to skaitā reģionālo cukura diabēta biedrību vadītāji no Dobeles, Limbažiem, Tukuma, Kuldīgas, Valmieras, Jūrmalas un Rīgas.
"Tika apgāzts mīts, kas valda gan cukura diabēta pacientu, gan ārstu vidū, ka diabētiķa uzturs ir bezgaršīgs un vienveidīgs. Ieguvu idejas veselīga uztura pagatavošanai, tas nav sarežģīti un ir ļoti garšīgi, ar tik daudzveidīgām garšas niansēm!" atzīst dr. Indra Štelmane, Latvijas Diabēta Federācijas vadītāja.
Kā secināja cukura diabēta pacienti, Jāņu recepšu gatavošana speciālistu klātbūtnē ir liels impulss pašiem radošāk veidot savu ēdienkarti, ieskatīties portālā un ikdienā izmantot garšīgas receptes veselīgu ēdienu gatavošanā.
"Gatavot cukura diabēta pacientam draudzīgu maltīti nav sarežģīti. Viegli var salīdzināt, kā maģiski samazinās kopējais ēdiena kaloriju daudzums salātu mērcītē, vienkārši nomainot krējumu pret jogurtu bez piedevām. Kāri pēc vienkāršā garšas pārdzīvojuma no taukiem nomainām pret spēcīgo garšaugu simfoniju, kurā dzirdam baziliku, ķiploku, citronu sulu vai jebkuras citas garšas pēc izvēles, un tas ir solis pretī veselīgai maltītei," stāsta Līga Ārente, diabēta aprūpes māsu apvienības priekšsēdētāja.
Būtiski, ka mājaslapā ir lasāmas ne tikai ēdienu receptes, bet arī katrai receptei aprēķināts olbaltumvielu, ogļhidrātu, kilokaloriju, kā arī cukura diabēta pacientiem tik nozīmīgo maizes vienību skaits.
Ieskatam piedāvājam vasaras saulgriežiem piemērotu ēdiena recepti – siltie Saulgriežu salāti ar bulguru.
Siltie Saulgriežu salāti ar bulguru ~ 4-5 porcijas.
Sagatavošanas laiks – 30 min.
Vienā porcijā: OBV-6; T-12 ;OGĻH- 29; Kcal- 256; MV-2,4
Nepieciešamās sastāvdaļas:
1 baklažāns, 1 kabacis
1 cukini
~150- 200 g bulgura
1 sarkanais sīpols
1 sarkanā paprika
2-3 tomāti
1garais gurķis
2 ķiploka daiviņas
1 buntīte pētersīļu
1 buntīte bazilika
zaļie lapu salāti
eļļa cepšanai
sāls, drupināti melnie pipari
Pasniegšanai – Fetas siers vai kazas siers, diedzētas sēkliņas, kaņepju izspaidas
Pagatavošanas gaita:
- Baklažānu un kabaci noskalo un sagriež mazos gabaliņos. Ķiploka daiviņas notīra. Sakarsē pannā eļļu un apcep gan baklažānu gabaliņus. Pievieno ķiploku spiednē izspiestus ķiplokus un pacep ~5 min. Kad baklažāni ir apcepti tos pārliek bļodiņā un apcep kabaču gabaliņus. Cepšanas laikā uzkaisa nedaudz sāli un piparus. Cep 3-5 minūtes.
- Papriku, gurķi, tomātus sagriež nelielos gabaliņos. Zaļumus smalki sakapā. Salātus saplucina.
- Bulguru vāra 7 minūtes kā norādīts instrukcijā uz iepakojuma.
- Sīpolu notīra, sagriež mazos gabaliņos.
- Visas sastāvdaļas viegli liek lielā bļodā un viegli sacilā.
- Pāri liek fetas siera gabaliņus un pasniedz, pārkaisītus ar diedzētajiem graudiem vai asniem pēc izvēles.