Ēdiena ietekme uz ļaundabīgu audzēju attīstību
Amerikas Vēža izpētes institūts ir aprēķinājis, ka no katriem desmit vēža saslimšanas gadījumiem trīs ir saistīti ar nepareizu uzturu.
Dažos no šiem gadījumiem ļaundabīgi audzēji attīstās, jo ēdiens satur vielas, kuras veicina slimības attīstību.
Piemēram, nitrīti un nitrāti, kuri tiek izmantoti salami un citu līdzīgu produktu uzglabāšanai, var veicināt kuņģa audzēja attīstību.
Daži pārtikas produkti satur aflatoksīnus, kas īpaši jaunattīstītajās valstīs ir atbildīgi par daudziem aknu audzēju gadījumiem.
Mediķi skaidro, ka ar dzīvnieku taukiem un proteīniem bagāta pārtika var veicināt slimības attīstību, bet ar šķiedrvielām, vitamīniem un ar citiem mikroelementiem bagātai pārtikai ir pretēja iedarbība uz mūsu organismu.
Arī Eiropas Vēža un uztura izpētes iniciatīva ir izpētījusi ēšanas paradumu ietekmi uz veselību Eiropā. Pētījumi liecina, ka, pievēršot lielāku uzmanību tam, ko ēdam, varētu samazināt dažus gremošanas sistēmas audzējus pat par trim ceturtdaļām.
Ēdiena izvēle ir būtiska arī attiecībā uz aknām, jo caur šo orgānu iziet visas zarnēs uzsūktās vielas, kuras dažkārt var būt arī kancerogēnas. Tāpat der aterēties, ka, piemeŗam, etanols, ko satur alkoholiskie dzērieni, var veicināt mutes un rīkles vēža attīstību.
Padziļināti pētījumi atklāja, ka ēdiens var ietekmēt dažādu infekciju parādīšanos, kas zināmā mērā var ietekmēt hormonu līdzsvaru, kas pēc tam vēlāk var ietekmēt arī citu ļaundabīgu audzēju, kas vairs nav saistīti ar gremošanas sistēmu, attīstību.
Ilze Mežniece