Dižoga – Ķirbis
Pēc uzturvērtības apskata nāca kārta receptēm. Vai Jūs zinājāt, ka ķirbis ir ēdams pilnīgi viss? Arī mizas, arī sēklas un sēklotne? Neko nevajadzētu mest ārā..
Un tā es sāku ķirbi ēst. Izmēģināju no radio raidījuma norakstītās receptes, sāku eksperimentēt... un ķirbis ir neticami garšīgs! Kas to būtu domājis. Turklāt to var pagatavot tūkstots un vienā veidā, un mana ģimene ēd ķirbi divas nedēļas divas reizes dienā un viņiem vēl neapnīk. Ja vēl pieskaita klāt sulas, cik daudz no ķirbja izspiežam....
Domāju, ka pie vainas ir tikai un vienīgi nezināšana, ka cilvēki nezina ko iesākt ar 5 kg smagu ķirbi. Pagājušo vasaru es divās dienās pārstrādāju 50 kg milzeni – pagatavojām gan biezeņus, gan iemarinējām, kad zupu izvārījām, ievārījumu pagatavojām (starpcitu, ja nezinat ar ko sākt – pamēģiniet no ķirbjiem ievārījumu izvārīt, pievienojot cidoniju sīrupu. Ķirbi izvāra, pievieno cidoniju sīrupu un sablendē, tad vēlreiz uzvāra kopā ar ievārījuma cukuru... tiešām- izmēģiniet.)
Vēl jau jāpiemin arī lielā ķirbju dažādība. Tiešām, ja piederat pie tiem, kas ķirbi neēd, - kušš.. nesakiet tā, varbūt Jūs vienkārši neesat ēduši Savējo ķirbi, jo garšas tiem ļoti atšķiras, tāpat konsistences.
Avenes un mellenes taču Jums garšo, vai ne? Lai Jums iegaršojas arī šī oga – ķirbis.