Bez sāls!
Pārāk daudz lietojot sāli, tas kaitē, gan sirdij, gan nierēm, traucē uzsūkties citiem vitamīniem un minerālvielām, aiztur ūdeni, rada asinsvadu problēmas, paaugstina spiedienu, palielina holesterīna līmeni.
Cik daudz ir 1500 mg jeb 1,5 grami sāls? Viena TĒJKAROTE sāls ir apmēram 5 grami. Tagad parēķiniet, cik daudz sāli ikdienā izmantojiet, pieskaitot arī tos produktus, kurus ēdat un kuru sastāvā jau ir sāls.
Ja sāli lietojat vien tik cik ieteicams – apsveicu un tā arī turpiniet, bet ja sarēķinājāt, ka sāls daudzums ikdienā pārsniedz vēlamo daudzumu (ir cilvēki, kas ikdienas apēd pat vairāk kā 30 gramus sāls), ir divi varianti:
1. vai nu nosaukt šo visu par muļķībām un ignorēt,
2. vai arī ieklausīties, un mainīt savu ēdienkarti.
Kā samazināt sāls patēriņu?
• Mazāk lietot jau gatavus produktus, kam ir pievienots sāls, ateikties no sāļajām, neveselīgajām uzkodām, fast food produktiem.
• Gatavojot maltīti, izvēlēties jūras sāli, kas ir veselīgāka par parasto galda sāli, kurai attīrīšanas rezultātā var būt pievienotas citas, veselībai kaitīgas vielas (esat dzirdējuši taču teicienu, ka sāls ir baltā inde...). Jūras sāls satur arī citas minerālvielas, kas organismam ir nepieciešamas. Tomēr arī atcerieties, ka jūras sāli nevajag lietot vairāk kā ieteicams.
• Gatavojot ēdienu, lieciet mazāk sāli, bet paeksperimentējiet ar citām garšvielām. Sāli mēs lietojam tāpēc, lai izceltu ēdiena garšu. Šo pašu uzdevumu pilda arī dažādas garšvielas, kaut vai melnie pipari.
• Īpaši par dārzeņiem runājot – pamēģiniet kaut reizi izvārīt tos bez sāls. Vai arī sāli lietojot pavisam minimāli. Iespējams sākumā garša nebūs pieņemama, bet atcerieties, ka pie sāls garšas mūs saista tikai pieradums. Ja vien esat uzstādījuši sev mērķi, rūpēties vairāk par veselību, vajadzētu pieturēties pie apņemšanās, ļaujot garšas kārpiņām pierast pie jaunām garšām.
Foto: Stock.XCHNG