Augļi un ogas bērna ēdienkartē
Mēs to zinām, taču ir būtiski arī bērnus pieradināt ēst veselīgi un saldināto našķu vietā izvēlēties augļus un ogas. Lai bērni būtu ieinteresēti ēst augļus un ogas, ieteicams tos izvēlēties pēc iespējas dažādās krāsās – tā palielināsiet iespēju, ka bērni uzņems visas organismam nepieciešamās vielas.
Ja starp ēdienreizēm bērns vēlas kādu uzkodu vai našķi – piedāvājiet svaigus augļus vai ogas. Nodrošiniet, ka tie ir viegli pieejami un nomazgāti, mazākiem bērniem – sagriezti un bez mizām, serdēm vai kauliņiem. Tā radināsiet bērnu izvēlēties veselīgas uzkodas, nevis čipsus vai cepumus.
Vasarā saldējuma vietā bērniem var piedāvāt no augļiem un ogām pagatavotus saldētos desertus, ko sasaldē saldētavā vai arī ēd tāpat. Piemēram:125 g zemenes, viena ceturtā daļa nelielas melones, viens kivi, ko sagriež mazos gabaliņos, pievieno apelsīnu sulu. Vai arī: 2 vidēji gatavi mango, 2 persiki, 125 g avenes, 2/3 tases saldā krējuma. Augļus sasmalcina kopā ar saldo krējumu, pievieno avenes. Trešais variants: 500 g zemenes, 2/3 tases zemeņu jogurta, 2 ēdamkarotes pūdercukura. Visu sablenderē.
Bērnu ballītēs svaigos augļus un ogas var izkārtot bērniem interesantā veidā. Piemēram, no melones veidot kuģi vai automašīnu, kurā kā krava ir salikti dažādi augļu gabaliņi un ogas. Uz šķīvja no augļiem un ogām var veidot dažādas sejas, augļu plati dekorēt ar no augļiem veidotiem dzīvniekiem. Sagrieztos augļus un ogas var saspraust uz maziem krāsainiem kociņiem.
Interesantus desertus var pagatavot, augļus un ogas kārtojot stikla traukos un pārlejot ar krāsainu želeju.
Ilze Mežniece