Aptauja: Visiecienītākā putra Latvijā – auzu pārslu, papildinot ar sviestu vai ievārījumu
Sagaidot Starptautisko putras dienu, ko visā pasaulē atzīmē 10. oktobrī, graudu pārstrādes uzņēmums “Rīgas Dzirnavnieks” veicis iedzīvotāju aptauju, lai noskaidrotu iecienītākās graudaugu putras, kas izrādās ir auzu pārslas, izvēloties visbiežāk ēst no rīta, kā arī pievienot ievārījumu vai sviestu.
10. oktobrī tiek atzīmēta Starptautiskā putras diena, tādējādi atgādinot, ka putras ēst ir veselīgi un tas ir lielisks enerģijas avots visas dienas garumā. Vaicājot Latvijas iedzīvotājiem, kādas ir viņu iecienītākās graudaugu putras, ko ēd visbiežāk, noskaidrots, ka 40% gadījumu izvēlētas tiek auzu pārslas. Otra populārākā ir griķu putra, savukārt trešā – mannā. Tikai 11,7% no visiem aptaujātajiem norādīja, ka graudaugu putras nemēdz ēst.
“Latvijas iedzīvotājiem putru ēšanas tradīcijas ir senas, tāpēc jau kopš mazotnes bērni tiek mācīti ēst putras, kas ir vērtīgs produkts, jo īpaši augošiem organismiem vai cilvēkiem ar papildu fizisko slodzi. Pēdējos gados arvien populārākas kļūst auzu pārslas, ko iespējams pagatavot visdažādākajos veidos, pievienojot sev vēlamās sastāvdaļas,” saka “Rīgas Dzirnavnieks” tirdzniecības un loģistikas direktore Iveta Švarce, “varbūt kādam šķiet, ka putras ir kaut kas novecojis vai arī mantojums no Padomju laikiem, patiesībā mūsdienās tās iespējams gan pagatavot moderni, papildinot ar visdažādākajām garšām, gan arī palīdzēt aizņemtajā ikdienā iegūt sev tik nepieciešamo enerģiju. Esam novērojuši, ka arvien populārākas kļūst ātri pagatavojamās putras ar dažādām piedevām jauniešu un ekonomiski aktīvu cilvēku vidū, kas visdrīzāk skaidrojams ar aizņemtību, kad ēst gatavošanai vairs nevaram veltīt daudz laika un svarīgāk ir nodrošināt sev sātīgu maltīti pēc iespējas ērtākā veidā.”
Vaicājot, kurā dienas laikā ēst putru ir visveselīgāk, 68,2% respondentu pauda, ka no rīta, savukārt 18,8% sacīja, ka jebkurā ēdienreizē. “Lai gan mūsdienās ir daudz dažādu alternatīvu brokastīm, auzu pārslu popularitāte joprojām ir ļoti augsta, jo īpaši ar dažādām papildu garšām,” saka I. Švarce.
“Putras tradicionāli tiek uzskatītas par sātīgu brokastu ēdiens un to apstiprina arī aptaujas dati, bet patiesībā putra var būt arī lielisks launags bērniem pirms pulciņiem vai treniņiem, vai lielisks veids kā aizstāt pēcpusdienas našķi ar ko veselīgāku,” saka Latvijas Diētas un Uztura Speciālistu Asociācijas valdes priekšsēdētāja Guna Bīlande.
Aptaujā noskaidrots, ka visbiežāk iedzīvotāji putras papildina ar sviestu vai ievārījumu, ko respondenti attiecīgi norādīja 47,1% un 42,4% gadījumu. Vēl samērā daudz cilvēku jeb 19,9% putrām mēdz pievienot ogas un augļus. “Auzu pārslu putra ar pienu ir visu laiku favorīte kombinācijā ar ievārījumu un sviestu, bet es gribētu aicināt biežāk pievienot putrai ne tikai svaigus vai saldētus augļus, bet pamēģināt arī tā saucamās sāļās putras, kad putrai pievieno svaigus vai termiski apstrādātus dārzeņus," saka uztura speciāliste.
Analizējot datus padziļināti, var secināt, ka sviestu kā papildu piedevu daudz biežāk izvēlas vecumā no 55 līdz 63 gadiem, ko norādīja 57,8% respondentu, savukārt jaunāki cilvēki, kuri ir vecumā no 18 līdz 24 gadiem labprātāk izvēlas ievārījumu, paužot to 70,6% gadījumu.
Aptaujā tika noskaidrots arī, kādā veidā pagatavotas auzu pārslas iedzīvotājiem garšo visvairāk. 51,6% gadījumu cilvēki izvēlas vārītas pienā kā putru, savukārt 26,6% respondentu vislabāk izvēlas auzu pārslu cepumus. Vairākas reizes mēnesī auzu pārslu putru ēd 20,8% iedzīvotāju, savukārt 20,7% - apmēram reizi nedēļā.
Tāpat respondentiem tika vaicāts, kādi ir galvenie kritēriji, veikalos izvēloties pārtikas produktus, kur 77% norādīja, ka visbūtiskākā ir cena, savukārt 50,8% sacīja, ka pērk tikai zināmums un ilgstoši iecienītus produktus. Līdzīgs skaits jeb 50% pauda, ka viņiem ir svarīgi, ak iegādājas zināmu ražotāju produktus, lai nodrošinātu kvalitāti.
Iedzīvotāju aptauju pēc “Rīgas Dzirnavnieks” pasūtījuma veica pētījumu centrs SKDS, aptaujājot vairāk nekā 1000 cilvēku visā Latvijā vecumā no 18 līdz 75 gadiem šā gada septembrī.