9 bīstami ieradumi, kas veicina iekaisumu procesu
Iekaisums ir ķermeņa atbildes reakcija uz audu bojājumu. Tā ir ķermeņa aizsargreakcija, kas izvada kaitīgās vielas un atjauno bojātos audus. Akūts iekaisums ir noderīgs un nepieciešams process, kas ļauj ķermenim atveseļoties.
Iekaisušajos audos rodas pastiprināta temperatūra un pietūkums. Tā kā tūska saspiež nervu galus, iekaisusī vieta parasti ir sāpīga. Akūts iekaisums parasti ilgst aptuveni divas nedēļas, kuru laikā audi atjaunojas, taču iekaisums mēdz būt arī hronisks – turpināties ilgstoši. Tas var šķietami izzust, lai noteiktā periodā atkal saasinātos. Tādā gadījumā šis process vairs nenodrošina organisma aizsardzību, bet kļūst kaitīgs – audu sabrukšana un bojāto audu atjaunošanās notiek vienlaicīgi un haotiski, kas veicina dažādas nopietnas saslimšanas, straujāku novecošanos un svara pieaugumu.
Hronisku iekaisumu spēj veicināt ielaists akūts iekaisums, pastāvīga kairinātāju vai toksīnu klātbūtne organismā, kā arī dažādas infekcijas. Tāpat šo bīstamo procesu stimulē dažādi neveselīgi ikdienas ieradumi, ko vari novērst pats.
Tu nelieto pietiekami daudz šķidruma
Kad šūnas nesaņem pietiekamu daudzumu šķidruma, to funkcijas palēlinās, ķermenis nespēj pilnvērtīgi uzņemt uzturvielas un vielmaiņa kļūst lēnāka. Šie procesi spēj ietekmēt ikvienu orgānu tavā ķermenī. Ja dienā neizdzer gana daudz ūdens, ķermenim iestāsies dehidrācija, kam raksturīgas galvassāpes, nogurums, locītavu sāpes, izsalkuma sajūta, svara pieaugums un grūtības koncentrēties. Savukārt, ja pietiekamu daudzumu šķidruma neuzņemsi regulāri, tevi var piemeklēt jau daudz nopietnākas veselības problēmas.
Tu lieto dzērienus, kam pievienoti mākslīgi saldinātāji
Diētiskajiem dzērieniem un dažādām limonādēm tiek pievienoti mākslīgi izgatavoti saldinātāji, kas paaugstina insulīna līmeni, veicina liekā svara un diabēta risku, kā arī ļauj attīstīties citām veselības problēmām, kam raksturīgs iekaisums.
Izvairies no mākslīgajiem saldinātājiem – ja nespēj atteikties no dzirkstošiem dzērieniem, labāk izvēlies tos, kuru sastāvā ir stēvija – dabisks cukura aizstājējs.
Tu pārmērīgi aizraujies ar ātrajām uzkodām
Apstrādāti pārtikas produkti, piemēram, ātrās uzkodas, veicina iekaisumam labvēlīgu vidi.
Tu regulāri uzņem cukuru
Pārmērīgs daudzums cukura un fruktozes var pavisam viegli veicināt dažādus iekaisumu procesus, kas var radīt sirds slimības, diabētu, aptaukošanos vai vēzi.
Tu neēd dārzeņus
Dārzeņi, īpaši tumši zaļo lapu dārzeņi, piemēram, spināti, kāposti un brokoļi, sniedz tavam organismam uzturvielas, kas palīdz cīnīties ar iekaisumu.
Tu neuzņem pietiekami daudz omega 3 taukskābju
Arī omega 3 taukskābes ir īpaši nozīmīgas ķermeņa cīņā ar iekaisumu. Turklāt šīs vērtīgās vielas ir īpaši būtiskas tavai veselībai. Neaizmirsti iekļaut savā ēdienkartē lasi, sardīnes, valriekstus un linsēklas.
Tu izmanto nepareizo eļļu
Ja tevis izmantotajā eļļā ir taukskābju disbalanass, tā veicinās iekaisumu procesus. Atsakies no augu eļļas, rapšu eļļas, sojas vai kukurūzas eļļas. To vietā labāk izmanto olīveļļu vai kokosriekstu eļļu.
Tu nenodarbojies ar fiziskām aktivitātēm
Sports ļauj šūnām funkcionēt pilnvērtīgi, tādējādi samazinot iekaisumu iespējamību. Turklāt pozitīva iedarbība ir jebkurai aktivitātei, kas paātrina sirdsdarbību – pat ātrai pastaigai vai zāliena pļaušanai.
Tev ir liekais svars
Katra taukšūna, kuru pārpilda tauki, ražo savienojumus, kas veicina svara pieaugumu un iekaisumus. Atbrīvojoties no liekā svara, mazināsies arī iekaisumu procesi.