medicine.lv skaitļos

Lietotāji online37
Aktīvie uzņēmumi12682
Nozares raksti1663
Ekspertu atbildes21477
Jautājumi un atbildes : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv
No kā varēja rasties sāpes un pietūkums ceļa locītavā?
Labdien!

Atgadījās kāds interesants notikums, un nespēju saprast, no kā radušās sāpes un pietūkums ceļa locītavā. Vienā dienā sēdēju pie galda, darot rokdarbus, bet, kad piecēlos, kreisā ceļa locītava jutās dīvaini, tā sāpēja un tā kā krakšķēja. Sasmērēju ar kādu no parastajām sasitumu ziedēm un devos gulēt. Otrā rītā piecēlos, bet sajūtas bija saglabājušās, un, ejot uz darbu, nācās aptīt celi ar elastīgo saiti, lai iešana būtu vieglāka. Tās dienas vakarā bija parādījusies tūska, grūtības saliekt celi. Nu ir pagājušas 5 dienas, un zonā virs ceļa ir uztūkums, locītavu varu saliekt varbūt līdz pusei. Tā šķiet bieza un smaga. Pēc ilgas kājas atpūtināšanas tā šķiet vieglāka. Uz kājas kāpjot, pastāvīgu sāpju nav, bet, pārāk sparīgi cenšoties ejot kustināt celi, dur locītavas aizmugurē. Bez klibošanas iešana nesanāk un kāpt pa kāpnēm normāli arī nē. Cenšos pierakstīties pie fizioterapeita, taču nezinu, vai tas ko līdzēs. Kas varētu būt atgadījies? Pie ka būtu jāvēršas?

Paldies!
Atbild:
Agris Briedis, tehniskais ortopēds
Labdien! Iesaku vērsties uz konsultāciju pie ārsta traumatologa - ortopēda, lai diagnosticētu, kas noticis. https://www.ortopedija.lv/specialisti#OskarsGainutdinovs...
Atbild:
SIA "Veselības centrs Medeors pluss-S'' speciālisti
Labdien! Būtu ieteicams griezties pie ģimenes ārsta, lai speciālists nozīmē izmeklējumus (USG, DT, CT), lai precīzāk varētu konstatēt problēmu. Kad būs izmeklējumi veikti, tad ar šiem izmeklējumiem dodieties pie speciālista - traumatologa, fizioterapeita, ģimenes ārsta....

Traumatoloģija / ortopēdija

Kāpēc nepalīdz zāles pret starpribu nerva iekaisumu?
Labdien!

Vīrietis, 31 gads, augums 178 cm, svars 84 kg, smēķētājs. Kopš janvāra mokos ar dažādām veselības likstām. 3 mēnešus bija slikta dūša, neizskaidrojamas sāpes pa visu ķermeni bez pārtraukumiem. Biju uz "kobru", kur atklāja tikai sīku iekaisumu. Maijā tas pazuda. Drīz pēc tam sākās sāpes ieelpojot, duršana kreisajā pusē, reizēm līdz pat ausij. Klepus nav. Reizēm arī tā kā sāp kreisa roka un kaut kas duras mugurā.

Esmu bijis pie daktera jau vairākas reizes, bija kardiogramma, ultrasonogrāfija, rentgens. Asins analīzes arī labas. Dakteris izrakstīja zāles, jo doma ir par starpribu nerva iekaisumu. Lietoju tās jau vairāk nekā nedēļu, bet nekas nemainās. Nespēju vairs ne uz ko koncentrēties, visu laiku jādomā par to, kas tur sāp. Vai varētu būt tā ka starpribu nervs nereaģē uz zālēm?

Paldies!
Atbild:
Dr. M. Funka
Labdien! Ļoti iespējams, Jūsu minētās sūdzības saistās ar sākotnējām izmaiņām mugurkaulāja skriemeļos. Ja medikamentozā terapija nedod rezultātu, iesaku griezties pie osteorefleksoterapeita. Skatiet speciālistus lapā osteorefleksoterapija.lv...

Neiroloģija / nervu sistēmas saslimšanas

Kā atbrīvoties no muguras sāpēm un vājuma rokās?
Labdien!

Man ir noteikta veģetatīvā distonija. Vairākus gadus atpakaļ bija biežas lēkmes, kad tirpa viena puse ķermenim, reizēm tikai roka, vai cita daļa, reizēm pārgāja uz otru pusi. Toreiz veicu dažādas pārbaudes un konstatēja šo vainu. Lietoju zāles un viss it kā norima. Vairākus gadus lēkmes nebija bijušas. Taču pirms nedēļas to atkal piedzīvoju, tajā brīdī atrados darba vietā un, lai nomierinātos un kļūtu labāk, apslapināju sevi ar vēsu ūdeni, taču nepadomāju, ka telpā ir caurvējš, pie tam vēl piegāju pie atvērta loga.

Pēc stundas tiekot mājās, jutos savādi, pamērīju spiedienu - tas bija paaugstināts, 144/103/87. Nobijos un nākošajā dienā devos pie ģimenes ārsta. Izrakstīja "Noofen" un "Adaptol" un smērīti sprandai, jo tā jau iepriekš bija sāpīga. Likās, ka viss būs labi, jutos labi.

Taču nākošajā dienā sāka spiest, sāpēt visa muguras augšdaļa, kas izstaroja arī uz priekšu. Nomocījos trīs dienas, pat ēst negribējās. Pirmdien gāju atkal pie dakteres, precīzāk, pie māsiņas. Viņa man iešpricēja "Moval". Sākumā nejutu nekādas izmaiņas, taču vakarā palika pavisam labi. Nospriedu, ka dzīve var turpināties. Taču nākošā dienā vājums rokās un kaklā atgriezās. Pēc potes tas kaut kad daudz vēlāk pāriet, taču līdz nākošai potei atkal atgriežas. Vakar saņēmu trešo poti, ap 12.00. Liekas, ka tā iedarbojās tikai ap 19.00. Pirms tam bija karsta un dīvaina sajūta, tā kā sāpes, kā nejūtīgums pa visu muguras plecu daļu, kaklu, vaigiem un pat muti, arī rokās, galva bija smaga un nestabila, viss pulsēja. Pirms tam biju ilgi sēdējusi, vai tas varēja būt no tā? Biju nobijusies.

Nesaprotu, kas notiek un kad tas beigsies!? Vai pietiek ar to poti un smēri? Vai nevajag vēl kaut ko, un cik ilgi tas viss var vilkties? Nu jau nedēļa pagājusi, bet neliekas, ka paliktu labāk. Ko vēl varētu darīt? Varbūt ir kādi vingrojumi, ko varētu ieteikt? Vai arī labāk ir nekustināt muguru un kaklu? Neviens neko nepaskaidro, pat neiedziļinās, liekas, ka noraksta visu uz veģetatīvo distoniju, bet jūtu, ka šis ir pa īstam, taču nezinu, ko darīt.

Vēl viens jautājums - vai no muguras sāpes var izstarot arī uz krūti? Tajā pusē, kur sāp un ir saspringta mugura un plecs, ļoti jutīga ir arī krūts, kad uzspiež stingrāk. Visvairāk uztrauc reibšana un vājums rokās, vairāk vienā, tajā sāpīgajā pusē. Vai tas viss ir normāla parādība un vai tas pāries, un kad pāries? Šāda lieta ir pirmo reizi, nekādas pārbaudes nav veiktas, pat aptaustīta mugura nav. Lūdzu, palīdziet tikt skaidrībā ar šo visu!

Paldies!

Ar cieņu,
Atbild:
Ilze Bērziņa, FRM ārste
Labdien! Jums nepieciešams atkārtoti sazināties ar savu ģimenes ārstu. Iespējams, būs vajadzīgi papildu izmeklējumi. Visdrīzāk - stiepšanās vingrojumi varētu palīdzēt, bet par vingrojumiem (ja iepriekšējas pieredzes nav) vajadzētu konsultēties ar fizioterapeitu....

Reimatoloģija / kaulu, locītavu un saistaudu slimības

Cik ilgi aug gudrības zobi?
Labdien!

Manos 22 gados šis ir mans pirmais gudrības zobs un moka neskaidrība. Cik ilgi aug gudrības zobi? Ir jau 3 mēneši pagājuši, bet joprojām ir tikai augšiņa no zoba. Ir pāris dienas, kad sāp, bet pārējo laiku nejūtu tā eksistenci. Bet vai tas nav par ilgu - 3 mēneši -, vai jāpagaida vēl ilgāks laiks?

Paldies!
Atbild:
Dr. Piskunova
Labdien! Pēc manas pieredzes, gudrības zobi var sākt parādīties un augt līdz pat 80 gadu vecumam. "Cik ilgi aug gudrības zobi?" - tādu datu par cilvēkiem nav. Šī informācija ir dabas rīcībā. Ja Jūsu situācija ir ļoti mokoša, tad, lūdzu, Jums jāsazinās ar ķirurgu-stomatologu, jāveic RTG izmeklējumu un atkarībā no rezultātiem vai nu jaekstrahē šo zobu, vai jāizmanto pretiekaisuma medikamentus. Esiet vesela!...

Zobārstniecība / mutes veselība

Vai turpināt dzert tabletes, kas paredzētas cikla regulēšanai, vai tomēr pārtraukt?
Labdien!

Ārsts izrakstīja "Qlaira" tabletes, lai noregulētu ciklu pēc Covid pārslimošanas. Dzeru tabletes pirmo mēnesi. 16. dienā sākās nedaudz asiņaini izdalījumi, un izlasīju instrukcijā, ka tā var notikt, tāpēc biju mierīga. 17. dienā izdalījumi pastiprinājās, atgādinot normālas mēnešreizes 18. dienā - ļoti apjomīgi izdalījumi, burtiski pludo.

Jautājums - vai turpināt dzert tabletes, vai pārtraukt, vai sākt jauno paciņu? Savu ārstu varēšu sazvanīt tikai nākamnedēļ, tāpēc jautāju šeit.

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Tabletes pārtraukt nevajadzētu. Sazinieties ar ārstu, kas ieteica ārstēšanu, jo Jūsu dotā informācija ir nepietiekama, lai sniegtu padomu. Ja asiņošana ir ļoti stipra, dodieties uz slimnīcu....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kāpēc ik pēc mēneša rodas gastrīta simptomi, neskatoties uz to, ka tiek ievēroti ārsta norādījumi?
Labdien!

Pēdējo 8 mēnešu laikā ik pēc 1-1.5 mēnešiem man rodas gastrīta simptomi - slikta dūša, sāpes aiz krūšu kaula kuņģa rajonā, vājums, apetītes trūkums. Dažreiz sāpes pāriet arī uz labo sānu, uzreiz zem ribām. Tika veikta gastroskopija pēc pirmā slimības gadījuma, kur rezultāts ir reaktīvā gastopātija un negatīvs Helikobaktērijas tests.

Visu šo laiku posmu ieturu diētu, kas ir paredzēta gastrīta pacientiem, un 2 pēdējos mēnešus lietoju "Omeprazol" 20 mg x1 dienā, bet tāpat mana problēma atkārtojas un atkārtojas. Ko es varu darīt šajā situācijā? Jo tiešām daru visu, ko saka ārsts.

Esmu ļoti izmisusi. Man ir 25 gadi. Nelietoju alkoholu, nesmēķēju. Nelietoju pretsāpju vai citas tabletes, izņemot orālu kontracepciju (Yaz). Izteikta stresa nav. Ēdu 3-4 reizes dienā, saudzīgu ēdienu. Hronisku saslimšanu nav.

Iepriekš paldies!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Iespējams, ka Jums ir disbekterioze un organisma piesārņojums - patogēna mikroflora (sēnes, vīrusi, baktērijas, vienšūņi, parazīti u. c.). Varam piedāvāt veikt vispārēju organisma izmeklēšanu šūnu līmenī, balstītu uz biorezonansi, lai noskaidrotu Jūsu sūdzību cēloņus. Sīkāku informāciju var uzzināt, zvanot uz tālruni 27088877, vai www.vs888.lv. Ar cieņu,...

Gastroenteroloģija / gremošanas sistēma

Kādus medikamentus izvēlēties paaugstinātas temperatūras gadījumā grūtniecei?
Labdien!

Vai 6. grūtniecības nedēļā atļauts saņemt otro COVID-19 vakcīnu? Ja jā, tad kādus medikamentus izvēlēties paaugstinātas temperatūras gadījumā?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Balstoties uz šobrīd pieejamiem datiem, pēc Covid-19 vakcīnas saņemšanas nav sagaidāms risks grūtniecēm. Latvijas Ginekologu asociācija izstrādājusi vadlīnijas un rekomendē vakcinēt grūtnieces un sievietes, kas baro bērnu ar krūti, ja, piemēram, grūtniece pieder pie kādas no augsta saslimšanas riska grupām....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

K nozīmē "pagarināta saite ceļgalā"?
Labdien!

Biju pie traumatologa, jo bija traumēta labā kāja. Apskates laikā, veicot izmeklēšanu, ārsts noteica, ka kreisās kājas ceļgalā pagarinātas saites - palocīja kreisās kājas ceļgalu, un tas ir vaļīgāks nekā vajadzētu būt. Uz doto brīdi nekādu ārstēšanu vai izmeklējumus veikt nenozīmēja. Tikai noteica, ja nodarbojas, piemēram, ar skriešanu, jāliek ceļgala sargs.

Bet gribētu zināt, ar ko jārēķinās nākotnē un kam jāpievērš uzmanība pie šāda slēdziena? Ko vispār nozīmē - pagarināta saite ceļgalā?

Paldies!
Atbild:
Agris Briedis, tehniskais ortopēds
Labdien! Ja saite ir pagarināta, tad locītava ir nestabila. Ja locītava nestabila, tā ātrāk vai lēnāk dilst. Locītavu stabilizē un kopā satur saites un muskuļi (locītavas daļā muskulis jau ir cīpsla). Vispirms muskuļi būtu jānostiprina ar ārstniecisko vingrošanu pie fizioterapeita (https://www.ortopedija.lv/pakalpojumi#fizioterapijaspakalpojumi). Pie slodzēm jālieto ortoze, kuru var piemeklēt https://www.ortopedija.lv/kajas-ortozes. Kvalitātei ir nozīme!...
Atbild:
Ilze Bērziņa, FRM ārste
Labdien! Saišu vājuma gadījumā pie lielākas fiziskās aktivitātes (skriešana, lekšana) ieteicams nēsāt ortozi, lai novērstu locītavas pamežģījumu.Saites un muskuļus var nostiprināt ar vingrošanu (vēlams konsultēties pie fizioterapeita)....

Traumatoloģija / ortopēdija

Kādu ietekmi šīs zāles atstāj uz organismu?
Labdien!

Man ārsts ir izrakstījis lietot divus mēnešus "Trental" 400 mg un "Neiromidin" 20 g. Intereses pēc gribu noskaidrot, - kādu ietekmi šie medikamenti atstāj uz organismu? Jo apmeklējuma laikā neiedomājos pajautāt. Vienkārši ģimenē esam runājuši par ģimenes pieaugumu. Vai pēc zāļu lietošanas beigām var plānot grūtniecību vai arī jānogaida noteikts laiks? Ja jānogaida, tad cik ilgi?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Katra medikamenta lietošanas instrukcijā ir atbildes uz Jūsu jautājumu. Ja ir ieteikti medikamenti, tātad ir saslimšana, un tāpēc jājautā, kā tā ietekmē organismu. Atbildēt var tikai Jūsu ārsts....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Distonija traucē dzīvot - ko darīt?
Labdien!

Man ir kopš dzimšanas veģetatīvā distonija. Pa psihoterapijas seansiem nevaru staigāt naudas trūkuma dēļ, kā arī bērni ir mājās. Varbūt pēc kāda pusgada tikai būs iespēja.

Mana distonija izpaužas tā: jau kopš pusaudžu gadiem cīnos ar galvassāpēm, reiboņiem, nevarēšanu parunāt un kontaktēties ar cilvēkiem, trīc rokas un pie jebkādiem mazākiem uztraukumiem trīc viss ķermenī, pastiprināta svīšana man ir ikdiena. Domāju, tas no hormoniem, taču ginekologs pēc dzemdībām veica analīzes un tur viss ir kārtībā. Svīšana ir ļoti traucējoša, neko nevar padarīt. Kā mājās pastrādā, tā ģībonis nāk, melns gar acīm,  elpas trūkums. Bieži iesāpas sirdī vai liekas, ka sirds streikot sāk. Asinsspiediens tagad it kā jau 2 gadus ir normāls. Jebkas, ko cilvēki man pasaka, kas man nepatīk vai mani aizskar, izsauc visas nepatīkamās sajūtas un trīci, kā arī dusmas un nevaru padomāt neko citu. Es nespēju domāt jau vairākus gadus, vienkārši nevar padomāt, it kā būtu bloķētas smadzenes, koncentrēties es arī nevaru. Pat nespēju iedomāties, vai varēšu vēl strādāt, jo 6 gadus esmu bijusi mājās dekrētos ar bērniem.

Tas, kas traucē visvairāk, ir mūžīgā aizkaitinātība par visu un uz visiem katru dienu. Kaitina bērni, vīrs, kaimiņi. Visu laiku bļauju uz visiem un nespēju normāli runāt, jo esmu dusmīga, nokaitināta, nogurusi, bez garastāvokļa katru dienu. Nesaskatu neko priecīgu pēdējā laikā. Bērni un vīrs ir mani nogurdinājuši. Neesmu no mājas ārā tikusi 5 gadus. Esmu piekususi un pārgurusi. Man nav laika nekad sev. Jaunākais bērns pa naktīm neguļ.

Esmu visu aptiekas sortimentu izlietojusi, nekas nepalīdz. Vai ir iespēja griezties pēc antidepresantiem? Jo savam ģimenes ārstam negribu tos prasīt, viņai vienmēr ir cits viedoklis.

Paldies!
Atbild:
Dace Simsone, psihiatre
Labdien! Vēlams vērsties pie psihiatra (var valsts apmaksātā programmā bez maksas), un psihiatrs tad var nozīmēt nepieciešamo medikamentozo terapiju, arī antidepresantus, ja nepieciešams. Ar cieņu,...
Atbild:
B. Brokāne - Čekstere, ārste-psihiatre
Labdien! Diemžēl bez vizītes un konsultācijas pie ārsta - psihiatra zāles izrakstīt nevar. Ar cieņu,...
Atbild:
Iveta Valaine, ārste psihoterapeite
Labdien! Neapšaubāmi, šobrīd Jūs ciešat no psihiskas dabas traucējumiem. Šajā situācijā, ja nevarat atļauties maksas psihoterapeita konsultāciju, ieteiktu doties pie psihiatra, kas ir bez maksas un nav nepieciešams nosūtījums. Ieteiktu paralēli tomēr arī doties pie ģimenes ārsta, kurš, izvērtējot situāciju, varētu dot nosūtījumu uz valsts finansētu psihologa/psihoterapeita konsultāciju. Valsts šobrīd apmaksā līdz 10 šādām konsultācijām. Ar cieņu,...

Psihoterapija / psihiatrija

Pie kā vērsties, ja ir iekaisusi un niez starpene?
Labdien!

Man ir jau kopš maija parādījušās izteiktas problēmas ar starpeni - nieze vai drīzāk sūrstoša dedzinoša sajūta, sāp, kad noslaukās vai pieskarās tai vietai. Un šobrīd tā ir sarkana, iekaisusi. Es jau tā pēc katras vēdera izejas apmazgāju ar parastu krāna ūdeni un nosusinu, cerībā, ka tas varētu palīdzēt mazināt problēmu.
Problēma ir izteikta no rītiem un reizēm pašos vakaros, pa dienu nejūtu diskomfortu (vai vismaz reti, kamēr nav darīšanas wc).

Man ir bijuši hemoroīdi (laikam vēl ir, nezinu), kam lietoju vienubrīd pēc proktologa ieteikuma svecītes. Tās palīdzēja, bet šaubos, ka šoreiz tas ir saistīts ar to, jo jūnijā, kad tiku pie ārsta vēlreiz, viņš konstatēja anālo fisūru un perianālās ādas plaisāšanu, kam arī ieteica lietot svecītes vienu nedēļu, "Forlax" aizcietējumiem un vēl "Sudocrem" ādai, ko smērēt ikdienā.
Tā kā man tā nieze, sāpe nepāriet, mēģinu arī "Bepanthen" ziedi lietot (vienu reizi dienā).

Vai tā mana sāpe varētu būt joprojām no tās ādas plaisāšanas vai iemesls varētu būt cits? Pie kā vērsties šajā jautājumā - atkal pie proktologa vai pie dermatologa? Gribu pēc iespējas ātrāk izārstēt iekaisumu.

Paldies!
Atbild:
Aigars Martinsons, MD Lāzermedicīnas klīnikas Proktoloģijas nodaļas vadītājs
Labdien! Ja līdz šim esat ārstējusies pie proktologa un Jums ir diagnosticēti hemoroīdi, tālākā diagnostika, izmeklēšanās jāsāk ar atkārtotu vizīti pie proktologa. Ja sūdzības saistāmas ar hemoroidālo slimību, ir gadījumi, kad labi palīdz lāzerprocedūras. Savukārt ja proktologs saistību starp sūdzībām un proktoloģisku slimību nesaskatīs, tiks lūgta dermatologa konsultācija un tālāka ārstēšanās pie dermatologa. Vēlu veiksmi, drosmi un izdošanos!...
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Jūsu situācijā jāgriežas pie proktologa....

Proktoloģija

Uz kādiem papildu izmeklējumiem būtu jāiet, lai gūtu drošības sajūtu, ka viss ir kārtībā?
Labdien!

Vēlējos saprast 1. trimestra skrīninga rezultātus. Pēc usg viss ir labi, bet asins analīzes uzrāda papp-a - 0,83MoM, bet Brīvais beta hcG - 1,51 MoM. Uz kādiem papildu izmeklējumiem būtu jāiet, lai gūtu drošības sajūtu, ka viss ir kārtībā? Varbūt NIPT testu?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Ludzu, nenodarbojieties ar pašārstēšanu. Visus izmeklējumus, kas būs vajadzīgi, nozīmēs ginekologs, pie kura novērojaties. Jautājiet visu, kas satrauc....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kā atbrīvoties no sirds kūleņiem, panikas lēkmēm un citiem simptomiem?
Labdien!

Vīrietis, 33 gadi, augums 178 cm, svars 78 kg, smēķēju.

Lieta sekojoša - rodas sirds kūleņi. Tie ir reizi mēnesī, citreiz ir nedēļā kādas četras reizes - kā kuru mēnesi. Kad tas notiek, tad uz to brīdi aizsitas elpa un iedžinkstas ausī. Loģiski, sāk palikt bail, rodas tā saucamās panikas lēkmes, grūti elpot utt. Pēc tam seko arī nogurums un nespēks - vismaz dienu. Ir arī sāpes krūtīs, vairāk kreisā pusē, citreiz labā, retāk pa vidu krūškurvī. Sāp muguras lejasdaļā un arī sprands. Tam visam papildus vēl arī ātri notirpst rokas un kājas, kā arī ziemā salst. Pievienojās arī vēdera sāpes. Ir augsts asinsspiediens, lietoju zāles "Prestilol 5/5", kuras man izrakstīja pēc veloergometrijas, kur, atnākot ar pulsu 130 sitieni minūtē, protams, nespēju nomīt, 3,36 minūtes pieveicu. Šobrīd pulss ir zem 60 sitieniem minūtē, izjūtu sirdspukstus. Veiktie izmeklējumi - eho, 24h holters, elektrokardiogramma, dupleks galvas un kakla asinsvadiem, usg vēderam, "kobra" kuņģim un asins analīzes - tajos visos viss ir kārtībā. Nedaudz paaugstināts gan holesterīns. Un D vitamīna deficīts. Nezinu, ko vēl darīt, dakteris saka, ka pie vainas ir nervi. Kā Jums šķiet?

Paldies!
Atbild:
Dace Simsone, psihiatre
Labdien! Pēc aprakstītā jādodas pie ģimenes ārsta vai psihiatra, kas izrakstīs SSK1 grupas antidepresantus, jo ar tiem ārstē veģetatīvo distoniju un panikas lēkmes. Medikamenti jāuzsāk lietot pakāpeniski un jālieto ilgi laiku (līdz 6 mēnešiem), jāatceļ pakāpeniski. Ar cieņu,...

Psihoterapija / psihiatrija

Ko nozīmē brūni izdalījumi mēnešreižu vietā?
Labdien!

Ko varētu nozīmēt, ja pēdējās mēnešreizes (ja tās tā vispār var saukt) ir ļoti minimālas, kaut gan vienmēr ir bijušas kārtīgas? Un tās vairāk ir tumši brūnas nekā sarkanas. Man pirms mēnešreizēm vienmēr ir bijuši šie tumši brūnie izdalījumi, bet tagad tādas ir pašas mēnešreizes, jau otro reizi. Uztaisīju vienu grūtniecības testu, kurš bija negatīvs.

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Jūsu sniegtā informācija ir pārāk skopa, lai varētu dot atbildi. Vērsieties pie ginekologa, ja arī nākošais cikls ir izmainīts....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Ko darīt, ja grūtniecei ir paaugstināta temperatūra un drebuļi?
Labdien!

Esmu grūtniece, 35. nedēļā man ķermeņa temperatūra paaugstinājās līdz 38.5 grādiem, bija drebulis. Kad izdzēru "Paracetamolu", temperatūra samazinājās līdz 37.5. Ko darīt šādā situācijā - vai saukt ātro palīdzību?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Ja temperatūra ir augstāka, tad jāizvērtē, vai nav piemeties kāds vīruss. Jāpavēro, vai nav arī citas sūdzības – klepus, iesnas, kakla sāpes. Un tad noteikti jākonsultējas ar savu ārstu, viņš arī ieteiks vislabāko ārstēšanās līdzekli konkrētajā situācijā....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Pastāvīgas sāpes muguras lejasdaļā un kāju nejutīgums: Ko darīt, lai pašsajūtu uzlabotu?
Labdien!

Pirms vairākiem mēnešiem sākās kāju nejutīgums. Biju pie neirologa, kurš secināja, ka ir savilkti muguras muskuļi, un izrakstīja medikamentus to atslābināšanai, kā arī ieteica vingrot. Pastāvīgi ir sāpes muguras lejasdaļā un ik pa laikam pazūd arī kāju jutīgums. Vingroju regulāri un dzeru zāles. Ko vēl varu darīt, lai uzlabotu pašsajūtu?

Paldies!
Atbild:
Ilze Bērziņa, FRM ārste
Labdien! Par vingrojumiem vajadzētu konsultēties ar fizioterapeitu (vingrojumi ir jāizpilda precīzi). Ja, PAREIZI vingrojot un ievērojot ergonomijas principus, sāpes nemazinās, visticamāk, būs vajadzīgi papildu izmeklējumi....
Atbild:
Agris Briedis, tehniskais ortopēds
Labdien! Muguras jostas daļas muskulatūras atslogošanai var noderēt korsete no mūsdienīgiem kompresijas materiāliem, kas pieejama mūsu veikalos, kur mūsu darbinieki gan nomērīs, gan piemeklēs visatbilstošāko variantu: https://www.ortopedija.lv/muguras-ortozes...
Atbild:
SIA "Veselības centrs Medeors pluss-S'' speciālisti
Labdien! Šajā gadījumā būtu nepieciešami izmeklējum (muguras lejas daļai) ,ja tādi nav veikti. Jautājums rodas - vai vingrojumus Jums ierādīja speciālists, šajā gadījumā fizioterapeits, vai paši vingrojat no kādiem materiāliem? Jo tas ir ļoti svarīgi. Ieteiktu apmeklēt vēl citu neirologu, veikt asinsvadu izmeklējumus un apmeklēt fizioterapeita konsultāciju....

Fizioterapija, rehabilitācija

Kā likvidēt iekaisumu bikini zonā dēļ ieauguša matiņa?
Labdien!

Man ir sāpīga, apsārtusi pumpa bikini zonā ieauguša matiņa dēļ. Regulāri skuvos, taču izmēģināju epilatoru, un tad matiņš ieauga. Tā jau ir diezgan ilgu laiku, bet līdz šim man tas nesagādāja problēmas. Biju slimnīcas uzņemšanā, un man teica, ka šajā jautājumā var palīdzēt ginekologi. Kā notiek procedūra pie ginekologa, lai dabūtu strutas ārā un arī ieaugušo matu? Vai varu iet pie jebkura ginekologa?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Pēc šāda apraksta ir samērā grūti spriest, kas konkrēti par saslimšanu Jūs ir skārusi. Precīzu diagnozi, iespējamos ārstēšanas veidus Jums var pateikt tikai un vienīgi ārsts pēc apskates....

Dermatoloģija / ādas veselība

Vai dēļ nepareizi veiktām fiziskām aktivitātēm var būt neregulāras sāpes makstī?
Labdien!

Jau pāris mēnešu periodā esmu izjutusi nelielas, asas un pēkšņas, bet paciešamas, taču tik un tā nepatīkamas sāpes makstī, kas jūtamas ļoti neregulāri un tikai staigājot vai stāvot kājās; nesaskatu nekādas likumsakarības, kad tās biežāk būtu jūtamas. Tā kā jau kādu laiku cenšos nomest svaru un veicu fiziskas aktivitātes (eliptiskais trenažieris, kardio un spēka vingrinājumi, stiepšanās), iedomājos, ka varbūt kaut ko neesmu pareizi izdarījusi un tāpēc tās sāpes parādījušās. Tas varētu būt saistīts? Un kādu pārbaudi var veikt, lai pārliecinātos, vai nav kādas nopietnas izmaiņas radušās?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Iesaku izmeklēties pie neirologa, jo Jūsu fizisko aktivitāšu dēļ var būt problēmas ar mugurkaulāju. Sāpes var izstaroties uz maksti....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Par kādām veselības problēmām var liecināt balta mēle, kas periodiski vietām pietūkst?
Labdien!

Jau ilgstoši man ir balta mēle, reizēm vietām pietūkst mēles kārpiņas. Meklējot informāciju internetā, daudzviet rakstīts, ka tas varētu liecināt par sēnīti organismā. Tā kā man ir arī blaugznas, no kurām netieku vaļā, nodomāju, ka šis varētu būt mans gadījums. Plānoju doties ar šo jautājumu arī pie ģimenes ārsta, bet nedaudz šaubos par viņas profesionālismu, tāpēc vēlējos noskaidrot - uz kādām analīzēm man lūgt nosūtījumu, lai apstiprinātu vai noliegtu manas aizdomas un lai vispār noskaidrotu, kas varētu būt par cēloni?

Piebildīšu, ka ir iekaisuši 3-4 vietās arī mutes gļotādas dziedzeri - lūpu rajonā ar mēli jūtu zem gļotādas tādus kā bumbulīšus, ko periodiski neapzināti sakošļāju (esmu emocionāls cilvēks). Kādu laiku atpakaļ biju arī Stomatoloģijas institūtā, kur nepagāja pat 2 minūtes, un ārste teica, ka tas viss ir dēļ smēķēšanas, un ka atmetot viss pazudīs pats no sevis. Taču es neticu, ka tikai dēļ smēķēšanas... jo biju arī pasen pie vienas dakteres, kas paņēma asinis no pirksta un pētīja tās zem mikroskopa, un arī redzēja, ka ir tā sēnīte. Izrakstīja man dažādus uztura bagātinātājus dabīgos, t.sk. arī pret sēnīti, taču problēma neatrisinājās. Protams, smēķēšanas atmešana ir plānota, jo esmu jau pati nogurusi no tās un turklāt gribu ari nākotnē bērniņu, tāpēc gribu savu veselību uzlabot, taču ko vēl Jūs varētu ieteikt? Un kādas analīzes ieteicams veikt?

Paldies!

Paldies!
Atbild:
Anita
Labdien! Mēle nav vienīgais rādītājs kādai saslimšanai vai tās iespējamībai. Mēle ir viens no svarīgiem diagnosticēšanas elementiem, bet ir arī daudzi citi, piemēram, mati, nagi, acis, āda, ausis, pirksti utt. Tikai apskatot visus diagnosticējamos objektus, kā arī izvērtējot anamnēzi, var norīkot papildus uz konkrētām analīzēm, lai būtu diagnoze skaidra. Šobrīd pēc mēles apraksta varētu domāt par sēnīti, aizkuņģa dziedzera iekaisuma sākumu, gastrītu, palielinātām aknām utt. Piesakieties uz...
Atbild:
Dr. Piskunova
Labdien! Jūsu gadījumā par sēnīti var domāt, nepieciešamas veikt analīzes. Domāju, ka gastroenterologa atzinums arī būtu vēlams. Iesaku griesties pie ģimenes ārsta pēc nosūtījuma uz analīzēm un pie speciālista. Būtu vēlams vēlreiz griesties uz Stomatoloģijas institūtu pie orālo slimību speciālistiem. Ar visu cieņu,...

Homeopātija

Mēnešreizes jau vairāk kā divas nedēļas - vai tas nav bīstami?
Labdien!

Man 28.06.21. sākās mēnešreizes, un ir jau 14.07.21, bet tās nav beigušās, man tā ir pirmo reizi. Kopš bērniņa piedzimšanas ir pagājuši 6 mēneši, un cikls ir mainījies. Es nejūtu sāpes vēderā, vienkārši nogurumu mazliet, asinīm izdaloties, gadās, ka nāk ārā pat tādi kā asins recekļi. Kas ar mani notiek, vai tas nav bīstami? Kā man labāk būtu rīkoties? Kas tam visam varētu būt par iemeslu?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Iesaku doties pie ginekologa, jo attālināti, neizmeklējot nevar atrast problēmas cēloni....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Viegla asiņošana jau 10. dienu kontracepcijas tablešu lietošanas laikā - vai tas ir normāli?
Labdien!

Uzsāku lietot orālo kontracepciju "Yaz". Pēc pirmā iepakojuma bija asiņošana 3 dienas, taču otrā iepakojuma vidū sākās viegla asiņošana kā pie mēnešreizēm, kas nu jau turpinās 10. dienu. Vai ir pamats uztraukties, vai tā varētu būt?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Uzsākot hormonālās kontracepcijas lietošanu, procesi stabilizējas 3 mēnešos. Ja līdzīgas parādības turpinās, dodieties pie ginekologa....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kur var apgūt meditāciju vai jogas elpošanu online?
Labdien!

Vai ir kaut kur iespējams apgūt meditāciju vai jogas elpošanu onlainā? Tā lai nebūtu risks saslimt ar Covid.

Paldies!
Atbild:
Anita
Labdien! Online ne meditāciju, ne jogu apgūt nevar. Var tikai klausīties relaksējošu mūziku ar meditatīvu tekstu, lai atslābtu. Jogā tāpat var atkārtot kustības, ko Jums rāda kāds pasniedzējs online. Ierakstiet Google "Meditācija un joga". Ar cieņu,...

Komplimentārā un alternatīvā medicīna

Ko darīt, ja ir ilgstošas mēnešreizes?
Labdien!

Man ir 25 gadi. 6 mēnešus atpakaļ man piedzima bērniņš.
Ar krūti nebaroju jau sen. Sākumā bija ilgstoša asiņošana, aptuveni 2 mēnešus. Pēc tam asiņošana beidzās. Un pēc mēneša sākās menstruācijas, kas ilga, kā parasti - 5 līdz 7 dienas. Nākamās mēnešreizes kavējās gandrīz uz divus mēnešus, bet tomēr sākās. Mani uztrauc tas, ka tās turpinās jau 3 nedēļas, vienu dienu tek ļoti spēcīgi, otru - gandrīz nemaz un tad atkal spēcīgi. Esmu nobažījusies un domāju, vai ar mani viss ir kārtībā. Kāds varētu būt iemesls? Sāpju man nav, jūtos labi. Vienkārši tā ir pirmo reizi.

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Menstruālais cikls pēc dzemdībām stabilizējas gada laikā, tomēr, ja ir spēcīga asiņošana, jādodas pie ginekologa....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai pie diagnozes "guļošas olnīcas" ir iespēja vēl dabīgā ceļā iegūt bērniņu?
Labdien!

Sakiet, lūdzu, vai pie diagnozes "guļošas olnīcas" vispār ir iespēja vēl dabīgā ceļā iegūt bērniņu? Kā stimulēt, lai tās atkal darbotos? Mēnešreizes sākās 16 gados, tagad ir 34, vai tiešām jau menopauze ir klāt?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Nav tādas diagnozes "guļošas olnīcas". Iespējams, ka ārsts ir centies Jums izskaidrot palēninātu olnīcu darbību. Jums ir jānoskaidro sava diagnoze un ārstam jājautā par grūtniecības iespējām....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības